2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Nem fogadta el az FB a Vagyonhasznosítási Kft. üzleti tervét– Kilencből négy és fél milliót mégis odaadtak a cégnek

Illés György Cinó  |  2018. 01. 07., 20:52

Takarékossági szempontok szerint megkurtították a város Kft.-inek üzleti terveiben igényelt költségvetési támogatásokat, illetve első helyen erre tett javaslatot a polgármester, de a Vagyonhasznosítási Kft. esetében később világossá vált, hogy a Kalocsa Szíve program fönntartásával kapcsolatos feladatok miatt ekkora megszorítás nem tartható. Négy új alkalmazottal számolt a terv, végül két új munkaerő fölvételével és célzott átszervezésekkel megoldhatónak látszik a feladat. Ezzel bő 4,6 milliót spórol a város a tavaly év végén, személyeskedéstől sem mentes vita után meghozott önkormányzati döntés nyomán.

Technokrata módon, fűnyíró elven javasolta visszavágni a város maradék két Kft.-jének önkormányzati támogatási igényét dr. Bálint József polgármester, amely javaslat szellemi szerzője egyértelműen a pénzügyi osztály vezetője volt a Parkgondozó Kft. ügyvezetője, Loibl László szerit – ez derült ki az ügyvezetőnek a cég telephelyén e hét szerda délelőtt megtartott sajtótájékoztatóján elmondottakból.

Az alkalmon Loibl a cég alulfinanszírozottsága, a kötelező önkormányzati feladatok ellátásának a támogatáson jóval túlmutató költségei kapcsán drámai képet festett a városüzemeltetés – parkgondozás, síkosságmentesítés, viharkár-elhárítás – terén a 2018-as év tekintetében épp úgy, akárcsak a vállalat távlati sorsát illetően.

Azon a sajtótájékoztatón Loibl László ügyvezető az általa vezetett cég támogatásáról hozott döntést a Vagyonhasznosítási Kft. tekintetében született, hasonló célú határozattal vetette össze. Utóbbi esetében ugyanis a jövő évi, üzleti terv szerinti többletigénylésből levonni szándékozott bő 9 millió forint felét végül mégis a társaságnál hagyták, míg a Parkgondozó esetében nem született kompromisszum.

A Vagyonhasznosítási Kft. támogatásáról szóló döntés előzménye volt, hogy a cég 2018-as üzleti tervét a Kft. felügyelő bizottsága nem fogadta el – ahogyan ezt Loibl is kiemelte az említett tájékoztatón.

JÓ KÉRDÉS LEHET, HOGY MIÉRT UTASÍTOTTA EL AZ FB AZ ÜZLETI TERVET?!

Ezt kérdezte dr. Angeli Gabriella képviselő is Katus Attila FB-elnöktől a cégek támogatásának kérdését napirendre tűző, tavalyi utolsó, december 21-ei testületi ülésen, hogy miért nem fogadta el a felügyelő bizottság az üzleti tervet, és mire alapozva kérték annak átdolgozását.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bálint József kifejezésre juttatta, hogy számára újszerűen hat, hogy „elszámoltatjuk a felügyelő bizottságot”, mégis megadta a szót Katus Attilának, a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. FB-elnökének, aki elmondta, hogy az ülésen egy önálló módosító javaslat hangzott el Szabó Balázs részéről, ezért őt kérte, hogy ismertesse a javaslatot.

Szabó valóban szót kapott, így kifejtette, hogy

AZ ÜZLETI TERVBEN A 2017. ÉVI ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSHOZ KÉPEST TÖBBLETKÉNT KÉRT 13 MILLIÓ 868 EZER FORINT TÁBLÁZATOS LEBONTÁSÁNAK SORAIBÓL EGY TÉTELLEL KAPCSOLATBAN FOGALMAZÓDOTT MEG KÉTELY. EZ A KALOCSA SZÍVE PROJEKT KERTÉBEN NÉGY FŐ ÚJ DOLGOZÓ ALKALMAZÁSA, AMI NAGYON KIRÍVÓ, ÖSSZESSÉGÉBEN 9,29 MILLIÓS KÖLTSÉG.

A képviselő azt firtatta, hogy tartoznak-e ehhez tényleges többletfeladatok, és milyenek. Mint elmondta: a Kalocsa Szíve projekt elérkezett az ötéves fönntartási szakaszba, az ezzel kapcsolatos vállalások az előző évben nem jelentkezett költségekkel járnak. Említette továbbá az uszodai hőszivattyús beruházást, amelynek telepítése után a karbantartás költségeivel is számolni kell. Elismerte, hogy ezeknek a feladatoknak személyi, illetve egyéb költségvonzata van, ugyanakkor úgy vélte, hogy a pályázat miatt szükséges négy főt nem feltétlenül kell kívülről alkalmazni, hiszen van olyan munkatársa a Kft.-nek, akinek a 8 órás munkaidejébe igenis belefér például az adminisztratív feladatok ellátása.

Arra is emlékeztetett Szabó, hogy nemrégiben kilépés vagy felmondás miatt felszabadult egy hely, ami által megtakarított költségből fedezni lehet az egyik, a Kalocsa Szíve program miatt szükséges dolgozó bérét.

EZÉRT ARRA TETTEK JAVASLATOT, HOGY A 9,28 MILLIÓT A KÉT EMLÍTETT TÉTEL MIATT FELEZZÉK MEG, ÉS A CSÖKKENTETT, 4,64 MILLIÓS TÖBBLETKERETRE TERVEZVE DOLGOZZÁK ÁT AZ ÜZLETI TERVET. AZONBAN EZT AZ ÜGYVEZETŐ NEM TETTE MEG, EZÉRT NEM FOGADTA EL A FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG A TERVEZETET,

azzal a vélekedéssel, hogy a négy fő többletigényből kettőt a meglévő keretből lehetne biztosítani a program sikeres végigviteléhez.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Hallgattassék meg a másik fél is…

Simon Zoltán azt kérdezte a Kft. vezetőjétől, hogy kielégítőnek tartotta-e az egyeztetést, a közös álláspont megvitatását a javaslatról szóló döntés meghozatala előtt. Simon szerint sok kérdés feloldható lenne, ha az ügyvezető is szót kaphatna, és elmondhatná az indokait, kiegészítéseit.

Erre a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetője, Pécsi Tiborné lehetőséget is kapott, de Simon első kérdésén átsikolva elmondta: a Kalocsa Szíve pályázat megvalósult a Kft. keretein belül,  s a pályázat olyan előírásokat tartalmaz, amelyeket a fenntartási időszak alatt éves elszámolással igazoltan teljesíteni kell.


Forrás: Illés György / KALOhírek


A FELTÉTELEK KÖZT 9 ÚJ ALKALMAZOTT FOGLALKOZTATÁSA IS SZEREPEL, AMELYBŐL 5 FŐ FELVÉTELÉT KÜLSŐ INTÉZMÉNY, MÁS VÁLLALKOZÓ ÁTVÁLLALTA, AMIRE A PÁLYÁZAT LEHETŐSÉGET AD. ÍGY NÉGY FŐ FOGLALKOZTATÁSÁT KELL MEGOLDANI.

Az ügyvezető megjegyezte, hogy ilyen pályázatok fönntartásában még nincs tapasztalata, de értelmezése szerint a pályázati feltételeknek új dolgozók feltételével tudnak korrekt módon megfelelni. Ezért két főt minimálbérrel és kettőt garantált bérminimummal vennének föl, ezek összköltsége adja a mintegy 9,3 milliós többletforrás-igényt.

AZ ÜGYVEZETŐ SZABÓ BALÁZS ÉRVEI KÖZÜL EGYEDÜL AZT TARTOTTA ELFOGADHATÓNAK, AMELY A CÉGTŐL ELTÁVOZOTT DOLGOZÓ HELYÉRE, ÍGY MÁR A KALOCSA SZÍVE FÖLVEENDŐ ALKALMAZOTTRA VONATKOZOTT, ÁM A MÁSIK HÁROM DOLGOZÓNAK VÉLEMÉNYE SZERINT MINDENKÉPP ÚJ STÁTUSZKÉNT KELL SZEREPELNIE A CÉGNÉL.

Az ügyvezető hozzátette, hogy a 2018-as évtől az uszodánál beépített hőszivattyúk karbantartása is új költségként jelentkezik.

„A pályázatokkal nem lehet szórakozni”

ANGELI GABRIELLA SZERINT FELFOGHATATLAN, HOGY A KALOCSA SZÍVE PROGRAMHOZ SZÜKSÉGES NÉGY DOLGOZÓ ALKALMAZÁSÁNAK FINANSZÍROZÁSÁT A KFT.-NEK KELLENE MEGOLDANIA.
 
A képviselő a felügyelő bizottság álláspontját úgy értelmezte, hogy négy dolgozó elküldésével, majd a helyükre négy új felvételével kívánnak a pályázati feltételeknek megfelelni. Úgy vélte, bár vannak, akik ezt megteszik, de egy önkormányzati Kft. esetében ezt a megoldást nem kellene választani. Angeli szerint,

HA CSAK A MUNKAKÖRI LEÍRÁSOKBAN EGY ÚJ FELADATKÉNT SZEREPELTETIK A KALOCSA SZÍVE PROGRAMBAN VÁLLALT KÖTELEZETTSÉGEKET, AZ NEM LESZ ELEGENDŐ.

Aki ismeri a Kalocsa Szíve programot, az tudhatja, hogy nem hasraütésszerűen kérték azt a kilenc főt, tehát nekik van pontos leírásuk, hogy milyen feladatokat kell elvégezni, és ha ezt nem teljesíti a város, illetve most a Vagyonhasznosítási Kft., akkor itt súlyos visszafizetési kötelezettségek lennének. Ezért szerinte semmiképp sem megoldhatóak e a feladatok a társaság meglévő személyi állományával, már csak azért sem, mert ha ezt a négy főt átszervezik a Kalocsa Szíve programmal kapcsolatos feladatokra, akkor

HOGYAN FOGJÁK A MOSTANI FELADATOKAT ELLÁTNI?


Forrás: Illés György / KALOhírek

Válaszképp a polgármester elmondta, hogy a Kft. pénzügyi helyzetéről kapott előzetes jelzések szerint a cég lehetőségei megengedik, hogy ezt a négy főt most alkalmazza, ám később lehetséges, hogy annak fedezetéhez hiányzó részt önkormányzati forrásból kell majd finanszírozni. Ugyanakkor megnyugtatta a képviselőt, hogy 

mi sem szeretnénk visszafizetni. Ezért mindenki, már három év után is, annyi ésszel rendelkezik, hogy a pályázatokkal nem lehet szórakozni. A cégnek is futja rá?

A polgármester úgy látja, hogy a Kft. legalább fél évig tudja finanszírozni az új munkahelyeket, de a rendszer nem zárt, így a későbbiekben is lehet a támogatás összegén módosítani.

Katus Attila elmondta: a bizottság megvizsgálta a társaság első féléves eredményét, és úgy látták, hogy a feladat finanszírozható marad a javasolt csökkentés mellett is.

Szívtől szívig üzenet az értelmező képességről

Szabó Balázs dr. Angeli Gabriellának adott válaszát személyes megjegyzéssel kezdte:

Ahhoz képest, hogy képviselő asszony jogász, az értelmező képességével vagy baj van, vagy nagyon akarja, hogy baj legyen.Kifejtette: amint elmondta, támogatták két új fő felvételét, és senki nem tett javaslatot arra, hogy „kirúgjanak négy főt”, nem értette, ezt miből „szűrte ki” képviselőtársa.

Egy harmadik fő önként távozott, helyette, az ő személyi költségének felhasználásával alkalmazható egy harmadik személy, a negyedik személy a bizottság véleménye szerint belefér az adminisztráció jelenlegi munkakörébe, hiszen a feladat egyszerű:

Word Excel, nem atomfizika és agysebészet, hanem Word ExcelEzért azt javasolta, hogy a 207,662 ezer forint helyett 203,018 ezer forintot szavazza meg a testület a Kft.-nek. A cég finanszírozási többletigényét részben elismerve javaslatához hozzáfűzte, hogy azt az indítványt, amely szerint a tavalyi támogatási összeget kapja csak meg a cég, a bizottság sem támogatja, hiszen a tavalyihoz képest valóban vannak a Kft.-nek új feladatai. Ám négy fő felvételét túlzónak tartják, e helyett szerintük a cégnek kell áldozatot hoznia, és belső átszervezéssel megoldania a fölmerült problémákat úgy, hogy a Kalocsa Szíve program se kerüljön veszélybe.

Angeli Gabriella az elhangzott, epés megjegyzés miatt személyes érintettsége miatt kért szót.

Kérte a képviselőt, illetve a testület többi tagját is, hogy a személyeskedést mellőzzék. Úgy vélte, a képviselők észérvekkel nem védhető álláspontjukat próbálják „személyeskedéssel takargatni”, továbbá, hogy

A testület munkájához méltóan szíveskedjenek fogalmazni! BÁLINT JÓZSEF – EGYETÉRTŐ HANGON – A VISZONOSSÁG ELVÉRE FIGYELMEZTETTE KÉPVISELŐTÁRSÁT,

majd megkérdezte az ügyvezetőt a bizottság javaslatával kapcsolatos álláspontjáról, mire a vezető jelezte, hogy ezt a kompromisszumos megoldást el tudja fogadni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az előterjesztés a javaslatot két változatban tartalmazta. Az első a tavalyi támogatás fönntartását célozta, a másik az üzleti terv szerinti többletköltségeket is figyelembe vette, így – az uszoda finanszírozása szánt, senki által nem vitatott 65 millió nélkül – 133 millió 237 ezer forintos támogatásról szólt, az utóbbi pedig 142 millió 662 ezer forintról. Szabó Balázs, illetve a felügyelő bizottság javaslatát magáévá téve végül Bálint József a második változatot bocsátotta szavazásra, de a módosítás által javasolt, megfelezett támogatásnöveléssel, amit az ügyvezető is elfogadott.

Ezek után a testület egyhangúlag szavazta meg az üzleti tervben jelzett támogatási többletigény felével megemelt összeget a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető számára.

A szavazást megelőzően az elhangzottakhoz a polgármester azt fűzte hozzá, hogy a cég éves záró beszámolója után, amikor már egyértelműen látható lesz az esetleges nyereség, illetve annak mértéke, az új alapot, teremt a kérdés újratárgyalásához. Bálint József azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy az önkormányzat most első alkalommal akár pénzt is vehet ki osztalék formájában, vagy más módon, amivel példát statuálnának, amelyhez föl kellene zárkózni a másik Kft-.-nek is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.