2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Latorcai János: „a paprikatermesztés hagyományát ápolni, őrizni kell” – Elkezdődött a huszonhetedik Paprikafesztivál

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 09. 17., 08:42

A hagyományoktól elérően, idén nem szombaton délelőtt, hanem pénteken délután tartották a kétnapos Paprikafesztivál hivatalos megnyitóját. Az érsekkerti szabadtéri színpadnál megjelenteket, köztük dr. Latorcai Jánost, az országgyűlés alelnökét, dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, Font Sándor országgyűlési képviselőt, dr. Tóth Bertalan országgyűlési képviselőt, valamint Kalocsa két testvértelepülésének, a szerbiai Kúlának és az erdélyi Székelykeresztúrnak a küldöttségét dr. Bálint József polgármester köszöntötte.

Ünnepi beszédet Latorcai János mondott, Morus Tamás szentté avatott angol érsek és államférfi fél évezreddel ezelőtt megfogalmazott, örök érvényű szavait idézve felütésként:

A hagyomány őrzése nem a hamu mellett állás, hanem a láng továbbadása. Latorcai úgy vélte, Kalocsa is azon települések közé tartozik, amelynek polgárai ápolják őseik hagyományait és képesek büszkén, emelt fővel felelni, ha megkérdezik tőlük, hogy honnan származnak. A kalocsaiaknak van is mire büszkének lenniük, hiszen a város olyan többlettel rendelkezik, ami keveseknek adatott meg: két hungarikummal is büszkélkedhet, a kalocsai fűszerpaprikával és népművészetével, azaz olyan élő értékekkel, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét – fogalmazott a politikus.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A kalocsaiaknak azt kívánta, továbbra is őrizzék piros aranyuk, az azt megtermelő, és előállító emberek ünnepének, a Paprikafesztiválnak a tradícióját, mert a paprikatermesztés hagyományai, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniája, valamint a paprikához is fűződő népművészeti örökség generációról generációra szállva élő hagyománya a magyar nemzetnek.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Bábel Balázs érsek – aki mint mondta, azon kevesek közé tartozik, akik a paprikatermesztés minden műveletét végezték, ezért különösen nagyra értékeli ezt a munkát – arra is emlékeztetett, hogy az ünnep nem múlhat el hálaadás nélkül. A protestáns egyházak teremtés hetét, a katolikusok pedig évszázadok óta terményhálaadást tartanak szeptemberben, amikor egyrészt fejet hajtanak az emberi munka és fáradozás előtt, ugyanakkor hálát adnak Istennek, akitől a föld javait és a lehetőséget kaptuk mindehhez.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK