2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Miért lett Pilvax az új háromcsillagos szálloda neve?

2015. 11. 28., 13:09

A magyar közoktatásnak nincs olyan szintje, ahol történelem vagy magyar órán, kizárólag pozitív összefüggésben ne hangzott volna el a fővárosi Pilvax kávéház neve. Ezért is kapta fel mindenki a fejét a Szent István király út 21. szám alatti, immár háromcsillagos szállodának minősíthető, pályázati forrásból is megújuló épületegyüttes Pilvax Szálloda és Kávéház elnevezésén. A patinás Pilvax név eredete után kutatva kiderült: ha közvetlen összefüggés nincs is, de egykor az érsekség tulajdonában lévő épületben lakók, vendégeskedők közül többen tartoztak a pesti Pilvax kávéház törzsvendégeihez, az 1848-as szabadságharcot útjára indító szellemi és politikai közösséghez.

A Civis Core Invest Kft. beruházásában a Dél-Alföldi Operatív Program keretéből, az Európai Regionális Fejlesztési Alap segítéségével megvalósuló, 70 százalékos támogatási intenzitású beruházás nyomán a 15, kétágyas szobával rendelkező, mindenben a XXI. század igényeihez igazított szálláshely és kávéház eredeti épülete régmúlt kor nagy embereihez köthető.

A pesti Pilvax kávéház belső tere a reformkorban, Preiszler József színezett tollrajza

Legelőször is Klauzál Gáborhoz, aki az első felelős magyar kormány földművelés-, ipar- és kereskedés osztályának minisztere volt 1848-ban. Romsics Imrének, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatójának kutatása tette bizonyossá, hogy a Pilvax körhöz tartozó Klauzál Gábor a korábbi életrajzi adatokkal szemben nem Szegeden, hanem Kalocsán, éppen a Szent István király út 21. alatti épületben halt meg 1866. augusztus 3-án, 61 éves korában. Klauzál a kalocsai apácazárdában lévő két lányát látogatta meg, amikor annyira lebetegedett, hogy a vele rokonságban álló Szabó család házából már nem tudott haza térni.

Szentháromság utca 1860-ban, a bal oldali épületsor végén a Pilvax szállodának helyet adó korabeli épülettel

A házban élő Szabó József nemcsak kor-, és eszmetársa volt Klauzál Gábornak. A tehetséges férfi a szabadságharc idején, Kossuth bizalmasaként a salétrom beszerzését felügyelte. Ennek a posztnak stratégiai jelentősége volt akkoriban, mert a salétrom, a puskapor nélkülözhetetlen alapanyaga egyben a szabadságharc sikerének volt a záloga. Szabó József más neves kalocsaiakkal együtt gyakran járt fel Pestre, látogatta a Pilvaxot, ahol a Tízek Társasága nevű asztaltársaságnak volt tagja Petőfi Sándor, Vásárhelyi Pál és Vajda János költő is. A hagyomány szerint Petőfi elsőként a Pilvaxban szavalta el a Nemzeti dalt.

Klauzál Gábor halálának 130 éves évfordulóján, 1996-ban az épület falán elhelyezett emléktábla avatása

Ilyen történelmi hátérrel rendelkező, polgári személyek lakta épületből csak kevés van Kalocsán. A híres név mai patináját a 24 órás elérhetőséggel, idegen nyelvet beszélő személyzettel működő recepció, az online foglalási rendszer, a bankkártya elfogadás és értékmegőrzés, a mosási, vasalási szolgáltatás, az LCD tévével és WIFI eléréssel rendelkező klimatizált szobák adják. A szálloda kényelmi szolgáltatásai még finn szaunával és pihenővel, konferencia teremmel és borpincével is kiegészülnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK