2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Két új taggal bővült a Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 09. 20., 11:05

Nem csak a Paprikás Ételek Főzőversenye, hanem a Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend is jubileumot ünnepelt az idei Paprikafesztiválon. Míg előbbit sorban huszadik éve rendezték meg, utóbbit épp 15 éve alapította a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt.

A Szent István Kalocsai Paprika Lovagrend célja a kalocsai paprika kultúrájának, hagyományainak ápolása, hírnevének növelése, értékének megőrzése. A lovagrend felett Kalocsa város mindenkori polgármestere vállalt védnökséget, valamint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye pártfogásában áll. Tagjai fogadják, hogy megőrzik és továbbviszik e patinás magyar márkatermék hírnevét. A lovagrend saját emblémával, zászlóval és jogarral rendelkezik. A lovagrendi avatás a hagyományokhoz híven a korábbi Paprika Napok, mostani Kalocsai Paprikafesztivál keretében kerül lebonyolításra.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Idén két új taggal, Tarnai Vincével és Tógyer Gyulával bővült a lovagok népes tábora, akiknek elkötelezettsége a fűszerpaprika iránt közismert, munkájuk érdemessé tette őket a lovagrend tagjai közé való felvételre. Miután mindketten kiállták a lovagrend próbatételét, azaz három őrlemény közül kóstolás után ki tudták választani a kalocsai fűszerpaprika őrleményt, Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója lovagrendi taggá avatta őket.

Tarnai Vince mezőgazdasági gazdálkodó 1960-ban született Dusnokon. 1978-ban víz-gázszerelői képzettséget szerzett. 1980-től 1994-ig a nemesnádudvari Kossuth Mezőgazdasági TSZ-ben épületgépészként dolgozott. A fűszerpaprika termesztést már gyermekkorában megtanulta szüleitől. Családjával és szüleivel 35 hektáron családi gazdálkodóként főleg fűszerpaprikát, spenótot, petrezselyemlevelet, kaprot és egyéb levélzöldségeket termel. A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. évek óta beszállítója. A fűszerpaprikát nem csak termeli, hanem főzéshez is használja. Kedvenc időtöltése a halászlé és a paprikás ételek főzése belföldi és külföldi vendégek számára egyaránt.

Tógyer Gyula a tiszaújvárosi Sziget Csárda ügyvezető igazgatója. 1950-ben Tiszadadán született. Felszolgáló, szakács, majd üzletvezetői képesítést szerzett. Szakmai pályafutása az ózdi Kék acél étteremben kezdődött. Majd 1971-’76-ig a lilafüredi Palotaszálló, 1985-’97-ig leninvárosi Hotel Olefin teremfőnöke és főpincére volt. 1977-ben családi vállalkozásba kezdett. A Tisza-szigeten felépítette a Sziget Csárda éttermet, melyet a mai napig sikerrel üzemeltet. A matyóterem mellett 2002-ben elkészítette a világhírű Kalocsa termét is, melyet Kalocsa város delegációjával közösen nyitottak meg. Ételeikkel, kínálatukkal a magyar konyha hagyományait ápolják. Karitatív tevékenysége, önzetlensége példaértékű. Munkavégzése során számos kitüntetésben részesült. 1983-ban elnyerte a Magyar Felszolgálók Bajnoka címet, 1998-ban a Magyar Királyi Szakácsok Kamarása Adománylevelet. 2002-ben az Év Vendéglátósa címet. A Magyarok Nagy Asztala kódexben szerepel, Magyarország séf diplomatája, Tiszaújváros PRO URBE életműdíjat adományozott neki.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés