2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Új testvérvárosi kapcsolat a láthatáron – Cseh partnerrel folynak tárgyalások az együttműködésről

Illés György Cinó  |  2016. 08. 24., 09:36

Múlt pénteki ülésén az „Európa a polgárokért 2014-2020” program keretében testvérvárosi kapcsolatok ápolására igényelhető támogatás elnyerésére pályázat beadásáról határozott a kalocsai képviselő-testület. A nulla önerőt is megengedő pályázaton huszonötezer eurót szeretne nyerni a város, amelyből – a meglévő testvérvárosi együttműködések ápolása mellett – a remények szerint később testvérvárosi kapcsolattá bővülő kulturális partneri kapcsolatok kezdődhetnek egy cseh településsel. A forrásból a jövő évi Duna Menti Folklórfesztiválon látnánk vendégül a leendő testvértelepülésünk delegációját.

A pályázatot a szeptember 1-jei beadási határidő miatt sürgősséggel vitte a testület elé dr. Bálint József polgármester, aki bevezetőjében elmondta: erre az évre is adott be a város hasonló pályázatot, ám az nem járt sikerrel. A kalocsai önkormányzat által benyújtott pályázattal kapcsolatban fölmerült egyik kritika az volt, hogy városunk partnerkapcsolat-rendszere túlságosan eltolódott a magyar nyelvterületek felé, hiszen ettől eltérő, élő kapcsolatunk csak Kirchheim unter Teck városával áll fönn.

MOST BEVONNÁNK A KAPCSOLATRENDSZERÜNKBE A CSEHEKET IS.

A polgármester hangsúlyozta, hogy egyelőre nem testvérvárosi kapcsolatról van szó, csupán kulturális együttműködésről, amelynek keretében a cseh partnertelepülés tánccsoportját fogadná Kalocsa a 2017. évi Duna Menti Folklórfesztiválon. Azonban van kilátás arra is, hogy később testvérvárosi kapcsolattá is bővüljön az együttműködés az egyelőre sem Bálint József, sem az előterjesztés által nem nevesített cseh településsel.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A Paprikafesztiválon mélyülhet a barátság

A leendő, esetleges partnertelepülés polgármestere az elhangzottak szerint részt vesz az idei Paprikafesztiválon. Ez remek lehetőséget kínál majd, hogy a kapcsolatfölvétel részleteiről érdemi tárgyalásokat folytassanak az érintett két település vezetői, személyes részvétellel.

A polgármesteri fölvezető után sem kérdés nem volt, sem hozzászóló nem jelentkezett, így vita nélkül döntöttek a pályázat benyújtásáról, egybehangzó 12 szavazattal.

Az elhangzottak fényében a Paprikafesztivál kapcsán valószínűleg hamarosan újra hallani fogunk a bimbózó partnerségről a – polgármester szavaival élve – „a Visegrádi Négyek negyedik oszlopát” jelentő Cseh Köztársaság egy városával.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK