2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Első NemArt Fesztivál a nyári napfordulón – A Nyári Kultúrpiac forgatagát fejeli meg háromnapos programmal az Octopus Egyesület

Illés György Cinó  |  2024. 06. 11., 15:38

Zsáki Viktor, az Octopus Egyesület elnöke, valamint a NemArt Fesztivál két főszervezője, Vörös István egyesületi alelnök és Szűcs Brigitta egyesületi tag tartott sajtótájékoztatót június 3-án, hétfő délután a „Főkapcsoló Közösségi Tér” névre keresztelt civil házban, az egykori Tiszti Klub épületében, ismertetve az idén első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal megrendezendő összművészeti fesztivál koncepcióját és programját.

Az Octopus Egyesület az évszakonként megtartott Kultúrpiac rendezvényeivel vált ismertté a város lakossága körében. Annak sikerét látva szeretnék térben és időben kiterjeszteni, így a Nyári Kultúrpiacnak idén már péntek délutántól „megágyaznak” majd színes programokkal a Főkapcsoló – az egykori Tiszti Klub – épületében, amelyet az egyesület nemrégiben kapott meg használatra a tulajdonos önkormányzattól.

Szűcs Brigitta egy Tolsztojtól vett idézettel indította mondandóját:

A művészet célja az, hogy megszerettesse az emberekkel az életüket.”
E célt tűzték maguk elé a fesztivál szervezése során – mondta Szűcs Brigitta. Három napon át számos művészeti ágban kívánnak majd lehetőséget nyújtani a kikapcsolódásra és a szellemi feltöltődésre a kalocsai és környékbeli művészetkedvelő közönség számára – mondta a szervező, majd némi ízelítőt adott a programból.

Az irodalom nyitott kapuim belépve a képzőművészeti tárlaton át a már sokszor megrendezett Kultúrpiacig, a határhúzás fontosságáról szóló podcast felvételétől az élet és zeneművészeti beszélgetős műsorokig, a mesés életmentéstől a sportprogramokig mindenféle szerethető programokkal, előadásokkal, jó hangulattal fogjuk várni az érdeklődőket.”

A szórakoztatás mellett szeretnék megmutatni városunk és az itt élő emberek sokszínűségét is, hiszen Kalocsán számtalan tehetséges alkotóművész, író, festő, grafikus, szobrász, zenész, néptáncos, filmes (…) él, és nemcsak az alkotók, művészek száma magas, hanem azoké is, akik erre kíváncsiak és értő közönségként részt vesznek az ilyen programokon.

Hiszünk abban, hogy a művészetek, főleg a helyi művészek segíteni tudnak abban, hogy rendezzük a gondolatainkat, hogy eldönthessünk dilemmákat, hogy kapcsolódni tudjunk egymáshoz. Úgyhogy szárnyalni, pihenni, kikapcsolódni hívunk minden érdeklődőt!”

A JÚNIUS 21-TŐL 23-ÁG TARTÓ ELSŐ KALOCSAI NEMART FESZTIVÁL JELMONDATA: „A MŰVÉSZET SOSEM ART”.

A sajtótájékoztató folytatásában Vörös István csak egy kivonatos, rövid ízelítőt adott a rendezvény programjából.

A pénteki nyitónapon a Korona Rádió egész napos „nyílt stúdió” programmal kapcsolódik be a fesztivál menetrendjébe – hogy ez pontosan mit jelent, arról az esemény közösségi oldalán lehet tájékozódni.

A fesztiválon nem a zenéé lesz a főszerep, de a zenekedvelő közönség sem marad csemege nélkül: rögtön a nyitónapon egy csellókoncert várja majd őket, sőt, a pénteki program folytatásában egy zenei tematikájú közönségtalálkozó is lesz, amelyet „A zene, az vagyok én” címmel Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színész, énekes, érdemes művész fog tartani, aki két héttel később az érsekkerti szabadtéri színpadon vendégművészeivel közösen ad koncertet.

A pénteki nap programját A titkos kert című, kalocsai helyszínekre épülő mesekönyv állomásainak végigjárásával mesetúra is színesíti majd, Pasztorniczky-Taskovics Katalin idegenvezető közreműködésével, illetve a nyitónap programját még gasztronómia, konyhaművészet is színesíti – ismertette a programelemeket Vörös István a teljesség igénye nélkül.

Szombaton a délelőtt a gyerekeké lesz: Vörös Kati, illetve Kissné Szücs Anita a kalocsai Tomori Pál Könyvtárban tart számukra foglalkozást.

A délutáni „Pszicho blokk” keretében mások mellett közreműködik majd Kitaníts Márk kriminálpszichológus, valamint dr. Kádár Annamária, tréner, eladó, egyetemi tanár, a Mesepszichológia című könyv szerzője, akivel nyilvános podcast beszélgetést tartanak majd a Főkapcsoló Közösségi Térben, részben nem sokkal előtte, a Budapesti Könyvhétre frissen megjelenő, új mesekönyvéről, amelynek ez egyben a kalocsai bemutatója is lesz.

Vasárnap két nagy program kapcsolódik össze: a Kultúrpiac rendezvényét a már megszokott módon megtartják, és

A FESZTIVÁL KERETÉBEN VISSZATÉR VÁROSUNKBA A MOZGÓ MOZI.

Ennek műsorán egy kalocsai vonatkozású film is szerepel, sok más sikerfilm mellett Nyutali Norbert színész, testépítő főszereplésével az Ostrom Arkangyal Egyes című filmet is láthatja a közönség, és ezt a főszereplővel való közönségtalálkozó, pódiumbeszélgetés egészíti ki.

A RENDEZVÉNY PROGRAMJAIN BELÉPŐ DÍJ NINCS, ADOMÁNYOKAT VISZONT SZÍVESEN FOGADNAK.

Az adományokat becsületkasszás rendszerben gyűjtik, és szívesen fogadnak számlaszámukra is adományokat az egyesület későbbi programjainak finanszírozására, a következő évi adóbevallási időszakban pedig már az SZJA 1%-okat is tudják majd fogadni – tudtuk meg.

Az elnök végül megköszönte az Elemek Egyesület együttműködését, név szerint is említve Bóta Katát, aki a program és a hozzá kapcsolódó kiadványok, plakátok grafikai tervezését végezte.

Érdemes figyelemmel kísérni az 
Octopus Egyesület közösségi médiás oldalát, ahol az eseményt, annak programját, illetve külön-külön a különböző programelemeket népszerűsítik, és az összes programot tartalmazó plakátot is ott teszik majd közzé.

A háromnapos rendezvényt az utolsó tanítási hét hétvégéjére tűzték ki, és más években is tartani szeretnék ezt az időzítést. Zsáki Viktor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ugyanakkor lesz a Múzeumok Éjszakája is, ám azt kifejezetten szem előtt tartották, hogy a fesztivál eseményei és a múzeumi programok között ne legyen időbeni átfedés, erről a Viski Károly Múzeummal egyeztettek is, így az ő aznapi rendezvényük véget fog érni a Múzeumok Éjszakája programsorának kezdetéig, hogy senki ne maradjon le semmiről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK