2022. 08. 13. szombat
Ipoly
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Új helyszín, régi forgatókönyv – Középkori sokadalom Szent István napján

Borbély-Juhász Ágnes  |  2016. 08. 23., 14:42

Középkori haditorna, haditábor, kovácsműhely, harci bemutatók, lovaglás, királyi hódolat és vacsora – többek között ezekkel a programelemekkel elevenedett meg az ezer évvel ezelőtti Kalocsa augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén. A Szent István Napok rendezvényeit most először tartották az Érsekkertben, a Platán Rendezvényközpont és a szabadtéri színpad bevonásával.

A hagyományokhoz híven idén is a városi kitüntető díjak átadásával vette kezdetét az augusztus 20-ai ünnep, amely egyben a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fővédőszentjének ünnepe is. Ez alkalomból az egyelőre csak istentiszteletek alkalmára megnyílt Főszékesegyházban szombaton délelőtt 10 órakor dr. Bábel Balázs érsek celebrált szentmisét.

Az ott elhangzott gondolatokat itt visszahallgathatják:

Ezt követően az Asztrik téri országzászlónál tartottak koszorúzást, amelyre a szentmiséről is sokan sétáltak át és hallgatták meg dr. Bálint József polgármester ünnepi beszédét.

Eközben az Érsekkertben középkori haditorna kezdődött Kalocsa, Ordas és Uszód csapatának részvételével, akik íjászatban, talicska szlalomban, deszkasétában, medicinlabda-kitartásban, mocsárjárásban, göncölszekér játékokban és vakvágtában mérték össze ügyességüket.

Képgaléria megtekintése (211 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A nagysátor mellett a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület jóvoltából habparty várták a gyerekeket, akik a nap során az íjászatot és a lovaglást is kipróbálhatták, harci bemutatót is nézhettek, de a zászlóforgató gólyalábasok bemutatója valamint Tóth Orsi és Szabó Matyi interaktív gyerekműsora is nekik kedvezett.

Az ezer évvel ezelőtti Kalocsára István urunk (ifj. Kánisz László) és felesége, Bajor Gizella királyné (Kopasz Csilla) repítették vissza a jelenlévőket, amikor lóháton megérkeztek a szabadtéri színpadhoz és kezdetét vehette a királyi hódolat.

Képgaléria megtekintése (211 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek


Akik részt vettek már korábbi Szent István Napokon, ismerhetik az időutazás kerettörténetét, akik viszont nem, azoknak felidézzük, miként csöppentünk a kicsit sem sötét középkorba: Kalocsán a naptár 2016. augusztus 20-án 1016. kisasszony havának 22. napját mutatja. Géza fia, István királyunk negyvenes éveiben jár, s másfél évtizede ül a magyar királyi trónon. Asztrik apát útján Szilveszter pápa küldte neki a koronát, s ezzel Európa nagy királyának, a kereszténység védelmezőjének ismerte el. Országlásának 16. évfordulóján végiglátogatja a vármegyéket, ellenőrzi a tisztségviselőket, bevételezi birtokainak jövedelmét. István urunk és Bajor Gizella királynénk Kalocsára látogatott. Megnézte a várost, melynek egyházmegyéjét ő alapította, s amelynek lakói tisztelettel és levett süveggel köszöntik őt. A királyi párt az érsek (Póli Róbert) és az ispán (dr. Bálint József) köszöntötték, majd felkísérték őket a színpadra. Három apród koronákat és jogart hozott. Ezután az érsek megkoronázta a királyt, majd a királynét. Ekkor a város lakóinak minden rendű és rangú polgára sorjában az uralkodói pár elé járult, különféle ajándékokkal halmozva el őket.

Képgaléria megtekintése (211 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Elsőként a városi pénzügyelő, pénzszámláló, és kamarás képviselők (dr. Angeli Gabriella, Bolvári Ferdinánd) érkeztek kezükben egy-egy zsák „arannyal”, majd újabb városi elöljárók jöttek (a kulturális és szociális bizottság képviseletében – Kinyóné Lakatos Melinda, Simon Zoltán), s átadták az uralkodónak a város zászlaját.

Utánuk a haderő színét jelentő hűséges vitézekből álló Iloncsuk Szabadcsapat járultak a trón elé, hadibemutatóval kedveskedve a királynak és népének.

Képgaléria megtekintése (211 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A kiskőrösiek elhozták termésük legjavát, hogy a hódolat utáni vacsorán felkínálják majd legízletesebb nedűiket. A Sárköz Bérkilövő Vadásztársaság finom pecsenyével érkezett, hogy abból lássák el a település lakosságát. Ezt követően Újtelek község hódoló küldöttsége is a király színe elé járult, majd a királyi szakácsok bemutatták a királyi malacsültet.

Ugorva egy kicsit az időben a Szent István Paprika Lovagrend hozta el nemes fűszerünket, a paprikát, utánuk pedig a gólyalábas zászlóforgatók, a Sárköz Baranta csapat bemutatója, és a Mezei Virágok Népdalkör műsorszáma szórakoztatta az uralkodót, míg utolsóként a nemrégiben alakult Közösen Kalocsáért Helyi Közösség valamint a kalocsai cigányság hódoló küldöttségei érkeztek.

Képgaléria megtekintése (211 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Végül a király a város leányai közül a királyné mellé első udvarhölgyet (Lehotai Regina) választott.

A hódolatot követően kihirdették, hogy László János, a Kunsághús vezetője kapja a tavaly alapított Kalocsai Kultúra Mecénása-díj arany fokozatát. Ugyan a díjazott személyesen nem tudott részt venni a programon, folyamatos támogatását tapssal köszönték meg a jelenlévők.

Képgaléria megtekintése (211 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ezt követően korhű ételekből összeállított királyi vacsorára várták mindazokat, akik saját javaikból a köz, a település javára áldoztak, vagy aranypénzzel váltották meg a helyüket.

Míg a „királyi udvartartás” vacsorázott, a Platánban Pulya Csaba és barátai jazz koncerttel szórakoztatták az érdeklődőket, este kilenctől pedig a dombról fellőtt tűzijáték köré gyűltek össze több százan.

Képgaléria megtekintése (211 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés