2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

15 település csatlakozott a Paks-Kalocsa Duna Régió Vízcsöppek Társuláshoz

15 település csatlakozott a Paks-Kalocsa Duna Régió Vízcsöppek Társuláshoz
Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 09. 19., 14:18

A Paprikafesztivál második napján, szombaton délelőtt a Duna Régió Víziturisztikai Szövetség, valamint 15 település, Paks, Kalocsa, Solt, Bölcske, Harta, Dunapataj, Ordas, Géderlak, Dunaszentbenedek, Uszód, Foktő, Gerjen, Fadd, Bátya, Fajsz csatlakozásával létrejött a Paks-Kalocsa Duna Régió Vízcsöppek Társulás. Az alapító okirat aláírásával a Duna két partján lévő települések jelképesen is kifejezték arra irányuló szándékukat, hogy a vízparti élet fellendítése érdekében összehangolják fejlesztéseiket és a jövőben közös tevékenységek kialakítására törekszenek.

A társulás alapító okiratát elsőként Pándi László, a szakmai irányításért felelős Duna Régió Víziturisztikai Szövetség ügyvezető elnöke hitelesítette aláírásával, majd 15 Duna-menti település fejezte ki együttműködési szándékát. Az aláírások alkalmával az egyes települések konkrét fejlesztési terveit is ismertették.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

E szerint Paks egységes vízi bázis központot alakítana ki, és vízi színpadot építene, olyan infrastruktúrával, amely egyben szállodahajók kikötését is lehetővé tenné az érintett szakaszon.

Kalocsa az evezős szakosztályával és a Gerillakertész Mozgalommal együttműködve szintén vízi bázisokat építene, ezen belül is elsőként egy vízparti közösségi házat és egy evezős vízi bázist alakítana ki.

Solt jelenlegi kikötőjét csónakház létesítésével fejlesztené, valamint a part menti turizmus fellendítése érdekében turisztikai szálláshelyet hozna létre.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Bölcske a Bölcskei Rákóczi Horgász Egyesület és annak keretein belül működő Természetvédelmi, Turisztikai és Vízi Sport Szakosztály közreműködésével szeretné a Bölcske-Horgásztanya közötti utat rendbe tenni, minőségét javítani.

Harta a Kis-Duna ág rehabilitációját és medermélyítést tervez, de egy az egész Duna-partot átfogó turisztikai fejlesztésbe is kezdene Hartai Csillagvirág Parkerdő néven.

Dunapataj természeti értékeinek bemutatása és megőrzése, a természetismeretre és -védelemre való nevelés érdekében a Duna partján hiányzó infrastruktúrát (utat, áramellátást) kívánja kiépíteni, illetve a meglévő hálózatot korszerűsíteni, továbbá mederkotrást végrehajtani.

Képgaléria megtekintése (28 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ordas, Géderlak és Fajsz adatot és információt cserélne a társulás tagjaival, részt vennének egy közös stratégia létrehozásában.

Uszód újra használatba venné személyhajó kikötőjét, dunai partszakaszát főzőhelyekkel látná el, és tervezi falusi szálláshelyek, kemping létesítését is.

Foktő kishajó kikötő és strand kiépítését, illetve az ezekhez kapcsolódó kiszolgáló helységek kialakítását szeretné elérni.

Gerjen az eliszaposodott Kis-Duna mederkotrását valósítaná meg, amellyel lehetősége nyílna turisztikai céldesztinációvá válni. Tervezi továbbá szálláshely kialakítását.

Fadd a Dombori strand fejlesztése mellett új strandot is létrehozna, valamint élénkítené horgászturizmusát.

Bátya a közvetlen Dunába kapcsolódó Vajas Sárköz I. csatornát fejlesztené, ahová fedett esőbeállóval és csónakkikötővel rendelkező pihenőhelyet alakítana ki, valamint információs táblákat helyezne ki a településen fellelhető látnivalókról, lehetőségekről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK