2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Néhány csipet show, sok paprika – Folklórtól a rockzenéig a szombati programfolyamban

Illés György Cinó  |  2016. 09. 19., 18:38

Mise után nemes versengés, koncertek sora, vásár, vidámpark és még ki tudja mi minden más várta a fesztiválozókat, akiket igény szerint a Chili-Train kisvonat szállított a helyszínre. Az ünnep keretében a szürkemarha pörköltfőző versenyt is újra megtartották, miközben a Kalocsa Szíve program keretében megújult Érsekkert is jól szerepelt a fesztivál új helyszíneként.

A fesztivál szombati napja terményáldó szentmisével indult a Szent István király templomban reggel kilenckor. A misét Fülöp Ernő belvárosi plébános mutatta be.

Tíz órakor a hagyományos megnyitó ceremónia vette kezdetét az érsekkerti szabadtéri színpadon, amelynek során dr. Bálint József polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd fölkérésére Font Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg a XX. Paprikás Ételek Főzőversenyét.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az ünnepi szónok az ősz kapcsán Petőfi, majd Márai témához illő verseiből is idézett, megidézve egyben a szüret, borozás hangulatát is, hangsúlyozva, hogy a vidéki emberek, a mezőgazdaságból élők számára az ősz nem az elmúlást jelenti, hanem a termény betakarítást és a termésért való hálaadás időszakát is, egyben összegzését, jobb esetben a gazdagodást hozva a gazdáknak.

Font Sándor aktuális kérdéseket is érintett. Az október 2-ai népszavazás kapcsán rámutatott, hogy a fesztiválon ünneplő tömeg, köztük kisgyerekek sokasága ma teljes nyugalomban, önfeledten ünnepelhet, miközben nyugaton már az is megesett, hogy egy fesztivál elmaradt, mert nem merték megtartani a terrorfenyegetettség miatt. Mi azt gondoljuk, hogy velünk ez nem történhet meg, pedig félelmetes közelségben van, mondta, ezzel bíztatva a referendumon való részvételre.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

A továbbiakban Németh József, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Dél-Alföldi Régiójának elnöke üdvözölte a résztvevőket és a közönséget, majd a gasztronómiai verseny főszervezőjeként köszönetet mondott az összes résztvevő lovagrendnek, a konyhaművészet jeles képviselőinek a lebonyolításban való közreműködésért. Külön kiemelte Pethő Istvánt, aki a zsűri elnöki tisztét vállalta, és már az első évektől kezdve látogatója a főzversenynek, hogy a szakmai kontrollt erősítse a fesztiválon.

Amint Németh József fogalmazott, álmodni sem merte volna, hogy ezt a húsz évet meg fogja érni a verseny, amely mára nívós szakmai megmérettetéssé érett. Évről évre, immár a határon túlról is eljönnek erre a rangadóra a legjobb csapatok, akik már más versenyeken is bizonyították, hogy jól bánnak a paprikával – mondta a mesterszakács.

A főszervező végül ismertette a kóstolójegyek árusításának részleteit, hiszen sokan épp azért látogatnak el a fesztiválra, hogy lehetőségük legyen megízlelni a verseny keretében készülő finomságokat.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

E rövid, lelkesítő beszéddel küldte tehát harcba a konyha hőseit, majd a Tápióbicskei 1848-as Hagyományőrző Tüzércsapat egy ágyú elsütésével adta meg a jelet a már határainkon túl is ismert gasztronómiai seregszemle frontvonalában fakanállal hadakozóknak, hogy indulhat a küzdelem a legízletesebb és ínycsiklandóbb étkek elkészítéséért! Az ágyút a hagyományok szerint Bálint József polgármester sütötte el.
[Az eredményeket hamarosan külön cikkben ismertetjük!]

Hivatalos aktusok a fesztiválon

A szokásokat követve a hivatalos ceremónia keretében került sor a kalocsai Szent István Paprika Lovagrend nyilvános gyűlésére is, amelynek keretében évről-évre megtartják újoncaik fölavatásának aktusát is – erről az eseményről szintén külön cikkel jelentkezünk hamarosan, amelyben az új lovagokat is bemutatjuk!

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

Már pénteken is fontos protokolláris eseményre adott alkalmat a Paprikafesztivál, amikor Latorcai János ünnepi megnyitó beszéde után együttműködési megállapodást írt alá Kalocsa és Paks város polgármestere. Emellett már pénteken is igazi népünnepély bontakozott ki, amelyről szintén külön cikket közöltünk. A szombati program keretében újabb társadalmi jelentőségű szerveződés bontott szárnyat, amikor 15 település delegáltja és a Duna Régió Víziturisztikai Szövetség képviselője látták el kézjegyükkel a Vízcsöppek Duna Régió Társulás alapító okiratát, amelyről szintén bővebben is olvashatnak portálunkon.

Koncertek, tánc és más programok egész nap

A kulturális műsorkínálat a Kalocsai Fúvószenekar koncertjével vette kezdetét 11 óra tájban, és innentől kezdve fölváltva zajlottak a programok az Érsekkert bejárata közelében, a kerten kívül található kisszínpadon és a benti nagyszínpadon a hajnali egy órai fesztiválzárásig.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

A kisszínpad mellett fölállított pavilonjában Bede Róbert, a Paprika TV séfje tartott bemutatót, miközben a nagyszínpadon déltájban már ifj. Mága Ernő és népi zenekara muzsikált a jó ebéd mellé.

Ugyanott később folklórműsorral folytatódott a program, a fél négykor tartott főzőverseny-eredményhirdetésig. Ennek során először a kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás csoportja lépett színpadra Vasárnap délután című, kalocsai táncokat bemutató koreográfiájukkal.
Produkciójukat az idén 50 éves Liszt Ferenc AMI Gyerökök csoportjának szilágysági táncokból álló, Legényavatás című koreográfiája követte. Mindkét koreográfia Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán munkája.

A továbbiakban a Kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes szlovák táncokat fölvonultató produkciója következett. Az együttes vezetője Szilágyiné Suba Éva, itt előadott koreográfiájuk címe: Hegyközi vigadalom.
A Gyerökök csoport rétközi táncokat táncoltak. Intéző úr című produkciójuk szintén a Kalocsán jól ismert Illés Házaspár koreográfiája.
A Csajgorás és Ifjúsági csoport az erdélyi Válaszútról származó cigány táncokat táncolt, ezt a koreográfiát Illés Zoltán készítette.
A néptáncos produkciók sorát a Piros Rózsa táncegyüttes zárta. A nagy múltú kalocsai együttes a már föntebb is említett Illés házaspár Pipahuja című koreográfiáját mutatta be.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

A folklórprogram után, fél négytől tartották meg a XX. Paprikás Ételek Főzőversenye és a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny eredményhirdetését, amelynek külön cikket szentelünk – ezt hamarosan olvashatják portálunkon.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

A műsor délután öt órakor a Csurgó együttes gyerekeknek szóló műsorával, illetve a legendás Apostol együttes inkább az idősebb korosztályt megszólító koncertjével folytatódott. Az előbbi produkcióra a kisszínpadon, utóbbira a nagyszínpadon került sor. Ugyanitt fél héttől a Megarox Társulat tartott zenés-táncos bemutatót, amelynek során hazafias érzelmű slágerekre készített koreográfiával szórakoztatták a közönséget.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

Vásárfiát a családnak!

De nem csak a színpadokon pezsgett az élet!

Kovács László műhelyében – magánszervezésben – kézműves-bemutatókkal, vásárral és alkotóműhely jellegű foglalkozásokkal is kiegészülő kiállítás-megnyitó volt, amelyen Madár Olga tűzzománcos és Székely Csaba szíjgyártó-nyerges mutatkozott be a közönségnek. A Fazekas Alkotóház udvarban, sőt már a bejáratnál is kosárfonó és faragó látványos bemutatója csalogatta befelé a járókelőket, akiket odabent még több szép, hagyományos kézműves termék és alkotóik várták.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

Aki mégsem csábult el, azt újabb kísértések sora fogadta, akármilyen irányban is haladt tovább, hiszen az Asztrik téri sétány mentén is végig vásározók sora kínálta portékáit sátraiban, de az Érsekkert felé vezető út mentén is sokan árulták a legkülönfélébb árukat, csecsebecséket, finomságokat, különleges italokat, borokat, pálinkákat, sajtokat, sülteket, édességeket, és ki tudja még, mi mást.

A Magtár utca felől nyíló, új parkolóban berendezett vándor vidámpark masináit még nézni is szédítő volt, de azért a kisebbek is találtak maguknak való lehetőséget. Ha máshol nem, hát az Érsekkert bejáratánál álló Hagyományok Házánál! Ott ugyanis ősi népi fajátékokkal szórakoztathatta magát, aki erre kapott kedvet.

Fő műsorszám a NoLimit és a B52

Este nyolctól a kisszínpadon a NoLimit együttes, a nagyszínpadon pedig kilenctől a B52 zenekar koncertezett. Ez utóbbi helyszínen ezzel zárult az idei Paprikafesztivál, de a mulatni vágyók a kisszínpadnál hajnali egy óráig még megfejelhették az utcabálban egy kiadós táncmulatsággal.

Képgaléria megtekintése (198 db kép)

Forrás: KALOhírek

Ezzel zárult a XXVII. Paprikafesztivál programsora, amely pezsgő élettel töltötte meg a remek fesztiválhelyszínnek bizonyult, megújult Érsekkertet, ki egészen a négy sarkáig.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023-02-01 13:13:44
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK