2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai kajak versenysport most születik! – Hatalmasat javultak a vízi szabadidősport feltételei is városunkban

A kalocsai kajak versenysport most születik! – Hatalmasat javultak a vízi szabadidősport feltételei is városunkban
Illés György Cinó  |  2021. 04. 20., 14:02

A korábbi hajóparkját a CLLD pályázatok segítségével jócskán földuzzasztott eszközparkjára építve a Gerillakertész Egyesület nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy meghonosítsák városunkban a kajak versenysportot. Az „első fecskék” a Szekszárdi Kajak-kenu Egyesületnél kapnak képzést. Az egyesület a szabadidősport tevékenységükhöz a korábban is meglévő hajók mellé beszerzett sárkányhajókkal, vízibiciklikkel, túrakenukkal és -kajakokkal továbbra is szívesen látják mindazokat, akik vonzalmat éreznek a vízisportokhoz. A hajókat egyelőre magánterületen tárolják, de reménykedve várják a szintén a pályázat keretében létesült Vajas-parti csónakház használatba adására vonatkozó döntést. Akár ott, akár máshol lesz a táborhelyük, a kezelésükben álló hajópark a város lakói számára is ingyen hozzáférhető.

A KALOCSAI GERILLAKERTÉSZ, SZABADIDŐ, VÍZISPORT ÉS KÖRNYEZETVÉDŐ EGYESÜLET FÖLKÉSZÜLT ARRA, HOGY RÁÁLLHASSANAK A KAJAK VERSENYSPORTRA,

míg a kenuzás vonatkozásában a szabadidősportra, túrázásra készültek fel inkább, és ezen nem is szándékoznak változtatni.
A kajak versenysport beindításához viszont most már minden szükséges eszközzel rendelkeznek, csak tudásban kell előrelépniük. E célt szolgálja a Szekszárdi Kajak-Kenu Egyesülettel kötött megállapodásuk, amelynek értelmében a gyerekek ott kaphatják meg az előrelépéshez, versenyzéshez szükséges elméleti tudást, majd az ott látottakat itthon gyakorolhatják – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól, az egyesület elnökétől, aki annak kapcsán nyilatkozott szerkesztőségünknek, hogy a náluk kajakozó gyerekek április második hétvégéjén Szekszárdon részt vettek első képzésükön.

A gyerekeket a későbbiekben versenyekre is szeretnék vinni – mondta el az elnök, hozzátéve, hogy az egyesületnél kajakozni tanuló fiatalok

ARRÓL VALÓSZÍNŰLEG MÁR ELMARADTAK, HOGY ÉLSPORTOLÓKKÁ VÁLJANAK, ÁM ŐK LEHETNEK „AZ ELSŐ FECSKÉK”, A KALOCSAI KAJAK VERSENYSPORT MEGHONOSÍTÁSÁNAK ÚTTÖRŐI.

A gyerekek az egyesület ingyenes nyári vízisport táborai révén kerültek velük kapcsolatba.

Az volt a cél, hogy a kalocsai gyerekekkel szerettessük meg a vízi sportot. Viszonylag sokan eljöttek, és néhányan itt ragadtak, szinte minden hét szombaton járnak még télen is”– mondta Bolvári Ferdinánd, hozzátéve: hárman már a két évvel ezelőtti tábor óta részt vesznek a munkánkban, ezek a fiatalok már sokat tudnak segíteni az újonnan jelentkezők betanításában, képzésében is.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az anyagi háttér adott

A vízisport tevékenységük anyagi feltételeiről, az adottságaikról Bolvári elmondta: már rengeteg eszközük van, amelyeknek a java részét pályázaton nyerték, s azok a Gerillakertész Egyesület saját tulajdonában állnak.
Az új eszközök beszerzésére a CLLD pályázatok (’Közösségileg Irányított Helyi Fejlesztések, angol betűszó) adtak lehetőséget. Ebből a „merítésből” futotta a két sárkányhajóra, két vízibiciklire, valamint számos kajakra és kenura, köztük több nagy értékű versenykajakra is.

Bolvári Ferdinánd röviden szólt a vásárlásokat lehetővé tevő CLLD pályázati rendszerről is. Elmondta: a 250 millió forintos összértékű pályázati csomag kulcsprojektje a Damjanich utca 7. szám alatt D7 néven kialakított komplexum, csónakház és közösségi ház volt. Emellett számos más projekt megvalósult, így megépült két skatepark – magyarán gördeszkapálya –, két street workout park – sportpark, szabadtéri kondigépekkel –, emellett, a teljesség igénye nélkül, számos rendezvény megszervezésére is lehetőség nyílik, amelyek egy része a fazekas alkotóházban zajló fejlesztésután ott valósulhatnak meg, civil együttműködés eredményeként.

A hajók ingyen igénybe vehetőek

Szokatlanul hideg tavaszt élünk, az időjárást még havazás is tarkította mégis vannak jelentkezők a különböző vízi programokra. A múlt két hétvégén is Kalocsán vendégeskedő családok jöttek hajót kölcsönözni, több gyerekkel, hiszen ha a víz nincs befagyva, akkor a vízisport művelhető – mondta Bolvári, hozzátéve, hogy

AKIK NEM ISMERIK AZ ITTENI SZOKÁSOKAT, IGENCSAK MEGLEPŐDNEK, AMIKOR FIZETÉSRE, A BÉRLETI DÍJ MEGÁLLAPÍTÁSÁRA KERÜL A SOR, EZ UGYANIS AZ EGYESÜLETNÉL INGYENES.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az eszközök igénybevételének mindössze az a feltétele, hogy sérülésmentesen, épségben vissza kell őket hozni. A Gerillakertész egyesület korábban, saját költségen beszerzett eszközeikre is ezt az elvet követte, a kalocsaiak már megszokhatták hogy rendezvényeiken sohasem kell fizetni, bár adományokat természetesen szívesen fogadnak.

A MOST, PÁLYÁZATON BESZERZETT ESZKÖZÖK ESETÉBEN PEDIG KIFEJEZETTEN FELTÉTEL, HOGY AZOKAT AZ ÖTÉVES FENNTARTÁSI IDŐSZAKBAN A KALOCSAIAK INGYENESEN VEHESSÉK IGÉNYBE.

A pályázatok kiírásában ugyanis rögzítették, hogy az ebből a forrásból beszerzett eszközöket a fenntartási időszak öt évében a kalocsaiak ingyenesen kell, hogy használhassák. Ez vonatkozik a Damjanich utcai Közösségi házra is, amelyet rendezvények céljára – feltehetőleg a rezsi költség megtérítésével, de bérleti díj nélkül – igénybe lehet majd venni, bár ez a kezdetektől fogva a város projektje volt – mondta el Bolvári Ferdinánd, hozzátéve, hogy az ugyanott található csónakház ellenben kifejezetten az egyesület hajóinak a tárolására lett kialakítva.

Saját magam adtam meg hozzá a tervezőmérnöknek a hajók méretét”– mondta Bolvári Ferdinánd, aki azt is elmondta, hogy jelenleg várja a polgármester válaszát arra a levelére, amelyben azt kérdezi, hogy milyen feltételekkel vehetné igénybe az egyesület a Vajas parti csónakházat, ahol a hajókat szeretnék biztonságban elhelyezni, védve az időjárás viszontagságaitól és az illetéktelen kezektől.

Az egyesületi elnök hozzátette: kedvezőtlen válasz esetén „sem dőlnek kardjukba”, ez esetben maradnak ott a hajók, ahol jelenleg is vannak: a nagyobb hajók az iparcikk piac melletti udvaron, a rövidáru bolt mellett, a kisebbek pedig Bolvári ingatlanának udvarán, ahol szintén biztonságban vannak az eszközök.

Klubdélután szombatonként

Az egyesületi elnök arról is tájékoztatott, hogy mikor, hogyan vehetjük igénybe az egyesület szolgáltatásait, eszközeit:

AZ EGYESÜLET TAGJAI MINDEN SZOMBATON DÉLUTÁN KETTŐ ÓRÁTÓL A HELYSZÍNEN VANNAK.

Ezekben az órákban végzik a part rendben tartását is, ahogy korábban a Kubikus Park melletti partszakaszokon is tették. Azt, hogy az ezen kívüli időszakban hogyan lehet igénybe venni a hajókat, hamarosan tábla fogja jelezni – hogy ez a tábla hol áll majd, a Damjanics 7. szám melletti partszakaszon, vagy ott, ahol a hajókat jelenleg is tárolják, attól függ, hogy a 45 napos határidő leteltével milyen döntést hoz a polgármester a csónakház átadását kérő levélre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK