2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Koszorúzás a Magyar Hősök Emlékünnepén

Illés György Cinó  |  2020. 05. 31., 08:27

A Magyar Hősök Emlékünnepét az első világháborúban elesettek emlékére iktatták törvénybe, de ennek apropóján – a kommunizmus hosszú időszakának kivételével – már közel száz éve május utolsó vasárnapján minden idők magyar hősi halottjainak emlékezetét ápoljuk, a 2001-ben elfogadott, vonatkozó törvény szövege szerint mindazokra emlékezve, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért”. A kalocsai Magyar Hősök szobránál az emlékünnep előtti napon, szombaton délelőtt a Történelmi Vitézi Rend kalocsai csoportja tartott megemlékezést. A tíz órakor kezdődött tiszteletadás alkalmából Machay Lajos István mondott ünnepi beszédet.

A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikkrögzítette, amely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg – emlékeztet a Wikipedia vonatkozó szócikke, hozzátéve, hogy a rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette a hazánkért vérüket adó minden hősre.

A Kalocsán tartott megemlékezésen a szervező Történelmi Vitézi Rend kalocsai csoportjának tagsága mellett részt vett a Hadi rokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége, a Magyar Csendőr Bajtársi Egyesület képviselői, továbbá hozzájuk csatlakozó magánszemélyek.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az ünnepség a himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd vitéz Machay Lajos István hadnagy szónoklata következett.
A szónok rámutatott, hogy az új koronavírus okozta járványhelyzet miatt csak szűk korlátok közt van lehetőség megemlékezni azokról, akik valami rendkívülit adtak a nemzetnek, bátor cselekedettel, előre mutató politikai döntéssel, kiemelkedő adományokkal, vagy a legdrágábbat, életüket odaadva szolgálták a hazát.

Machay fölidézte: először 1917-ben döntöttek a hősökre való megemlékezésről, pontosan tudván, amit Széchenyi István tanított: nemzetet építeni nem lehet tisztességes emlékezés nélkül, márpedig a Horthy-korszak építeni akarta a nemzetet, így a nemzeti ünnep rangjára emelte ezt az emlékezést. Ám 1945 után emléknapként meghagyták ugyan, de tartalmi lényegét megnyirbálva sokat tettek azért, hogy kitöröljék azt a népi emlékezetből, mert az akkori hatalom nem kívánt nemzetet építeni.

Kínos is lett volna magyar hősöket emlegetni a megszálló szovjet csapatok jelenlétében, hiszen a páratlan katonai hírnevet szerző magyarok a Vörös Hadsereggel szemben hajtották végre legnagyobb hőstetteiket, amelyeket legfeljebb a nemzetközi hadi történetírás tartott számon. De még ott sem lehettek megfelelően hangsúlyosak egy vesztesek közé sorolt ország hőseinek bátor tettei– mutatott rá a szónok, hozzátéve:

ITTHON PEDIG A LEGNAGYOBB KITÜNTETÉST ÉRDEMLŐK A HÁBORÚS BŰNÖSÖK KATEGÓRIÁJÁBA KERÜLTEK, AHOGYAN AZ 1956-OT KÖVETŐ MEGTORLÁSOK SORÁN, A KOMMUNISTA ESZMÉK, A SZOVJET TÍPUSÚ ÁLLAMI BERENDEZKEDÉS ELLEN HARCOLÓK IS,

akik, ha nem hagyták el szülőföldjüket, akkor munkatáborokban, börtönökben, kitelepítetten, a társadalomból kirekesztve, megbélyegezve, emberi alapjogaiktól megfosztva sínylődtek.

Neves és névtelen magyar hősök sokasága tette végtelenül gazdaggá nemzeti örökségünket, s az a dicsőség és hírnév, amelyet a hazánknak szereztek, mindenkinek önbizalmat adhat, és minden emlékezés erősítheti történelmi tudatunkat – hangsúlyozta Machay Lajos István, majd rámutatott:

A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKBAN SZÁMOS MAGYAR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYET FELSZÁMOLTAK, S A ROMBOLÁSOK MÁIG SEM FEJEZŐDTEK BE.

Ordas történelemhamisítással, brutális kegyeletsértéssel próbálják a magyar múlt emlékeit végképp megsemmisíteni, gondoljunk csak az Úz-völgyi katonai temető esetén, a múlt esztendőben történtekre. Eléggé el nem ítélhetően odáig merészkedtek, hogy már a hősi halottainkat is el akarják tőlünk venni.”

Machay zárásképpen a hősök tiszteletére Jézus szavait idézte az evangéliumból: „Senkiben sincs nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja a barátaiért.”(Jn:15.13.), hálát adva a Teremtőnek mindazért, amivel nemzetünk hősei a magyarságnak hírnevet és dicsőséget szereztek, végül Isten áldását kérte e magasztos örökségre, s a hősökre tisztességgel emlékező valamennyi honfitársunk életére és szolgálatára.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


Az ünnepi beszédet követően a Magyar Hiszekegy közös hitvallása hangzott el:

Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban:
Hiszek Magyarország feltámadásában!
Ámen."


A rövid megemlékezés zárásaképpen az emlékezők nevében vitéz Vörösváczky Csaba koszorút helyezett el a nemrégiben történt áthelyezése során az emelvényétől megfosztott emlékmű lábazatán.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK