2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szerdán döntenek a Parkgondozóról – Búcsúzóul milliók, tiszta kézzel

Illés György Cinó  |  2018. 05. 15., 08:17

A kalocsai önkormányzati képviselő-testület már korábban határozott arról, hogy a város két maradék Kft.-jének összeolvadásával próbálják ésszerűsíteni a működést, így orvosolva a Parkgondozó évről évre visszatérő, sokmilliós veszteségei által okozott problémákat. E hét szerdán kerül terítékre a két cég ügyvezetői által készített egyesülési terv, illetve az annak nyomán keletkezett polgármesteri javaslat, amelynek értelmében megkezdődik a Parkgondozó végelszámolása, egyidejűleg távozik az ügyvezető, akinek még másfél éve volna a szerződéséből – és egyben nyugdíjazásáig –, így egyévi távolléti díját viheti haza búcsúzóul. A cég a végelszámolás idején tovább működik , az ügyvezető feladatait a végelszámoló Pécsi Tiborné, a másik Kft. ügyvezetője veheti át.

Február 22-i ülésén a képviselő-testület a Kalocsai Parkgondozó Kft. és a Vagyonhasznosítási Kft. összevonásáról döntött, felhatalmazva a polgármestert a lépés előkészítésére, egyben utasította a két Kft. ügyvezetőjét az egyesülési terv elkészítésére – amint arról már mi is írtunk, és a szerdai testületi ülésre készült előterjesztés is összefoglalja az előzményeket.

Több alternatívát vizsgáltak

Az előkészítés során több lehetőség merült föl. Ezek közül az egyik a cégek összeolvadása, amelyhez azonban a parkgondozó nonprofit jellegének megszüntetésére volna előbb szükség, a cég alapító okiratának módosításával. A nonprofit jelleg fenntartására egyébként nincs törvényi kötelezettség.

Másik lehetőség a parkgondozó végelszámolása volna, amelynek során fény derülne a cég jelenlegi tényleges pénzügyi helyzetére, amelynek áttekintését követően dönthetne a testület a feladatellátás további formájáról vagyis a két Kft. egyesítéséről, illetve a kötelező feladatok átadásáról a másik gazdasági társaságnak.

További lehetőség volna a cég feladatainak kiszervezése valamely, a Vagyonhasznosítási Kft.-től független külső szereplőhöz.
A cég intézménnyé történő átszervezését azonban az előterjesztő polgármester nem támogatja, mivel az adminisztrációt érintő párhuzamosságok továbbra is fennmaradnának.


Forrás: KALOhírek archív

Ez már a vég (-elszámolás, kielégítés)

Ezért a polgármester a második pontban foglalt végelszámolás megindítását javasolja a képviselő-testületnek.

Az esetleges végelszámolás során a cég tovább működik, és működése során a végelszámolás kezdőnapjától a cég vezetésének feladatait illetve képviseletét a végelszámoló látja el.

A képviselőknek eljuttatott előterjesztés szerint a szerda délutáni testületi ülésen Bálint József polgármester

a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft június 1. napjával kezdődő végelszámolását javasolja, végelszámolónak pedig Pécsi Tibornét kinevezését indítványozta.

Ő ezt a feladatot a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjeként végzi majd vélhetően, mivel számára külön díjazást megállapítani az előterjesztés nem javasol.

A határozat harmadik pontjaként ezért a jelenlegi ügyvezető, az öt évre kinevezett Loibl László ügyvezető igazgatói jogviszonyának a végelszámolás kezdetével egyidejűleg, visszahívásával történő megszűntetésére is javaslatot tesz a polgármester.
Az ügyvezető a munka törvénykönyve szabályai értelmében egy évi távolléti díj megtérítése tarthat számot.

Terítéken a cégek tavalyi beszámolója

Vélhetően addigra, amikor erről szavaznak, már elfogadják mindkét Kft. tavalyi beszámolóját, amelyet az ezt megelőző napirendi pont keretében tárgyalnak majd a képviselők. A Loibl László által törvényes határidőn belül beterjesztett beszámoló az ügyvezető korábbi jelzéseinek megfelelően veszteséget mutat a tavalyi évre.

A mérlegfőösszeg 46 millió 525 ezer Ft, emellett mínusz 7 millió 200 ezer Ft adózott eredmény keletkezett a cégnél tavaly, míg a saját tőke 3 millió 566 ezer Ft.

Emlékezetes: a tavalyi év során a cég jegyzett tőkéjének csökkentésével lehetett a számok szintjén helyreállítani a cég törvény által megkövetelt pénzügyi egyensúlyát, amely lépés azonban formális volt, tényleges pénzügyi mozgásteret nem eredményez.

A Vagyonhasznosítási Kft. beszámolója szerint a tavalyi év mintegy 17,7 milliós eredménnyel zárult.

A cégek beszámolóinak elfogadását mindkét esetben javasolja a polgármester, azonban ha a testület másképp döntene, lesz még idő az újrázásra, hiszen a vonatkozó törvények május 31-ig írják elő a beszámoló elfogadását.

„A mór megtette kötelességét, a mór mehet!”

Loibl László 2014. december 1-jétől tölti be a Parkgondozó Kft. ügyvezetői pozícióját. Kinevezéséről 2014. november 13-ai ülésén határozott a képviselő-testület. Számára havi bruttó 420 ezer forint javadalmazást állapítottak meg, amiről akkor meg is jegyeztük, hogy ez 5 év alatt 25 millió 200 ezer forintra rúg, tehát nagyon jól kell érte végeznie a munkáját. Ehhez jó erőt és egészséget kívántunk az ügyvezetőnek. Emlékezetes: később egy ideig a város mindkét Kft.-jének ügyvezetői pozícióját betöltötte Loibl. 
Szerződése szerint a Parkgondozó Kft. élén 2019. december 1-jéig tartana Loibl László kinevezéses jogviszonya. Akkor a hónap végén 65. születésnapját töltő Loibl László már nyugdíjaztatása előtt állna. Így munkaviszonya nyugdíjazása előtt másfél évvel szűnik meg.
A munkajogi szabályok szerint azonban most további egy évi távolléti díját teheti zsebre, mindenféle munka nélkül, tiszta kézzel.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés