2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Két új taggal bővült a Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 09. 20., 11:05

Nem csak a Paprikás Ételek Főzőversenye, hanem a Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend is jubileumot ünnepelt az idei Paprikafesztiválon. Míg előbbit sorban huszadik éve rendezték meg, utóbbit épp 15 éve alapította a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.

A Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend célja a kalocsai paprika kultúrájának, hagyományainak ápolása, hírnevének növelése, értékének megőrzése. A lovagrend felett Kalocsa város mindenkori polgármestere vállalt védnökséget, valamint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye pártfogásában áll. Tagjai fogadják, hogy megőrzik és továbbviszik e patinás magyar márkatermék hírnevét. A lovagrend saját emblémával, zászlóval és jogarral rendelkezik. A lovagrendi avatás a hagyományokhoz híven a korábbi Paprika Napok, mostani Kalocsai Paprikafesztivál keretében kerül lebonyolításra.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Idén két új taggal, Tarnai Vincével és Tógyer Gyulával bővült a lovagok népes tábora, akiknek elkötelezettsége a fűszerpaprika iránt közismert, munkájuk érdemessé tette őket a lovagrend tagjai közé való felvételre. Miután mindketten kiállták a lovagrend próbatételét, azaz három őrlemény közül kóstolás után ki tudták választani a kalocsai fűszerpaprika őrleményt, Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója lovagrendi taggá avatta őket.

Tarnai Vince mezőgazdasági gazdálkodó 1960-ban született Dusnokon. 1978-ban víz-gázszerelői képzettséget szerzett. 1980-től 1994-ig a nemesnádudvari Kossuth Mezőgazdasági TSZ-ben épületgépészként dolgozott. A fűszerpaprika termesztést már gyermekkorában megtanulta szüleitől. Családjával és szüleivel 35 hektáron családi gazdálkodóként főleg fűszerpaprikát, spenótot, petrezselyemlevelet, kaprot és egyéb levélzöldségeket termel. A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. évek óta beszállítója. A fűszerpaprikát nem csak termeli, hanem főzéshez is használja. Kedvenc időtöltése a halászlé és a paprikás ételek főzése belföldi és külföldi vendégek számára egyaránt.

Tógyer Gyula a tiszaújvárosi Sziget Csárda ügyvezető igazgatója. 1950-ben Tiszadadán született. Felszolgáló, szakács, majd üzletvezetői képesítést szerzett. Szakmai pályafutása az ózdi Kék acél étteremben kezdődött. Majd 1971-’76-ig a lilafüredi Palotaszálló, 1985-’97-ig leninvárosi Hotel Olefin teremfőnöke és főpincére volt. 1977-ben családi vállalkozásba kezdett. A Tisza-szigeten felépítette a Sziget Csárda éttermet, melyet a mai napig sikerrel üzemeltet. A matyóterem mellett 2002-ben elkészítette a világhírű Kalocsa termét is, melyet Kalocsa város delegációjával közösen nyitottak meg. Ételeikkel, kínálatukkal a magyar konyha hagyományait ápolják. Karitatív tevékenysége, önzetlensége példaértékű. Munkavégzése során számos kitüntetésben részesült. 1983-ban elnyerte a Magyar Felszolgálók Bajnoka címet, 1998-ban a Magyar Királyi Szakácsok Kamarása Adománylevelet. 2002-ben az Év Vendéglátósa címet. A Magyarok Nagy Asztala kódexben szerepel, Magyarország séf diplomatája, Tiszaújváros PRO URBE életműdíjat adományozott neki.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK