2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Húsvétvasárnapi ételszentelés a Szent István király templomban - Kalocsai festett tojások sorakoztak az oltár előtt

Zsiga Ferenc  |  2021. 04. 04., 16:06

A vidéki ember számára évszázadok óta Húsvétvasárnap legjelentősebb liturgikus eseménye az ételszentelés. A szentelésre szánt ételeket a reggeli misére szépen feldíszített, az alkalomra készített terítővel letakart kosarakba vitték, és hál’ Istennek viszik még nagyanyáink, anyáink, a család felnőtt tagjai, hogy a húsvéti sonka, kalács, tojás, bor, minden más, a szentelést követően kerüljön az ünnepi asztalra. Mindez azt jelzi, hogy a húsvét nemcsak vallási, hanem családi ünnep is, amely még a koronavírus-járvány idején sem veszítette el meghitt, családias jellegét.

Ahogy minden évben, úgy idén is húsvétvasárnap reggel a kalocsai Szent István király templomban megtartották az ételszentelést, amelynek egyes mozzanatait látványosságnak is beillő képeken is megörökítették.

Dr. Mészáros István templomigazgató, prépost-kanonok a mise előtt portálunknak elmondta: „A húsvétvasárnapi ételszentelés hagyományosan a nagyböjt utáni első, nem böjtös ételek megáldását jelenti, és már a 7. századtól nyomon követhető szokás. A szentelt ételek, sonka, tojás, kalács, torma, bor, és minden egyéb étek a böjti időszak végét jelzik, ami idén egy kedves figyelmességgel is kiegészült: kalocsai festett tojások is sorakoztak az oltár előtt, hogy az áldást követően majd a hívek otthonait díszítsék.

Kérésemre Nagyné Bagó Erzsébet népi iparművész festette százszámra a kacsatojásokat. Kripta Istvánné népi iparművész is tudomást szerzett a készülő ajándékokról és 30, ugyancsak festett tojást ajánlott fel a templomi közösség tagjainak megajándékozásához.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A szentmisén a húsvéti ételek-italok megáldása ezzel a könyörgéssel történt:

„Könyörögjünk!
Istenünk, az Egyiptomból való kiszabaduláskor azt parancsoltad népednek Mózes szolgád által, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus előképeként bárányt vágjon, és annak vérével kenje meg házának szemöldökfáit. Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezeket a húseledeleket, tojásokat, kalácsokat, összes húsvéti ételünket és italunkat, melyeket mi, a te gyermekeid, hívő lélekkel akarunk magunkhoz venni a mi Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának emlékezetére. Add, hogy ez a táplálék testünknek erőt, lelkünknek pedig üdvösséget nyerjen általad, aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké. Amen.”

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


István atya ezt követően szenteltvízzel meghintette és tömjénnel megfüstölte az oltár elé kosárba helyezett ételeket, majd a hívek egy-egy ajándék kalocsai mintával pingált kacsatojás ajándékkal, a megáldott ételekkel távoztak otthonaikba.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK