2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Első díjat nyert a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár – A KFL Kalocsa meghatározó tudományos műhelye

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 07., 11:38

A 2017-ben meghirdetett Év Levéltári Kiadványa versenyen Forráskiadványok kategóriában I. Díjat nyert a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) szakmai teamje. A rangos elismerést február 27-én a Fővárosi Levéltárban dr. Lakatos Andor, a levéltár vezetője vette át, aki egyben a forráskiadvány szerkesztője és a munkában mások mellett lektorként munkatársai, Csongrádi Gabriella és Lakatos Adél segítették. A mostani díj Kalocsa hosszú évtizedek óta meghatározó tudományos műhelyének immár a második magas rangú szakmai elismerése. Mint emlékezetes, a KFL 2015-ben nyert I. helyezést Monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában, a Tóth Tamás által jegyzett, A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása című kiadványával.

Dr. Lakatos Andor portálunk kérdésére arról számolt be: A Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) rendezvényén az elismerő oklevél mellett a KFL 70 ezer forintos könyvutalványt (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Penna Bölcsész Könyvesbolt felajánlása) és értékes adatbázis hozzáférést (Arcanum Digitális Tudománytár felajánlása) is nyert a kézikönyvtár fejlesztésére, a további kutatások segítésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A levéltárvezető azt is elmondta: Kenyeres István (MLE elnöke) köszöntőjében a levéltárosok szívesen végzett, kedvelt tevékenységének nevezte a történeti kutatásokat és az ezzel kapcsolatos kiadványkészítést. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója kiemelte, hogy a vidéki közgyűjtemények esetében a történeti kutatások folytatása különösen fontos és hiánypótló lehet. A főigazgató arra is figyelmeztetett, hogy a kiadványok tartalma, minősége mellett az is fontos, hogy azok miként jutnak el kutatókhoz, milyen formában éri el a közönség. Az értékes kiadványok információinak célba érése a 21. században nagyon fontos módszertani és gyakorlati-technikai kérdéseket vet fel.

A KFL első díjat nyert kiadványának méltatásakor Á. Varga László nyugalmazott főigazgató, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta: ez volt az egyetlen puha kötésű, vékony gerincű kiadvány a sorakozó keménytáblás, vaskos kötetek között. Ám fellapozva, beleolvasva kiderült, hogy az „ideálistól” eltérő, könnyedebb külső a célokat figyelembe véve mégis indokolt, szerencsés lehet. A színes belső, a bőséggel alkalmazott illusztrációk, az eredeti szöveg képének átírása és a magyar fordítás olyan egységet alkot, mely alkalmas a tartalom sokoldalú megközelítésére, a célközönség kiszélesítésére. Mindezt a volt főigazgató különösen annak fényében nevezte nagy teljesítménynek, hogy a kiadvány egy kis intézményben, egy néhány személyes levéltárban jött létre.

A díjátadón résztvevő, fővárosi szakemberektől tudjuk: A KFL forráskiadványát Kiss Csaba erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő Zrt., az Országos Erdészeti Egyesület Erdészettörténeti Szakosztályának elnöke rendhagyó módon, élvezetes stílusban mutatta be. Előadását a múlt és a jelen erdészeti szakmai igényeinek összehasonlítására építette, remek példát adott a forráskiadvány használatára. A szakember záró gondolatai között szerepelt: az erdőkben manapság nagyon sokféle társadalmi igény találkozik. Ezek közé tartozik a gazdálkodás, vadászat, sport, szabadidő, természetvédelem. A könyv is ennek tudatában készült, érezhető célja, hogy az erdészeken és történészeken túl megszólítsa a különféle csoportokat, az erdők teljes „közönségét”. A latin forrás szövegét Pető Gábor írta át és fordította, az illusztrációként használt grafikákat Szarvas Pongrác, a fotókat Molnár Attila készítette. A forráskiadvány gerincét adó Erdőrendtartások Magyarországon című tanulmányt Rádi József írta.

„Ez a könyv, melyet kezében tart az Olvasó hasonló feladatot tölt be, olvashatjuk a régmúlt erőgazdálkodását, azzal kapcsolatos szabályokat, de látunk benne gyönyörű szép fotókat és grafikus illusztrációkat is. Köszönet érte az Alkotóknak, az Olvasóknak pedig azt kívánom, hogy váljék nemes passzióvá számukra e könyv forgatása” - írja a forráskiadvány előszavában Dr. Bábel Balázs érsek.

A könyvből szerkesztőségünk is vásárolt. Érsek atyához csatlakozva mi is jó szívvel ajánljuk a kalocsai érseki uradalom erdőinek kezeléséről szóló, Mária Terézia  1769-es erdőrendeletére épített szöveget is tartalmazó  könyvet, amely úgyis újabb sikere a KFL-nek, mint Kalocsa méltán híres  tudományos műhelyének.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés