2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Első díjat nyert a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár – A KFL Kalocsa meghatározó tudományos műhelye

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 07., 11:38

A 2017-ben meghirdetett Év Levéltári Kiadványa versenyen Forráskiadványok kategóriában I. Díjat nyert a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) szakmai teamje. A rangos elismerést február 27-én a Fővárosi Levéltárban dr. Lakatos Andor, a levéltár vezetője vette át, aki egyben a forráskiadvány szerkesztője és a munkában mások mellett lektorként munkatársai, Csongrádi Gabriella és Lakatos Adél segítették. A mostani díj Kalocsa hosszú évtizedek óta meghatározó tudományos műhelyének immár a második magas rangú szakmai elismerése. Mint emlékezetes, a KFL 2015-ben nyert I. helyezést Monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában, a Tóth Tamás által jegyzett, A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása című kiadványával.

Dr. Lakatos Andor portálunk kérdésére arról számolt be: A Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) rendezvényén az elismerő oklevél mellett a KFL 70 ezer forintos könyvutalványt (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Penna Bölcsész Könyvesbolt felajánlása) és értékes adatbázis hozzáférést (Arcanum Digitális Tudománytár felajánlása) is nyert a kézikönyvtár fejlesztésére, a további kutatások segítésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A levéltárvezető azt is elmondta: Kenyeres István (MLE elnöke) köszöntőjében a levéltárosok szívesen végzett, kedvelt tevékenységének nevezte a történeti kutatásokat és az ezzel kapcsolatos kiadványkészítést. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója kiemelte, hogy a vidéki közgyűjtemények esetében a történeti kutatások folytatása különösen fontos és hiánypótló lehet. A főigazgató arra is figyelmeztetett, hogy a kiadványok tartalma, minősége mellett az is fontos, hogy azok miként jutnak el kutatókhoz, milyen formában éri el a közönség. Az értékes kiadványok információinak célba érése a 21. században nagyon fontos módszertani és gyakorlati-technikai kérdéseket vet fel.

A KFL első díjat nyert kiadványának méltatásakor Á. Varga László nyugalmazott főigazgató, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta: ez volt az egyetlen puha kötésű, vékony gerincű kiadvány a sorakozó keménytáblás, vaskos kötetek között. Ám fellapozva, beleolvasva kiderült, hogy az „ideálistól” eltérő, könnyedebb külső a célokat figyelembe véve mégis indokolt, szerencsés lehet. A színes belső, a bőséggel alkalmazott illusztrációk, az eredeti szöveg képének átírása és a magyar fordítás olyan egységet alkot, mely alkalmas a tartalom sokoldalú megközelítésére, a célközönség kiszélesítésére. Mindezt a volt főigazgató különösen annak fényében nevezte nagy teljesítménynek, hogy a kiadvány egy kis intézményben, egy néhány személyes levéltárban jött létre.

A díjátadón résztvevő, fővárosi szakemberektől tudjuk: A KFL forráskiadványát Kiss Csaba erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő Zrt., az Országos Erdészeti Egyesület Erdészettörténeti Szakosztályának elnöke rendhagyó módon, élvezetes stílusban mutatta be. Előadását a múlt és a jelen erdészeti szakmai igényeinek összehasonlítására építette, remek példát adott a forráskiadvány használatára. A szakember záró gondolatai között szerepelt: az erdőkben manapság nagyon sokféle társadalmi igény találkozik. Ezek közé tartozik a gazdálkodás, vadászat, sport, szabadidő, természetvédelem. A könyv is ennek tudatában készült, érezhető célja, hogy az erdészeken és történészeken túl megszólítsa a különféle csoportokat, az erdők teljes „közönségét”. A latin forrás szövegét Pető Gábor írta át és fordította, az illusztrációként használt grafikákat Szarvas Pongrác, a fotókat Molnár Attila készítette. A forráskiadvány gerincét adó Erdőrendtartások Magyarországon című tanulmányt Rádi József írta.

„Ez a könyv, melyet kezében tart az Olvasó hasonló feladatot tölt be, olvashatjuk a régmúlt erőgazdálkodását, azzal kapcsolatos szabályokat, de látunk benne gyönyörű szép fotókat és grafikus illusztrációkat is. Köszönet érte az Alkotóknak, az Olvasóknak pedig azt kívánom, hogy váljék nemes passzióvá számukra e könyv forgatása” - írja a forráskiadvány előszavában Dr. Bábel Balázs érsek.

A könyvből szerkesztőségünk is vásárolt. Érsek atyához csatlakozva mi is jó szívvel ajánljuk a kalocsai érseki uradalom erdőinek kezeléséről szóló, Mária Terézia  1769-es erdőrendeletére épített szöveget is tartalmazó  könyvet, amely úgyis újabb sikere a KFL-nek, mint Kalocsa méltán híres  tudományos műhelyének.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-19 10:10:38
Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók 2018. március 19-én kérhetik utoljára a szja-bevallás tervezet postázását levélben, sms-ben vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, telefonon, valamint az ügyfélszolgálatokon – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.