2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Szerdán döntenek a Parkgondozóról – Búcsúzóul milliók, tiszta kézzel

Illés György Cinó  |  2018. 05. 15., 08:17

A kalocsai önkormányzati képviselő-testület már korábban határozott arról, hogy a város két maradék Kft.-jének összeolvadásával próbálják ésszerűsíteni a működést, így orvosolva a Parkgondozó évről évre visszatérő, sokmilliós veszteségei által okozott problémákat. E hét szerdán kerül terítékre a két cég ügyvezetői által készített egyesülési terv, illetve az annak nyomán keletkezett polgármesteri javaslat, amelynek értelmében megkezdődik a Parkgondozó végelszámolása, egyidejűleg távozik az ügyvezető, akinek még másfél éve volna a szerződéséből – és egyben nyugdíjazásáig –, így egyévi távolléti díját viheti haza búcsúzóul. A cég a végelszámolás idején tovább működik , az ügyvezető feladatait a végelszámoló Pécsi Tiborné, a másik Kft. ügyvezetője veheti át.

Február 22-i ülésén a képviselő-testület a Kalocsai Parkgondozó Kft. és a Vagyonhasznosítási Kft. összevonásáról döntött, felhatalmazva a polgármestert a lépés előkészítésére, egyben utasította a két Kft. ügyvezetőjét az egyesülési terv elkészítésére – amint arról már mi is írtunk, és a szerdai testületi ülésre készült előterjesztés is összefoglalja az előzményeket.

Több alternatívát vizsgáltak

Az előkészítés során több lehetőség merült föl. Ezek közül az egyik a cégek összeolvadása, amelyhez azonban a parkgondozó nonprofit jellegének megszüntetésére volna előbb szükség, a cég alapító okiratának módosításával. A nonprofit jelleg fenntartására egyébként nincs törvényi kötelezettség.

Másik lehetőség a parkgondozó végelszámolása volna, amelynek során fény derülne a cég jelenlegi tényleges pénzügyi helyzetére, amelynek áttekintését követően dönthetne a testület a feladatellátás további formájáról vagyis a két Kft. egyesítéséről, illetve a kötelező feladatok átadásáról a másik gazdasági társaságnak.

További lehetőség volna a cég feladatainak kiszervezése valamely, a Vagyonhasznosítási Kft.-től független külső szereplőhöz.
A cég intézménnyé történő átszervezését azonban az előterjesztő polgármester nem támogatja, mivel az adminisztrációt érintő párhuzamosságok továbbra is fennmaradnának.


Forrás: KALOhírek archív

Ez már a vég (-elszámolás, kielégítés)

Ezért a polgármester a második pontban foglalt végelszámolás megindítását javasolja a képviselő-testületnek.

Az esetleges végelszámolás során a cég tovább működik, és működése során a végelszámolás kezdőnapjától a cég vezetésének feladatait illetve képviseletét a végelszámoló látja el.

A képviselőknek eljuttatott előterjesztés szerint a szerda délutáni testületi ülésen Bálint József polgármester

a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft június 1. napjával kezdődő végelszámolását javasolja, végelszámolónak pedig Pécsi Tibornét kinevezését indítványozta.

Ő ezt a feladatot a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjeként végzi majd vélhetően, mivel számára külön díjazást megállapítani az előterjesztés nem javasol.

A határozat harmadik pontjaként ezért a jelenlegi ügyvezető, az öt évre kinevezett Loibl László ügyvezető igazgatói jogviszonyának a végelszámolás kezdetével egyidejűleg, visszahívásával történő megszűntetésére is javaslatot tesz a polgármester.
Az ügyvezető a munka törvénykönyve szabályai értelmében egy évi távolléti díj megtérítése tarthat számot.

Terítéken a cégek tavalyi beszámolója

Vélhetően addigra, amikor erről szavaznak, már elfogadják mindkét Kft. tavalyi beszámolóját, amelyet az ezt megelőző napirendi pont keretében tárgyalnak majd a képviselők. A Loibl László által törvényes határidőn belül beterjesztett beszámoló az ügyvezető korábbi jelzéseinek megfelelően veszteséget mutat a tavalyi évre.

A mérlegfőösszeg 46 millió 525 ezer Ft, emellett mínusz 7 millió 200 ezer Ft adózott eredmény keletkezett a cégnél tavaly, míg a saját tőke 3 millió 566 ezer Ft.

Emlékezetes: a tavalyi év során a cég jegyzett tőkéjének csökkentésével lehetett a számok szintjén helyreállítani a cég törvény által megkövetelt pénzügyi egyensúlyát, amely lépés azonban formális volt, tényleges pénzügyi mozgásteret nem eredményez.

A Vagyonhasznosítási Kft. beszámolója szerint a tavalyi év mintegy 17,7 milliós eredménnyel zárult.

A cégek beszámolóinak elfogadását mindkét esetben javasolja a polgármester, azonban ha a testület másképp döntene, lesz még idő az újrázásra, hiszen a vonatkozó törvények május 31-ig írják elő a beszámoló elfogadását.

„A mór megtette kötelességét, a mór mehet!”

Loibl László 2014. december 1-jétől tölti be a Parkgondozó Kft. ügyvezetői pozícióját. Kinevezéséről 2014. november 13-ai ülésén határozott a képviselő-testület. Számára havi bruttó 420 ezer forint javadalmazást állapítottak meg, amiről akkor meg is jegyeztük, hogy ez 5 év alatt 25 millió 200 ezer forintra rúg, tehát nagyon jól kell érte végeznie a munkáját. Ehhez jó erőt és egészséget kívántunk az ügyvezetőnek. Emlékezetes: később egy ideig a város mindkét Kft.-jének ügyvezetői pozícióját betöltötte Loibl. 
Szerződése szerint a Parkgondozó Kft. élén 2019. december 1-jéig tartana Loibl László kinevezéses jogviszonya. Akkor a hónap végén 65. születésnapját töltő Loibl László már nyugdíjaztatása előtt állna. Így munkaviszonya nyugdíjazása előtt másfél évvel szűnik meg.
A munkajogi szabályok szerint azonban most további egy évi távolléti díját teheti zsebre, mindenféle munka nélkül, tiszta kézzel.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK