2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

„Éltető elemet” ünnepeltek a városházán – negyedszázada emlékezünk a Víz világnapjára

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 24., 17:48

Míg néhány éve a kalocsai Víz világnapi ünnepségeken csak jósolták, hogy a 21. században komoly katasztrófákat idézhet elő a vízhiány, a városházán március 23-án megtartott eseményen már tényként állapították meg: a probléma itt van a nyakunkon, a Rio de Janeiróban elrendelt kemény vízkorlátozás után már Rómában is drákói szigorral szabályozzák a vízfelhasználást. Talán ennek is köszönhető, hogy a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft., az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Kalocsai Szakaszmérnöksége, a Magyar Hidrológiai Társaság és a városi önkormányzat közös szervezésében megtartott Víz világnapi ünnepségen a Víziközmű-Szolgáltató Kft. mérnökeinek előadásai voltak túlsúlyban.

Az ünnepi megemlékezés résztvevőit elsőként Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd miután a programot ismertette, dr. Bálint József polgármestert kérte fel az ünnepség megnyitására.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jogi mellett vízügyi technikusi végzettséggel is rendelkező polgármester mondanivalójába mindazokat a gondolatokat beleszőtte, amelyek immár az egész világot foglalkoztatják. A polgármester elmondta: a 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!” A Föld egyik legégetőbb problémájával már nem csak regionális szinten foglalkoznak, az elegendő mennyiségű víz és annak tisztasága globális kérdéssé vált. Mint elhangzott: az árvizek, aszályok, még inkább a vízszennyezés olyan mértékben károsítják a folyókat, tavakat, a növényzetet és a talajt, hogy annak csak az emberi beavatkozás vethet gátat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester emlékeztetett arra a kettősségre, hogy miközben a folyók hajózása érdekében szűkítették a medreket, az árvíz által elöntött területeket, ezzel kárt okoztak az ott évezredeken keresztül meghonosodott élővilágban. Ahogyan a szlogen utal erre: a megoldás az lehet, ha a környezetet alakító ember a természetes megoldásokhoz nyúl vissza. Tehát

új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket.

Ezekkel a lépésekkel tudjuk egyensúlyban tartani a víz körforgását, javítani az emberiség egészségét és életminőségét.

A köszöntőbeszédeket követően Szilágyi Zsolt, a Kiskunsági-Víziközmű-Szolgáltató Kft. Kiskunhalasi Üzemmérnökség szennyvíz ágazati üzemvezetője Szolár szennyvíziszap kezelés a kiskunhalasi szennyvíztisztító telepen címmel, mintegy 20 perces időkeretben tartott fotókkal sűrűn tűzdelt prezentációt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az előadó kollégája, Répási Balázs laboráns Szennyvíziszapból készült kompaszt hatása a mezőgazdasági kultúrára című előadása arra mutatott rá, hogy a szennyvíziszap

olyan végtelen és kiaknázatlan kincs, amelyet a jelenleginél nagyobb körben lehetne felhasználni a mezőgazdaságban.

A Víziközmű további két előadója, Rideg István és Mester Noémi az arzénmentesítés és ammóniamentesítés, valamint a monitoring tevékenység tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakmai nappal egybekötött Víz Világnapja megemlékezést A vízrajz szerepe a korszerű vízgazdálkodásban című előadás zárta. A prezentációt Dukai Dávid és Vas László, az ADUVIZIG osztályvezetője, illetve vízrajzi ügyintézője mutatta be.

A Víz Világnapja alkalmából szervezett esemény a résztvevők fehérasztal melletti beszélgetésével zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.
2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK