2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

5 milliárd 133 millió forint főösszeggel megszületett Kalocsa város 2024. évi költségvetése – Stabil, kiszámítható, jó színvonalú működést biztosíthat

Zsiga Ferenc  |  2024. 02. 16., 07:35

„Stabil, jó színvonalú működést biztosító, előremutató, kiszámítható, gondoskodó és mértéktartó költségvetés került a képviselők elé” - –sommásan így jellemezte Kalocsa város 2024. évi költségvetés-tervezetét a 2024. február 15-i, csütörtöki képviselő-testületi ülésen dr. Filvig Géza polgármester és Simon Zoltán alpolgármester. A kormánypárti képviselők támogatásával és a jelen lévő egy ellenzéki, baloldali képviselő, Balogi József tartózkodása mellett elfogadott büdzsé legfontosabb jellemzője: valamennyi kötelező és önként vállalt feladat finanszírozását lefedi; lehetőséget ad az önerős beruházások folytatására; az önkormányzati intézményekben dolgozó 254 fő részére, azok nagyobb anyagi megbecsülése érdekében cafetéria-térítést biztosít; a sportegyesületek működési támogatását 11–ről 20 millió forintra emeli; a belterületi utak javítására az előző évi 32 millió helyett 50 millió forintot biztosít; a szociális bizottság támogatási keretét – szükség esetén – belső átcsoportosításokkal a felmerülő igényekhez igazítva, így gyakorlatilag felső határ nélkül engedélyezi.

Mondhatni ment, mint a karikacsapás a város működése szempontjából legnagyobb horderejű dokumentum, Kalocsa város 2024. évi költségvetési rendeletének elfogadása, amelyet csütörtökön a 12–ből 8 jelenlévő képviselő gyakorlatilag vita nélkül megszavazott.
Amint azt dr. FilvigGéza polgármester az ülés elején bejelentette, a távol lévő képviselők közül többen jelezték, hogy betegség miatt nem tudnak jelen lenni a tanácskozáson. Így dr. Bagó Zoltán, dr. Vincze András, Király Róbert és Szabó Balázs, mivel távol voltak, nem is vettek részt a napirendre tűzött témák tárgyalásában. Bizonyosan ez is hozzájárult ahhoz, hogy költségvetési rendelet tervezetét ezúttal az ellenzéki padsorokból sem érte kritika, még csak érdemi módosító indítvány sem született, hozzászólásokkal együtt rekord idő, mintegy 25 perc alatt elfogadták a 2024. évi költségvetést.


Az előterjesztést jegyző dr. Filvig Géza elöljáróban emlékeztetett arra, hogy a polgármesternek a törvény értelmében február 15-ig kell beterjesztenie a város költségvetésének tervezetét, amelyet reményei szerint egy menetben, a mai testületi ülésen el is fogadnak.

A városvezető szólt arról is, hogy a költségvetés tervezetének összeállítása a már megszokott mechanizmus szerint zajlott: a 2023. évi tényszámok mellett a központi költségvetésből és a Magyar Államkincstár ajánlásaiból indultak ki. Január első hetében az intézmény - és cégvezetőktől bekérték az igényeket, majd január 31-én valamennyi érintettel, beleértve a hivatal pénzügyi osztályvezetője, Molnár Gábor vezette csapatot, a gondos előkészítő munkának köszönhetően egy hatékony és előremutató egyeztetés történt. Ezt a munkát valamennyi munkatársának megköszönte a polgármester.

A folytatásban dr. Filvig Géza példálózó jelleggel bemutatta, hogy például a polgármesteri hivatal működéséhez a tervezet 386 millió 377 ezer forinttal számol, ám ehhez 152 millió 679 ezer forintot, azaz a teljes összeg 39,5 százalékát támogatásként az önkormányzat biztosítja.
A szociális intézmény esetében kicsit jobb a helyzet, ott a 473 millió 806 ezer forint működési kiadáshoz „csak” 39 millió forinttal kell hozzájárulnia az önkormányzatnak, amely ez esetben a teljes összeg 8,24 százaléka.
A közel 619 millió forintból gazdálkodó óvoda esetében a legkedvezőbb az állami finanszírozás – szögezte le dr. Filvig Géza, aki arra is rámutatott:

Az Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) működéséhez 187 millió, míg a Könyvvezető és Vagyonhasznosítási Kft. működéséhez 834 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat.”A polgármester rámutatott: nyilvánvaló, hogy az 5 milliárd 136 millió forint főösszegű költségvetés esetében a tervezett 3,6 millió forintnyi tartalékkeret szembeötlően kevés, de mint mondta, volt olyan év, amikor ez ettől is kevesebbnek bizonyult. Viszont esetlegesen, az adott helyzethez alkalmazkodva, belső átcsoportosításokkal egy ekkora főösszegű költségvetés esetében a rendkívüli helyzetek is kezelhetővé válnak.

A POLGÁRMESTER SZERINT A KÖLTSÉGVETÉS EGYIK ERŐSSÉGE, ERÉNYE AZ IS, HOGY A VÁROS VALAMENNYI ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATÁT, PÉLDÁUL A BURSA HUNGARICA FELSŐOKTATÁSI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZATBÓL RÁ ESŐ RÉSZT, A 65 ÉV FELETTI KALOCSAI EMBEREK ÖTEZER FORINTOS HÚSVÉTI ÉS KARÁCSONYI TÁMOGATÁSÁT, VALAMINT A SPORT ÉS CIVILSZERVEZETEK SEGÍTÉSÉT BIZTOSÍTANI TUDJA.

Dr. Filvig Géza szerint fontos az is, hogy az önerős beruházások folytatódhatnak a városban, és például a belterületi utak karbantartására az előző évi 32 millió helyett 50 millió forintot biztosítanak. Amint azt már a sportbálon bejelentették, visszatér a sportegyesületek korábbi támogatása, amely így szinte megduplázódik, 11 millióról 20 millió forintra emelkedik. A polgármester itt jegyezte meg, hogy ez a gyakorlatban 20 milliónál is nagyobb összeg, hiszen a Tenisz Klub és a Méhecskék esetében a létesítmény rezsidíját az önkormányzat fizeti. 


Dr. Filvig Géza aláhúzta: a 2024. évi költségvetés lehetőséget biztosít arra is, hogy az önkormányzat intézményeinél, így a Viski Károly Múzeumban, a Szociális Intézményben, a Közétkeztetési Intézményben valamint a Vagyonhasznosítási Kft-nél dolgozók, összesen 250 fő a nagyobb anyagi megbecsülés jegyében cafetéria-támogatásban részesüljön.

Miután a bizottsági elnökök, illetve a távol lévő jogi bizottság vezetője, dr. Vincze András helyett Tihanyi Tiborné képviselő a bizottságok támogatásáról nyilatkoztak, mintegy zárszóként Simon Zoltán kért szót.
Az alpolgármester elmondta:

A képviselők elé kerülő anyagot komoly előkészítő munka előzte meg; a költségvetés-tervezet fejlődő tendenciát mutat, hiszen több területen, például a cafetéria bevezetésével tárgyiasult formában is kifejezi a dolgozók egyébiránt jól megérdemelt nagyobb anyagi megbecsülését. Amennyiben a képviselők elfogadják, összességében stabil, jó működést biztosító költségvetése lesz a városnak.”


Kalocsa 2024-es költségvetését végül a kormánypárti képviselők támogatásával, az ellenzéki képviselő, Balogi József tartózkodása mellett, 7 igen, 1 tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta a testület.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK