2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 359 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Most ugrik a majom a vízbe! - Szeptember 16-17.: Paprikafesztivál!

Helyszín: Érsekkert, Kalocsa
Dátum: 2016. szeptember 16., péntek 16:00
Most ugrik a majom a vízbe! - Szeptember 16-17.: Paprikafesztivál!

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár múlt héten hozta nyilvánosságra az első programelemtől az utolsóig a XXVII. Paprikafesztivál kínálatát. Mint kiderült, a rendezvénysor már csütörtök este indul egy zenés felvezető esttel a Platánban és szombat késő estig nincs megállás! Nem véletlen, hogy az augusztus 20-i ünnepséget még „ki sem heverték a szervezők”, máris gőzerővel vetették bele magukat városunk hagyományos őszi forgatagának munkálataiba.

Amikor dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezetőt arról kérdeztük, eddig „belső” szemmel, hogyan vált be a Kalocsa Szíve program részeként megújult Érsekkert, mint városi rendezvényhelyszín, sorra záporoztak az érvek a park mellett.

Nem kell körbezárnunk a belvárost, nem kell építésiengedély-köteles színpadot felhúzni, nem zavarjuk hangoskodással a központban lakókat – hangzott a sok-sok praktikum.

Forrás: Vén Anita / KALOhírek archív

A kép viszont ennél árnyaltabb, tekintve, hogy ebben az évben először költöztetik Kalocsa meghatározó eseményeit az Érsekkertbe, nyilván adódnak szervezési nehézségek, és jócskán főhet a feje a programkészítőknek, amikor egy akkora volumenű eseményt kell minden igényt kielégítően integrálni a parkba, mint a Paprikás Ételek Főzőversenye, vagy a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny.
Előbbi esetében nincs kérdés, hiszen már a felújítást megelőző tervezés során számba vették, hogy legyen előre kialakított főzőhelye a nevezőknek – ez a gesztenyefákkal szegélyezett sétány mentén adott is. A „szürkemarhás” baráti társaságok, céges csapatok ugyanebben a környezetben, pontosabban a sétány körül található zöld területeken lesznek „szétszórva”.

Forrás: KALOhírek archív

Ahogy az igazgató vallja, ha „jó az idő, van mit enni, és a szórakozni vágyók biztonsága adott, nagy baj nem lehet”. Ez lényegében igaz is – lehetnek viszont olyan tényezők, amelyek a kikapcsolódás minőségét javítják, egyértelmű programhelyszín-kijelölésekkel és az információáramoltatás folyamatosságának biztosításával. Ez utóbbi komolyabb kihívást jelent, annak ismeretében, hogy a központi színpadi események helyszíne a domb mögött található szabadtéri színpad lesz. Innen nehéz a parkban lófrálókat tájékoztatni a soron következő, vagy éppen folyamatban lévő eseményekről.
Áthidaló megoldásként merült fel, hogy vezeték nélküli hangosító rendszerrel „behangszórózzák” az egész Érsekkertet – meséli Magóné – ez viszont nem kis anyagi terhet róna a szervezőkre. Így valószínűsíthető, hogy a rendezvény egy frekventált helyszínére helyeznek majd „hangos információs pontot”, ahol a járókelőket tájékoztatják az aktualitásokról, emellett természetesen a nagyszínpad folyamatosan hirdeti, hol, mikor és mi történik, csakúgy, mint

a kisszínpad, amelyet a parkba vezető Érsekkert utcában fognak felállítani, a bejárathoz közel.

Forrás: Véna Anita / KALOhírek archív

Ez lesz a kisebb koncertek és a gyermekprogramok fő helyszíne, mellette pedig áll majd egy kisebb rendezvénysátor, ahol például a népszerű tévés szakács, a Paprikafesztiválra tiszteletbeli kalocsaiként hazajáró Bede Róbert tart főzőbemutatót.

A fesztivál zenei programja már szeptember 15-én kezdetét veszi a Platán Rendezvényközpontban, ahol az „elmúlt nyár balatoni slágereit” keveri majd DJ Ottó a bulizóknak, másnap délután négy órakor folklórbemutatóval startol a szabadtéri színpadon a fesztivál, majd Kasza Tibi és a Balkán Fanatik szórakoztatja a népet, levezetésképp pedig Retró Diszkót prezentál a Platánban Fekete Antal és Sztakó Szabi.

Forrás: Balkán Fanatik / Facebook

Érdekesség, hogy a korábbi protokollal ellentétben nem szombat délelőtt tartják a forgatag hivatalos megnyitóját, hanem már péntek délután, amelynek ünnepi szónoka dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke lesz.

A szombati nap gerincét, mint mindig, a gasztronómiai események, így a Paprikás Ételek Főzőversenye és a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny adja, de lesz Paprikalovag-avatás, főzőbemutató, ifj. Mága Ernő, Apostol, MegaRox, No Limit és B52 koncert, a két színpadon felváltva, a rendezvényt pedig hagyományos utcabál zárja éjjel egy órakor.

Forrás: 1080.plus

A fesztivál mindkét napján gazdag kísérőrendezvény-kínálatból is válogathatunk: a bor- és pálinkautca, a kézműves-vásár, a Hagyományok háza és az ez alkalomra ingyenesen közlekedő Chili-Train városnéző kisvasút gondoskodik róla, hogy az egyes történések között se maradjanak „üresjáratok” a fesztiválozók számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés