A TV Paprika egyik arcával, Bede Róberttel immár rendszeresen találkozunk a Paprikafesztiválok programjának fő sodrában. Idén sem volt ez másképp, és miközben szombaton 11 órakor több mint száz bográcsban, főzőedényben rotyogtak a finomabbnál finomabb ételek, a programelemet szponzoráló Tarr Kft. jóvoltából Gasztro-Robi is fakanalat, no’ meg mikrofont ragadott, hogy több mint két órán át tanítgassa, szórakoztassa az időközben folyton változó közönséget. Aki végig kitartott, az levest, két fő ételt és desszertet is fogyaszthatott, utána már aligha vágyakozott az ebédre.
A rögtön a bejáratnál, a Tarr Kft. szépen kialakított, ajándéktárgyakkal bőven ellátott standjával szemben felállított főzőhely előtti padsorok hamar megteltek, amikor Bede Róbert a „színpadra” lépett. Azt nem tudom, szakmai berkekben mennyire figyelnek oda a TV Paprika mellett fesztiválokon – másnap vasárnap a szekszárdi szüreti napokon – bemutatkozó mesterszakácsra, mindenesetre a Kalocsai Paprikafesztiválon volt érdeklődő bőven.
Az anyósviccek, a katonaság és felesége gyakori felemlegetése úgy látszik a sztár séf retorikája vissza-visszatérő része, de aki nem ezekre a panelekre figyelt, az persze azt is megtudhatta, hogyan készül az egyébként valóban remek mentás zöldborsó krémleves sült paprikával.
Továbbá, de már mintegy háromnegyedórával később az is kiderülhetett számára, milyen előkészületek, majd konyhatechnikai eljárások szükségesek ahhoz, hogy a lehető legjobbra sikerüljön a gombás köles fokhagymás sertésszűzzel.
Aki megkóstolta – volt annyi, hogy bárki bővebben falatozhatott belőle – annak dicsérő szavak hagyták el az ajkát, miközben persze nagyokat nyelt. Ez még úgyis igaznak bizonyult, hogy mindenki szereti a jó ételt, de mindenkinek más a jó étel! Na, ettől izgalmas a főzéstudomány meg a főzőbemutató, hogy még egy ilyen nagy össznépi kavalkádban is olyan legyen az étel, hogy az lehetőleg mindenki szájízének megfeleljen. Jelentem, ebben nem voltak véleménykülönbségek! Az sajnos nem derült ki, a mentás zöldborsó krémleveshez eredetileg jár-e a sültpaprika, vagy Róbert mester ezzel is kedveskedni akart a paprikáról szóló rendezvény közönségének.
Többnyire abban is egyetértett a publikum, hogy a rizses-paprikás csirkemell, majd a császármorzsa barackízzel olyan, amilyennek lennie kell! A főzőverseny állandó atyja, fő szervezője és motorja, Németh József is ellátogatott a pavilonba, de ezúttal nem szállt be, legfeljebb néhány apróbb főzési trükkel színesítette Bede mester egyébként pillanatra sem szűnő mondanivalóját. Aki csak bele-bele nézett, hallgatott és ízlelt a produkcióba, azok közül talán még azok is kedvet kaptak egy kis főzőcskéhez, akik csak ritkán tesznek kirándulást a konyhába. Ha ez így van, a Tarr Kft. ezúttal is jó célt szponzorált, össznépi tanulás, kóstolgatás közben segített szórakoztatni a közönséget.