2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Simon Zoltán: Köszönöm a jelenlegi vezetésnek, hogy helyettünk kiadta és elmondta az eredményeket

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 11. 04., 09:33

Bár több helyi médium képviselője is részt vett azon a sajtótájékoztatón, amelyet múlt pénteken Simon Zoltán és dr. Filvig Géza Fidesz-KNPS-s önkormányzati képviselők „Amiről a sikerpropaganda nem szól” címmel tartottak, portálunk eddig egyedüliként számolt be részleteiben az ott elhangzott, jelenlegi városvezetést érintő súlyos kijelentésekről.

Az előző ciklus két alpolgármestere által bemutatott szerződés másolatok és hivatalos okiratok ugyanis több, régóta közszájon forgó témát támaszthatnak alá. Simon Zoltán a húsz évig Kalocsa polgármesteri székében ülő Török Gusztáv Andor és Kalocsa Város Önkormányzata közt köttetett megbízási szerződés inkdokoltságát feszegette, Filvig pedig Angeli Gabriella képviselő asszony nyakatekert visszafoglalkoztatására utaló dokumentumokat tárt a sajtó elé.

Kitől független?

Simon rögtön tájékoztatója elején a polgármester függetlenségét kérdőjelezte meg. Mint mondta, Bálint József önmagát független jelöltként aposztrofálta, azonban az elmúlt egy év alatt „maximálisan bebizonyosodott, hogy mindenben a liberális baloldal támogatását élvezi, és minden döntésében az ő támogatásukra támaszkodik.”


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A város költségvetése év végére hozta volna a papírformát

A képviselő a következőkben a jelenlegi önkormányzati vezetés azon állítását kívánta cáfolni, amely szerint elődeik óriási költségvetési hiányt hagytak maguk után. Simon rávilágított: az átadás-átvétel során a város költségvetése 150 millió forint hiányt mutatott. Ugyanakkor

ez százalékosan és időarányosan összhangban volt az év elején jóváhagyott városi költségvetés október hónapjára kalkulált számadatokkal.

Mint mondta, az év végi egyensúlyi állapot eléréséhez egy nagy összegű kormányzati támogatást vártak, amit minden bizonnyal meg is kaptak volna, és amivel mínusz nélkül fordulhattak volna át a 2015-ös évre. Hozzátette, a megyei kormányhivatal képviselője példaszerűnek ítélte az átadás-átvétel folyamatának, valamint az ennek során gazdát cserélt iratoknak az előkészítését.
Ezek tükrében Simon a lakosság félreinformálásának nevezte az önkormányzat ezzel kapcsolatos kommunikációját, különösen azt, hogy minden probléma okaként az előző városvezetés rossz gazdálkodását nevezték meg.

Negatív diszkrimináció

Simon nehezményezte, hogy annak ellenére, hogy az önkormányzati testület egyharmadát, azaz a 12 főből 4 főt a Fidesz-KDNP delegál, mindössze néhány bizottsági helyet kaptak a jobboldali képviselők, elnöki pozíciót pedig egyáltalán nem. Mindez, mint kidomborította, annak ellenére történt így, hogy a polgármester folyamatosan hangsúlyozza a politikamentességet.

Szeretném elmondani önöknek, hogy mi ezt nap, mint nap, folyamatosan tapasztaltuk negatív diszkriminációként. Terítéken a városvezetés szakmaisága

Simon szerint az elmúlt egy év alatt több napirendi pont is visszavonásra került a képviselő-testület ülésein, „előkészítetlenség, szakmai hibák, félreértések, félreírások, és általában olyan problémák miatt, ami nagyon-nagyon „mulatságos” egy testületi ülésre készülő anyag esetében”.

A politikus határozottan visszautasította a jelenlegi vezetés visszamutogatását az előző ciklus Fidesz-KDNP-s városvezetésére, mert szerinte ennek semmi alapja nincs, amit a korábban ismertetett átadás-átvételkor fennálló hiány mértéke is bizonyít. Ennek ellenére egy eladási kampány indult el – mutatott rá.


Minden testületi ülésen legalább egy vagy kettő ingatlan, a város értékeinek a kiárusítása történt. Nem tudom, hogy mért kell fölélni a jövőnket, miért kell fölélni a városnak a maradandó értékeit. Sajnos egy alkalommal siker volt, a KalocsaKOM-ot el tudták adni a legnagyobb tiltakozásunk ellenére – emlékeztetett a nagy port kavart önkormányzati tulajdonú Kft. értékesítésére. Hozzátette: a jobboldali képviselők határozott ellenállása és tiltakozása eredményeként sok ingatlan-eladásos napirend lekerült a tárgyalandó napirendek listájáról.

„Amit az elődeink megvalósítottak, mi megpróbáljuk befejezni”

A képviselő ezután az önkormányzat kiadásában nemrégiben megjelent postaládákba bedobott ÖNÉRT kiadványról fejtette ki a véleményét.

Nekem az első gondolatom, megmondom őszintén, az volt, hogy mennyibe került ez a kiadvány? – vágott a közepébe Simon, majd rögtön mondott egy példát, hogy szerinte mi másra lehetett volna költeni a szóban forgó lap költségeit.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

„Most ősszel a lomtalanítás Kalocsán elmarad. Nekem rögtön az jutott eszembe, hogy ennek a kiadványnak az árából – ez sok ezer példányban készült – meg lehetett volna csinálni Kalocsán ősszel a lomtalanítást” – fogalmazott, majd valószínűsítette, hogy az önkormányzatnak ez fontosabb volt, mint hogy ne maradjanak a családok nyakán azok a tárgyak, amelyektől meg szeretnének szabadulni.

A képviselő a kiadvány tartalmát sem hagyta szó nélkül. Szavai szerint az az előző önkormányzat kritizálásáról, minden szempontból történő elmarasztalásáról szól, másrészről egy hatalmas „öntömjénezés”, ami szerinte az előző önkormányzat eredményeit, sikereit úgy írja le, mintha az a sajátjuk lenne.

Hangoztatta: a kiadványnak az „Amit az elődeink megvalósítottak, mi megpróbáljuk befejezni” címet kellett volna adni, vagy legalább a tartalmi részben elismerni az előző városvezetés eredményes erőfeszítéseit. Véleménye szerint a jelenlegi városvezetés csak „belecsöppent” a sikeres, a várost fejlődő útra terelő megnyert pályázatokba, és azokat az árral haladva igyekszik megvalósítani.

Démász ügy

A témát Simon azzal kezdte, hogy emlékeztetett: a Démásszal Török Gusztáv Andor akkori polgármester és dr. Bálint József akkori jegyző még 2010 előtt kötött szerződést. Ennek terheit nyögte a város 2010 és ’14 között is.

Nem igaz az, hogy Kalocsa város Fidesz-KDNP-s önkormányzati vezetése nem fizette a díjakat. Fizette. – húzta alá a politikus, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az ő vezetésük alatt egyszer sem szereltek le mérőórákat, míg idén nyáron ez több intézményben is megtörtént.

Simon Zoltán állítása szerint a Fidesz-KDNP-s vezetésnek 2014 szeptemberére 60 millió forint megfizetésében sikerült a Démásszal megállapodnia, amely összeg a választások után három hónappal, dr. Bálint József tárgyalásait követően már 170 millió forintra rúgott.

Hogy képviselte a polgármester a tárgyalások során a város érdekeit, ha három hónap alatt a 60 millióból 170 millió lett? És erre kötelezettséget vállalt az önkormányzat! – zárta az ügyről tartott tájékoztatását, és máris más témával folytatta mondandóját, hiába csengett még a fülekben az előző kérdés.

Kinek az érdeme a 174 millió?

A pár hete városunk számára megítélt kormányzati támogatással kapcsolatban Simon Zoltán azt nehezményezte, hogy Bálint József azt saját érdemeként kommunikálja.  Szerinte az nem a polgármester, hanem Magyarország Kormányának érdeme, amit véleménye szerint az ÖNÉRT kiadványban is legalább fél mondattal illet volna megköszönni.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

És a Duna-híd?

Az egykori alpolgármester döbbenetét fejezte ki az ÖNÉRT kiadvány utolsó oldalán megjelenő Kalocsa-Paks Duna-híd megépüléséhez vezető út összefoglalójával kapcsolatban, mert szerinte a mostani önkormányzati vezetés ezt is saját eredményként mutatja be. Elmondta, a híd ötlete sok évvel ezelőtt, már dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kalocsa akkori országgyűlési képviselőjének kampányprogramjában benne volt, ő indította el ezt a folyamatot. Rajta kívül Font Sándornak, térségünk jelenlegi országgyűlési képviselőjének jár köszönet, aki minden tudásával vitte előre a híd ügyét, és kemény munkája van abban, hogy kormányzati döntés született az átkelő megépítéséről. Emlékeztetett: 2013 szeptemberében a Glencore gyár átadási ünnepségének szűk körű megbeszélésén Orbán Viktor miniszterelnök szájából elhangzott, hogy Kalocsának kell egy híd.

Én nyugodtan merem állítani, hogy Semjén Zsolt és Font Sándor érdeme ez a híd. Kérem, hogy ezt így tekintsék! – zárta ezt az asszót is Simon Zoltán.

„Nem illik más tollával ékeskedni”

Összegzésként a képviselő a kiadványról elmondta, szerinte az a Fidesz-KDNP-s városvezetés négy évét foglalja össze.

Én itt és most szeretném megköszönni a jelenlegi önkormányzati vezetésnek, hogy helyettünk kiadta és elmondta az eredményeket! Köszönjük szépen, sokat dolgoztunk ezért, és azt hiszem, hogy sok sikert tudunk felmutatni az elmúlt négy évre vonatkozóan! – fogalmazott a helyi Fidesz elnöke, majd hozzátette: „a kiadvány végére egy rövid kis köszönőmondat befért volna, hogy köszönjük az előző városvezetésnek ezt a sok elindított pályázatot és eredményt.”


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Végezetül a kiadványt a kezében tartva Simon egy magyar közmondást idézett: nem illik más tollával ékeskedni. Úgy gondolja, a jelenlegi önkormányzat ezt teszi, amit nem tart elegánsnak, legjobban mégis az háborítja fel, hogy a vezetés „tudatosan félrevezeti a város lakosságát”.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 12 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (12 db)
M56Zoltán
2015-11-10 22:35:04
Meg az is érdekelne,hogy mit is csinál a Loibl felesége.De komolyan.Ennyi pénzért.A fizetése mellé mennyi a k€pviselő fizetés?Azt mondják a városban keres félmillát.Nagyon fel vagyunk ám háborodva.Jóska,nem ezt ígérted.
M56Zoltán
2015-11-10 22:31:39
Én csak azt ne; értem,hogy mért nincs feljelentés?Az elmúlt 1 hónapban több hírt olvasva gondolkodom ezen.Nem erről k€ne szólnia az ellenzéknek,hamár elszólta magát a polgármester,itt meg egy törvénytelen,bújtatott állás. Csak kérdezem.
Kalotroll
2015-11-04 22:04:52
Annyit még csak-csak hozzátennék, hogy igen álságos az a felszólítás, hogy a városért dolgozzanak az ellenzék képviselői. Van egy rossz hírem a polgármester úr számára! Nem csak az ő tiszte megállapítani, hogy mi szolgálja a város érdekét! A város érdekét szolgálja ugyanis az értelmetlen pénzszórásra való figyelemfelhívás! Elképzelhető, hogy a szerződések jogszerűek, de feleslegesek, és egyben erkölcstelenek, vagyis megítélésem szerint nem szolgálja a város érdekét.
Maximus
2015-11-05 10:10:51
Mert 2014 előtt olyan konstruktív volt a Loibl-Török Gusztáv páros! Semmibe nem kötöttek bele, mindenben a város érdekeit tartották szem előtt!
Joco
2015-11-04 21:52:24
Szívemből szólt kalotroll.
Kalotroll
2015-11-04 20:04:27
A "király" meztelen. Igazából, nem a cikkre reagálnék, mert ezeket a dolgokat mindenki tudta, aki nem kajálta be azt a sok kamut amit egy éve előadnak. A képviselö uraknak köszönöm, hogy kiálltak és sok ilyen kiállást kérek még! A mai polgármesteri közleményhez a következőt fűzném hozzá: ez a performansz a gyaloggalopp fekete lovagjára emlékeztet. Persze tegyük fel, hogy őszinte amit beszél!Dolgozzon mindenki a városért, de előbb bizonyítsák be, hogy komolyan gondolják ezt!

-Akkor én csak annyit kérek, hogy fejezzék be a város másként gondolkodó lakosai elleni nyílt háborút.
-Fejezzék be a DK városi pénzen való finanszírozását.
-A Loibl mondjon le és semmilyen szerepet ne töltsön be a városvezetés közelében.
-Számoljon be róla, hogy miért kell a démászt pénzelni.
- Számoljanak be arról ki milyen jogon és tényszerűen milyen EREDMÉNY elérésért kapott tiszteletdíjat. A felesleges pénzszórást, klientúra hízlalást szüntessék be.
- Angeli Gabi szabálytalan foglalkoztatását szüntessék be, persze a pénzt vissza a kasszába! Köszönöm!
Maximus
2015-11-04 20:14:18
Azt kihagytad, hogy a nyugdíjasok mellett a fiatalok érdekeit is szem előtt tarthatnák, a nyugdíjas klientúra visszaépítést pedig végre befejezhetnék.
Kalotroll
2015-11-04 20:54:38
Bocsánat, ez valóban kimaradt!
Maximus
2015-11-04 18:41:41
ÖNÉRT... Értem biztos nem! Értitek?
Joco
2015-11-04 16:43:27
Gratulálni lehet a sok elnyert pályázathoz! Font Semjén Török Feri vonalnak csak gratulálok a sikeres lobbyért.
Lufi
2015-11-04 16:30:57
Nagyon nagyon kell a hid! Kalocsanak ez sokat jelentene.
Maximus
2015-11-04 12:21:07
Szerintem, aki kicsit is tud olvasni a sorok között pontosan tudja, hogy kinek volt ereje és lehetőség + ideje kilobbizni azt a Duna hidat.
Egyébként a lényeg, hogy meglegyen építve!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK