2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Költségvetési vita örökzöldekkel és új slágerekkel – „Általános tartalék: nulla forint, céltartalék: nulla forint. Teljesen kiürítjük a kasszát.”

Illés György Cinó  |  2019. 02. 14., 16:49

Már nem újdonság városunkban, hogy első nekifutásra nem nem megy át a költségvetés-tervezet. E cikkünkben a vita során hangoztatott érveket vesszük górcső alá, amelyek közt többéves slágertémák köszöntek vissza, köztük a KalocsaKOM értékesítése, illetve a Kft.-k adósságainak mértéke és eredete, amihez most még a város beruházásaiban látható késedelem és annak okai is fölzárkóztak. Nem rövid cikk, de a testület tagjai telehintették magvas gondolatokkal, szóval, érdemes!

Emlékezetes: már tavaly előtt is csak második körben fogadta el a büdzsét a grémium többsége, ugyanis első menetben végül visszavonta azt előterjesztő, ami tavaly megismétlődött, de akkor neki is futottak a szavazásnak, amely azonban nem kapott többséget. Mondhatni, városunk újabb keletű, „szép”hagyományai folytatódtak tehát a mostani költségvetési vitát záró szavazással.


Forrás: Illés György Cinó

A költségvetést egyébként március közepéig kell elfogadni, ellenkező esetben kényszerpályára állhat a város, amit Bálint József is kifejtett a rögtön az ülés után, hétfő délután tartott sajtótájékoztatóján – amelyről már aznap írtunk. E sajtótájékoztató is okoz némi dezsavűérzést, mivel tavaly is tartott egy sajtótájékoztatót Bálint József, amelynek akkor a nyugdíjasok karácsonyi 2000 forintja, vagy annak esetleges elmaradása volt a tárgya – ez végül nem következett be, ahogyan ezt a polgármester előre is jelezte.

A figyelmet viszont éppen az az Angeli Gabriella irányította annak fedezetét jelentő forrás tartalékalapba helyezésére, akinek szavazata legjobban hiányzott most is a polgármesternek a szavazásnál.


Forrás: Illés György Cinó

A következő, február 28-ai testületi ülésen, vagy az azt követő két hétben mindenképpen újra benyújtja a tervezetet Bálint József, egyelőre nem tudni, hogy változatlan formában, vagy módosításokkal. Tavaly az utóbbi, előző évben az előbbi forgatókönyv valósult meg, és mindkét esetben végül kialakult a szükséges támogatás.

„Kalocsán nem jó irányba mennek a dolgok!”

 – mondta a költségvetési vitában elhangzott fölszólalása felütéseként Filvig Géza képviselő, aki szerint ismét sarokponthoz ért a testület a mostani költségvetés tárgyalásával: meg kell határozniuk a város pénzügyi irányát a 2019-es évre. Filvig sajnálkozását fejezte ki, hogy ismét hirtelen kell tárgyalni, sürgős döntést hozni, mert csak három nap van a határidőig.

Úgy vélte, a négy éve működő testületi többség a polgármester javaslatára több stratégiai irányt határozott meg, azonban ezek pozitív hatásait nem érzékelik a kalocsaiak, pedig már régen éreznünk kellene. Ehelyett folyamatos bizonytalanságérzete van az itt élőknek a város működésével kapcsolatban – fogalmazott Filvig, aki szerint teljesen mást érzékelnek mindennapjaikban a lakók, mint amit a polgármester mond.
Emlékeztetett, hogy

A TESTÜLETI TÖBBSÉG 500 MILLIÓNYI VAGYONT ADOTT EL.

Ezt véleménye szerint fölélték: semmit nem vettek, nem építettek ekkora értékben. Óvott attól, hogy ide sorolják a pályázati bevételeket, mert az más forrás. Úgy vélte, az építményadó emelése nem látszik meg a költségvetésen, nincsenek plusz városi szolgáltatások.

A KÉT KFT. ÖSSZEVONÁSÁTÓL REMÉLT MEGTAKARÍTÁS ELMARADT: A „GIGA” KFT. 2,9 MILLIÓVAL TÖBBE KERÜL, ÍGY A SZÁMOK NEM TÁMASZTJÁK ALÁ AZ ÖSSZEVONÁS INDOKOLTSÁGÁT.

A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény esetében önként vállalt feladatból tervezett működési bevételnek a tavalyi 86 millió helyett a 2019-es évre 114 milliót terveztek, tehát 28 milliós többletbevételt remélnek, aminek beérkezését bizonytalannak vélte.
A kiadási oldalon a partnervárosi kapcsolatokra a tavalyi összeg másfélszeresét, kettő helyett hárommilliót terveztek be polgármesteri hatáskörben, vagyis egymillió forinttal megnövelte polgármester a saját keretét.


Forrás: Illés György Cinó

Hiányolta a gyermek- és ifjúságpolitikát, kevesellvén a sport- és ifjúsági egyesületek, szervezetek, a GYIÖK általános és programtámogatásait, egyéb sportcélú kiadások forrásait, amire idén a tavalyinál csak félmillióval több, 14,5 millió jut, míg a testvérvárosokra 1 millióval többet költenének.

„AZ ÁLTALÁNOS TARTALÉK NULLA FORINT, CÉLTARTALÉK NULLA FORINT. TELJESEN KIÜRÍTJÜK A KASSZÁT!”

– emelte ki Filvig Géza, amit kockázatosnak ítélt.

Bálint József szerint viszont az élet hozza meg, hogy jó irányba mennek-e a dolgok.

A POLGÁRMESTER LESZÖGEZTE: A VÁROS KÖLTSÉGVETÉSE ÉS MŰKÖDÉSE STABIL.

Önök sohasem szavazták meg a költségvetést, ezért nem értem, hogy’ jön Ön ahhoz, hogy elszámoltasson bennünket?”– kérdezte, nehezményezve Filvig kritikáit, és hiányolva az építő javaslatokat, majd elmondta, nem használták föl a bevételeket, hanem a stabilizációra kellet, nem herdálták el.
A beruházások most indulnak – mutatott rá a polgármester.

Ugye, nem kell mondanom, hogy a TOP-os beruházásokat ki ütemezte – kérdezte, reményét fejezve ki, hogy a következő önkormányzat befejezi azokat, hiszen most tavasszal elkezdik a kivitelezést. A testvérvárosokra szánt keret növelését pedig indokolja, hogy plusz egy testvérvárosa lett Kalocsának.

Hol vannak a megtakarítások?

A közétkeztetési intézmény a polgármester szerint nagyon jól működik, amit azzal támasztott alá, hogy az intézmények közül az kapja arányában a legkisebb, 11 százalékos támogatást a költségvetésből, és nem halmozott föl adósságot.

A jogi értelemben január 25-ével összeolvadt Kft.-ktől már most eredményt várni – amint Bálint fogalmazott – közgazdasági nonszensz. Végül hangsúlyozta, hogy a négy és fél év alatt mindig kifizették a számlákat, már 30 napra, míg az előző önkormányzat idején sokszor 60 napra sem teljesítették a követeléseket.

Török Ferenc szerint az 500 millió forintos többletből tudtak határidőre fizetni, ugyanakkor a várost ennél jóval kisebb, 145 milliós hiánnyal vették át, miközben az előző önkormányzat energetika beruházásainak következtében sok megtakarításnak kellett jelentkeznie a kiadások oldalán is, bár ezt külön nem mutatják ki.

Most körülbelül tízmilliót fizetünk a közvilágításra, meg lehet kérdezni a pénzügyminiszterünket, hogy mennyit fizettünk mielőtt a korszerűsítést megcsináltuk.”

Az, hogy a költségvetést nem szavazzák meg, nem jelenti azt, hogy nem éreznek felelősséget a város iránt, sőt, épp azért nem szavazzák meg. A szavazataiktól függetlenül pedig elmondhatják a véleményüket.


Forrás: Illés György Cinó

Fájlalta, hogy ebben az évben nem követték azt az előző önkormányzat idején meghonosított hagyományt, hogy a költségvetést, még mielőtt testületi ülésre került volna, a képviselők együtt megvitatták a pénzügyi osztályvezetővel közösen, akinek föltehették kérdéseiket. Emlékeztetett, hogy ezen alkalmakon sok olyan dolog merült föl, ami pozitívan hatott a költségvetés jobb összeállítására.


Az „örökzöld” KalocsaKOM és a háttéralkuk

Ugyanakkor szöget ütött a fejébe, amit egy hasonló eset kapcsán két vagy három hónappal ezelőtt Bolvári Ferdinánd mondott, ő ugyanis úgy fogalmazott, hogy 

megköttettek a háttéralkuk, bizonyos dolgok eldöntődnek úgy, hogy nem biztos, hogy minden képviselőnek tudnia kell róla.”Töröknek most is ez volt az érzése, ezért meg is kérdezte, hogy

ezek az alkuk most is meg köttettek-e, és ha ezek az alkuk megvannak, akkor melyek azok, és kinek milyen plusz lehetősége van a költségvetésben ide-oda eltéve, ami Adott esetben akár minket is érdekelhet?”Ez az információ bizonyára olvasóinkat is érdekelné, de Bálint József a maga részéről lehűtötte a várakozásokat:

Én természetesen nem kötöttem ilyen alkukat, úgyhogy nem értem az Ön felvetését (…) Nem tudom, hogy milyen [alkukról van szó], ha Bolvári képviselő úr tud [beszélni arról], hogy milyen ’izéket’ [háttéralkukat] kötött, akkor beszéljen róla! Én nem kötöttem semmiféle alkut senkivel.”A KalocsaKOM-ot azért adták el – fejtette ki a polgármester –, mert lehetőségük volt rá, ugyanis szerinte elődje idején is volt erre szándék, csak nem jártak sikerrel.

Önök is megpróbálták eladni, mert tudom tiszta kézből ezt, hiszen én beszéltem olyan személlyel, aki a kabinetjének a tagja volt, aki elmondta, hogy ők is el akarták adni, a kalo[csa]KOM-ot, nem sikerült. Erre Török Ferenc kijelentette:

Nem tudom, hogy ki mondta, hogy mi ezt terveztük. Én úgy gondolom, hogy nekem tudnom kéne arról, hogy ha mi azt terveztük volna”.Ám ő nem tud róla, sőt ők voltak azok, akik kézzel-lábbal tiltakoztak az eladás ellen, amit utólag is igazolva lát amiatt, hogy drágább lett és meg is változott a szolgáltatás, míg a város kezelésében szerinte ugyanilyen, sőt jobb szolgáltatásokat nyújthatna a kábelszolgáltató.

„Számháború”

Török az előző ciklussal kapcsolatban azt is fölidézte, hogy hogy ők 2014-ben folytatásra készültek, és megvoltak a gazdasági és egyéb elképzeléseik arra, hogy a 2015-ös évre nullás költségvetést készítsenek, és úgy KalocsaKOM-ot sem kellett volna eladni. Ugyanakkor elismerte, hogy ez egy számháború, amelyben mindenki azt hiszi el, amit akar.

Ebben Bálint József is egyetértett, mondván, hogy már sohasem tudjuk meg a választ egyikre sem, se azt hogy az stabilizáltak volna-e ’15-ben, sem azt, hogy az elképzelések bejöttek volna-e. Bálint szerint ugyanakkor a cégeladására szükség volt, mert forrást kellett találni.

A polgármester a Kft.-k adósságait is említette, mondván, azt a másik oldal sohasem veszi számításba.

Az akkor nem volt kimutatva (…) Nem is akarok belemenni a Kft.-k dolgába, mert csúnya számok jönnének ki.”Az egyeztetés csak a pénzügyi bizottsággal kötelező – mutatott rá Bálint, de amikor voltak egyeztetések, azokon két év óta nem vettek részt a Fidesz-KDNP képviselői, két évvel ezelőtt, amikor ott voltak, hozzá se szóltak semmit, a tavalyira meg el se jöttek – méltatlankodott a polgármester, mondván:

Milyen egyeztetést akar?! (…) Ha nem akarnak egyeztetni, akkor fölösleges egyeztetünk, ez a véleményem.”A tervezetet nem most kapták meg a képviselők, lehetett volna jönni egyeztetésre, hiszen október óta megindult a tervezés – mondta Bálint József, hozzátéve, hogy amikor egyeztettek, akkor is nyitva volt a kapu, egyes képviselők el is jöttek.

Filvig Géza szerint viszont igenis, voltak költségvetési vonatkozású javaslataik, csak ezek ezeket mind lesöpörték. Az ingatlaneladásokkal kapcsolatos álláspontjukat is mindig lesöpörték az asztalról, ahogyan azon javaslatát is, hogy részletesen vizsgálják meg, hogy mire költik a Kft.-knek adott hatalmas, százmillió forint fölötti póttámogatásokat, vagy amikor egy megbízási szerződéssel foglalkozó személyt akart beszámoltatni, hogy mit dolgozik, a többség akkor is leszavazta.

Azt is fölidézte, hogy a választások után a Fidesz-KDNP-s képviselők egyetlen bizottság elnöki helyett sem kaptak, és külső bizottsági tagságot is csak egyet osztottak nekik, ami a választási eredmények arányát egyáltalán nem tükrözte.

 Ki kit szorított ki (jobban)?

Erre a polgármester visszakérdezett, hogy a Török Ferenc által vezetett testület hány elnöki helyet adott az ellenzéknek, amire Filvig morgolódva emlékeztette, hogy összesen három képviselő volt nem Fidesz-KDNP-s. Bálint ezt elismerve fölidézte, hogy az egyikkel meg is egyeztek, a másik kettővel viszont nem, sőt olyan SZMSZ-t csináltak hogy csak frakcióvezető és a bizottság elnök szólhatott hozzá, miközben egyedül Filvigéknek volt frakciójuk.

Ez is bele játszott abba, hogy nem kaptak annyi helyet, de külsős helyeket kaptak, és utána azért ezt helyre raktuk, ez helyére került később.
A pénzügyi bizottság egyhangú támogatását tolmácsoló Katus Attila, is reflektált Filvig mondanivalójából arra, hogy „a lakosság szerint nem jól mennek a dolgok”. Szerinte ugyanis a lakosság legutóbb 2014-ben mondhatta utoljára, hogy nem jól mennek a dolgok, és legközelebb az őszi választáson mondhatják újra.


Forrás: Illés György Cinó

A jogi bizottsági bizottság döntését Filvig Géza ismertette: ők 4 igen szavazattal 1 tartózkodás ellenében támogatták az előterjesztést.

Szabó Balázs elgondolkodtató érvei, jobbra, balra

Szabó Balázs a vita elején elhangzott „ bizonytalanság” szóhoz kapcsolódva fölidézte, hogy amikor 2015 januárjában első sportbálját szervezte, fölvette a kapcsolatot azzal a kecskeméti céggel, amelyik az előző években is szállította a díjakat.

Amikor mondtam, hogy hova szeretném kérni a számlát, azt mondta hogy jó, akkor itt a vége, köszöni szépen, és akkor nem szeretnék vállalni ezt megbízást, mert egy éven túli kifizetések történtek, sőt még talán kifizetetlen számlák is voltak.Végül mégis létrejött az üzlet, és 30 napon belül fizettek is, ahogyan azóta is folyamatosan az együttműködés, és e cég is azóta mindig megkapja a pénzét 30 napon belül – mondta Szabó.


Forrás: Illés György Cinó

Azzal viszont egyetértett, hogy a KalocsaKOM megmenthető lett volna, amihez a takarékossági lépéseket hamarabb meg kellett volna tenni, és fel kellett volna vállalni, hogy az önkormányzat ne fizesse ki a jogi értelemben ki nem követelhető tartozásokat.

A mostani rendelettervezet is tartalmaz olyan tételt, ami miatt nem tudta támogatni Szabó. Példaként a nemrég elfogadott fásítási programot említette, amivel ő nem értett egyet, és most sem támogatja, hogy az idén már 18 millió forint értékben fákat vágjunk ki, és azkat kézi erővel kitermeljük. Ráadásul a program szerinte olyan díjazásokat is tartalmaz, amivel szintén nem ért egyet.

Ezt a polgármester pontosította, azzal, hogy csak a veszélyes fák kivágására van betervezve mindössze 7,5 millió, tehát még nem valósul meg az első ütem, aminek teljes költsége 14 millió lett volna.

Nem ment át

Végül szavazásra bocsátotta a költségvetési rendelet tervezetét,

  • 5 milliárd 195 millió 674 ezer forint költségvetési főösszeggel
  • 2 milliárd 768 millió176 ezer forint költségvetési bevétellel
  • 2 milliárd 226 millió 908 ezer forint belső finanszírozási bevétel
  • 200 millió külső finanszírozási bevétellel
  • 4 milliárd 958 millió 190 ezer költségvetési kiadások és
  • 237 millió 484 ezer forint finanszírozási kiadással

A JAVASLAT 6 IGEN SZAVAZATOT KAPOTT, AMI NEM ELEGENDŐ AZ ÖSSZES SZAVAZÁSRA JOGOSULT TÖBBSÉGÉHEZ, ÍGY ELSŐ KÖRBEN IDÉN SEM MENT ÁT A TESTÜLETEN KALOCSA VÁROS ÉS INTÉZMÉNYEI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK TERVEZETE.

A Fidesz-KDNP képviselői a hangoztatott indokok alapján nemmel szavaztak, összesen hárman, ugyanis Tihanyi Tiborné erről az ülésről hiányzott. Rajtuk kívül Angeli Gabriella és/vagy Szabó Balázs szavazata hiányzott ők ugyanis tartózkodtak a szavazásnál.

Ami azt illeti, főleg Angeli Gabrielláé hiányzott, ő ugyanis a jelenlegi városvezetéssel egy csónakban evezett be a kalocsai önkormányzatba.

Azóta viszont sok víz lefolyt a Vajason, de ígérjük, erre még visszatérünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK