2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Latorcai János: „a paprikatermesztés hagyományát ápolni, őrizni kell” – Elkezdődött a huszonhetedik Paprikafesztivál

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 09. 17., 08:42

A hagyományoktól elérően, idén nem szombaton délelőtt, hanem pénteken délután tartották a kétnapos Paprikafesztivál hivatalos megnyitóját. Az érsekkerti szabadtéri színpadnál megjelenteket, köztük dr. Latorcai Jánost, az országgyűlés alelnökét, dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érseket, Font Sándor országgyűlési képviselőt, dr. Tóth Bertalan országgyűlési képviselőt, valamint Kalocsa két testvértelepülésének, a szerbiai Kúlának és az erdélyi Székelykeresztúrnak a küldöttségét dr. Bálint József polgármester köszöntötte.

Ünnepi beszédet Latorcai János mondott, Morus Tamás szentté avatott angol érsek és államférfi fél évezreddel ezelőtt megfogalmazott, örök érvényű szavait idézve felütésként:

A hagyomány őrzése nem a hamu mellett állás, hanem a láng továbbadása. Latorcai úgy vélte, Kalocsa is azon települések közé tartozik, amelynek polgárai ápolják őseik hagyományait és képesek büszkén, emelt fővel felelni, ha megkérdezik tőlük, hogy honnan származnak. A kalocsaiaknak van is mire büszkének lenniük, hiszen a város olyan többlettel rendelkezik, ami keveseknek adatott meg: két hungarikummal is büszkélkedhet, a kalocsai fűszerpaprikával és népművészetével, azaz olyan élő értékekkel, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét – fogalmazott a politikus.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A kalocsaiaknak azt kívánta, továbbra is őrizzék piros aranyuk, az azt megtermelő, és előállító emberek ünnepének, a Paprikafesztiválnak a tradícióját, mert a paprikatermesztés hagyományai, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniája, valamint a paprikához is fűződő népművészeti örökség generációról generációra szállva élő hagyománya a magyar nemzetnek.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Bábel Balázs érsek – aki mint mondta, azon kevesek közé tartozik, akik a paprikatermesztés minden műveletét végezték, ezért különösen nagyra értékeli ezt a munkát – arra is emlékeztetett, hogy az ünnep nem múlhat el hálaadás nélkül. A protestáns egyházak teremtés hetét, a katolikusok pedig évszázadok óta terményhálaadást tartanak szeptemberben, amikor egyrészt fejet hajtanak az emberi munka és fáradozás előtt, ugyanakkor hálát adnak Istennek, akitől a föld javait és a lehetőséget kaptuk mindehhez.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés