2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

800 millióból költözne a Parkgondozó – Az utolsó pillanatban adott be pályázatot az önkormányzat

Illés György Cinó  |  2016. 05. 25., 10:54

Hétfőn reggel rendkívüli testületi ülés volt a városháza dísztermében, amelyet a lejáró pályázati határidő miatt kellett hirtelen összehívni. A TOP pályázati rendszer keretében tudunk 0,8 milliárdra pályázni, azzal a céllal, hogy a Foktői úti laktanya É-Ny-i szegletében, egy 3,5 hektáros területrészen alakítsák ki a Parkgondozó Kft. új telephelyét.

A Foktői úti laktanya területéből kihasított 3,5 hektáros területen tervezik elhelyezni a Parkgondozó Kft. telephelyét. Erről már korábban döntés született. A területet ingyenesen igényelte az önkormányzat, ám a jelenlegi kezelőtől, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból először ellentmondó válaszok érkeztek, később pedig késett és mostanáig sem érkezett meg a végleges válasz. Ennek ellenére pályázatot ad be az önkormányzat a terület közművesítésére és az ingatlan felújítására. A tegnapi határidő miatt nem lehetett tovább várni: hétfő délelőtt 8 órai kezdettel tartott rendkívüli testületi ülésen került a képviselők elé a kérdés. 800 millió forintra pályázhatunk, de az eddig vázoltak miatt is kissé ingoványos a terület, ezért érthető, hogy a képviselők számos kérdést tettek föl a 24. órában eléjük került előterjesztéssel kapcsolatban.

Miért ennyi az annyi?

Simon Zoltán egyebek közt azt kérdezte, hogy a Parkgondoznak minek az 1600 nm-es iroda?
A válaszból kiderült: a fejlesztés elsődleges célja a parkgondozó átköltöztetése, de a terület alkalmas ara, hogy később más vállalkozásokat is befogadjon.

Dr. Angeli Gabriella azt vetette föl, hogy a pályázat szerint a beruházás 2019 első félévében zárulna csak le. Azt kérdezte, hogy ez azt jelenti-e, hogy sikeres pályázat esetén nincs remény a Parkgondozó korábbi költöztetésére. Azt is megkérdezte, hogy mit jelent az, hogy a pályázatban foglalt követelmény szerint a beruházás eredményeként létrejövő komplexum nem termel jövedelmet.
Végül utalt rá, hogy a szóban forgó területet nem kapta még meg a város, ezért azt tudakolta, hogy ha nem jut a telekhez a város, akkor mire tudjuk fölhasználni a forrást, vagy elvész a lehetőség.

Dr. Bálint József polgármester szerint szerencsés esetben már 2018 második felében megvalósulhatna a beruházás, de mindez függ attól is, hogy mikor tudják megkötni a támogatási szerződést.
A polgármester azt is elmondta, hogy a megyei önkormányzattal folytatott egyeztetés szerint, hogyha nem tudja az önkormányzat birtokba venni a területet, a miatt a pályázati lehetőségtől nem esünk el, módosított kérelemmel, más telephelyen is megvalósulhat a fejlesztés. Ehhez természetesen újratervezés volna szükséges. Azt is elmondta, hogy még mindig kétséges a terület átadásának kérdése, de amennyiben a Fejlesztési Minisztérium a területet nem adja át térítésmentesen a városnak, ahogyan az eredeti elképzelésekben szerepelt, illetve az ingatlancsere is meghiúsul, akkor még mindig szóba jöhet tartós használat, kezelői jogosultsággal, így nem aggályos a telephely kérdése.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József a jövedelemtermelésre vonatkozó kérdésre elmondta: ez a feltétele annak, hogy 100%-os támogatást nyerhessünk. A befejezés utáni öt évig, fenntartási kötelezettség ideje alatt nem termelhet hasznot a komplexum. Boromisza Viktor kifejtette, hogy ez nem jelenti azt, hogy ne kérhetnének egyes szolgáltatásokért, vagy csarnokbérletért díjat a Parkgondozó, de ügyelni kell majd rá, hogy nyereség ne képződjön.

Dr. Filvig Géza
azt kérdezte, hogy miért jár az előkészítés bruttó 39 millió Ft költséggel, a szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatásokra konkrétan mire kell 17,5 milliót, projekt menedzseléséhez 20 milliót költeni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Válaszként Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője részletezte az előkészítéssel járó, költségigényes feladatokat, mint a projekt előtanulmány, költség-haszon elemzés, projektterv készítése, megvalósíthatósági tanulmány, engedélyezési terv, kiviteli terv készíttetése, illetve a megvalósítás során a szakmai műszaki ellenőrzés, közbeszerzési eljárás költségei, továbbá a könyvvizsgálat, projekt nyilvánosságával és a marketinggel járó költségek.

Mi lesz az ipari parkkal?

Török Ferenc azzal kapcsolatban, hogy ha más cégek számára használható, bérelhető egységekkel, irodákkal is rendelkezne a telephely, „inkubátorház jelleggel” működne, de pénztermelő tevékenységet csak 2024 után folytatna, és látván, hogy a forrásból a teljesen hiányzó közműveket is kiépítjük, megkérdezte, hogy

nem lett volna-e lehetőség ebből a forrásból a tényleges ipari park fejlesztésére, illetve ettől a beruházástól függetlenül tervezzük-e az ipari park közművesítését.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kérdésre Boromisza Viktor válaszolt: A pályázat előkészítése során vizsgáltak több területet, közülük ez bizonyult a legalkalmasabbnak, és a rendelkezésre álló, elérhető támogatási lehetőséget is ezen a területen tudják legnagyobb mértékben kiaknázni.

Szabó Balázs hangsúlyozta, hogy a most tárgyalt előterjesztés tárgya a TOP felhívása ipari parkok, iparterületek fejlesztésre, ugyanakkor emlékeztetett, hogy korábban be kellett jelenteni a települések prioritásait a TOP pályázati források tekintetében. Az ekkor kapott információk szerint a most igényelni tervezett összeg nagyjából azonos a TOP pályázati rendszer keretében e célra meghatározott plafonnal, ezért kérdezte, hogy jól érti-e, hogy

ha ezt elfogadják, akkor 2020-ig nem lesz más forrás iparterületek fejlesztésére,

az összes pénzt a Parkgondozó áthelyezésének egyébként üdvözlendő céljára fordítanánk.

A legfontosabb cél a Parkgondozó telephelyének kiváltása – szögezte le válaszában a polgármester, hozzátéve, hogy a megyei vezetés ígérete szerint a most pályáztatásra kerülő projektek lezárulnak, akkor új lehetőségeket is megnyitnak, a maradványforrások függvényében.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Boromisza Viktor műszaki osztályvezető ehhez hozzátette, hogy az ipari parkban tevékenykedő, illetve ott tulajdonnal rendelkező, de tevékenységét még meg nem kezdett vállalkozások körében igényfelmérést végeztek, és noha több vállalkozástól nem érkeztek meg a kért adatok, a megkapott visszajelzések összesítése során kiderült, hogy infrastruktúra-fejlesztési igényt nem támasztanak az ott működő cégek. Majd ha nagyobb arányban magántulajdonba kerül a park, akkor lehet fölmérni az igényeket és azokhoz méretezett közmű gerincvezetékeket, illetve hálózatot kialakítani.
Az osztályvezetőhöz csatlakozva Bálit József elmondta, hogy már írtak is ki hasonló célú pályázatot, és lesz a továbbiakban is erre lehetőség.

„Minden beruházásnak vannak aggályai”

Több kérdés nem lévén a vita következett.
Ennek során először Filvig Géza szólalt föl. A statikai állapot megfelelőségének csak szemrevételezéssel történt vizsgálata kapcsán azt az aggodalmát osztotta meg, hogy ezzel kapcsolatban jöhetnek meglepetések a kivitelezés során. Másrészt a mindössze 3,5 hektáros területre elkölteni szánt 800 millió forintot aránytalanul soknak tartotta.
Mint fogalmazott: nem szeretne Kalocsa fejlődésének gátjaként föltűnni azzal, hogy nem szavazza meg az előterjesztést, de fokozott figyelmet kért a projekt lebonyolítása során, mert nagy felelősséget érzékel a polgármester és az egész testület vállán.

Bálint József erre úgy reagált, hogy minden beruházásnak vannak aggályai. A tervezett költség egyelőre egy előzetes becslésre alapul, később részletes költségelemzés alapján lehet eldönteni a kérdést a támogatási szerződés megkötése előtt. A pontos költségek ismeretét a pályázat sem követeli meg.

Az utolsó pillanatban

Szabó Balázs megértést tanúsított a késlekedés miatt, mivel katonai őrizet alatt álló objektum lévén a tervező és a költségbecslő is csak másfél hete tudott bejutni a komplexumba, de az utolsó pillanatban történt előterjesztést kifogásolta.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Én nem tudom, hogy miért kellett megint a képviselő-testületet oly helyzetbe hozni, hogy nincs választása, mivel a pályázatot ma be kell adni. Olyan ember nem ül itt a teremben, aki erre azt mondaná, hogy ne pályázzunk a TOP-on belül erre a fölhívásra – mondta, végül hiányérzetét kifejezve a kérdésre vonatkozó A, B és C variációk tekintetében.

Egyetértés

Angeli Gabriella osztotta Filvig Géza véleményét, hogy a 800 millió a Parkgondozó új telephelyére, illetve az inkubátorházra soknak tűnik, de úgy vélte, az összeg az ipari park fejlesztésére nem volna elegendő. A javaslatot azért tartotta támogathatónak, mert – mint Boromisza Viktor elmondta – az esetleges támogatói szerződést módosítani lehet majd.

Az én véleményem is az, hogy át kellet volna gondolni jobban ennek a pályázatnak a beadását, még mielőtt az utolsó nap bekerül a testület elé – zárta hozzászólását a képviselő.

Erre a polgármester így válaszolt:

Köszönjük szépen! Legközelebb az ilyen elkészítő munkába bevonjuk majd a testületet is, különösen a közgazdász végzettségűeket. Nekem is vannak aggályaim. Jelen pillanatban ilyen szinten tudtuk hozni az előkészítést. Dolgoztunk rajta épp eleget. De még nem annyit, amennyit kellett volna.

Több hozzászóló nem lévén, Bálint József szavazásra bocsátotta a javaslatot, amelyet a testület a jelenlévő képviselők egybehangzó döntésével – Kati László és Tihanyi Tiborné távollétében –, 10 igen szavazattal elfogadtak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 2 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (2 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Lufi
2016-05-25 20:21:17
Átgondolatlan kapkodás! Ez megint a Guszti műve.
Kalotroll
2016-05-25 13:01:26
"Boromisza Viktor kifejtette, hogy ez nem jelenti azt, hogy ne kérhetnének egyes szolgáltatásokért, vagy csarnokbérletért díjat a Parkgondozó, de ügyelni kell majd rá, hogy nyereség ne képződjön."

Viktor! Felesleges aggódni! Kiváló szakemberek -hosszú évek tapasztalatával a hátuk mögött- dolgoznak már 2014 óta azon, hogy nyereség ne képződjön sehol! :)

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK