2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai fúvószenekar jótékonysági karácsonyi koncertet adott a Városházán – A Szent István Gimnázium alapítványának gyűjtöttek

Illés György Cinó  |  2023. 12. 20., 13:23

December 16-án, szombaton délután öt órakor kezdődött a kalocsai városháza dísztermében a Kalocsai Fúvószenekar karácsonyi koncertje, amelyen ezúttal alkalomhoz illő klasszikus repertoárra készült az arany minősítését tavasszal megerősített fúvós együttes. A felhozatal így is széles volt: a barokk mesterektől Kodályig teerjedő skáláról csendültek fel többnyire ismert dallamok. Vezényelt: Betlenné Dajkó Ágnes és Gruber Tamás. Köszöntőt mondott: Simon Zoltán, Kalocsa város alpolgármestere, valamint – annak kapcsán, hogy a koncert bevételét a gimnázium alapítványa számára ajánlotta föl a zenekar – Perity Lajos, a Szent István Gimnázium igazgatója.

A koncert programján a Kalocsai Fúvószenekartól megszokott, könnyed, slágereket és filmzenéket felvonultató repertoár helyett most inkább a klasszikus zene felé forduló, de így is széles stíluspalettáról választott darabok szerepeltek, a barokk mesterek – Vivaldi, Händel vagy Bach – ismert, népszerű, de fúvós hangszerelésben ritkán hallott remekműveitől Carl Orff zenéjén át Kodály Esti daláig.

A Füstös Éva konferansziéi szerepvállalása mellett zajlott koncerten a Városháza dísztermét zsúfolásig megtöltő közönséget Simon Zoltán alpolgármester köszöntötte. A koncertet a város más adventi kulturális eseményeinek sorába illesztve a karácsony ünnepének üzenetéről és az arra való felkészülés, az advent lelki vonatkozásairól is szólt, majd köszönetet mondott a zenekarnak ezért az ünnepélyes alkalomért, illetve általában, amiért színesítik városunk kulturális életét, emelik rendezvényeinek színvonalát, és vidéki fellépéseiken viszik jó hírét.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Az idén áprilisban a színházban tartott minősítő koncertjén arany minősítését megerősítő zenekar a Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar utódja, amely eredendően nagyobbrészt a Szent István Gimnáziumnak a Liszt Ferenc AMI keretei közt fúvós hangszeren tanuló diákjaiból alakult. Közülük később sokan az érettségi után is a zenekarban maradtak, vagy visszatértek, és alkalmanként zenetanáraikkal is kiegészült a felállás. Az így változó összetétel nyomán nevet váltottak, elhagyva az ’ifjúsági’ jelzőt, holott a közösség most is nyitott a zeneiskola diákjai felé, így egy igen alacsony átlagéletkorú, jellemzően fiatal felnőttekből és diákokból álló zenekart hallhatott a termet zsúfolásig megtöltő közönség.


A koncert bevételeit a gimnáziummal való virágzó kapcsolatokra tekintettel a Kalocsai Szent István Gimnázium Tanulóifjúságáért alapítvány javára ajánlotta fel a zenekar.
A jótékonysági elem nem új keletű, korábban rendszeresen támogattak koncertjeik bevételeiből többek közt óvodákat, beteg gyerekeket, ám a covid e hagyományt megtörte, s azt e koncerttel élesztik újjá.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A jótékonysági felajánlást Perity Lajos, a Szent István Gimnázium igazgatója köszönte meg, ahogyan azt is, hogy a zenekar a gimnázium rendezvényein is gyakran közreműködik. Emellett kihasználta az alkalmat, hogy többek közt megemlékezzen a zenekar egyik alapítójáról, néhai Jakab Ferencről, akinek alapító karmesterként a ’70-es évek közepe táján életre hívott Bátyai Úttörőzenekarában ő maga is megismerhette a kamarazenélés örömét.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Újdonság viszont a két karnagyos felállás. A Betlenné Dajkó Ágnes zenekarvezető felkérésére ettől az évtől karmesterként is közreműködő Gruber Tamás, akinek tanítványi is játszanak a zenekarban, s aki 2017-ben került Kalocsára a Liszt Ferenc AMI rézfúvós tanáraként. Azóta a zenekar életében is aktívan részt vesz, de eddig csak a zenészek sorában. Ez viszont lehetővé teszi mindkét karmester számára, hogy hangszeresként is kivegyék részüket a zenekari munkából, amit nagy örömmel tesznek.

Szintén új a helyszín: a Kalocsai Fúvószenekar most először lépett föl a Városháza dísztermében. Itt a boltíves mennyezet és a visszhangzó terek hiánya – különösen egy ekkora hangteljesítmény leadására képes együttes számra – könnyen betölthető termet nyújt, ugyanakkor az így kissé száraz hangzás nemhogy a templomi akusztikához hasonlóan elfedné, hanem éppen hogy kiemel minden hibát. Ez különösen nagy odafigyelést és pontosságot igényel a zenészektől, akik sikerrel vették ezt az akadályt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK