2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

„Cim-cim-cimbora” – Cseh Tamás emlékest, a magyar kultúra napján a nagy énekmondó születésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek Kalocsán

„Cim-cim-cimbora” – Cseh Tamás emlékest, a magyar kultúra napján a nagy énekmondó születésének 80. évfordulójáról is megemlékeztek Kalocsán
Illés György Cinó  |  2023. 01. 27., 12:27

Sokan nem is tudták, hogy a televízió azonos című ifjúsági kulturális magazinjának főcímdala, a Cim-cim-cimbora is Cseh Tamás dala volt – ezzel indult a vasárnapi emlékkoncert. A főcímdalon és a hozzá tartozó műsoron generációk nőttek föl, és szívták magukba segítségével a magyar kultúrát, amelynek emléknapján, 2023. január 22-én id. és ifj. Papp Róbert, Kalocsa város díszpolgára és fia játszotta a nagy dalmondó szerzeményeit, megemlékezve ezzel születésének 80. évfordulójáról. Elhangzott Papp Róbert egy melódiája is, amelynek Berta-Somogyi Lajos írta a szövegét. Utóbbi a maga által összeállított prózai szövegek felolvasásával is hozzájárult a szellemidézéshez, amelyet a Tomori Pál Városi Könyvtár magyar kultúra napjára szervezett programsorának részeként tartottak meg a Kamarateremben vasárnap délután öt órai kezdettel.

A már hagyományos, idén fotótárlattal kiegészült képzőművészeti kiállítás megnyitója után a zenés-irodalmi programot, mintha csak a televízió régi kulturális műsorának epizódja lenne, a már említett Cimbora-dallal indították:

Összesen 21 dal volt műsoron, ebből húsz Cseh-Bereményi szerzemény, és volt egy „kakukktojás” a Váróterem című dal, amely Cseh Tamás és szerzőtársa azonos című dalának parafrázisának tekinthető.

A dalokat Papp Róbert énekelte, a dalokat gitárral kísérve, fia pedig hol gitáron, hol ritmushangszereken kapcsolódott be az előadásba.
A hangtechnikáért Miskoltzy György felelt, aki sokat tett azért, hogy hibátlanul szóljon a zene.
A prózai szövegrészeket Berta-Somogyi Lajos állította össze, azokba egy négysoros és egy nyolcsoros saját versrészletét is beleszőtte, de szövegek gerincét a különböző könyvekből származó életrajzi adatokkal, visszaemlékezésekkel megtűzdelt, illetve Bereményi Géza írásaiból vett részek adták.

A monológokat Berta-Somogyi Lajos egyes szám első személyben adta elő, úgymond Cseh Tamást alakítva.

Ekként „emlékezet vissza” arra az alkalomra is, amikor 1993-ban mikor Kalocsán járt, és a koncert után megkereste két srác, hogy egyik dalára írtak egy változatot közösen, meghallgatná-e?

Persze, persze, mutassátok fiúk! Várjunk csak, hogy is hívták őket? Á, megvan, az egyikük neve Papp Robi, a másik meg…. óóó, hogy hívják? Megvan! Valami Berta-Somogyi. Ez az! Lehet, hogy ismerik is őket valahonnan. Szóval most ez a dal fog következni!"– hangzott a „visszaemlékezés” jelezvén, hogy már Cseh Tamás egykori koncertjén is mindketten részt vettek és már akkor is nagy tisztelettel tekintettek föl rá.
A harminc éve erre a pillanatra váró dal a nyolcvanas évek hangulatát, a kifulladt szocializmus reménytelenségét megidéző, prózai fölvezető szöveg után hangzott el, Papp Róbert zenéjével és Berta-Somogyi Lajos szövegével:

Váróterem

– A ’70-es, ’80-as évek reménytelen éjszakáinak egyikén, valahol Magyarországon –

Éjfél van ismét és a lelkem didereg,
egyszerű szavak, de senki sem értene meg,
hiába mondanám el nektek legszebb mesém,
füstös falak közt bujkál a szürke remény.

El kéne mondanom, de a hangom remeg,
megyek az úton, és nem jutok közelebb,
fények pislognak a maszatos üvegen át,
ölelj, ahogy a csend öleli az éjszakát!

A falba vésve: Táncolj, Törő! Hajrá Vasas!
A bakákat várja Kalocsa s Kiskunhalas,
langyos sört isznak, molylepkék, neonhomály,
a résekben csak néhány svábbogár sírdogál.

Idegen helyek, várnak, kopott a szürkeség,
gyermeki lelkén a mosoly szendereg még,
kicsiny fejét a hajnal ölébe lehajtja,
anyja duzzadt emlőivel így vigasztalja.

Olajos könnyek folynak a mozdony szemén,
minden csatlakozásban él egy cseppnyi remény,
nyomorult, koszos váróterem vagy, hazám!
Alvadt csendben ülünk a vágyak vonatán.

* * *

A hideg kövön egy srác, sorsát érleli még,
hálózsák, álmodik: talán én is lehetnék.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

A trió produkcióját a Kamaratermet megtöltő közönség gyakran megszakította tapsával, majd a koncert végén pedig percekig tartó vastapssal jutalmazta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.
2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK