2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Most ugrik a majom a vízbe! - Szeptember 16-17.: Paprikafesztivál!

Helyszín: Érsekkert, Kalocsa
Dátum: 2016. szeptember 16., péntek 16:00
Most ugrik a majom a vízbe! - Szeptember 16-17.: Paprikafesztivál!

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár múlt héten hozta nyilvánosságra az első programelemtől az utolsóig a XXVII. Paprikafesztivál kínálatát. Mint kiderült, a rendezvénysor már csütörtök este indul egy zenés felvezető esttel a Platánban és szombat késő estig nincs megállás! Nem véletlen, hogy az augusztus 20-i ünnepséget még „ki sem heverték a szervezők”, máris gőzerővel vetették bele magukat városunk hagyományos őszi forgatagának munkálataiba.

Amikor dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezetőt arról kérdeztük, eddig „belső” szemmel, hogyan vált be a Kalocsa Szíve program részeként megújult Érsekkert, mint városi rendezvényhelyszín, sorra záporoztak az érvek a park mellett.

Nem kell körbezárnunk a belvárost, nem kell építésiengedély-köteles színpadot felhúzni, nem zavarjuk hangoskodással a központban lakókat – hangzott a sok-sok praktikum.

Forrás: Vén Anita / KALOhírek archív

A kép viszont ennél árnyaltabb, tekintve, hogy ebben az évben először költöztetik Kalocsa meghatározó eseményeit az Érsekkertbe, nyilván adódnak szervezési nehézségek, és jócskán főhet a feje a programkészítőknek, amikor egy akkora volumenű eseményt kell minden igényt kielégítően integrálni a parkba, mint a Paprikás Ételek Főzőversenye, vagy a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny.
Előbbi esetében nincs kérdés, hiszen már a felújítást megelőző tervezés során számba vették, hogy legyen előre kialakított főzőhelye a nevezőknek – ez a gesztenyefákkal szegélyezett sétány mentén adott is. A „szürkemarhás” baráti társaságok, céges csapatok ugyanebben a környezetben, pontosabban a sétány körül található zöld területeken lesznek „szétszórva”.

Forrás: KALOhírek archív

Ahogy az igazgató vallja, ha „jó az idő, van mit enni, és a szórakozni vágyók biztonsága adott, nagy baj nem lehet”. Ez lényegében igaz is – lehetnek viszont olyan tényezők, amelyek a kikapcsolódás minőségét javítják, egyértelmű programhelyszín-kijelölésekkel és az információáramoltatás folyamatosságának biztosításával. Ez utóbbi komolyabb kihívást jelent, annak ismeretében, hogy a központi színpadi események helyszíne a domb mögött található szabadtéri színpad lesz. Innen nehéz a parkban lófrálókat tájékoztatni a soron következő, vagy éppen folyamatban lévő eseményekről.
Áthidaló megoldásként merült fel, hogy vezeték nélküli hangosító rendszerrel „behangszórózzák” az egész Érsekkertet – meséli Magóné – ez viszont nem kis anyagi terhet róna a szervezőkre. Így valószínűsíthető, hogy a rendezvény egy frekventált helyszínére helyeznek majd „hangos információs pontot”, ahol a járókelőket tájékoztatják az aktualitásokról, emellett természetesen a nagyszínpad folyamatosan hirdeti, hol, mikor és mi történik, csakúgy, mint

a kisszínpad, amelyet a parkba vezető Érsekkert utcában fognak felállítani, a bejárathoz közel.

Forrás: Véna Anita / KALOhírek archív

Ez lesz a kisebb koncertek és a gyermekprogramok fő helyszíne, mellette pedig áll majd egy kisebb rendezvénysátor, ahol például a népszerű tévés szakács, a Paprikafesztiválra tiszteletbeli kalocsaiként hazajáró Bede Róbert tart főzőbemutatót.

A fesztivál zenei programja már szeptember 15-én kezdetét veszi a Platán Rendezvényközpontban, ahol az „elmúlt nyár balatoni slágereit” keveri majd DJ Ottó a bulizóknak, másnap délután négy órakor folklórbemutatóval startol a szabadtéri színpadon a fesztivál, majd Kasza Tibi és a Balkán Fanatik szórakoztatja a népet, levezetésképp pedig Retró Diszkót prezentál a Platánban Fekete Antal és Sztakó Szabi.

Forrás: Balkán Fanatik / Facebook

Érdekesség, hogy a korábbi protokollal ellentétben nem szombat délelőtt tartják a forgatag hivatalos megnyitóját, hanem már péntek délután, amelynek ünnepi szónoka dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke lesz.

A szombati nap gerincét, mint mindig, a gasztronómiai események, így a Paprikás Ételek Főzőversenye és a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny adja, de lesz Paprikalovag-avatás, főzőbemutató, ifj. Mága Ernő, Apostol, MegaRox, No Limit és B52 koncert, a két színpadon felváltva, a rendezvényt pedig hagyományos utcabál zárja éjjel egy órakor.

Forrás: 1080.plus

A fesztivál mindkét napján gazdag kísérőrendezvény-kínálatból is válogathatunk: a bor- és pálinkautca, a kézműves-vásár, a Hagyományok háza és az ez alkalomra ingyenesen közlekedő Chili-Train városnéző kisvasút gondoskodik róla, hogy az egyes történések között se maradjanak „üresjáratok” a fesztiválozók számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 23., 09:30
Az idősebb vádlottnak még egy lopásért is felelnie kell, ugyanis pár héttel a rablás előtt betört egy házba. Még >>>
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK