2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nem tűzifa lesz a kivágott érsekkerti őstölgyekből – Zömében utcabútorok készülhetnek az értékes alapanyagból

Illés György Cinó  |  2016. 12. 14., 19:47

Az Érsekkertben, a szabadtéri színpad mögötti területen található, méteres átmérőjű famatuzsálemek estek áldozatul a fűrésznek nemrégiben. Arról, hogy a fák megfelelő csonkolás és azt követő kezelés által megmenthetők lettek-e volna unokáink számára, megoszlanak a vélemények. Loibl László szerint azonban a közeli lakóházak vagyonvédelme és a parkot használók személyi biztonsága érdekében elkerülhetetlen volt ezeknek a fáknak a kivágása, amit az egyik fa spontán kidőlése is igazol. A faanyagot utcabútorok készítésére használják majd, további irtástól egyelőre nem kell tartani.

Tegnapi cikkünkben részletesen ismertettük a legutóbbi testületi ülésen elhangzottakat az Érsekkertben történt fakivágással kapcsolatban. Akkor kiderült: a közvéleményt is erősen foglalkoztató fakitermelés, amelynek során a kert legidősebb tölgyfái közül vágtak ki jó néhányat, jegyzői engedéllyel, közveszély, illetve balesetveszély elhárításának indokával történt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ülésen nem, de az azt követő folyosói beszélgetéseken szóba került a faanyag jövőjének kérdése, benne az esetleges tűzifaként történő értékesítés réme is. A fakivágások okairól, valamint a faanyaggal kapcsolatos további tervekről ezért megkérdeztük a legilletékesebbet, a Parkgondozó Kft. ügyvezetőjét, Loibl Lászlót, aki portálunkat a következőképp tájékoztatta:

– Már korábban is ismert volt előttem ezeknek a kiöregedett fáknak a problémája. A fő gondot az jelentette, hogy a részben lábon száradt, korhadt, leszakadozó ágazatú, kidőléssel fenyegető állomány egyedei lakóházak, a szabadtéri színpad, valamint a park frekventált gyalogútjainak közelében álltak. A végső lökést az adta meg, hogy az egyik öreg fa magától kidőlt. Meg lehet nézni a helyszínen, hogy egy igen értékes, új pad mellett fél méterre csapódott be, arra pedig gondolni is rossz, hogy mi történhetett volna, ha a padra olyankor dől rá a többtonnás fa, amikor azon ülnek is – mondta munkatársunknak Loibl László, érzékeltetve, hogy nem légből kapott a balesetveszély indoka, amely miatt a kivágás engedélyezését kérték.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Loibl László hozzátette:

AZ ENGEDÉLY KITÉTELEINEK MEGFELELŐEN A PARK TÖBB PONTJÁN FAPÓTLÁSOKAT IS VÉGEZTEK, MÉGHOZZÁ A KIVÁGOTTAKKAL AZONOS FAJÚ, ÉRTÉKES CSEMETÉKKEL.

A további károkozások meggátlására tegnap délután 2 órakor tartott ülésén az Érsekkertben kiépítendő biztonsági kamerarendszer telepítéséről döntött a gazdasági és munkahely-teremtési bizottság, bő hatmilliós bekerülési költséggel. Kiválasztották a kivitelezőket is.
bővebben ...

Az ügyvezetőtől ugyanakkor azt is megtudtuk:

A FÁK ANYAGA NEM MEGY VESZENDŐBE, NEM PAZAROLJÁK AZT EL TŰZIFÁNAK.

A rönköket megfelelő hosszúságúra darabolva deszkákra fölfűrészeltetik, majd – megfelelő szárítás után – részben a város utcabútor igényének kielégítésére, részben termék-előállításra használhatják majd az értékes és tartós tölgyfát, hosszú időre fedezve a város ilyen irányú szükségletét. A közterületek ellátására padokat és más utcabútorokat, virágládákat és állványokat, valamint a meglévő utcabútorok cserére szoruló alkatrészeinek pótlását végeznék el, a leeső szélekből pedig geodéziai jelzőkarókat készítenek majd megrendelésre, ezekkel szemben ugyanis szintén elvárás a környezeti hatásoknak való nagy ellenállóság és időtállóság, amely a tölgyet jellemzi. Ez utóbbi téren már van is tapasztalata cégnek – derült ki az ügyvezető válaszából.

Loibl László kérdésünkre válaszolva azt is elmondta:

HASONLÓAN DRASZTIKUS BEAVATKOZÁSRA EGYELŐRE NEM KELL SZÁMÍTANI.

Amint az ügyvezető tájékoztatott, az ilyen idős, vastag fákat érintő minden előrelátható beavatkozást bevontak a mostani kitermelési projektbe, mivel azt professzionális külsős vállalkozás bevonásával tudta csak végrehajtani a Parkgondozó Kft.
Az erre a feladatra alkalmas, speciális, nagy teljesítményű gépekkel fölszerelt erdészeti vállalkozás munkagépekkel, szakképzett kezelőkkel és gyakorlott brigáddal való kitelepülése már önmagában is nagy költség, ilyen nagy átmérőjű rönkök átvágására pedig a Parkgondozó Kft. gépei nem alkalmasak.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Rákérdeztünk arra a lehetőségre is, hogy a faanyag egy részének, a fölöslegnek az értékesítésével, az abból befolyó összegből

A HASONLÓ ÁLLAPOTÚ ÉS KORÚ FÁK MEGMENTÉSÉRE NEM LEHETNE-E FORRÁST TEREMTENI. ÁM EBBEN A LEHETŐSÉGBEN A PARKGONDOZÓ KFT. ÜGYVEZETŐJE PIACI OKOKBÓL NEM LÁTOTT FANTÁZIÁT.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Azt viszont megtudtuk, hogy a favágók miért vágták el a rönköket jó egyméteres magasságban, nem pedig minél közelebb a talajszinthez:

A HÁTRAMARADÓ RÖNKÖKET MEGFARAGJÁK, ÉS OTT, HELYBEN PARKFOTELEKKÉNT FUNKCIONÁLNAK MAJD, AMELYEKET BÁRKI HASZNÁLHAT.


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés