2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: 388 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Bács-Kiskun Megyei Zongoristák XIX. Találkozója – a két Szendrei emlékére muzsikáltak a legtehetségesebb zongoristanövendékek

Bács-Kiskun Megyei Zongoristák XIX. Találkozója – a két Szendrei emlékére muzsikáltak a legtehetségesebb zongoristanövendékek
Illés György Cinó  |  2022. 11. 25., 08:00

November 12-én, végre újra valós térben tartották meg a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (AMI) szervezésében a megyénkben zongorázni tanuló ifjak már több évtizedes hagyományokra visszatekintő seregszemléjét. Az idén 19. alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Megyei Zongoristák Találkozóján tizenhárom iskola harminckét felkészítő tanárának összesen 83 növendéke jelentkezett.

A közönség számára ingyenesen látogatható rendezvényt portálunkon is ajánlottuk a zenekedvelő kalocsai közönség figyelmébe, fölsorolva a bekapcsolódó intézményeket is.

A találkozó, bár nemes versengést is hoz, nem verseny, amelynek nyertesei és vesztesei volnának, hanem egy jó hangulatú szakmai fórum, ahonnan minden résztvevő elismeréssel, jutalommal, valamint a zenetanulásban való előrehaladását segítő szakmai visszajelzéssel, jó tanácsokkal térhet haza.
A gyerekek általában két különböző karakterű és korstílusú művet játszanak el, de van aki hármat is, az időkeretet viszont mindenkinek be kellett tartani – tudtuk meg az alkalom ötletgazdájától és főszervezőjétől, Vízi Melinda tanárnőtől.

Nagyon sok visszajáró gyerekünk van és visszajáró tanár kollégánk. A növendékek szeretnek ezen a zongorán játszani, és el vannak ájulva attól, hogy egy olyan teremben játszanak, ahol Liszt Ferenc is zongorázott. Ez nekik maga a csoda! Örök életükben magukkal fogják vinni ezt az élményt!"– mondta a tanárnő, aki hangsúlyozta, hogy a találkozó nem verseny, onnan senki megy haza üres kézzel. Az emléklap, oklevél, ajándék mellé a zsűri szóbeli értékelése által fontos visszajelzést kapnak a diákok és a tanárok is.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

A vendéglátó intézmény, a Liszt Ferenc AMI igazgatója, Fehérvári István örömét fejezte ki, hogy a járvány után és háború miatti energiaválság közepette is személyes jelenléttel tudták megtartani ezt a jó hangulatú a találkozót, amelynek időpontválasztása is tökéletes, hiszen az évkezdés nehézségein már túl vagyunk, de az adventi időszak még nem kezdődött el.

Amint megtudtuk, az elmúlt két évtized során mintegy másfélezer diák zongorázott itt, a találkozókon gyümölcsöző szakmai kapcsolatok alakultak ki, és a korábbi alkalmakon részt vevő növendékek közül már sokan sikeres színpadi művészekké, zenepedagógusokká, komoly szakemberekké váltak.

– Aki itt van, annak ez már jutalom, hiszen képviselheti saját iskoláját, ahonnan a legjobbak jönnek ide, és itt az elismerés mellé hasznos tanácsokat is kap. De, ahogy szoktuk mondani, a gyerek vizsgája a tanár vizsgája is egyben, így a tanároknak is fontos alkalom ez. Azt is látni kell viszont, hogy mi az egész történet óvodája vagyunk, tehát nem művészképző, és nem is szabad belehajszolnunk ebbe ezeket a fiatalokat.

Nem apró művészeket nevelünk, hanem a zene megszerettetését szeretnék elérni, hogy koncertlátogató gyerekekké nevelődjenek, ne kapcsolják ki a rádiót, ha komolyzene szólal meg."Hogy a zene még mi mindenre képes, azt a szakirodalmak leírják – nyilatkozta a találkozó kapcsán Fehérvári István, aki a találkozó névválasztásáról, illetve névadóiról is szólt.

Két nagy művész, a két kalocsai kötődésű Szendrei, idősebb és ifjabb Szendrei Imre emlékére rendezzük a találkozót. Előbbi főszékesegyházi karnagy és zeneszerző, emellett az akkori főiskola tanára, míg a fia Liszt- és Chopin-díjas koncertező zongoraművész és zenepedagógus volt.

Díjak

1. korcsoport

 • Aranyos Lujza, tanára: Filus Mónika – kiemelt nívódíj + SZO-LÁ –RI’S különdíj
 • Botos Gergő, tanára: Filus Mónika – nívódíj


2. korcsoport

 • Bedő Csenge, tanára: Filus Mónika – kiemelt nívódíj 
 • Farkas Lia tanára: Csupor Balázs – nívódíj
 • Ferenc Bence tanára: Filus Mónika, nívódíj
 • Gombkötő Gergő, tanára: Tamás Tibor – kiemelt nívódíj 
 • Kapinya Tamás, tanára: Vízi Melinda – kiemelt nívódíj 
 • Szollár Balázs, tanára: Vízi Melinda – kiemelt nívódíj 
 • Tuzson-Tóth Áron András, tanára: Vízi Melinda – kiemelt nívódíj 
 • Viola Sztricsevics Zsombor, tanára: Csupor Balázs – kiemelt nívódíj + SZO-LÁ –RI’S különdíj


3. Korcsoport

 • Kuncz Martin, tanára: Felnagyné Geri Emese – nívódíj
 • Patik Janka, tanára: Filus Mónika – kiemelt nívódíj 
 • Peák Anna Lilla, tanára: Felnagyné Geri Emese – kiemelt nívódíj + SZO-LÁ –RI’S különdíj
 • Tuzson-Tóth Péter Álmos, tanára: Vízi Melinda – nívódíj


4. korcsoport

 • Lehr András, tanára: Csupor Balázs – kiemelt nívódíj + SZO-LÁ –RI’S különdíj
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK