2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Radioaktív sugárzást mutattak ki Kalocsán a volt zsinagóga épületében

Illés György Cinó  |  2019. 06. 24., 10:48

Azért megijedni nem kell, hiszen a sugárzás forrása pontosan ismert: a Múzeumok éjszakája gazdag programkínálatának egyik elemként műegyetemista fiatalok mutattak be látványos fizikai kísérleteket az egykori zsinagóga épületének emeletén, és az egyik bemutató keretében úgynevezett ködkamra segítségével tették láthatóvá az általuk hozott radioaktív ólomizotópból kilépő alfa- és bétasugárzást. Mutatunk egy másik izgalmas kísérletről készült videót is. Kezdésnek pedig: lebegés!

A múzeumok éjszakája rengeteg érdekes programot tartogatott ezen kívül is, érdemes volt fölkeresni az öt helyszínt, még ha több programelemet végül elmosott az eső. A rendezvényről önálló cikkben számolunk be, ebben pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai által bemutatott, érdekes fizikai kísérleteket láthatnak videóinkon, köztük villámnyalogatást és radioaktív sugárzást…

Kezdetnek: lebegés

Aki ott volt, más csodát is láthatott, például ultrahangos rezonancia segítségével előidézett levitációt – azaz lebegést –, láthatta saját szemével a radioaktív sugarakat, valamint egy nagyfrekvenciás Tesla-generátorral gerjesztett minivillámokat is, miközben odakint bazinagy villámokból is elég sok csapkodott le a környékben. A levitációs kíséretben még egy apró vízcseppet is láthattunk lebegni, míg kint hatalmas vízcseppekben zuhogott az eső.

A LEBEGÉST EGYÉBKÉNT KÉT EGYMÁSSAL SZEMBE FORDÍTOTT, PARABOLAFELÜLETEN ELRENDEZETT, SOK-SOK APRÓ, PIEZOELEKTROMOS HANGSZÓRÓ ÁLTAL KIBOCSÁTOTT ULTRAHANG, ILLETVE A KÉT PARABOLA KÖZT EZEK ÁLTAL GERJESZTETT ÁLLÓHULLÁM OKOZZA.

A villámot nyalogatva

Tudom, hogy ez a fejezetcím úgy hangzik, mint valamelyik AC/DC szám címének Módos Péter általi fordítása a ’80-as évekből, pedig nem az:

EGY MÁSIK KÍSÉRLETBEN A TESLA-TRANSZFORMÁTOR SEGÍTSÉGÉVEL GERJESZTETTEK ÓRIÁSSZIKRÁKAT, VAGY MINIVILLÁMOKAT.

E kisülések fittyet hánynak a szigetelő anyagokra is: a csavarhúzó műanyag nyelén keresztül csapkodtak a törpevillámok a kísérletet bemutató egyetemista kezébe. De nyugalom,

KUTYABAJA SE LETT TŐLE, SŐT, MÉG AKKOR SEM, AMIKOR MEGNYALOGATTA A SZIKRÁT.

Ennek – mármint a szigetelő hatás megszűnésének és az áramütések egészségileg ártalmatlan voltának – oka, amint megtudhattuk, a nagy frekvenciában keresendő, ugyanis itt mintegy 400 kilohertzes rezgésszámmal váltakozik az áram iránya, ami még a fénycsövet is világításra bírja. Az emberi szövetek tehetetlensége pedig túl nagy ehhez, ellentétben a hálózat áram 50 Hz-es frekvenciájához, amire az izmainknak is van ideje reagálni, és a szívünk ritmusát adó szinuszcsomó frekvenciájához is veszedelmesen közel áll.
Fogjuk rá, hogy értjük a dolgot… De inkább nézze meg ki-ki a saját szemével a kísérletet, és hallgassa meg a hozzá tartozó magyarázatot, hátha világosabb lesz:

A következő kísérlethez alkohol is kellett!

Talán még érdekesebb volt az a berendezés, amelyben

IZOPROPIL ALKOHOL TÚLHŰTÖTT GŐZÉNEK SEGÍTSÉGÉVEL MUTATTAK KI EGY PÁR MILLIMÉTERES, HENGER ALAKÚ, RADIOAKTÍV ÓLOMIZOTÓPBÓL KILÉPŐ ALFA- ÉS BÉTASUGARAKAT.

Bármilyen megdöbbentő, a így mesterségesen létrehozott körülmények közt a radioakktív sugarak – legalábbis azok hatásai – szabad szemmel is jól láthatóak, holott a sugarak mindegyikét egyetlen elektronnak, vagy hélium atommagnak az izotópból való kilépése okozza. Pedig azok nagyon picikék. És csaknem fénysebességgel közlekednek. Mégis látszanak!
Nem hiszik?
Íme:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK