2022. 05. 16. hétfő
Botond, Mózes
: 385 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Karácsony közeleg - A város adventi koszorúján fellobbant a negyedik gyertya lángja

Karácsony közeleg - A város adventi koszorúján fellobbant a negyedik gyertya lángja
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 20., 13:37

Karácsony közeleg. Ezt jelképezi a gyönyörűen ünneplőbe öltöztetett, ünnepi fényekben úszó város, és immár a négy világító gyertya is Kalocsa adventi koszorúján. A sétáló utcában december 19-én, vasárnap délután öt órától tartották az utolsó adventi gyertyagyújtó ünnepséget, amelyre a szeles idő ellenére nagyon sokan családostul ellátogattak.

Advent negyedik vasárnapján nagyon sok ember gyűlt össze a sétálóutcában. A nagyszámú ismerős arc arról árulkodott, hogy sokan tartották fontosnak, hogy az első gyertyagyújtástól a negyedikig részesei legyenek a bensőséges hangulatú, szívet-lelket gyönyörködtető eseménynek. 

Mint a résztvevők közül többen elmondták: Advent minden egyes vasárnapja közös ünnep volt annak, aki úgy alakította a programját, hogy a gyertyagyújtáson ott legyen, ha esik, ha fúj. Nagyobb számba persze otthon, egyedül vagy a családjukkal gyújtották meg a gyertyát az adventi koszorún, ám mint a sétálóutcai közös gyertyagyújtás igazolta, nagyon sokan a nagyobb közösség, a város aktív lakosaként gondolták úgy, hogy ez főleg a kisgyermekeknek lesz az igazi, talán életre szóló élmény.  

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Advent negyedik vasárnapján Simon Zoltán alpolgármester mondta az ünnepi beszédet, melyben a régi idők karácsonyairól is megemlékezett. 

Az első Adventi koszorút körülbelül 200 évvel ezelőtt, az 1800-as évek közepén, az elbeszélések szerint egy német árvaházban felfüggesztették ki. Azért mondom ezt a szót, mert ez egy kocsikerék volt, amelyre sok-sok gyertya került, és minden napnak volt egy gyertyája."mondta az alpolgármester. 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Képek forrása: Simon Zoltán / Facebook

Az egyházak képviseletében ezúttal Fülöp Ernő főszékesegyházi plébános 10 év után mondott beszédet az adventi gyertyagyújtáson. Az apát kanonok egy második világháború utáni időszakból származó, egy templom újjáépítéséről szóló történetet osztott meg a hallgatósággal. 

Találtak egy csodálatosan szép Krisztus fejet, ami egy feszülethez tartozott. A katonák eldöntötték, hogy a romok között megkeresik az összes többi darabot, Jézus Krisztus testét, a feszületet, és újra összerakják. Eltakarították a romokat, felújították, rendbe hozták a templomot, sőt, a feszületnek is minden darabja előkerült. Egy apró hiányosság azonban maradt, Jézus mindkét keze hiányzott. Ekkor egy katona fogott egy papírt, és csak ennyit írt rá: A te két kezedre van szükségem!"mondta példabeszédében az atya, aki azzal folytatta:  

Kedves Kalocsaiak, Jézus ennyit üzen nektek - elnézést kérek a tegező hangnemért, de miután évtizedenként csak egyszer szólok hozzátok, ezért ezt engedjétek meg - mert ma a ti két kezetekre volt szükség!"A negyedik gyertya fellobbanása után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakának hallgatói mások mellett moldvai karácsonyi énekkel varázsolták el a szívükben-lelkükben is ünneplőbe öltözött kalocsaiakat.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 16., 17:30
A projekten dolgozó szakemberek úgy szeretnék végezni munkájukat, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a lakóknak. Még >>>
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>
2022. 05. 15., 14:51
Baleset történt az 51-es főúton vasárnap délután. Még >>>
2022. 05. 15., 14:15
Az éves kiképzési tervnek megfelelően hétfőtől repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták az ország több városa felett. Még >>>
2022. 05. 15., 09:04
A rejtett városban talán a rómaiak elől bujkáló korai keresztények húzták meg magukat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés