2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet
Illés György Cinó  |  2022. 10. 06., 20:17

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a Tizenhárom Aradi Vértanú tiszteletére rendezett megemlékezést. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola hetedikes tanulói adtak, emlékező beszédet Balogi József önkormányzati lépviselő mondott.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tizenkét tábornoka és egy ezredese Aradon, Batthyány Lajos miniszterelnök pedig Pestenn 173 éve e napon halt mártírhalált. Rájuk emlékeztünk a nemzeti gyászünnepen ma délután négy ódai kezdettel a Batthyány-szoborcsoportnál. Nemzeti hagyományaink szerint a megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, és a Szózat hangjaival zárult.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)


Elsőként a kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolájának 7. osztályosai versidézetekkel és a történtek egyes drámai részleteinek felidézésével emlékeztek meg egyenként mind a tizenhárom áldozatról, a 12 Aradon kivégzett, a hazáért halt mártírról, valamint a Pesten ugyanakkor kivégzett Batthyány Lajosról, fölidézve személyes sorsuk egy-egy részletét, rámutatva az utolsó óráikban, perceikben, a halál küszöbén is tanúsított méltóságukra, emberségükre és hóhéraik szenvtelen gyarlóságára.
A műsort megkönnyeztük. Azt összeállította és betanította: Balaton Ágnes.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)


A továbbiakban Balogi József önkormányzati képviselő emlékezett meg méltóképpen a hős vértanúkról.

A halálos ítéletek értelmi szerzői és annak végrehajtói úgy vélték, a megtorlás elrettentő példaként áll majd a szabadság után áhítozó nemzetnek. De tévedtek: nem voltak tisztában azzal, hogy a pusztítások, kivégzések, megalázások, az elnyomás és bosszúhadjárat ellenére a forradalom és szabadságharc hősei által képviselt értékek kitörölhetetlenül gyökeret vertek a magyarságban” – mondta beszéde nyitányaként Balogi József, hozzátéve: a szabadság utáni vágy ott él bennünk, a lelkünkben, szívünkben. Ezt fogalmazták meg hajdan a márciusi ifjak is akkor, amikor Petőfivel együtt mondták:”rabok tovább nem leszünk”, s ez vezetett a forradalom-, és szabadságharchoz.

Kiemelte: a magyar szabadságharc nem csak egy kis európai nemzet függetlenedési vágyáról szólt, hiszen a részt vevő sokféle származású katona közös küzdelme az európai szabadságért is folyt.

A forradalom és szabadságharc diadalmas pillanataira utalva a képviselő rámutatott:

AMIKOR ÖSSZEFOGUNK, ÉS CSELEKVŐ MAGYAROKKÁ VÁLUNK, AKKOR CSODÁKRA VAGYUNK KÉPESEK.
(A ’48-AS HŐSÖK) TETTEIKKEL A MAGYAR NEMZETET A MODERN KOR SZABADSÁGSZERETŐ NÉPEI KÖZÉ EMELTÉK.

Az aradi vértanúk áldozatai voltak annak a hatalomnak, amely nem nézte jó szemmel a nemzeti önrendelkezési törekvéseket, nem bírta elfogadni a szabadságszerető népek óhaját, egyben hősök, hiszen amit tettek, nem önös érdekből cselekedték, hanem

A MAGYAR NÉP NEVÉBEN KIÁLTOTTAK IGAZSÁGÉRT, HARCOLTAK A MAGYAR SZABADSÁGÉRT, BÁR CSAK NÉGYEN VOLTAK SZÜLETETT MAGYAROK.

A Kárpát-medence népeit egységesen jelenítették meg, egymással összefogva küzdöttek és tartottak ki a szabadság eszméje mellett, és váltak hősies helytállásukkal a szabadság jelképeivé.
A szónok kijelentette:

A SZABADSÁGHARC A LEVERÉSE ELLENÉRE SEM VOLT HIÁBAVALÓ KÜZDELEM: A FORRADALOM ELŐTTI ÁLLAPOTOKAT TÖBBÉ MÁR NEM LEHETETT VISSZAÁLLÍTANI.

HAZÁNK ELINDULT A POLGÁRI FEJLŐDÉS ÚTJÁN, ÉS A NEMZETBEN A BUKÁS ELLENÉRE NEMCSAK TOVÁBB ÉLT, HANEM ERŐSÖDÖTT IS A SZABADSÁG ÉS A FÜGGETLENSÉG ESZMÉJE.

Igen, mi itt vagyunk, a mohácsi vész, a levert forradalmaink, a Trianoni szétszabdalás ellenére, és most a mi feladatunk, hogy nemzetünk megmaradását segítsük, kiálljunk szabadságunkért, függetlenségünkért. Nem szabad elfelejtenünk, a dicső múlt a gyökereket szolgáltatja a jelenhez, a jövő alapjait pedig a jelen rakja le” – mondta a képviselő, hozzátéve, ezért

ELŐDEINKNEK KÖSZÖNETTEL TARTOZUNK, UTÓDAINKNAK PEDIG HATALMAS FELELŐSSÉGGEL.

Hőseinktől megtanulhattuk, egy megálmodott szabad országért tennünk kell, határozottan fel kell lépnünk azokkal szemben, akik meg akarnak fosztani bennünket szabadságunktól, ezzel tartozunk utódainknak.”

A MEGEMLÉKEZÉSEK LEHETŐSÉGET ADNAK AZ ÖSSZEFOGÁSRA, KÖZÖS CÉLOK MEGHATÁROZÁSÁRA, A KÖZÖS KÜZDELEMRE, EHHEZ MEG KELL ÉRTENÜNK OKTÓBER 6. ÜZENETÉT!

Balogi József rámutatott: az Aradon kivégzettek, akik esküt tettek a magyar királyra, az önálló magyar minisztériumokra és az alkotmányra, hűek maradtak a vállalt ügyhöz.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)


AZ OSZTRÁK ÉS OROSZ KATONAI TÚLERŐVEL LEVERT HARC VÉGÉN AZ ITTHON MARADÁSSAL ÉS A FEGYVERLETÉTELLEL ÖNKÉNT VÁLLALTÁK SORSUKAT.

Jól tudták, hogy rabság, s akár halál is várhat rájuk, mégsem hátráltak meg, a végső percekben is egymást erősítették, üldözőiknek megbocsátottak, és felajánlották szenvedéseiket és halálukat szeretteikért.

Sokat tanulhatunk tőlük: igazi hazaszeretetből, a nemzet és a haza iránt érzett alázatból és küzdeni tudásból. A vértanúk között volt horvát, szerb, német, osztrák, örmény, magyar, mégis „egy zászló alatt egy haza fiainak” vallották magukat” – mondta a szónok, és közös emlékezésre hívva fölsorolta a mártírok neveit:

 • Aulich Lajos
 • Damjanich János
 • Knézich Károly
 • Lahner György
 • Leiningen-Westerburg Károly gróf
 • Nagy-Sándor József
 • Pöltenberg Ernő
 • Török Ignác
 • Vécsey Károly gróf
 • Dessewffy Arisztid
 • Kiss Ernő
 • Lázár Vilmos
 • Schweidel József

Végül megemlékezett az ugyanazon a reggelen Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről is, kijelentve:

PÉLDÁK ŐK SZÁMUNKRA!

Végül az Aradi Vértanúk tiszteletére Kalocsa Város Önkormányzata nevében Simon Zoltán alpolgármester Kákonyi István és Tihanyi Tiborné önkormányzati képviselőkkel közösen koszorút helyezett el a mártír miniszterelnök szobrának lábánál, majd az egybegyűltek sorra járultak a szoborcsoporthoz főhajtásra, leróni kegyeletüket a nemzet emlékezetében örökkön élő hősök előtt.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK