2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Alkalmazhatja a 400 órás túlórát a Vagyonhasznosító – Leszavazta a kalocsai grémium Angeli indítványát

Illés György Cinó  |  2019. 01. 27., 17:38

Valószínűleg a Cégbíróság a hónap végén bejegyzi a város két, 100%-os tulajdonú Kft.-jének összeolvadását, így – bár formálisan a Parkgondozóra is vonatkozott volna az Angeli Gabriella által javasolt rendelkezés – e cég számára irreleváns a döntés, amely megtiltotta volna a város cégeinek, hogy alkalmazzák a túlórára vonatkozó, a korábbinál tágabb keretet adó új törvényi rendelkezéseket. Ám az ügyvezető szerint a másik cég estében is irreleváns, mivel nincs szükség rá. Öt igen, három nem szavazattal, három tartózkodás mellett a kalocsai grémium végül elutasította Angeli Gabriella indítványát.

A négyszáz órás túlóra lehetőségével várhatóan amúgy sem kíván élni a vállalat, ugyanis a működése egyetlen területén sem szükséges ilyen mértékű túlmunka alkalmazása – ezt az ügyvezető is egyértelművé tette – így tényleges érvágást nem hozott volna a rendelkezés elfogadása a hamarosan a város egyetlen gazdasági társaságát jelentő Vagyonhasznosítási Kft.-nek.

Nem gyakori eset, hogy önálló képviselői indítványra tárgyaljanak önkormányzati határozatokat, illetve rendeletmódosításokat a kalocsai városházán. Most mindkettőre volt példa: a csütörtök délután két órakor kezdődött testületi ülésen két olyan napirendet is tárgyalt az önkormányzat grémiuma, amelynek előterjesztője valamelyik képviselő volt. Angeli Gabriellának a város cégei számára a túlóra alkalmazását korlátozó rendelkezést indítványozó javaslata mellett ugyanis Simon Zoltánnak a szilveszteri tűzijátékozásnak az eb- és kisállattartók, valamint a gyermekes családok nyugalma érdekében történő korlátozására vonatkozó indítványát is tárgyalták a képviselők.
E cikkben az előbbiről olvashatnak.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A szóban az előterjesztéshez fűzött kiegészítésben Angeli által bemutatott álláspont szerint már 2012-ben, az akkori Munka törvénykönyve hatályba lépésével kiszolgáltatottabbá váltak a munkavállalók, háttérbe szorultak jogaik, és csökkent az érdekérvényesítő képességük.

2017-ben próbálkozott a Parlament gazdasági bizottsága egy előterjesztéssel, akkor azt a felháborodás miatt levették napirendről, és hadd idézzem, azt mondták, hogy ilyen vagy hasonló szégyenteljes törvényjavaslat többé nem kerül a Parlament elé.A VAGYONHASZNOSÍTÁSI ÉS A PARKGONDOZÓ KFT. AZ ELŐTERJESZTŐ TUDOMÁSA SZERINT SEM ALKALMAZZA MOST EZT A TÚLÓRA TÖRVÉNYT, DE SZERINTE EZ A HELYZET BÁRMIKOR MEGVÁLTOZHAT.

Angeli arra is emlékeztetett, hogy a Kft.-ket össze fogják vonni, szerinte az után is „bármikor kerülhet olyan helyzetbe” a cég, hogy alkalmaznia a kell ezt a törvényt.
Arra is fölhívta a figyelmet, hogy meglátása szerint a három évre való munkaidőkeret-emelés egy uniós irányelvvel is ellentétes.

A túlóra törvény helyett ezt kellene tenni szerinte:

  • a munka termelékenységét kellene megoldani, a munkaszervezettségét fokozni
  • az elvégzett munkát időben kifizetni és
  • adót csökkenteni.

Pécsiné: „nem releváns”

Simon Zoltán azt kérdezte a jelenleg még meglévő két Kft. ügyvezetőjétől, hogy a Parkgondozó illetve a Vagyonhasznosítási Kft.-nél mennyi a túlóra.
Pécsi Tiborné ügyvezető elmondása szerint jelenleg a Parkgondozó Kft.-nél jelentkezik túlóraigény, mégpedig a hóügyeletnél, a téli időszakban.

A TÚLÓRÁK SZÁMA ÉVES SZINTEN DOLGOZÓNKÉNT LEGFELJEBB 50 ÓRA.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az időjárás függvényében lehetséges, hogy ezt növelni kell, de az ügyvezető úgy gondolja, hogy

A 250 ÓRÁBA MINDENKÉPPEN BELEFÉR AZ A TÚLMUNKA, AMIT EL KELL VÉGEZNIÜK.

Az ügyvezető nyilatkozatát Bálint József előzőleg írásban is kikérte, és válaszát föl is olvasta. Eszerint

a cégnél 2019. január 1-től hatályos munka törvénykönyve alapján alkalmazható éves 400 óra túlórakeret alkalmazása nem releváns. A Munka törvénykönyv 109 szakasz (1) bekezdés alapján elrendelt évenkénti 250 óra munkaidő az elmúlt évek adatait megvizsgálva fedezi a felmerülő igényeket.

A TÚLÓRÁK ELSZÁMOLÁSA ÉS KIFIZETÉSE AZ ADOTT HAVI MUNKABÉRREL EGYÜTT TÖRTÉNIK.

Az éves költségvetés miatt a cégnek rendezniük kell a túlórát, így az évet meghaladó munkaidőkeret sem érvényesíthető a cégeknél.

Simon: „Politikai röpirat”

Simon Zoltán képviselő szerint a szakmai szempontok tükrében teljesen életszerűtlenek Angeli aggályai. Ezét az előterjesztés Simon szerint „egy politikai röpirat ismét”.

KÉRTE A POLGÁRMESTERTŐL, HOGY A KÉPVISELŐ-TESTÜLET NE LEGYEN POLITIKAI CSATÁROZÁSOK SZÍNTERE.

Ennek az a feltétele szerinte, hogy „ilyen egyértelmű politikai tartalmú és egyértelműen a baloldalnak a hisztériakeltését Kalocsára importáló megnyilvánulás ne legyen.”

Szerintem az egész ország nevet azon a néhány tíz baloldali politikuson és a néhány ezer emberen, aki meg akarja némítani az ország működését. Ez így volt, ez elhangzott, sőt voltak egészen extrém megnyilvánulások is. EZÉRT ÓVTA KÉPVISELŐ ASSZONYT ÉS TÁRSAIT, HOGY KUNHALMI ÁGNES ÉS TÁRSAIK MÓDSZEREIT KÖVESSÉK, ÉS ATTÓL IS, HOGY MEGPRÓBÁLJÁK KALOCSÁN A TÜNTETÉSEKKEL, AHOL SZERINTE LESZ KÖRÜLBELÜL HÚSZ EMBER, MEGBÉNÍTANI A VÁROST.

Én úgy érzem, hogy ez egészen komolytalan és nevetséges (…) Ez a baloldalnak a kétségbeesett kapkodása azért, hogy ha már nem tudnak értelmes dolgot kitalálni, akkor legalább botránnyal és botránykeltéssel és nevetséges atrocitásokkal hívják föl magukra a figyelmet, hogy a média foglalkozzon velük. [Ez utóbbi célt elérte Angeli Gabriella, hisz már pénteken is az MSZP szervezte autós tüntetésről írtunk – A szerk.]

Angeli: „a kormánypártok eltávolodtak az emberektől”

Angeli úgy vélte, hogy érdemben nem lehet válaszolni a Simon által elmondottakra, azzal a képviselő „totálisan hozta a Fidesz propagandát”.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Úgy értelmezem, hogy [a kormánypártok] nagyon nem értik ezt a társadalmi felháborodást, nem hallják meg a munkavállalóknak a hangját, teljesen eltávolodnak az emberektől. Simon szerint viszont egyáltalán nem valós problémáról beszélünk – ez abból is látszik szerinte, hogy a szakszervezetek jelentős része sem áll a kezdeményezés mellé.

Tőlünk nyugatabbi országokban ennél lényegesen magasabb, 500-600 a megengedett túlóraszám – mutatott rá Simon, míg Magyarországon a kormány erőfeszítései eredményeként annyira lecsökkent a munkanélküliség, hogy nincs az a munkahely, amely kényszeríthetné a dolgozót erre a nagyméretű túlórára, mivel a dolgozó megtartása az érdek, hiszen a munkaerő-hiány miatt a dolgozó hatalmas érték.

Angeli szerint viszont épp a munkanélküliség miatt „találták ki ezt a túlóra törvényt”, mert a szegény embereknek, akik még itt vannak az országban, azoknak kötelességük dolgozni és ellátni a munkát, akár tetszik akár nem.

ARRÓL, HOGY A SZAKSZERVEZETEK MÁR VISSZAVONULÓT FÚJTAK VOLNA, ANGELI AZT MONDTA, AZ EGYSZERŰEN NEM IGAZ.

A Jobbik képviselője Angeli mellett voksolt

Ezt követően – Török Ferenc távollétében – 5 igen, 3 nem szavazattal 3 tartózkodás mellett elutasították a javaslatot.
Egyébként Angeli Gabriellán kívül

BÁLINT JÓZSEF, BOLVÁRI FERDINÁND, KATI LÁSZLÓ VALAMINT SZABÓ BALÁZS IS TÁMOGATTA AZ INDÍTVÁNYT.

NEMMEL A HÁROM FIDESZ-KDNP CSOPORTHOZ TARTOZÓ JELENLÉVŐ KÉPVISELŐ, TIHANYI TIBORNÉ, SIMON ZOLTÁN ÉS FILVIG GÉZA SZAVAZOTT.

MÍG KATUS ATTILA, LAKATOS JÁNOS ÉS LAKATOS MELINDA TARTÓZKODOTT.

Angeli Gabriella indítványa

ELŐTERJESZTÉS
a Kalocsa Város Önkormányzata 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek szóló utasításról a rendkívüli munkaidő elrendelésével kapcsolatban.
Kalocsa város önkormányzata mint a tulajdonosi jogok egyedüli gyakorlója a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi 5 törvény 3:112 § (3) bekezdése alapján utasítja Kalocsa város önkormányzata 100%-os önkormányzati tulajdonában álló gazdasági társaságának vezető tisztségviselőjét, hogy a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során a naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt ne lépje túl önként vállalt túlmunka a „megnevezéssel” sem, valamint a 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeret ne alkalmazza.
Az előterjesztés szövege fölidézi, hogy a tavalyi őszi ülésszak végén „Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő a törvények kijátszása miatt a kormány utasítására” újabb kísérletet tett egy, a munkavállalókat még kiszolgáltatottak helyzetbe hozó Munka törvénykönyve módosítással.
Az előterjesztő, Angeli Gabriella véleménye szerint azt vitatható módon fogadta el december 12-én a Parlament.
A javaslat indoklás szerint a törvénymódosítás ellen [az előterjesztésben „törvényjavaslat” szerepel – A szerk.] tiltakoznak
- a magyar szakszervezeti Szövetség (maszsz)
- a magyar vegyipari energiaipari és rokon szakmákban dolgozók szakszervezeti Szövetsége (vdsz)
- a Vasas szakszervezeti Szövetség (vszsz)
- a magyar köztisztviselők közalkalmazottak és közszolgálati dolgozók szakszervezete (mkksz) és
- több más szakszervezet is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK