2024. 04. 23. kedd
Béla
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szerdán döntenek a Parkgondozóról – Búcsúzóul milliók, tiszta kézzel

Illés György Cinó  |  2018. 05. 15., 08:17

A kalocsai önkormányzati képviselő-testület már korábban határozott arról, hogy a város két maradék Kft.-jének összeolvadásával próbálják ésszerűsíteni a működést, így orvosolva a Parkgondozó évről évre visszatérő, sokmilliós veszteségei által okozott problémákat. E hét szerdán kerül terítékre a két cég ügyvezetői által készített egyesülési terv, illetve az annak nyomán keletkezett polgármesteri javaslat, amelynek értelmében megkezdődik a Parkgondozó végelszámolása, egyidejűleg távozik az ügyvezető, akinek még másfél éve volna a szerződéséből – és egyben nyugdíjazásáig –, így egyévi távolléti díját viheti haza búcsúzóul. A cég a végelszámolás idején tovább működik , az ügyvezető feladatait a végelszámoló Pécsi Tiborné, a másik Kft. ügyvezetője veheti át.

Február 22-i ülésén a képviselő-testület a Kalocsai Parkgondozó Kft. és a Vagyonhasznosítási Kft. összevonásáról döntött, felhatalmazva a polgármestert a lépés előkészítésére, egyben utasította a két Kft. ügyvezetőjét az egyesülési terv elkészítésére – amint arról már mi is írtunk, és a szerdai testületi ülésre készült előterjesztés is összefoglalja az előzményeket.

Több alternatívát vizsgáltak

Az előkészítés során több lehetőség merült föl. Ezek közül az egyik a cégek összeolvadása, amelyhez azonban a parkgondozó nonprofit jellegének megszüntetésére volna előbb szükség, a cég alapító okiratának módosításával. A nonprofit jelleg fenntartására egyébként nincs törvényi kötelezettség.

Másik lehetőség a parkgondozó végelszámolása volna, amelynek során fény derülne a cég jelenlegi tényleges pénzügyi helyzetére, amelynek áttekintését követően dönthetne a testület a feladatellátás további formájáról vagyis a két Kft. egyesítéséről, illetve a kötelező feladatok átadásáról a másik gazdasági társaságnak.

További lehetőség volna a cég feladatainak kiszervezése valamely, a Vagyonhasznosítási Kft.-től független külső szereplőhöz.
A cég intézménnyé történő átszervezését azonban az előterjesztő polgármester nem támogatja, mivel az adminisztrációt érintő párhuzamosságok továbbra is fennmaradnának.


Forrás: KALOhírek archív

Ez már a vég (-elszámolás, kielégítés)

Ezért a polgármester a második pontban foglalt végelszámolás megindítását javasolja a képviselő-testületnek.

Az esetleges végelszámolás során a cég tovább működik, és működése során a végelszámolás kezdőnapjától a cég vezetésének feladatait illetve képviseletét a végelszámoló látja el.

A képviselőknek eljuttatott előterjesztés szerint a szerda délutáni testületi ülésen Bálint József polgármester

a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft június 1. napjával kezdődő végelszámolását javasolja, végelszámolónak pedig Pécsi Tibornét kinevezését indítványozta.

Ő ezt a feladatot a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjeként végzi majd vélhetően, mivel számára külön díjazást megállapítani az előterjesztés nem javasol.

A határozat harmadik pontjaként ezért a jelenlegi ügyvezető, az öt évre kinevezett Loibl László ügyvezető igazgatói jogviszonyának a végelszámolás kezdetével egyidejűleg, visszahívásával történő megszűntetésére is javaslatot tesz a polgármester.
Az ügyvezető a munka törvénykönyve szabályai értelmében egy évi távolléti díj megtérítése tarthat számot.

Terítéken a cégek tavalyi beszámolója

Vélhetően addigra, amikor erről szavaznak, már elfogadják mindkét Kft. tavalyi beszámolóját, amelyet az ezt megelőző napirendi pont keretében tárgyalnak majd a képviselők. A Loibl László által törvényes határidőn belül beterjesztett beszámoló az ügyvezető korábbi jelzéseinek megfelelően veszteséget mutat a tavalyi évre.

A mérlegfőösszeg 46 millió 525 ezer Ft, emellett mínusz 7 millió 200 ezer Ft adózott eredmény keletkezett a cégnél tavaly, míg a saját tőke 3 millió 566 ezer Ft.

Emlékezetes: a tavalyi év során a cég jegyzett tőkéjének csökkentésével lehetett a számok szintjén helyreállítani a cég törvény által megkövetelt pénzügyi egyensúlyát, amely lépés azonban formális volt, tényleges pénzügyi mozgásteret nem eredményez.

A Vagyonhasznosítási Kft. beszámolója szerint a tavalyi év mintegy 17,7 milliós eredménnyel zárult.

A cégek beszámolóinak elfogadását mindkét esetben javasolja a polgármester, azonban ha a testület másképp döntene, lesz még idő az újrázásra, hiszen a vonatkozó törvények május 31-ig írják elő a beszámoló elfogadását.

„A mór megtette kötelességét, a mór mehet!”

Loibl László 2014. december 1-jétől tölti be a Parkgondozó Kft. ügyvezetői pozícióját. Kinevezéséről 2014. november 13-ai ülésén határozott a képviselő-testület. Számára havi bruttó 420 ezer forint javadalmazást állapítottak meg, amiről akkor meg is jegyeztük, hogy ez 5 év alatt 25 millió 200 ezer forintra rúg, tehát nagyon jól kell érte végeznie a munkáját. Ehhez jó erőt és egészséget kívántunk az ügyvezetőnek. Emlékezetes: később egy ideig a város mindkét Kft.-jének ügyvezetői pozícióját betöltötte Loibl. 
Szerződése szerint a Parkgondozó Kft. élén 2019. december 1-jéig tartana Loibl László kinevezéses jogviszonya. Akkor a hónap végén 65. születésnapját töltő Loibl László már nyugdíjaztatása előtt állna. Így munkaviszonya nyugdíjazása előtt másfél évvel szűnik meg.
A munkajogi szabályok szerint azonban most további egy évi távolléti díját teheti zsebre, mindenféle munka nélkül, tiszta kézzel.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK