2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Parkgondozó: indulhat a végelszámolás – „Az ENSZ-szel is egyesülhet, akkor is veszteséges marad”

Illés György Cinó  |  2018. 05. 17., 11:38

Nem okozott meglepetést a tegnapi képviselő-testületi ülésen, hogy elfogadta a grémium dr. Bálint József polgármester javaslatát, amely a Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. végelszámolásának megindítására irányult. Két képviselő kérdéseket fogalmazott meg a javaslattal kapcsolatban, egy harmadik, valamint a cég ügyvezetője is hozzászólt a vita során, de különösebben heves vita nélkül 11 Igen szavazattal 1 tartózkodás ellenében elfogadták a portálunkon korábban már részleteiben ismertetett javaslatot, amelynek elfogadása következtében június elsejétől, a végelszámolás ideje alatt Pécsi Tiborné vezeti a céget.

A képviselők elé került kérdést olvasóink már megismerhették a tegnapi és az előtti két cikkünkből, amelyekben Loibl László távozásával, illetve a céget végelszámolóként átvevő új vezető személyével foglalkoztunk. Az alábbiakban az önkormányzati képviselőknek a tegnapi (szerdai) testületi ülésen elhangzott kérdéseit, érveit, fölvetéseit foglaljuk össze röviden.

Angeli Gabriella egész sor kérdéssel érkezett

A tartózkodással szavazó dr. Angeli Gabriella volt, aki több tekintetben is bizonytalanságot látott, egyrészt a céghez kapcsolódó pályázatok, valamint az ott lévő közmunkás és egyéb munkahelyek sorsát illetően.

Angeli Gabriella már a javaslatról folytatott vita előtt több kérdéssel fordult az előterjesztő Bálint József polgármesterhez.

Egyrészt a 2016-os és 2017-es közmunkaprogram kapcsán kérdezte, hogy foglalkoztak-e ezzel a kérdéssel az előkészítés során, mert az előterjesztésben nem látott erre való utalást.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ugyanis ezekhez a programokhoz – amelyekre önállóan pályázott a Kft. – nagy összegű, összességében több mint huszonhárommillió forint értékű eszközbeszerzés is társult, és az ezekre vonatkozó pályázati előírások figyelembevételével ötéves fenntartási kötelezettsége áll fönn a cégnek – fejtette ki később Angeli. Így, ha jogutód nélkül szűnik meg a Kft. akkor a támogató visszakérheti az időarányos összeget.

Másrészt a 2018-as közmunkaprogram kapcsán hasonló okból fejtette ki aggodalmát Angeli Gabriella, mivel 14 ember dolgozik e program keretében, amely szintén a Parkgondozó Kft. saját pályázata révén valósulhatott meg. A társaság jogutód nélküli megszűnése az ő munkahelyüket is ellehetetlenítené. Ez esetben az állam, mint támogató visszakövetelhetné az eddigi támogatási összegeket is.

Bálint József mindkét felvetésre külön-külön határozottan kijelentette hogy jogutód nélküli megszűnésről vagy megszüntetéséről nincsen szó. A végelszámolás célja a város meglévő két Kft. egyesítésének előkészítése.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Leltározni fogják az eszközöket, vagyont, és azt követően kell ezekről a kérdésekről dönteni. A végelszámolás lezáródása után fognak ezekre a részletekre kiterjedő javaslattal előállni. A folyamatban lévő programok futnak tovább, mivel a cég a végelszámolás alatt tovább működik, és azt követően jogutódlást, a két Kft. egybeolvadását tervezik megvalósítani.

Harmadrészt azt firtatta Angeli Gabriella, hogy a cégnek a hulladékgazdálkodási rendszerben betöltött konzorciumi tagságával összefüggő kérdéseket vizsgálták-e, egyeztettek-e a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft.-vel.
Ezt az végelszámoló fogja megtenni, a konzorciumi partnerekkel, szerződött felekkel való tárgyalás nem az önkormányzat, hanem a végelszámoló feladata lesz.

Mi tartott ennyi ideig?

Szabó Balázs összefoglalta az előzményeket, emlékeztetve arra, hogy február 22-én született határozatával hatalmazta fel a polgármestert a testület a két cég egyesülésének előkészítésére. Ennek kapcsán azt kérdezte, hogy mi tartott három hónapig Bálint Józsefnek? A polgármester válaszában elmondta, hogy az ügyvezetőknek is megvoltak a határidőik, majd az előterjesztésben is említett, a Parkgondozó Kft. nonprofit jellegével összefüggő nehézségeket említette, amelyekre való megoldási lehetőségek feltárása némi időt vett igénybe.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ha Loibl Lászlót menesztése a cél…

A vita során is felszólalt dr. Angeli Gabriella, az előterjesztést teljességgel előkészítetlennek nevezte, mivel az általa felvetett szerinte kardinális problémákra semmiféle választ nem tartalmazott. Szerinte hol azt hangoztatja a polgármester, hogy a cél a két cég egyesítésének előkészítése, máshol a feladatok kiszervezésének lehetőségét említi. Ezzel a képviselőket és az említett programokban, illetve a Parkgondozónál dolgozókat is bizonytalanságban tartja.

Angeli végül úgy vélekedett:

Hogy ha ez a kérdés most arra vonatkozik, hogy a Parkgondozó Kft. ügyvezetőjét fölmentsük, akkor azt meg lehetett volna tenni e nélkül is. A képviselő úgy vélte, hogy ezeket a lehetőségeket előre át kellett volna tekinteni, hogy az összes lehetséges következmény ismeretében dönthessenek.

Angeli később nem is támogatta a javaslatot, tartózkodásra szavazott, azonban mind a pénzügyi bizottság mind a jogi bizottság támogatta az előterjesztést.


Forrás: Illés György / KALOhírek

„Akár az ENSZ-szel is összevonhatnánk…”

A vita során Loibl László ügyvezető is szót kért, így kezdve felszólalását:

Többször is elhangzott, hogy nagyon át kell világítani a Parkgondozót, mert ott valami borzasztó dolgok vannak. Nincsenek! Tisztelettel jelentem a ma reggeli állapotot: a Parkgondozó Kft. pénzügyi lehetőségei meghaladják a vele szemben támasztott követeléseket, magyarul működőképes a cég. Loibl újra kifejtette, amit már korábban, a polgármesterrel folytatott téli csörtéje során is több alkalommal hangoztatott, vagyis, hogy a cégnél keletkező veszteségeket a túlzott mértékű, illetve alulfinanszírozott közfeladat-ellátás okozza. Az előző évi mérleg adatokra hivatkozva ezt számszerűsítette is: eszerint tavaly 14 millióval került többe az elvárt feladatellátás, mint amennyi az érte megítélt önkormányzati támogatás.
A közfeladatoktól megtisztított piaci tevékenység, amire gazdálkodóként hatással lehet a cégvezetés, az jelentős nyereséget, a 72 milliós bevétel mellett 11,3 milliós nyereséget mutat. Nem intézményi szemléletben végezték vállalkozói tevékenységüket, fejlesztettek, bővítették kínálatukat.

Az alulfinanszírozottság okát Loibl így írta le:

2016. óta az osztályvezető úr [tudniillik, Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető – A szerk.] fokozatosan lecsökkentette, megvonta a támogatást a cégtől. Az ügyvezető szerint ilyen feltételek mellett

akár az ENSZ-szel is összevonhatnánk a Parkgondozót, akkor is veszteséges lesz.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A fő ok: személyes ellentétek?

Dr. Filvig Géza a probléma gyökerét a polgármester és Loibl László ügyvezető közötti, mostanára kezelhetetlenné vált személyes ellentétben látta, amit képviselőként és kalocsai polgárként, emberileg megértett, de sajnálta, hogy az idők során ez mindinkább rányomta a bélyegét a közös munkára, így a gondozó tevékenységére is. Ennek a következménye Filvig szerint, hogy a Parkgondozó Kft. nem tudja ellátni a közfeladatokat azon a színvonalon, amelyet az önkormányzat és – ami még fontosabb – a lakosság elvárna.

Filvig fölidézte, hogy folyamatosan nagyon sok panasz fogalmazódik meg a Kft. közterület-fenntartó tevékenységét és a közterületek állapotát, zöldfelületek kezelését illetően. Ezen szerinte változtatni kell, amire a polgármester által előterjesztett javaslat egy lehetséges megoldást, alkalmas irányt jelent.

A fölvetett aggályokban Filvig komolyabb kockázatot nem látott, hiszen a szervezetei változástól a feladatrendszer nem változik, a kötelező feladatokat el kell látni, akik eddig ellátták, azoknak a munkájára továbbra is szükség lesz.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Balázs arra emlékeztetett, hogy nemrégiben Loibl László még a két cég gazdaságossági szempontok miatti összevonását ésszerűsítette médianyilatkozatában és a testület előtti felszólalásában, most pedig ellene szólalt föl, amivel kapcsolatban értetlenségét fejezte ki a képviselő.

Végül, a határozati javaslat ismertetése előtt egy technikai módosítást ismertetett a polgármester, amely szerint nem visszahívják az ügyvezetőt, hanem fölmentik.

Ezt követően a testület egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül elrendelte a Parkgondozó Kft. végelszámolásának megindítását, végelszámolóként Pécsi Tibornét jelölte ki, egyidejűleg Loibl Lászlót fölmentette az ügyvezetői feladatok ellátása alól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 23., 09:30
Az idősebb vádlottnak még egy lopásért is felelnie kell, ugyanis pár héttel a rablás előtt betört egy házba. Még >>>
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK