2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Átírta az időjárás a Múzeumok éjszakájának programját – „A nadrág” helyett „A vihar” került színre a Viski Múzeumban

Illés György Cinó  |  2019. 06. 24., 10:48

Szuper program állt össze a Múzeumok éjszakájára, de sajnos a kültéri rendezvényeket elmosta az eső. Épp a színházi előadás kezdődött volna a múzeum udvarán, amikor megérkezett a vihar szele, pár perccel később pedig már szakadt is az eső. Lett volna koncert is, meg csillagászati bemutató is az Érsekkertben, de így is maradt egy csomó izgalmas lehetőség, amit sokan ki is használtak.

Az országos kezdeményezésre hosszú évek óta városunkban is megtartott Szent Iván-éji programokat koordináló Viski Károly Múzeumban a kapcsolódó gyermekrajz verseny képeiből nyílt kiállítás, az emeleten a kuglófsütő versenyre érkezett alkotásokat értékelhette a zsűri után a közönség is, a földszinti Tóth Mike-teremben pedig a dunapataji Tanya Bisztró jóvoltából pacalpörkölt- és kuglófkóstoló várta a múzeumba érkezőket, akiknek – főképp a gyerekeknek – a korábbi években megkedvelt kakukktojás-kereső verseny is remek időtöltést nyújtott. Igaz, megfigyelésünk szerint most könnyebb volt megtalálni az oda nem illő tárgyakat, de lehet, hogy csak az évek során kialakult rutin miatt éreztük így…

A feladat csak látszólag könnyű. Bár volt néhány szemet szúró kakukktojás is, mint például Tóth Mike mellszobrának kalapja, vagy a tüzérségi ágyú csövébe tűzött, megadást jelző fehér zászló, viszont néhány találathoz alaposan végig kellett nézni a tárolókat, így például sasszem és nagy türelem kellett hozzá, hogy az éremgyűjteményben megbújó Donald Trumpra rábukkanjon az ember gyereke…
Összesen 24 oda nem illó tárgyat kellett megtalálni, ami a sok próbálkozó közül csak három vállalkozónak, Balaton Tamásnak, Bolvári Eszternek és Vass Evelinnek sikerült.

A sütő versenyen különdíjat kapott Illés Zoltán, a harmadik helyezett Kressin Anna Elisabeth lett, második helyen Tóth Lászlóné végzett, az elsőséget pedig egy anyja-lánya páros, Ivó Mária és Somorai Anna szerezte meg.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A gyerekeknek kedvenc óvónőjüket kellett lerajzolniuk. A zsűri szerint ez Struczer Dórának, a Csokonai Óvoda csemetéjének sikerült a legjobban. A második helyezett Pusztai Zoé lett az Újvárosi Óvodából, harmadik Vágó Vivien, a Zöldfa Utcai Óvoda növendéke, a Keceli Óvoda egyik tagintézményéből érkezett Varga Csenge pedig különdíjban részesült.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A múzeum udvarán a büfésátorból sült kolbász illata szállt, és jó hangulatú beszélgetéssel töltötték az időt az emberek az udvari programokra várva.

Aztán megjött a vihar…

Este fél kilenckor kezdődött volna a színházi előadás – Dunai Ferencnek A nadrág című darabját adta volna elő a Kalocsai Thália Társulat, utána pedig a kalocsai taggal is rendelkező, bajai Stabil Frazír együttes koncertje szórakoztatta volna a közönséget, ezeket a programelemeket azonban sajnos elmosta az épp a színdarab kezdési ideje előtt lecsapott vihar.

Az érsekkerti dombon a kalocsai csillagász kör két tagja tartott volna bemutatót, és fölkészültek a borús időre is, ezért a megfigyelni tervezett égitestekről felvételeket is bekészítettek, hogy azokat projektorral, laptopról tudják bemutatni az érdeklődőknek. Mindhiába: a felhőszakadás miatt sajnos erre sem kerülhetett sor.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Egyébként, akit az Érsekkertben ért az ítéletidő, az behúzódhatott a nagy rendezvénysátorba, ahol a vihar ellenére a Country Road együttes szülinapi bulijának mindhárom koncertjét – az ünnepelt csapatén kívül a Zöldkereszt Rock Band, valamint a hartai New Generation föllépését is – megtartották.

Képzőművészeti kiállítások élő tárlatvezetéssel

A Galériában a jósnő előre megmondhatta volna, hogy jön a vihar, de nem volt rá ideje, mert tucatnyian vártak rá, hogy sorra kerüljenek. Persze, nem álldogáltak az ajtó előtt, hiszen sorszámhúzós rendszerben jóstehetség nélkül is elég jól ki lehetett számítani, ki mikor került sorra, mivel egy klienssel olyan félórát foglalkozott a látnok.
A jósoltatás egyébként a korábbi években is igen népszerű volt, aki kipróbálta, írja meg a cikk alatt, hogy bejöttek-e jóslatok!

Ugyanott Lakatos Ervin festőművész, a Szent István Gimnázium tanára tartott tárlatvezetést Győrfi Andrásnak a Kék Madár Fesztivál keretében megnyílt kiállításán.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Nicolas Schöffer Gyűjteményben Csomák Lászlóné textilszobrász alkotásaiból nyílt kiállítást május 24. óta tekinthették meg az érdeklődők, most azonban a művész személyes jelenléte és magyarázatai tették még izgalmasabbá a tárlatot. Nézzenek be velünk a kiállításra!

Ráadásként magunk is kipróbálhattuk a sajátos textilszobrászati technológiát, ugyanis a művésznő kézműves foglalkozás keretében mutatta be a textilszobrok készítésének alapjait, a felhasznált anyagokat és eljárásokat.

Ugyanott, a fogadó teremben a villogó Schöffer-dobozokhoz készíthettek betétlapokat a vállalkozó szelleműek.

Az évtizedeken át a Nagy Lajos Könyvtárnak is helyet adó egykori zsinagóga földszintjén berendezett Vincellér Imre állandó kiállítást szintén az alkotó tárlatvezetésével tekinthette meg a közönség. Az emeleti részen műegyetemista fiatalok várták az érdeklődőket látványos kísérletekkel, amiről külön cikket is írtunk, amelybe beágyazva két kísérletet videón is bemutatunk.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei