2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

15 település csatlakozott a Paks-Kalocsa Duna Régió Vízcsöppek Társuláshoz

15 település csatlakozott a Paks-Kalocsa Duna Régió Vízcsöppek Társuláshoz
Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 09. 19., 14:18

A Paprikafesztivál második napján, szombaton délelőtt a Duna Régió Víziturisztikai Szövetség, valamint 15 település, Paks, Kalocsa, Solt, Bölcske, Harta, Dunapataj, Ordas, Géderlak, Dunaszentbenedek, Uszód, Foktő, Gerjen, Fadd, Bátya, Fajsz csatlakozásával létrejött a Paks-Kalocsa Duna Régió Vízcsöppek Társulás. Az alapító okirat aláírásával a Duna két partján lévő települések jelképesen is kifejezték arra irányuló szándékukat, hogy a vízparti élet fellendítése érdekében összehangolják fejlesztéseiket és a jövőben közös tevékenységek kialakítására törekszenek.

A társulás alapító okiratát elsőként Pándi László, a szakmai irányításért felelős Duna Régió Víziturisztikai Szövetség ügyvezető elnöke hitelesítette aláírásával, majd 15 Duna-menti település fejezte ki együttműködési szándékát. Az aláírások alkalmával az egyes települések konkrét fejlesztési terveit is ismertették.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

E szerint Paks egységes vízi bázis központot alakítana ki, és vízi színpadot építene, olyan infrastruktúrával, amely egyben szállodahajók kikötését is lehetővé tenné az érintett szakaszon.

Kalocsa az evezős szakosztályával és a Gerillakertész Mozgalommal együttműködve szintén vízi bázisokat építene, ezen belül is elsőként egy vízparti közösségi házat és egy evezős vízi bázist alakítana ki.

Solt jelenlegi kikötőjét csónakház létesítésével fejlesztené, valamint a part menti turizmus fellendítése érdekében turisztikai szálláshelyet hozna létre.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Bölcske a Bölcskei Rákóczi Horgász Egyesület és annak keretein belül működő Természetvédelmi, Turisztikai és Vízi Sport Szakosztály közreműködésével szeretné a Bölcske-Horgásztanya közötti utat rendbe tenni, minőségét javítani.

Harta a Kis-Duna ág rehabilitációját és medermélyítést tervez, de egy az egész Duna-partot átfogó turisztikai fejlesztésbe is kezdene Hartai Csillagvirág Parkerdő néven.

Dunapataj természeti értékeinek bemutatása és megőrzése, a természetismeretre és -védelemre való nevelés érdekében a Duna partján hiányzó infrastruktúrát (utat, áramellátást) kívánja kiépíteni, illetve a meglévő hálózatot korszerűsíteni, továbbá mederkotrást végrehajtani.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ordas, Géderlak és Fajsz adatot és információt cserélne a társulás tagjaival, részt vennének egy közös stratégia létrehozásában.

Uszód újra használatba venné személyhajó kikötőjét, dunai partszakaszát főzőhelyekkel látná el, és tervezi falusi szálláshelyek, kemping létesítését is.

Foktő kishajó kikötő és strand kiépítését, illetve az ezekhez kapcsolódó kiszolgáló helységek kialakítását szeretné elérni.

Gerjen az eliszaposodott Kis-Duna mederkotrását valósítaná meg, amellyel lehetősége nyílna turisztikai céldesztinációvá válni. Tervezi továbbá szálláshely kialakítását.

Fadd a Dombori strand fejlesztése mellett új strandot is létrehozna, valamint élénkítené horgászturizmusát.

Bátya a közvetlen Dunába kapcsolódó Vajas Sárköz I. csatornát fejlesztené, ahová fedett esőbeállóval és csónakkikötővel rendelkező pihenőhelyet alakítana ki, valamint információs táblákat helyezne ki a településen fellelhető látnivalókról, lehetőségekről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK