2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Első díjat nyert a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár – A KFL Kalocsa meghatározó tudományos műhelye

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 07., 11:38

A 2017-ben meghirdetett Év Levéltári Kiadványa versenyen Forráskiadványok kategóriában I. Díjat nyert a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) szakmai teamje. A rangos elismerést február 27-én a Fővárosi Levéltárban dr. Lakatos Andor, a levéltár vezetője vette át, aki egyben a forráskiadvány szerkesztője és a munkában mások mellett lektorként munkatársai, Csongrádi Gabriella és Lakatos Adél segítették. A mostani díj Kalocsa hosszú évtizedek óta meghatározó tudományos műhelyének immár a második magas rangú szakmai elismerése. Mint emlékezetes, a KFL 2015-ben nyert I. helyezést Monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában, a Tóth Tamás által jegyzett, A Kalocsa-Bácsi Főegyházmegye 18. századi megújulása című kiadványával.

Dr. Lakatos Andor portálunk kérdésére arról számolt be: A Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) rendezvényén az elismerő oklevél mellett a KFL 70 ezer forintos könyvutalványt (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Penna Bölcsész Könyvesbolt felajánlása) és értékes adatbázis hozzáférést (Arcanum Digitális Tudománytár felajánlása) is nyert a kézikönyvtár fejlesztésére, a további kutatások segítésére.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A levéltárvezető azt is elmondta: Kenyeres István (MLE elnöke) köszöntőjében a levéltárosok szívesen végzett, kedvelt tevékenységének nevezte a történeti kutatásokat és az ezzel kapcsolatos kiadványkészítést. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója kiemelte, hogy a vidéki közgyűjtemények esetében a történeti kutatások folytatása különösen fontos és hiánypótló lehet. A főigazgató arra is figyelmeztetett, hogy a kiadványok tartalma, minősége mellett az is fontos, hogy azok miként jutnak el kutatókhoz, milyen formában éri el a közönség. Az értékes kiadványok információinak célba érése a 21. században nagyon fontos módszertani és gyakorlati-technikai kérdéseket vet fel.

A KFL első díjat nyert kiadványának méltatásakor Á. Varga László nyugalmazott főigazgató, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta: ez volt az egyetlen puha kötésű, vékony gerincű kiadvány a sorakozó keménytáblás, vaskos kötetek között. Ám fellapozva, beleolvasva kiderült, hogy az „ideálistól” eltérő, könnyedebb külső a célokat figyelembe véve mégis indokolt, szerencsés lehet. A színes belső, a bőséggel alkalmazott illusztrációk, az eredeti szöveg képének átírása és a magyar fordítás olyan egységet alkot, mely alkalmas a tartalom sokoldalú megközelítésére, a célközönség kiszélesítésére. Mindezt a volt főigazgató különösen annak fényében nevezte nagy teljesítménynek, hogy a kiadvány egy kis intézményben, egy néhány személyes levéltárban jött létre.

A díjátadón résztvevő, fővárosi szakemberektől tudjuk: A KFL forráskiadványát Kiss Csaba erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő Zrt., az Országos Erdészeti Egyesület Erdészettörténeti Szakosztályának elnöke rendhagyó módon, élvezetes stílusban mutatta be. Előadását a múlt és a jelen erdészeti szakmai igényeinek összehasonlítására építette, remek példát adott a forráskiadvány használatára. A szakember záró gondolatai között szerepelt: az erdőkben manapság nagyon sokféle társadalmi igény találkozik. Ezek közé tartozik a gazdálkodás, vadászat, sport, szabadidő, természetvédelem. A könyv is ennek tudatában készült, érezhető célja, hogy az erdészeken és történészeken túl megszólítsa a különféle csoportokat, az erdők teljes „közönségét”. A latin forrás szövegét Pető Gábor írta át és fordította, az illusztrációként használt grafikákat Szarvas Pongrác, a fotókat Molnár Attila készítette. A forráskiadvány gerincét adó Erdőrendtartások Magyarországon című tanulmányt Rádi József írta.

„Ez a könyv, melyet kezében tart az Olvasó hasonló feladatot tölt be, olvashatjuk a régmúlt erőgazdálkodását, azzal kapcsolatos szabályokat, de látunk benne gyönyörű szép fotókat és grafikus illusztrációkat is. Köszönet érte az Alkotóknak, az Olvasóknak pedig azt kívánom, hogy váljék nemes passzióvá számukra e könyv forgatása” - írja a forráskiadvány előszavában Dr. Bábel Balázs érsek.

A könyvből szerkesztőségünk is vásárolt. Érsek atyához csatlakozva mi is jó szívvel ajánljuk a kalocsai érseki uradalom erdőinek kezeléséről szóló, Mária Terézia  1769-es erdőrendeletére épített szöveget is tartalmazó  könyvet, amely úgyis újabb sikere a KFL-nek, mint Kalocsa méltán híres  tudományos műhelyének.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK