2022. 12. 08. csütörtök
Mária
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Karácsony közeleg - A város adventi koszorúján fellobbant a negyedik gyertya lángja

Karácsony közeleg - A város adventi koszorúján fellobbant a negyedik gyertya lángja
Zsiga Ferenc  |  2021. 12. 20., 13:37

Karácsony közeleg. Ezt jelképezi a gyönyörűen ünneplőbe öltöztetett, ünnepi fényekben úszó város, és immár a négy világító gyertya is Kalocsa adventi koszorúján. A sétáló utcában december 19-én, vasárnap délután öt órától tartották az utolsó adventi gyertyagyújtó ünnepséget, amelyre a szeles idő ellenére nagyon sokan családostul ellátogattak.

Advent negyedik vasárnapján nagyon sok ember gyűlt össze a sétálóutcában. A nagyszámú ismerős arc arról árulkodott, hogy sokan tartották fontosnak, hogy az első gyertyagyújtástól a negyedikig részesei legyenek a bensőséges hangulatú, szívet-lelket gyönyörködtető eseménynek. 

Mint a résztvevők közül többen elmondták: Advent minden egyes vasárnapja közös ünnep volt annak, aki úgy alakította a programját, hogy a gyertyagyújtáson ott legyen, ha esik, ha fúj. Nagyobb számba persze otthon, egyedül vagy a családjukkal gyújtották meg a gyertyát az adventi koszorún, ám mint a sétálóutcai közös gyertyagyújtás igazolta, nagyon sokan a nagyobb közösség, a város aktív lakosaként gondolták úgy, hogy ez főleg a kisgyermekeknek lesz az igazi, talán életre szóló élmény.  

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Advent negyedik vasárnapján Simon Zoltán alpolgármester mondta az ünnepi beszédet, melyben a régi idők karácsonyairól is megemlékezett. 

Az első Adventi koszorút körülbelül 200 évvel ezelőtt, az 1800-as évek közepén, az elbeszélések szerint egy német árvaházban felfüggesztették ki. Azért mondom ezt a szót, mert ez egy kocsikerék volt, amelyre sok-sok gyertya került, és minden napnak volt egy gyertyája."mondta az alpolgármester. 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre! Képek forrása: Simon Zoltán / Facebook

Az egyházak képviseletében ezúttal Fülöp Ernő főszékesegyházi plébános 10 év után mondott beszédet az adventi gyertyagyújtáson. Az apát kanonok egy második világháború utáni időszakból származó, egy templom újjáépítéséről szóló történetet osztott meg a hallgatósággal. 

Találtak egy csodálatosan szép Krisztus fejet, ami egy feszülethez tartozott. A katonák eldöntötték, hogy a romok között megkeresik az összes többi darabot, Jézus Krisztus testét, a feszületet, és újra összerakják. Eltakarították a romokat, felújították, rendbe hozták a templomot, sőt, a feszületnek is minden darabja előkerült. Egy apró hiányosság azonban maradt, Jézus mindkét keze hiányzott. Ekkor egy katona fogott egy papírt, és csak ennyit írt rá: A te két kezedre van szükségem!"mondta példabeszédében az atya, aki azzal folytatta:  

Kedves Kalocsaiak, Jézus ennyit üzen nektek - elnézést kérek a tegező hangnemért, de miután évtizedenként csak egyszer szólok hozzátok, ezért ezt engedjétek meg - mert ma a ti két kezetekre volt szükség!"A negyedik gyertya fellobbanása után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszakának hallgatói mások mellett moldvai karácsonyi énekkel varázsolták el a szívükben-lelkükben is ünneplőbe öltözött kalocsaiakat.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK