2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Parkgondozó: indulhat a végelszámolás – „Az ENSZ-szel is egyesülhet, akkor is veszteséges marad”

Illés György Cinó  |  2018. 05. 17., 11:38

Nem okozott meglepetést a tegnapi képviselő-testületi ülésen, hogy elfogadta a grémium dr. Bálint József polgármester javaslatát, amely a Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. végelszámolásának megindítására irányult. Két képviselő kérdéseket fogalmazott meg a javaslattal kapcsolatban, egy harmadik, valamint a cég ügyvezetője is hozzászólt a vita során, de különösebben heves vita nélkül 11 Igen szavazattal 1 tartózkodás ellenében elfogadták a portálunkon korábban már részleteiben ismertetett javaslatot, amelynek elfogadása következtében június elsejétől, a végelszámolás ideje alatt Pécsi Tiborné vezeti a céget.

A képviselők elé került kérdést olvasóink már megismerhették a tegnapi és az előtti két cikkünkből, amelyekben Loibl László távozásával, illetve a céget végelszámolóként átvevő új vezető személyével foglalkoztunk. Az alábbiakban az önkormányzati képviselőknek a tegnapi (szerdai) testületi ülésen elhangzott kérdéseit, érveit, fölvetéseit foglaljuk össze röviden.

Angeli Gabriella egész sor kérdéssel érkezett

A tartózkodással szavazó dr. Angeli Gabriella volt, aki több tekintetben is bizonytalanságot látott, egyrészt a céghez kapcsolódó pályázatok, valamint az ott lévő közmunkás és egyéb munkahelyek sorsát illetően.

Angeli Gabriella már a javaslatról folytatott vita előtt több kérdéssel fordult az előterjesztő Bálint József polgármesterhez.

Egyrészt a 2016-os és 2017-es közmunkaprogram kapcsán kérdezte, hogy foglalkoztak-e ezzel a kérdéssel az előkészítés során, mert az előterjesztésben nem látott erre való utalást.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ugyanis ezekhez a programokhoz – amelyekre önállóan pályázott a Kft. – nagy összegű, összességében több mint huszonhárommillió forint értékű eszközbeszerzés is társult, és az ezekre vonatkozó pályázati előírások figyelembevételével ötéves fenntartási kötelezettsége áll fönn a cégnek – fejtette ki később Angeli. Így, ha jogutód nélkül szűnik meg a Kft. akkor a támogató visszakérheti az időarányos összeget.

Másrészt a 2018-as közmunkaprogram kapcsán hasonló okból fejtette ki aggodalmát Angeli Gabriella, mivel 14 ember dolgozik e program keretében, amely szintén a Parkgondozó Kft. saját pályázata révén valósulhatott meg. A társaság jogutód nélküli megszűnése az ő munkahelyüket is ellehetetlenítené. Ez esetben az állam, mint támogató visszakövetelhetné az eddigi támogatási összegeket is.

Bálint József mindkét felvetésre külön-külön határozottan kijelentette hogy jogutód nélküli megszűnésről vagy megszüntetéséről nincsen szó. A végelszámolás célja a város meglévő két Kft. egyesítésének előkészítése.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Leltározni fogják az eszközöket, vagyont, és azt követően kell ezekről a kérdésekről dönteni. A végelszámolás lezáródása után fognak ezekre a részletekre kiterjedő javaslattal előállni. A folyamatban lévő programok futnak tovább, mivel a cég a végelszámolás alatt tovább működik, és azt követően jogutódlást, a két Kft. egybeolvadását tervezik megvalósítani.

Harmadrészt azt firtatta Angeli Gabriella, hogy a cégnek a hulladékgazdálkodási rendszerben betöltött konzorciumi tagságával összefüggő kérdéseket vizsgálták-e, egyeztettek-e a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft.-vel.
Ezt az végelszámoló fogja megtenni, a konzorciumi partnerekkel, szerződött felekkel való tárgyalás nem az önkormányzat, hanem a végelszámoló feladata lesz.

Mi tartott ennyi ideig?

Szabó Balázs összefoglalta az előzményeket, emlékeztetve arra, hogy február 22-én született határozatával hatalmazta fel a polgármestert a testület a két cég egyesülésének előkészítésére. Ennek kapcsán azt kérdezte, hogy mi tartott három hónapig Bálint Józsefnek? A polgármester válaszában elmondta, hogy az ügyvezetőknek is megvoltak a határidőik, majd az előterjesztésben is említett, a Parkgondozó Kft. nonprofit jellegével összefüggő nehézségeket említette, amelyekre való megoldási lehetőségek feltárása némi időt vett igénybe.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ha Loibl Lászlót menesztése a cél…

A vita során is felszólalt dr. Angeli Gabriella, az előterjesztést teljességgel előkészítetlennek nevezte, mivel az általa felvetett szerinte kardinális problémákra semmiféle választ nem tartalmazott. Szerinte hol azt hangoztatja a polgármester, hogy a cél a két cég egyesítésének előkészítése, máshol a feladatok kiszervezésének lehetőségét említi. Ezzel a képviselőket és az említett programokban, illetve a Parkgondozónál dolgozókat is bizonytalanságban tartja.

Angeli végül úgy vélekedett:

Hogy ha ez a kérdés most arra vonatkozik, hogy a Parkgondozó Kft. ügyvezetőjét fölmentsük, akkor azt meg lehetett volna tenni e nélkül is. A képviselő úgy vélte, hogy ezeket a lehetőségeket előre át kellett volna tekinteni, hogy az összes lehetséges következmény ismeretében dönthessenek.

Angeli később nem is támogatta a javaslatot, tartózkodásra szavazott, azonban mind a pénzügyi bizottság mind a jogi bizottság támogatta az előterjesztést.


Forrás: Illés György / KALOhírek

„Akár az ENSZ-szel is összevonhatnánk…”

A vita során Loibl László ügyvezető is szót kért, így kezdve felszólalását:

Többször is elhangzott, hogy nagyon át kell világítani a Parkgondozót, mert ott valami borzasztó dolgok vannak. Nincsenek! Tisztelettel jelentem a ma reggeli állapotot: a Parkgondozó Kft. pénzügyi lehetőségei meghaladják a vele szemben támasztott követeléseket, magyarul működőképes a cég. Loibl újra kifejtette, amit már korábban, a polgármesterrel folytatott téli csörtéje során is több alkalommal hangoztatott, vagyis, hogy a cégnél keletkező veszteségeket a túlzott mértékű, illetve alulfinanszírozott közfeladat-ellátás okozza. Az előző évi mérleg adatokra hivatkozva ezt számszerűsítette is: eszerint tavaly 14 millióval került többe az elvárt feladatellátás, mint amennyi az érte megítélt önkormányzati támogatás.
A közfeladatoktól megtisztított piaci tevékenység, amire gazdálkodóként hatással lehet a cégvezetés, az jelentős nyereséget, a 72 milliós bevétel mellett 11,3 milliós nyereséget mutat. Nem intézményi szemléletben végezték vállalkozói tevékenységüket, fejlesztettek, bővítették kínálatukat.

Az alulfinanszírozottság okát Loibl így írta le:

2016. óta az osztályvezető úr [tudniillik, Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető – A szerk.] fokozatosan lecsökkentette, megvonta a támogatást a cégtől. Az ügyvezető szerint ilyen feltételek mellett

akár az ENSZ-szel is összevonhatnánk a Parkgondozót, akkor is veszteséges lesz.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A fő ok: személyes ellentétek?

Dr. Filvig Géza a probléma gyökerét a polgármester és Loibl László ügyvezető közötti, mostanára kezelhetetlenné vált személyes ellentétben látta, amit képviselőként és kalocsai polgárként, emberileg megértett, de sajnálta, hogy az idők során ez mindinkább rányomta a bélyegét a közös munkára, így a gondozó tevékenységére is. Ennek a következménye Filvig szerint, hogy a Parkgondozó Kft. nem tudja ellátni a közfeladatokat azon a színvonalon, amelyet az önkormányzat és – ami még fontosabb – a lakosság elvárna.

Filvig fölidézte, hogy folyamatosan nagyon sok panasz fogalmazódik meg a Kft. közterület-fenntartó tevékenységét és a közterületek állapotát, zöldfelületek kezelését illetően. Ezen szerinte változtatni kell, amire a polgármester által előterjesztett javaslat egy lehetséges megoldást, alkalmas irányt jelent.

A fölvetett aggályokban Filvig komolyabb kockázatot nem látott, hiszen a szervezetei változástól a feladatrendszer nem változik, a kötelező feladatokat el kell látni, akik eddig ellátták, azoknak a munkájára továbbra is szükség lesz.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szabó Balázs arra emlékeztetett, hogy nemrégiben Loibl László még a két cég gazdaságossági szempontok miatti összevonását ésszerűsítette médianyilatkozatában és a testület előtti felszólalásában, most pedig ellene szólalt föl, amivel kapcsolatban értetlenségét fejezte ki a képviselő.

Végül, a határozati javaslat ismertetése előtt egy technikai módosítást ismertetett a polgármester, amely szerint nem visszahívják az ügyvezetőt, hanem fölmentik.

Ezt követően a testület egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül elrendelte a Parkgondozó Kft. végelszámolásának megindítását, végelszámolóként Pécsi Tibornét jelölte ki, egyidejűleg Loibl Lászlót fölmentette az ügyvezetői feladatok ellátása alól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés