2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Koszorúzás a Magyar Hősök Emlékünnepén

Illés György Cinó  |  2020. 05. 31., 08:27

A Magyar Hősök Emlékünnepét az első világháborúban elesettek emlékére iktatták törvénybe, de ennek apropóján – a kommunizmus hosszú időszakának kivételével – már közel száz éve május utolsó vasárnapján minden idők magyar hősi halottjainak emlékezetét ápoljuk, a 2001-ben elfogadott, vonatkozó törvény szövege szerint mindazokra emlékezve, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért”. A kalocsai Magyar Hősök szobránál az emlékünnep előtti napon, szombaton délelőtt a Történelmi Vitézi Rend kalocsai csoportja tartott megemlékezést. A tíz órakor kezdődött tiszteletadás alkalmából Machay Lajos István mondott ünnepi beszédet.

A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikkrögzítette, amely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg – emlékeztet a Wikipedia vonatkozó szócikke, hozzátéve, hogy a rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette a hazánkért vérüket adó minden hősre.

A Kalocsán tartott megemlékezésen a szervező Történelmi Vitézi Rend kalocsai csoportjának tagsága mellett részt vett a Hadi rokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület képviselői, továbbá hozzájuk csatlakozó magánszemélyek.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az ünnepség a himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd vitéz Machay Lajos István hadnagy szónoklata következett.
A szónok rámutatott, hogy az új koronavírus okozta járványhelyzet miatt csak szűk korlátok közt van lehetőség megemlékezni azokról, akik valami rendkívülit adtak a nemzetnek, bátor cselekedettel, előre mutató politikai döntéssel, kiemelkedő adományokkal, vagy a legdrágábbat, életüket odaadva szolgálták a hazát.

Machay fölidézte: először 1917-ben döntöttek a hősökre való megemlékezésről, pontosan tudván, amit Széchenyi István tanított: nemzetet építeni nem lehet tisztességes emlékezés nélkül, márpedig a Horthy-korszak építeni akarta a nemzetet, így a nemzeti ünnep rangjára emelte ezt az emlékezést. Ám 1945 után emléknapként meghagyták ugyan, de tartalmi lényegét megnyirbálva sokat tettek azért, hogy kitöröljék azt a népi emlékezetből, mert az akkori hatalom nem kívánt nemzetet építeni.

Kínos is lett volna magyar hősöket emlegetni a megszálló szovjet csapatok jelenlétében, hiszen a páratlan katonai hírnevet szerző magyarok a Vörös Hadsereggel szemben hajtották végre legnagyobb hőstetteiket, amelyeket legfeljebb a nemzetközi hadi történetírás tartott számon. De még ott sem lehettek megfelelően hangsúlyosak egy vesztesek közé sorolt ország hőseinek bátor tettei– mutatott rá a szónok, hozzátéve:

ITTHON PEDIG A LEGNAGYOBB KITÜNTETÉST ÉRDEMLŐK A HÁBORÚS BŰNÖSÖK KATEGÓRIÁJÁBA KERÜLTEK, AHOGYAN AZ 1956-OT KÖVETŐ MEGTORLÁSOK SORÁN, A KOMMUNISTA ESZMÉK, A SZOVJET TÍPUSÚ ÁLLAMI BERENDEZKEDÉS ELLEN HARCOLÓK IS,

akik, ha nem hagyták el szülőföldjüket, akkor munkatáborokban, börtönökben, kitelepítetten, a társadalomból kirekesztve, megbélyegezve, emberi alapjogaiktól megfosztva sínylődtek.

Neves és névtelen magyar hősök sokasága tette végtelenül gazdaggá nemzeti örökségünket, s az a dicsőség és hírnév, amelyet a hazánknak szereztek, mindenkinek önbizalmat adhat, és minden emlékezés erősítheti történelmi tudatunkat – hangsúlyozta Machay Lajos István, majd rámutatott:

A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKBAN SZÁMOS MAGYAR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYET FELSZÁMOLTAK, S A ROMBOLÁSOK MÁIG SEM FEJEZŐDTEK BE.

Ordas történelemhamisítással, brutális kegyeletsértéssel próbálják a magyar múlt emlékeit végképp megsemmisíteni, gondoljunk csak az Úz-völgyi katonai temető esetén, a múlt esztendőben történtekre. Eléggé el nem ítélhetően odáig merészkedtek, hogy már a hősi halottainkat is el akarják tőlünk venni.”

Machay zárásképpen a hősök tiszteletére Jézus szavait idézte az evangéliumból: „Senkiben sincs nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja a barátaiért.”(Jn:15.13.), hálát adva a Teremtőnek mindazért, amivel nemzetünk hősei a magyarságnak hírnevet és dicsőséget szereztek, végül Isten áldását kérte e magasztos örökségre, s a hősökre tisztességgel emlékező valamennyi honfitársunk életére és szolgálatára.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az ünnepi beszédet követően a Magyar Hiszekegy közös hitvallása hangzott el:

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban:
Hiszek Magyarország feltámadásában!
Ámen."


A rövid megemlékezés zárásaképpen az emlékezők nevében vitéz Vörösváczky Csaba koszorút helyezett el a nemrégiben történt áthelyezése során az emelvényétől megfosztott emlékmű lábazatán.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés