2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 359 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sziráki Szilárd, Markella Viktor: A Vállalkozói Klub a kapcsolatépítést, üzleti lehetőségeket, az információáramlást segíti

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 28., 10:47

A városunkban július 10-én Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke és Font Sándor országgyűlési képviselő nyitóelőadásával megalakult a Kalocsa Vállalkozói Klub. Az informális szerveződés két alapítójával, Sziráki Szilárddal, a Budamobil-Cargo ügyvezetőjével, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökhelyettesével és Markella Viktorral, az OTP Kalocsai Fiókjának vezetőjével a Klub alapításának előzményeiről, a célokról és lehetőségekről beszélgettünk.

- Az már az alakuló ülés első pillanatában kiderült, hogy a kezdeményezés a dolgok elevenére tapintott. A város és a környék meghatározó cégeinek vezetői mellett új vállalkozások vezetői tartották fontosnak, hogy a Klubhoz csatlakozzanak. Mi adta az alapötletet?

Sziráki Szilárd: Először is, nem valami nagy kreativitás kellett ehhez, és nem is valami nagy dologról van szó. Csupán régi barátok, iskola- és sporttársak, hasonló korú, 40-es éveinkben járó kalocsaiak vagyunk. Olyanok, akik időnként leülnek egy kávé vagy sör mellé és a családjuk, szakterületük mellett a város jelenéről és jövőjéről is megosztják egymással a gondolataikat. Nem titkoltan, ezeken a beszélgetéseken már egy ideje átsüt az az aggódalom is, hogy gyermekeinkre milyen jövő és lehetőségek várnak ebben a városban.

Sziráki Szilárd, a Budamobil-Cargo ügyvezetője
Forrás: Zsiga Ferenc

Arra gondoltunk, milyen jó lenne végre összehozni a vállalkozásokat, hiszen egy városban élünk, dolgozunk, de nagyon sokan nem is tudják egymásról, mivel foglalkozik a másik, és mint kiderült, egyesek milyen sikeres üzleti, gazdasági tevékenységet folytatnak. A már ismert vállalkozások mellett olyan fiatal, feltörekvő vállalkozások, vállalkozók vannak, akik igénylik a figyelmet, az egy városhoz, egy szakmához tartozás „élményét”, az információáramlást, a vállalkozói, üzleti kapcsolatrendszer kiszélesítését, vagy egymás megrendelésekkel való segítését.

A beszélgetést tettek követték. A kezdeményezés ötletét megosztottam Gaál Józseffel, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, mint köztestület elnökével, aki azonnal az ügy mellé állt.

Szeptember végén Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes lesz a Vállalkozó Klub előadója.
bővebben ...

Font Sándor országgyűlési képviselő szintén üdvözölte az ötletet, így elnök úr támogatását bírva hívtam meg Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét a nyitóelőadás megtartására. A cél az volt, hogy a Klubhoz való csatlakozás vonzóbbá tétele érdekében olyan húzónevű előadót hívjunk, akire mind az aktuális, mind a jövőbeni célokat illetően érdemes odafigyelni.

Ez a politika mentes, végig beszédes adatokat bemutató, izgalmas kérdéseket boncolgató fórum valóban jól sikerült és azóta többen jelezték, hogy a Vállalkozói Klub következő programján feltétlenül ott kívánnak lenni. Igénylik és szükségük van arra, hogy megismerjék egymást, aktuális információkon keresztül is erősítsük a városban működő cégek, vállalkozások gazdasági, üzleti kapcsolatait, sikerét.

Markella Viktor: Az most formálódik, hogy maradunk-e informális szervezet, vagy esetleg egyesületi, egyéb formában regisztráltatjuk magunkat. A lényeg nem ez, hiszen nagyon sok ember számára a spontán szakmai, üzleti, politikamentes szerveződések a szimpatikusabbak.

Markella Viktor, az OTP Kalocsai Fiókjának vezetője
Forrás: Zsiga Ferenc

Azt viszont leszögezhetjük, aki ma nincs a világhálón, nincs Facebook, vagy weboldala, az gyakorlatilag nem létezik, az a gyors, szinte azonnali információszerzés és áramlás, a tájékozódás egy fontos, megkerülhetetlen lehetőségével nem él. Első feladataink egyike tehát, hogy létrehozzunk egy olyan elektronikus felületet, csoportot a közösségi médiában, amelynek tagjai között megindulhat a diskurzus, ötletelés, bemutatkozás, hogy a klubélet újabb lendületet kapjon.

- Melyek a legfontosabb célkitűzések és azokat milyen módon, eszközökkel lehet majd megvalósítani?

Markella Viktor: A Vállalkozói Klub legfőbb célja, hogy tagjai részére kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson, aktuális, hasznos információkkal lássa el őket. Ezen keresztül bővülhetnek a cégek, vállalkozások üzleti lehetőségei, de az összekötő kapocsnak mégis az oldott, baráti légkört tartom.

Nem fektettünk le semmit, de úgy gondoljuk, a klub elsődleges és legalapvetőbb feladata kiszélesíteni tagjainak a helyi, a hazai, esetleg a külföldi kapcsolatokat. A sikeres vállalkozás legfontosabb feltételei között ott van a szaktudás, a vállalkozói és pénzügyi ismeretek, a piac ismerete, és nem utolsó sorban a kapcsolatok, vagyis a tudás és a kapcsolati tőke jelentősége.

A sikerhez vezető úton fontos a rugalmasság, a gyors reagálás a kihívásokra, a piachoz való alkalmazkodás, amelyhez a kalocsai Vállalkozói Klub reményeink szerint segítséget adhat.

Sziráki Szilárd: A vállalkozók üzleti tevékenységét azzal is segíteni kívánjuk, hogy akár belső, akár külső meghívott szakértők bevonásával tartunk előadásokat, hogy a vállalkozók képben legyenek a gazdasági élet változásairól, fel tudjanak készülni az új feladatokra.

Már az első alkalom bebizonyította, hogy ebben helyben is nagyon nagy potenciál van, a rövid idő ellenére több vállalkozás rajtunk keresztül találta meg helyi beszállítói partnerét. Remélem, programjaink segítségével sok információval, tapasztalattal leszünk gazdagabbak, okulhatunk mások eredményeiből és hibáiból, és konkrét üzleti lehetőségek is kialakulnak.


Forrás: Zsiga Ferenc

A klubéletből adódóan a szakmai jellegű találkozókon kívül, vagy azokkal egy időben különböző kötetlen programok is megvalósulhatnak, hogy a vállalkozások könnyebben ismerkedjenek, a kapcsolatépítés minden résztvevő hasznára váljon.

- Ki lesz a Vállalkozói Klub szeptemberre ígért fórumának az előadója?

Sziráki Szilárd: Azt egyelőre nem árulnánk el, mert az előadás időpontja az előadó időbeosztása függvényében áll egyeztetés alatt. Ám azt elmondhatjuk, hogy az első előadók, Parragh László és Font Sándor személyéhez hasonló fajsúlyú, olyan személyiségről beszélünk, akitől nagyon sok újdonságot hallhatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés