2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megint nőtt a mozgástér – Utólag nyert forrást Kalocsa a közétkeztetési infrastruktúra fejlesztésére

Illés György Cinó  |  2017. 09. 25., 09:59

Szeptember 13-án tartott sajtótájékoztatóján több fontos bejelentés közt arról számolt be dr. Bálint József polgármester, hogy a gyermekétkeztetést ellátó Jókai utcai főzőkonyha korszerűsítésére utólagosan nyert 19 millió forintot az önkormányzat. A munkát már befejezték, a forrást a város költségvetéséből biztosították, így az e célra lekötött eszközök fölszabadulnak, újabb könnyítést nyújtva az idei büdzsének.

A polgármester azon a sajtótájékoztatón jelentette be a Duna-híd építéséhez, illetve a paksi bővítéshez kapcsolódó közútfejlesztésekre vonatkozó kormányzati döntések hírét, valamint az óvodaépítési pályázat ügyéről, ezzel összefüggésben a Parkgondozó költöztetésére irányuló tervek helyzetéről. Az utóbbi témákat csokorba fogva tárgyaltuk, mivel azok együttesen tesznek lehetővé egy átfogó turisztikai és kulturális célokat összekapcsoló fejlesztést az egykori parádés istálló területén, illetve a Parkgondozó Kft. azzal szomszédos telkén, amely elképzelésekről szintén beszélt Bálint József múlt csütörtökön.
Ezeken kívül a város más, részben már megvalósult, részben beadott pályázatok nyomán elbírálás alatt álló, részben a kivitelezés szakaszában lévő projektjeiről is szólt a polgármester.
E cikkünkben a Jókai utcai konyha felújítása kerül terítékre.

Megelőlegezve

Korábban hatósági előírások teljesítése érdekében végezték el a nem halasztható felújítási munkálatokat a gyermekétkeztetés feladatát végző Kalocsai Közétkeztetési Intézmény Jókai utcai főzőkonyháján. Előzőleg a város pályázatot adott be a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium közös pályázatán, étkeztetési fejlesztések céljára. Mégis saját forrást kényszerült fölhasználni az önkormányzat, mivel a munkát a nyár folyamán el kellett végezni, de a beadott pályázat elbírálása még nem történt meg. Így

A VÁROSI KÖLTSÉGVETÉS TERHÉRE ÚJÍTOTTÁK FÖL A FŐZŐKONYHÁT, AMELYRE AZONBAN BÁLINT JÓZSEF MÚLT HETI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA SORÁN TETT BEJELENTÉSE SZERINT UTÓLAG ELNYERTE A FORRÁST KALOCSA.

Az elnyert 19 milliós forrásból 6 millió eszközvásárlásra, 13 millió az építési, kivitelezési munkákra fordítható.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester a beruházás műszaki tartalmát ismertetve elmondta: korábban vásároltak két új üstöt, ezeknek az új biztonsági előírásoknak megfelelő gázhálózati bekötése és a szükséges szellőztető berendezések beépítése mellett az épületet is megújították. Aljzatcserét végeztek az épületben, kifestették, és az ivóvízhálózatot is teljesen fölújították.

A MUNKÁLATOK AUGUSZTUS ELEJÉN KEZDŐDTEK, SZEPTEMBER ELSEJÉN PEDIG MÁR MEGKEZDHETTE A KONYHA KÖZÉTKEZTETÉSI FELADATAINAK ELLÁTÁSÁT.

A forrásigény fedezésére szintén augusztusban adtak be pályázatot, amelynek kiírása lehetővé tette, hogy kedvező elbírálás esetén utólagosan, már elvégzett beruházás fedezetét biztosítsák belőle.

Ez az összeg tehát a város költségvetését tehermentesíti.
Bár az eredeti költségvetésben a konyhafelújítás nem szerepelt, de a fejlesztés elhatározásakor a forrásigény ellentételezésére a költségvetés módosításával kellett pénzeszközöket ide átcsoportosítani. Az ekkor lekötött összeg a támogatói döntés értelmében tehát fölszabadul.

Reménykedhet Kalocsa?

A pályázati eredmény kapcsán Bálint József rámutatott:

A PÁLYÁZAT SIKERÉVEL IMMÁR MINISZTÉRIUMI PÁLYÁZATOT IS NYERT KALOCSA.

Amint a polgármester fogalmazott:

Megtört az az átkozott vonal, ami eddig volt, hogy a minisztériumokban sorra utasították el a pályázatainkat, vagy pénzhiány miatt, vagy sorrendiségi kérdéseket állítottak. Tehát nem szakmai kifogások merültek föl, a pályázataink színvonala, alak és tartalom szempontjából megfeleltek, azokat pénzhiány, vagy túljelentkezés miatt utasították el. A MOST ELNYERT PÁLYÁZATI FORRÁSOK A POLGÁRMESTER SZERINT REMÉNYT ADNAK ARRA, HOGY MOST MÁR BE TUDJÁK INDÍTANI KALOCSÁN a FEJLESZTÉSEKET.

Költségvetés: beszivárgó friss levegő

A költségvetés helyzetét javító eseményekkel már korábban is foglalkoztunk, akkor a falvakkal közös szennyvízberuházás kapcsán keletkezett visszafizetési kötelezettségünket vállalta át az állam, emellett az Öveges-program miatt is 50 millióra pereskedtünk az állammal, illetve a szennyvízprojekt miatti, a konzorciumban társult falvakkal folytatott jogvita kapcsán is 40 milliós mozgásteret reméltünk fölszabadítani.

Ez utóbbi ügyben akkori cikkünk óta már megszületett a másodfokú ítélet, de a bíróság nem fogadta el városunk keresetét. Ezzel kapcsolatban a legutóbbi ülésén, zárt ajtók mögött határozott a képviselő-testület arról, hogy

AZ ÍTÉLETTEL SZEMBEN AZ UTOLSÓ JOGORVOSLATI LEHETŐSÉGET IS KIHASZNÁLJA A KALOCSAI ÖNKORMÁNYZAT.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK