2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Átírta az időjárás a Múzeumok éjszakájának programját – „A nadrág” helyett „A vihar” került színre a Viski Múzeumban

Illés György Cinó  |  2019. 06. 24., 10:48

Szuper program állt össze a Múzeumok éjszakájára, de sajnos a kültéri rendezvényeket elmosta az eső. Épp a színházi előadás kezdődött volna a múzeum udvarán, amikor megérkezett a vihar szele, pár perccel később pedig már szakadt is az eső. Lett volna koncert is, meg csillagászati bemutató is az Érsekkertben, de így is maradt egy csomó izgalmas lehetőség, amit sokan ki is használtak.

Az országos kezdeményezésre hosszú évek óta városunkban is megtartott Szent Iván-éji programokat koordináló Viski Károly Múzeumban a kapcsolódó gyermekrajz verseny képeiből nyílt kiállítás, az emeleten a kuglófsütő versenyre érkezett alkotásokat értékelhette a zsűri után a közönség is, a földszinti Tóth Mike-teremben pedig a dunapataji Tanya Bisztró jóvoltából pacalpörkölt- és kuglófkóstoló várta a múzeumba érkezőket, akiknek – főképp a gyerekeknek – a korábbi években megkedvelt kakukktojás-kereső verseny is remek időtöltést nyújtott. Igaz, megfigyelésünk szerint most könnyebb volt megtalálni az oda nem illő tárgyakat, de lehet, hogy csak az évek során kialakult rutin miatt éreztük így…

A feladat csak látszólag könnyű. Bár volt néhány szemet szúró kakukktojás is, mint például Tóth Mike mellszobrának kalapja, vagy a tüzérségi ágyú csövébe tűzött, megadást jelző fehér zászló, viszont néhány találathoz alaposan végig kellett nézni a tárolókat, így például sasszem és nagy türelem kellett hozzá, hogy az éremgyűjteményben megbújó Donald Trumpra rábukkanjon az ember gyereke…
Összesen 24 oda nem illó tárgyat kellett megtalálni, ami a sok próbálkozó közül csak három vállalkozónak, Balaton Tamásnak, Bolvári Eszternek és Vass Evelinnek sikerült.

A sütő versenyen különdíjat kapott Illés Zoltán, a harmadik helyezett Kressin Anna Elisabeth lett, második helyen Tóth Lászlóné végzett, az elsőséget pedig egy anyja-lánya páros, Ivó Mária és Somorai Anna szerezte meg.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A gyerekeknek kedvenc óvónőjüket kellett lerajzolniuk. A zsűri szerint ez Struczer Dórának, a Csokonai Óvoda csemetéjének sikerült a legjobban. A második helyezett Pusztai Zoé lett az Újvárosi Óvodából, harmadik Vágó Vivien, a Zöldfa Utcai Óvoda növendéke, a Keceli Óvoda egyik tagintézményéből érkezett Varga Csenge pedig különdíjban részesült.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A múzeum udvarán a büfésátorból sült kolbász illata szállt, és jó hangulatú beszélgetéssel töltötték az időt az emberek az udvari programokra várva.

Aztán megjött a vihar…

Este fél kilenckor kezdődött volna a színházi előadás – Dunai Ferencnek A nadrág című darabját adta volna elő a Kalocsai Thália Társulat, utána pedig a kalocsai taggal is rendelkező, bajai Stabil Frazír együttes koncertje szórakoztatta volna a közönséget, ezeket a programelemeket azonban sajnos elmosta az épp a színdarab kezdési ideje előtt lecsapott vihar.

Az érsekkerti dombon a kalocsai csillagász kör két tagja tartott volna bemutatót, és fölkészültek a borús időre is, ezért a megfigyelni tervezett égitestekről felvételeket is bekészítettek, hogy azokat projektorral, laptopról tudják bemutatni az érdeklődőknek. Mindhiába: a felhőszakadás miatt sajnos erre sem kerülhetett sor.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Egyébként, akit az Érsekkertben ért az ítéletidő, az behúzódhatott a nagy rendezvénysátorba, ahol a vihar ellenére a Country Road együttes szülinapi bulijának mindhárom koncertjét – az ünnepelt csapatén kívül a Zöldkereszt Rock Band, valamint a hartai New Generation föllépését is – megtartották.

Képzőművészeti kiállítások élő tárlatvezetéssel

A Galériában a jósnő előre megmondhatta volna, hogy jön a vihar, de nem volt rá ideje, mert tucatnyian vártak rá, hogy sorra kerüljenek. Persze, nem álldogáltak az ajtó előtt, hiszen sorszámhúzós rendszerben jóstehetség nélkül is elég jól ki lehetett számítani, ki mikor került sorra, mivel egy klienssel olyan félórát foglalkozott a látnok.
A jósoltatás egyébként a korábbi években is igen népszerű volt, aki kipróbálta, írja meg a cikk alatt, hogy bejöttek-e jóslatok!

Ugyanott Lakatos Ervin festőművész, a Szent István Gimnázium tanára tartott tárlatvezetést Győrfi Andrásnak a Kék Madár Fesztivál keretében megnyílt kiállításán.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Nicolas Schöffer Gyűjteményben Csomák Lászlóné textilszobrász alkotásaiból nyílt kiállítást május 24. óta tekinthették meg az érdeklődők, most azonban a művész személyes jelenléte és magyarázatai tették még izgalmasabbá a tárlatot. Nézzenek be velünk a kiállításra!

Ráadásként magunk is kipróbálhattuk a sajátos textilszobrászati technológiát, ugyanis a művésznő kézműves foglalkozás keretében mutatta be a textilszobrok készítésének alapjait, a felhasznált anyagokat és eljárásokat.

Ugyanott, a fogadó teremben a villogó Schöffer-dobozokhoz készíthettek betétlapokat a vállalkozó szelleműek.

Az évtizedeken át a Nagy Lajos Könyvtárnak is helyet adó egykori zsinagóga földszintjén berendezett Vincellér Imre állandó kiállítást szintén az alkotó tárlatvezetésével tekinthette meg a közönség. Az emeleti részen műegyetemista fiatalok várták az érdeklődőket látványos kísérletekkel, amiről külön cikket is írtunk, amelybe beágyazva két kísérletet videón is bemutatunk.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK