2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Resti Kornél hihetetlen kalandjai az irodalom zenés panoptikumában – Koncert és próza a Kamarateremben a magyar kultúra napján

Illés György Cinó  |  2022. 01. 28., 07:46

Szükséges némi előműveltség, hogy remekül szórakozzunk a zenekar vezetője révén kalocsai kötődésű „kortytárs” együttes műsorán, hiszen a dalok szövegei és az összekötő szövegek is irodalmi és irodalomtörténeti utalások sokaságát vonultatják föl, rengeteg humorral. De a megfelelő mélységű irodalmi ismeretek híján is még marad a zene, amely hangszerelésében és zenei anyagában is sokszínűségével ragadja meg a hallgatót, méltán az „eredetimegjelöléssel ellátott zenekar” minősítésre. A négytagú kecskeméti együttes már több alkalommal adott koncertet Kalocsán, és a nagy érdeklődésre tekintettel valószínűleg nem is utoljára.

Resti Kornél egy irodalmi téridő-utazó. Egy igazi kalandor, egy kulturális csavargó. A magyar irodalom – és néha a világirodalom – nagyjaival átélt kalandjait a róla elnevezett „kortytárs” zenekar zenésíti meg. A titokzatos alakkal való misztikus kapcsolatuk nyomán megszerzett titkok és rejtjelek megfejtésében a borospalack dörzsölésével előhívott szellem segíti őket – derült ki a zenekar január 21-én pénteken délután hat órai kezdettel a Kamarateremben, a Tomori Pál Könyvtár magyar kultúra napja alkalmából tartott programjainak sorában tartott lemezbemutató koncertjén.

Mindez elég hihetetlennek tűnik, de csak azok számára, akik nem vettek még részt a fiatal zenészekből álló együttes egyetlen nyilvános szeánszán sem. Pedig erre már Kalocsán is több alkalom nyílott: 2018 decemberében ugyanitt adtak koncertet, akkor Cseh Tamás szellemét idézve meg, majd a Kortárs Művészeti Klubban koncerteztek nagy érdeklődés mellett.

Portálunk azért is figyelemmel kíséri a kecskeméti csapat munkásságát, mert a zenekar frontembere, Papp Máté nagyszülei révén kalocsai kötődésekkel is rendelkeznek. De nem csak ezért érdemlik meg a figyelmet, hanem a zenei és irodalmi kulturális örökségünk értő összekapcsolása és népszerűsítése miatt is, amivel már országos elismerést is kiérdemeltek.

MUNKÁSSÁGUK NEM HIÁNYPÓTLÓ,

hiszen mielőtt a zeneiségében és a dalok szövegében is sajátos zenei-irodalmi ötvözetüket létre nem hozták, senkinek eszébe sem jutott volna, hogy ilyent is lehet.

HANEM HIÁNYTEREMTŐ:

Aki egyszer már meghallgatta a zeneileg is igen változatos dalaikat, főleg, ha részt vett már koncertjükön is – ahol a nóták közt néha mély, gyakrabban tréfás utalások sorát fölvonultató összekötő szövegek teszik teljessé a zenei-irodalmi élményt –, annak már könnyen lehet, hogy hiányozni fog, főleg, ha sikerült elcsípni a némi irodalmi, irodalomtörténeti előismeretet feltételező poénokat. Ezeket ugyanis olyan bő kézzel szórják, hogy mindet elkapni már önmagában művészet!

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Nehéz is eldönteni, hogy ezek a bemutatók inkább zenés rendezvények irodalmi áthallásokkal, vagy inkább irodalmi estek, zenei betétekkel. Én az utóbbira szavaznék, ha nem bizonytalanítana el a zenei kínálatuk változatossága:
A zenei idézetek, valamint a sámánzenétől a folklóron át a Latin-amerikai, pop és jazz zenéig terjedő forrásokból táplálkozó stílusgyakorlatok ötvözetét fölvonultató zenei anyag mellé önmagában is egyedi hangszerelés társul. Abban a táltos dob, a tuvai dorombének és a többszólamú vokál ugyanúgy helyet kap, mint egyebek mellett a cselló, a gitár, a szájzongora vagy a koboz, a ritmusszekciót pedig perui cajon, esőbot, csörgő és triangulum színesíti.

Aki ott volt, tanúsíthatja, hogy mindez együtt egy rendkívül izgalmas, egyedi produkcióvá áll össze a négy fiatal muzsikus együttműködésével. Aki nem volt ott, legközelebb ne hagyja ki!

A koncert végén a most bemutatott zenei anyagot tartalmazó CD-t meg is lehetett vásárolni, és a lemezeket a tagok dedikálták is – sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.
A felvétel azonban nem pótolja a koncerten nyújtott élményt, nem csak az élőzene varázsa miatt, hanem azért is, mert a számok közti prózai közjátékok legalább olyan fontos elemei az előadásnak, mint maguk a dalok.

Reméljük, e cikkünkkel sikerült kellőképp fölkelteni a zenekedvelő és az irodalomra is fogékony közönség érdeklődését Resti Kornél muzsikája és hihetetlen történetei, az irodalmunk nagyjairól szóló anekdotái iránt, ízelítőnek pedig egy videót is hoztunk az egyik dalról, fogadják szeretettel!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK