2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Több százmillióval úszhat el a jövő évi rezsi – Mekkora lyukat ütnek az energiaszankciók Kalocsa büdzséjébe?

Több százmillióval úszhat el a jövő évi rezsi – Mekkora lyukat ütnek az energiaszankciók Kalocsa büdzséjébe?
Illés György Cinó  |  2022. 09. 16., 09:00

Lázasan keresik a megoldást hazánk önkormányzatai: szinte minden napra jut egy hír a nehéz helyzetbe került településekről. A nehézségek Kalocsát sem kerülik el – a költségvetés egyensúlyának megtartásához vagy százmilliókat kell leakasztani valahonnan, vagy ugyanekkora energiatakarékossági programot kell indítani. Az ügyön dolgozik a jegyző, a város ingatlanjainak kezelőjeként, külső szakmai segítség bevonásával, az intézményvezetőkkel egyeztetve a Vagyonhasznosítási Kft. stábja. De mekkora összegről van szó? Becslésekre Király Róbert képviselő vállalkozott, aki az augusztus végi testületi ülésen ezzel kapcsolatos előterjesztésében takarékossági lépések kimunkálását indítványozta.

Az energiaár-emelkedések miatt várható hiány ellentételezésére Király Róbert terjesztett be önálló indítványt, amelyben az érsekéggel a részükre 100 évre elrekvirált Szentháromság tér fenntartási költségeit érintő megállapodást is sürgetett. Mivel a város lakosságát a főtér kérdése fokozottan foglalkoztatja, erre a témára külön cikkben is visszatértünk.

A takarékosság célját szolgálta a gumikerekes kisvonat beszerzésének elhalasztása és a rá elkülönített összeg általános tartalékba helyezése is – erről polgármesteri előterjesztésre ugyanazon az ülésen döntött a testület.
A város ingyenesen megvált egyik legnagyobb vagyontárgyától, a víziközmű-vagyont átadva az államnak, a vele járó üzemeltetési kötelezettséggel és fejlesztési feladatokkal, valamint azok terheivel együtt. Ez kis mértékben javíthatja a pénzügyi helyzetet, de biztosan nem akkora mértékben, amekkora terhet jelent a rezsiár-növekedés, így a legnagyobb horderejű kérdés ezen a testületi ülésen az intézkedési terv kidolgozását sürgető Király Róbert javaslata volt – ezt tette első helyre közösségi médiás összefoglalójában dr. Filvig Géza polgármester is.

Már készül az elemzés és a takarékossági javaslat

– Nehéz időszak következik hiszen épp, hogy fellélegeztünk a pandémia okozta nehézségekből, új kihívásokkal kell szembesülnünk. Sajnos a szomszédban dúló háború a mi országunkra, és egész Európára hatással van, erre pedig mihamarabb fel kell készülnünk – ezzel a bevezetővel számolt be közösségi médiás oldalán a testületi ülés legfontosabb döntéseiről a polgármester, aki az ülésen elhangzott polgármesteri tájékoztatóban kitért az energia-ellátási válságra is, és hogy emiatt új struktúra kidolgozására van szükség az önkormányzati intézmények tekintetében.
Elmondta: dr. Jéri Tamás, a Kalocsai Vagyonhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója és egy szakértői csapat dolgozik egy, az önkormányzati épületekre vonatkozó fenntarthatóbb használaton, dr. Kiss Csaba jegyzőt pedig hetekkel ezelőtt az önkormányzati feladatellátás prioritási struktúrájának átdolgozásával bízta meg.

Az ülésen meghallgatták Jéri Tamást is, aki megerősítette, hogy már nyár eleje óta dolgoznak ezen a kérdésen, hiszen a közbeszerzési eljárást el kellett indítani, mivel szeptember 30-áig kapjuk a gázt a szerződött áron, október 1-jétől pedig már új eljárás szerinti beszerzés szerint.
Megvizsgálták, hogy milyen gázfogyasztási pontokról, milyen épületekről van szó – ezt az anyagot a szerződött közbeszerzési céggel az eljárás menetéről folyó tárgyalások során, már június elején összeállították. Ez tartalmazza, hogy melyek azok a pontok, ahol nagy fogyasztású gázmérők vannak, mire vonatkozik a közbeszerzési eljárás alá és mi esik ezen kívül, az úgynevezett végső menedékes árkategóriába.

Az ügyvezető elmondta: munkájukat egy energetikus segíti több mint egy éve, akivel már többször egyeztetett az energia-megtakarítás lehetőségeiről. Át kell gondolni, hogy melyik épületet miként használjuk a továbbiakban – a funkciók teljes vagy részleges megtartásával, esetleg egyes funkciók mellőzésével – illetve ahol ez lehetséges, mennyibe kerülne a téli 5-10 fokos temperáló fűtés. Ezeket tartalmazza majd az összeállítandó anyag.

Mennyi az annyi?

Király Róbert előterjesztése bevezetőjében rámutatott: az elszabaduló energiaárak az önkormányzatokat már július 1. óta érintik. Nekik már azóta is magasabb áron, piaci alapon kell és lehet beszerezniük ezeket az energiaforrásokat. Ez érinti Kalocsa összes önkormányzati intézményét, valamint a város két gazdasági társaságát, a Vagyonhasznosítási Kft.-t és a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Kft.-t is.

Bár pontos adat még nem állt rendelkezésre, de a várakozások szerint 200 forintos kilowattóránkkénti piaci árral lehet számolni az áramot, ami körülbelül háromszorosa az eddiginek, így a közvilágítási díj 330.000 KWh-ja körülbelül 50 milliós többletet fog jelenteni az önkormányzatnak éves szinten, amiből a második félévre 25 millió esik.

A gáz esetében a piaci ár az eddigi 136 forint helyett 540 körül alakulhat, ami négyszeres emelkedés, de a legutóbbi információk szerint ez valószínűleg több is lesz. (Azóta már inkább 6-7-szeres, vagy még magasabb árat emlegetnek – A szerk.).

A GÁZ CSAK EBBEN AZ ÉVBEN ALSÓ HANGON 60 MILLIÓ FORINTOS, A VILLANY TOVÁBBI 30 MILLIÓS TÖBBLETKÖLTSÉGGEL JÁR MAJD.

Vagyis, az intézmények és a Kft.-k energiaszámlái révén – ha az ár kivételével minden a tavalyiak szerint alakul

EBBEN AZ ÉVBEN 100 MILLIÓS LYUKAT ÜT A VÁROS BÜDZSÉJÉBE.

Az általános tartalékban 12,5 millió forint szerepelt, amit a kisvonatra félre tett 33 millió növel, ám a negyvenötmilliós tartalék sem lesz elegendő a hiány fedezésére.
A jövő év még súlyosabb kihívást tartogat: az eddig megismert számok alapján,

A KÉPVISELŐ KALKULÁCIÓJA SZERINT A GÁZ LEGALÁBB 170 MILLIÓVAL, A VILLANY 122 MILLIÓVAL KERÜLNE TÖBBE AZ EDDIGI KÖRÜLMÉNYEK KÖZT.

Ehhez jön még a közfeladat-ellátásból származó többletkiadás egyelőre pontosabban nem ismert összege. A képviselő becslése szerint

A KÖZFELADAT-ELLÁTÁS JÖVŐRE KÉTSZÁZMILLIÓS TÖBBLETTERHET JELENT MAJD.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK