2022. 10. 04. kedd
Ferenc
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai kajak versenysport most születik! – Hatalmasat javultak a vízi szabadidősport feltételei is városunkban

A kalocsai kajak versenysport most születik! – Hatalmasat javultak a vízi szabadidősport feltételei is városunkban
Illés György Cinó  |  2021. 04. 20., 14:02

A korábbi hajóparkját a CLLD pályázatok segítségével jócskán földuzzasztott eszközparkjára építve a Gerillakertész Egyesület nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy meghonosítsák városunkban a kajak versenysportot. Az „első fecskék” a Szekszárdi Kajak-kenu Egyesületnél kapnak képzést. Az egyesület a szabadidősport tevékenységükhöz a korábban is meglévő hajók mellé beszerzett sárkányhajókkal, vízibiciklikkel, túrakenukkal és -kajakokkal továbbra is szívesen látják mindazokat, akik vonzalmat éreznek a vízisportokhoz. A hajókat egyelőre magánterületen tárolják, de reménykedve várják a szintén a pályázat keretében létesült Vajas-parti csónakház használatba adására vonatkozó döntést. Akár ott, akár máshol lesz a táborhelyük, a kezelésükben álló hajópark a város lakói számára is ingyen hozzáférhető.

A KALOCSAI GERILLAKERTÉSZ, SZABADIDŐ, VÍZISPORT ÉS KÖRNYEZETVÉDŐ EGYESÜLET FÖLKÉSZÜLT ARRA, HOGY RÁÁLLHASSANAK A KAJAK VERSENYSPORTRA,

míg a kenuzás vonatkozásában a szabadidősportra, túrázásra készültek fel inkább, és ezen nem is szándékoznak változtatni.
A kajak versenysport beindításához viszont most már minden szükséges eszközzel rendelkeznek, csak tudásban kell előrelépniük. E célt szolgálja a Szekszárdi Kajak-Kenu Egyesülettel kötött megállapodásuk, amelynek értelmében a gyerekek ott kaphatják meg az előrelépéshez, versenyzéshez szükséges elméleti tudást, majd az ott látottakat itthon gyakorolhatják – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól, az egyesület elnökétől, aki annak kapcsán nyilatkozott szerkesztőségünknek, hogy a náluk kajakozó gyerekek április második hétvégéjén Szekszárdon részt vettek első képzésükön.

A gyerekeket a későbbiekben versenyekre is szeretnék vinni – mondta el az elnök, hozzátéve, hogy az egyesületnél kajakozni tanuló fiatalok

ARRÓL VALÓSZÍNŰLEG MÁR ELMARADTAK, HOGY ÉLSPORTOLÓKKÁ VÁLJANAK, ÁM ŐK LEHETNEK „AZ ELSŐ FECSKÉK”, A KALOCSAI KAJAK VERSENYSPORT MEGHONOSÍTÁSÁNAK ÚTTÖRŐI.

A gyerekek az egyesület ingyenes nyári vízisport táborai révén kerültek velük kapcsolatba.

Az volt a cél, hogy a kalocsai gyerekekkel szerettessük meg a vízi sportot. Viszonylag sokan eljöttek, és néhányan itt ragadtak, szinte minden hét szombaton járnak még télen is”– mondta Bolvári Ferdinánd, hozzátéve: hárman már a két évvel ezelőtti tábor óta részt vesznek a munkánkban, ezek a fiatalok már sokat tudnak segíteni az újonnan jelentkezők betanításában, képzésében is.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az anyagi háttér adott

A vízisport tevékenységük anyagi feltételeiről, az adottságaikról Bolvári elmondta: már rengeteg eszközük van, amelyeknek a java részét pályázaton nyerték, s azok a Gerillakertész Egyesület saját tulajdonában állnak.
Az új eszközök beszerzésére a CLLD pályázatok (’Közösségileg Irányított Helyi Fejlesztések, angol betűszó) adtak lehetőséget. Ebből a „merítésből” futotta a két sárkányhajóra, két vízibiciklire, valamint számos kajakra és kenura, köztük több nagy értékű versenykajakra is.

Bolvári Ferdinánd röviden szólt a vásárlásokat lehetővé tevő CLLD pályázati rendszerről is. Elmondta: a 250 millió forintos összértékű pályázati csomag kulcsprojektje a Damjanich utca 7. szám alatt D7 néven kialakított komplexum, csónakház és közösségi ház volt. Emellett számos más projekt megvalósult, így megépült két skatepark – magyarán gördeszkapálya –, két street workout park – sportpark, szabadtéri kondigépekkel –, emellett, a teljesség igénye nélkül, számos rendezvény megszervezésére is lehetőség nyílik, amelyek egy része a fazekas alkotóházban zajló fejlesztésután ott valósulhatnak meg, civil együttműködés eredményeként.

A hajók ingyen igénybe vehetőek

Szokatlanul hideg tavaszt élünk, az időjárást még havazás is tarkította mégis vannak jelentkezők a különböző vízi programokra. A múlt két hétvégén is Kalocsán vendégeskedő családok jöttek hajót kölcsönözni, több gyerekkel, hiszen ha a víz nincs befagyva, akkor a vízisport művelhető – mondta Bolvári, hozzátéve, hogy

AKIK NEM ISMERIK AZ ITTENI SZOKÁSOKAT, IGENCSAK MEGLEPŐDNEK, AMIKOR FIZETÉSRE, A BÉRLETI DÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁRA KERÜL A SOR, EZ UGYANIS AZ EGYESÜLETNÉL INGYENES.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az eszközök igénybevételének mindössze az a feltétele, hogy sérülésmentesen, épségben vissza kell őket hozni. A Gerillakertész egyesület korábban, saját költségen beszerzett eszközeikre is ezt az elvet követte, a kalocsaiak már megszokhatták hogy rendezvényeiken sohasem kell fizetni, bár adományokat természetesen szívesen fogadnak.

A MOST, PÁLYÁZATON BESZERZETT ESZKÖZÖK ESETÉBEN PEDIG KIFEJEZETTEN FELTÉTEL, HOGY AZOKAT AZ ÖTÉVES FENNTARTÁSI IDŐSZAKBAN A KALOCSAIAK INGYENESEN VEHESSÉK IGÉNYBE.

A pályázatok kiírásában ugyanis rögzítették, hogy az ebből a forrásból beszerzett eszközöket a fenntartási időszak öt évében a kalocsaiak ingyenesen kell, hogy használhassák. Ez vonatkozik a Damjanich utcai Közösségi házra is, amelyet rendezvények céljára – feltehetőleg a rezsi költség megtérítésével, de bérleti díj nélkül – igénybe lehet majd venni, bár ez a kezdetektől fogva a város projektje volt – mondta el Bolvári Ferdinánd, hozzátéve, hogy az ugyanott található csónakház ellenben kifejezetten az egyesület hajóinak a tárolására lett kialakítva.

Saját magam adtam meg hozzá a tervezőmérnöknek a hajók méretét”– mondta Bolvári Ferdinánd, aki azt is elmondta, hogy jelenleg várja a polgármester válaszát arra a levelére, amelyben azt kérdezi, hogy milyen feltételekkel vehetné igénybe az egyesület a Vajas parti csónakházat, ahol a hajókat szeretnék biztonságban elhelyezni, védve az időjárás viszontagságaitól és az illetéktelen kezektől.

Az egyesületi elnök hozzátette: kedvezőtlen válasz esetén „sem dőlnek kardjukba”, ez esetben maradnak ott a hajók, ahol jelenleg is vannak: a nagyobb hajók az iparcikk piac melletti udvaron, a rövidáru bolt mellett, a kisebbek pedig Bolvári ingatlanának udvarán, ahol szintén biztonságban vannak az eszközök.

Klubdélután szombatonként

Az egyesületi elnök arról is tájékoztatott, hogy mikor, hogyan vehetjük igénybe az egyesület szolgáltatásait, eszközeit:

AZ EGYESÜLET TAGJAI MINDEN SZOMBATON DÉLUTÁN KETTŐ ÓRÁTÓL A HELYSZÍNEN VANNAK.

Ezekben az órákban végzik a part rendben tartását is, ahogy korábban a Kubikus Park melletti partszakaszokon is tették. Azt, hogy az ezen kívüli időszakban hogyan lehet igénybe venni a hajókat, hamarosan tábla fogja jelezni – hogy ez a tábla hol áll majd, a Damjanics 7. szám melletti partszakaszon, vagy ott, ahol a hajókat jelenleg is tárolják, attól függ, hogy a 45 napos határidő leteltével milyen döntést hoz a polgármester a csónakház átadását kérő levélre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>
2022. 10. 03., 09:26
Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István, a szocialista párt és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője, aki ezt személyes hangú nyílt levélben jelentette be vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK