2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Éltető elemet” ünnepeltek a városházán – negyedszázada emlékezünk a Víz világnapjára

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 24., 17:48

Míg néhány éve a kalocsai Víz világnapi ünnepségeken csak jósolták, hogy a 21. században komoly katasztrófákat idézhet elő a vízhiány, a városházán március 23-án megtartott eseményen már tényként állapították meg: a probléma itt van a nyakunkon, a Rio de Janeiróban elrendelt kemény vízkorlátozás után már Rómában is drákói szigorral szabályozzák a vízfelhasználást. Talán ennek is köszönhető, hogy a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft., az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Kalocsai Szakaszmérnöksége, a Magyar Hidrológiai Társaság és a városi önkormányzat közös szervezésében megtartott Víz világnapi ünnepségen a Víziközmű-Szolgáltató Kft. mérnökeinek előadásai voltak túlsúlyban.

Az ünnepi megemlékezés résztvevőit elsőként Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd miután a programot ismertette, dr. Bálint József polgármestert kérte fel az ünnepség megnyitására.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A jogi mellett vízügyi technikusi végzettséggel is rendelkező polgármester mondanivalójába mindazokat a gondolatokat beleszőtte, amelyek immár az egész világot foglalkoztatják. A polgármester elmondta: a 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!” A Föld egyik legégetőbb problémájával már nem csak regionális szinten foglalkoznak, az elegendő mennyiségű víz és annak tisztasága globális kérdéssé vált. Mint elhangzott: az árvizek, aszályok, még inkább a vízszennyezés olyan mértékben károsítják a folyókat, tavakat, a növényzetet és a talajt, hogy annak csak az emberi beavatkozás vethet gátat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester emlékeztetett arra a kettősségre, hogy miközben a folyók hajózása érdekében szűkítették a medreket, az árvíz által elöntött területeket, ezzel kárt okoztak az ott évezredeken keresztül meghonosodott élővilágban. Ahogyan a szlogen utal erre: a megoldás az lehet, ha a környezetet alakító ember a természetes megoldásokhoz nyúl vissza. Tehát

új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket.

Ezekkel a lépésekkel tudjuk egyensúlyban tartani a víz körforgását, javítani az emberiség egészségét és életminőségét.

A köszöntőbeszédeket követően Szilágyi Zsolt, a Kiskunsági-Víziközmű-Szolgáltató Kft. Kiskunhalasi Üzemmérnökség szennyvíz ágazati üzemvezetője Szolár szennyvíziszap kezelés a kiskunhalasi szennyvíztisztító telepen címmel, mintegy 20 perces időkeretben tartott fotókkal sűrűn tűzdelt prezentációt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az előadó kollégája, Répási Balázs laboráns Szennyvíziszapból készült kompaszt hatása a mezőgazdasági kultúrára című előadása arra mutatott rá, hogy a szennyvíziszap

olyan végtelen és kiaknázatlan kincs, amelyet a jelenleginél nagyobb körben lehetne felhasználni a mezőgazdaságban.

A Víziközmű további két előadója, Rideg István és Mester Noémi az arzénmentesítés és ammóniamentesítés, valamint a monitoring tevékenység tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakmai nappal egybekötött Víz Világnapja megemlékezést A vízrajz szerepe a korszerű vízgazdálkodásban című előadás zárta. A prezentációt Dukai Dávid és Vas László, az ADUVIZIG osztályvezetője, illetve vízrajzi ügyintézője mutatta be.

A Víz Világnapja alkalmából szervezett esemény a résztvevők fehérasztal melletti beszélgetésével zárult.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK