2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Karácsony közeleg - A város adventi koszorúján fellobbant a negyedik gyertya lángja

Karácsony közeleg - A város adventi koszorúján fellobbant a negyedik gyertya lángja
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 20., 13:37

Karácsony közeleg. Ezt jelképezi a gyönyörűen ünneplőbe öltöztetett, ünnepi fényekben úszó város, és immár a négy világító gyertya is Kalocsa adventi koszorúján. A sétáló utcában december 19-én, vasárnap délután öt órától tartották az utolsó adventi gyertyagyújtó ünnepséget, amelyre a szeles idő ellenére nagyon sokan családostul ellátogattak.

Advent negyedik vasárnapján nagyon sok ember gyűlt össze a sétálóutcában. A nagyszámú ismerős arc arról árulkodott, hogy sokan tartották fontosnak, hogy az első gyertyagyújtástól a negyedikig részesei legyenek a bensőséges hangulatú, szívet-lelket gyönyörködtető eseménynek. 

Mint a résztvevők közül többen elmondták: Advent minden egyes vasárnapja közös ünnep volt annak, aki úgy alakította a programját, hogy a gyertyagyújtáson ott legyen, ha esik, ha fúj. Nagyobb számba persze otthon, egyedül vagy a családjukkal gyújtották meg a gyertyát az adventi koszorún, ám mint a sétálóutcai közös gyertyagyújtás igazolta, nagyon sokan a nagyobb közösség, a város aktív lakosaként gondolták úgy, hogy ez főleg a kisgyermekeknek lesz az igazi, talán életre szóló élmény.  

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Advent negyedik vasárnapján Simon Zoltán alpolgármester mondta az ünnepi beszédet, melyben a régi idők karácsonyairól is megemlékezett. 

Az első Adventi koszorút körülbelül 200 évvel ezelőtt, az 1800-as évek közepén, az elbeszélések szerint egy német árvaházban felfüggesztették ki. Azért mondom ezt a szót, mert ez egy kocsikerék volt, amelyre sok-sok gyertya került, és minden napnak volt egy gyertyája."mondta az alpolgármester. 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Képek forrása: Simon Zoltán / Facebook

Az egyházak képviseletében ezúttal Fülöp Ernő főszékesegyházi plébános 10 év után mondott beszédet az adventi gyertyagyújtáson. Az apát kanonok egy második világháború utáni időszakból származó, egy templom újjáépítéséről szóló történetet osztott meg a hallgatósággal. 

Találtak egy csodálatosan szép Krisztus fejet, ami egy feszülethez tartozott. A katonák eldöntötték, hogy a romok között megkeresik az összes többi darabot, Jézus Krisztus testét, a feszületet, és újra összerakják. Eltakarították a romokat, felújították, rendbe hozták a templomot, sőt, a feszületnek is minden darabja előkerült. Egy apró hiányosság azonban maradt, Jézus mindkét keze hiányzott. Ekkor egy katona fogott egy papírt, és csak ennyit írt rá: A te két kezedre van szükségem!"mondta példabeszédében az atya, aki azzal folytatta:  

Kedves Kalocsaiak, Jézus ennyit üzen nektek - elnézést kérek a tegező hangnemért, de miután évtizedenként csak egyszer szólok hozzátok, ezért ezt engedjétek meg - mert ma a ti két kezetekre volt szükség!"A negyedik gyertya fellobbanása után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakának hallgatói mások mellett moldvai karácsonyi énekkel varázsolták el a szívükben-lelkükben is ünneplőbe öltözött kalocsaiakat.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 21., 19:15
A férfi a büntetéséből feltételes szabadságra nem bocsátható. Még >>>
2024. 02. 21., 18:48
A 2.5 év körüli gyermek nyilvánvalóan nem tudta megmondani a címét és nem volt felnőtt a közelében. Még >>>
2024. 02. 21., 10:45
Anyuci, apuci, mamaci, papaci - a legszebb szavak számomra. Számodra a legszebb szavak? Még >>>
2024. 02. 20., 10:30
A Kiskunsági Víziközmű - Szolgáltató Kft. értesíti Tisztelt Felhasználóit, hogy az ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végez. Még >>>
2024. 02. 19., 17:00
A férfi 2024.február 13-án álnéven összesen 90.000 darab, a központi idegrendszerre ható tablettát adott fel, a csomag tartalmát alkatrészként megjelölve. Még >>>
2024. 02. 19., 14:30
A koncertnek a Kecskeméti Evangélikus Templom ad helyet. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK