2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Húsvétvasárnapi ételszentelés a Szent István király templomban - Kalocsai festett tojások sorakoztak az oltár előtt

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 04., 16:06

A vidéki ember számára évszázadok óta Húsvétvasárnap legjelentősebb liturgikus eseménye az ételszentelés. A szentelésre szánt ételeket a reggeli misére szépen feldíszített, az alkalomra készített terítővel letakart kosarakba vitték, és hál’ Istennek viszik még nagyanyáink, anyáink, a család felnőtt tagjai, hogy a húsvéti sonka, kalács, tojás, bor, minden más, a szentelést követően kerüljön az ünnepi asztalra. Mindez azt jelzi, hogy a húsvét nemcsak vallási, hanem családi ünnep is, amely még a koronavírus-járvány idején sem veszítette el meghitt, családias jellegét.

Ahogy minden évben, úgy idén is húsvétvasárnap reggel a kalocsai Szent István király templomban megtartották az ételszentelést, amelynek egyes mozzanatait látványosságnak is beillő képeken is megörökítették.

Dr. Mészáros István templomigazgató, prépost-kanonok a mise előtt portálunknak elmondta: „A húsvétvasárnapi ételszentelés hagyományosan a nagyböjt utáni első, nem böjtös ételek megáldását jelenti, és már a 7. századtól nyomon követhető szokás. A szentelt ételek, sonka, tojás, kalács, torma, bor, és minden egyéb étek a böjti időszak végét jelzik, ami idén egy kedves figyelmességgel is kiegészült: kalocsai festett tojások is sorakoztak az oltár előtt, hogy az áldást követően majd a hívek otthonait díszítsék.

Kérésemre Nagyné Bagó Erzsébet népi iparművész festette százszámra a kacsatojásokat. Kripta Istvánné népi iparművész is tudomást szerzett a készülő ajándékokról és 30, ugyancsak festett tojást ajánlott fel a templomi közösség tagjainak megajándékozásához.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A szentmisén a húsvéti ételek-italok megáldása ezzel a könyörgéssel történt:

„Könyörögjünk!
Istenünk, az Egyiptomból való kiszabaduláskor azt parancsoltad népednek Mózes szolgád által, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus előképeként bárányt vágjon, és annak vérével kenje meg házának szemöldökfáit. Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezeket a húseledeleket, tojásokat, kalácsokat, összes húsvéti ételünket és italunkat, melyeket mi, a te gyermekeid, hívő lélekkel akarunk magunkhoz venni a mi Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának emlékezetére. Add, hogy ez a táplálék testünknek erőt, lelkünknek pedig üdvösséget nyerjen általad, aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké. Amen.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


István atya ezt követően szenteltvízzel meghintette és tömjénnel megfüstölte az oltár elé kosárba helyezett ételeket, majd a hívek egy-egy ajándék kalocsai mintával pingált kacsatojás ajándékkal, a megáldott ételekkel távoztak otthonaikba.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés