2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Pörög a kalocsai önkormányzati ingatlanpiac – Legutóbb 21 milliós eladásról döntöttek, további 17,5 millió várólistán

Illés György Cinó  |  2017. 03. 19., 19:09

A legutóbbi testületi ülésen egy sor ingatlanértékesítésre vonatkozó előterjesztést tárgyalt a testület. Újabb napelemparkok létesítése kapott zöld utat, visszatértek a posta mögötti parkolóra illetve egy reptéri területrészre érkezett vételi ajánlat korábban elnapolt ügyeire, és tárgyaltak az inert hulladéktelep telkére érkezett ajánlatról. Igen, igen, nem, talán.

Városunkban a különféle közintézmények épületenergetikai beruházásai keretben, vagy ahhoz kapcsolódóan kialakított, több kisebb napelemes rendszer mellett két nagyobb teljesítményű napelempark is létesült már városunkban, egyik a Városi Sporttelepen, a másik az érseki palotától a Vajas felé eső telken, az egykori gyümölcsös helyén. Most – a város területeire ajánlatot tett vállalkozások kinyilvánított tervei szerint újabb összegészében már komoly kapacitással állítanak majd elő városunkban napenergiából „zöld áramot”. A beruházások meghiúsulása esetén a várost visszavásárlási jog illeti meg.

Ezek a fényre jönnek!

Korábban egy kunfehértói cég, a Fotonica Hungarica Kft. már megvásárolt egy telket a Miskei út északi oldalán, a páncélos laktanya, az egykori lőszerraktár és a malomszögi lakóövezet által határolt területen azzal a megjelölt céllal, hogy ott napelemes kiserőművet létesítsen. Ezt akkor egy nagyobb földrészletből metszették ki telekosztással.

Most egy vecsési illetőségű társaság, az Admiral Global Kft. tett ajánlatot egy másik akkor kialakított, mintegy 2,4 hektáros földrészletre, 510 forintos négyzetméterenkénti áron. Ajánlatuk a másik, már eladott földrészletet is érintette volna, de annak értékesítésével ajánlatuk ama része okafogyottá vált. Az érvényes ajánlat így a 0300/6 helyrajzi számú telek 2,4 hektáros területére 12,4 millió forintot tartalmazott.

Felnagy László
Forrás: Illés György / KALOhírek

Egy kalocsai vállalkozó, Felnagy László a 3025/59 helyrajzi számú, egy telekhatár-módosítás révén, mintegy 2.500 négyzetméteres területnöveléssel kialakított, összesen 1,15 hektáros telekre tett vásárlási ajánlatot eredendően 450 forintos négyzetméterenkénti áron, de később elfogadta az érvényes értékbecslés által megállapított 500 forintos árat. Így az 1,1 hektáros területre vonatkozóan 5,8 milliós ajánlatról dönthetett a testület.

A naperőművek létesítésének céljával tett ajánlatok közül mindkettő megkapta a kellő támogatást, így – amennyiben meg is valósulnak a tervezett beruházások – a focipályán és az érseki kastély műemlék környezetében már megépült két napelempark mellé három újabb erőmű is létesülhet, de ezek már a város határában jönnének létre.

Parkoló négyzetméterenként tízezerért

Épp a napelempark létesítése céljából korábban értékesített telek eladásával egyidejűleg, pontosabban gyors egymásutánban, ugyanazon az ülésen tárgyalták a sétálóutca egy társasházának tulajdonosai ajánlatát, akik tízezer forintos négyzetméteráron kívántak megvásárolni egy részletet a posta mögötti parkoló területéből, de a kérdést akkor elnapolták. A posta kocsibejárója melletti, benyúló részről van szó. A hét autó parkolására szolgáló, 2.360 négyzetméteres területért így 2,63 millió forintot kínáltak az ajánlattevők, amelyet ezúttal el is fogadott a testületi többség.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szeméttelep eladó!

A Felső-bácskai Hulladékkezelő Nonprofit Kft. (FBH) az inerthulladék-lerakó telkére tett ajánlatot. Az ajánlattevő elfogadta az értékbecslés szerinti, 400 forintos árat, de ha valaki ennél többért is vinné a mintegy 4,4 hektáros területet, az nem maradt le róla: az értékesítésre e hó végi beadási határidővel pályázatot írtak ki, amelynek részleteiről a mai Napi Gyorsban tájékozódhat!
Annyit elárulunk: 17,5 milliós ajánlatra kell ráígérni.

Nem lesz repülőgép-szimulátor Kalocsán

Legalábbis egyelőre. Miután korábban elnapolták a kérdés vitáját, most második körben elutasították a Meditalia Kft. ajánlatát egy telekosztással kialakítandó reptéri területrészre vonatkozólag. Az ismertetett tervek szerint repülőgép-szimulátort, illetve repülőgép szerelő-, javítócsarnokot kívánt létesíteni a szóban forgó területen, amire mi is várakozással tekintettünk.
A testület többségét azonban nem sikerült meggyőznie a vállalkozónak a terület értékesítésének ésszerűségéről. Volt, aki a reptéri szolgáltatások díjai miatt fogalmazott meg aggályt, tekintve, hogy a repteret sportegyesületi keretek közt használják ma is, ám ott kiterjedt üzleti tevékenységet is folytatnak, de olyan vélemény is elhangzott, amely a megjelölt szándék komolyságával kapcsolatban is kétségeket támasztott meg, illetve a területen lévő épületek állagával kapcsolatban is megfogalmazódtak eltérő vélemények.

Az ingatlanokkal kapcsolatos viták számos érdekes fölvetést és megközelítést hoztak, amelyekre hamarosan visszatérünk. A vita ugyanis nem arról szól, hogy szüksége van-e a városnak kihasználatlanul álló, gaztól fölvert ingatlanokra, hanem arról, hogy hogyan, mikor értékesítsék, illetve hasznosítsák azokat, vagy arról, hogy mennyit ér egy terület, miről szól egy értékbecslés, és hogy e kettő milyen összefüggést mutat.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Hogy állnak a tervezett beruházások?

Ezért a város ingatlanértékesítéseivel kapcsolatos fejleményeket szem előtt tartjuk, és a fenti ügyek több részletkérdésre is hamarosan visszatérünk, de – tekintve, hogy lassan félidejéhez ért a helyhatósági választási ciklus – azt is áttekintjük, hogy milyen változások történtek az önkormányzat ingatlanállományában a legutóbbi választások óta, milyen céllal vásároltak ingatlanokat ipari befektetők, és a tervezett beruházások sorsa hogyan alakult.

Vizsgálódásunk tanulságaival hamarosan jelentkezünk!


Az oldalt támogatta a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Nagyításért kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK