2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

A zene mindenkié – Csík Jánosék koncertje után népzenei seregszemle és népművészeti bemutatók az őszi zenei napokon

Illés György Cinó  |  2020. 09. 18., 14:58

A múlt péntek-szombat-vasárnap megtartott zenei napok – amelynek mottójául Kodály híres mondását választották: „Legyen a zene mindenkié” – legnagyobb érdeklődést kiváltott programja a vasárnap délutáni, a népzene bűvöletében zajlott blokk volt. Ez bizonyára egyrészt a gyakran népes fellépő csoportoknak, másrészt az aznapi sztárvendég, a délután kettőkor kezdődött, aznapi nyitókoncertet adó Csík János és a Mezzo népszerűségének volt köszönhető. Az utóbbi időkben mindinkább a könnyűzene, világzene felé kacsingató, legendás népzenész és kecskeméti muzsikustársai változatos stílusokat ötvöznek zenéjükben, amely azonban hamisítatlan népzenei gyökerekből táplálkozik. Vérpezsdítő koncertjük után, négy órától a Csurgó zenekar gyermekműsora, majd öttől a környékbeli hagyományőrző együttesek népzenei találkozója következett. A népművészet viszont a kísérő programok által az egész rendezvénysorozatot végigkísérte. Például pingálás és gépi hímzés bemutatót is láthattunk, sőt, olvasóink is láthatják videónkon, akárcsak világzenei koncert részleteit!

A zenei napok első két napjának eseményeiről már közöltünk egy összefoglalót, amelyben néhány videóval a koncertek hangulatát is igyekeztünk átadni.
Vasárnap a népművészeté volt a főszerep.

Igaz, nem autentikus népzenével, hanem sokféle stílus keverékével jelentkezett a népzenészként már sok szép zenei élményt adott kecskeméti muzsikusokból álló zenekar, a Mezzo,valamint a táncházi mozgalom legendás alakja, Csík János alkotta formáció. A különböző műfajokkal kacérkodó, eltérő irányzatok felől érkező, könnyűzenészként a szórakoztató ipar magyarországi és külföldi bugyrait bejárt zenészek közös nevezője a népzene, így annak alapjaira, a kávéházi hangulatú dallamokat a magyar népzenével és dzsesszes elemekkel ötvözve, friss, lendületes megszólalással építették föl sajátos hangzásvilágukat, amely a népzene kedvelőinek rendkívül könnyen emészthető elegyet ad.
Győződjenek meg erről az ezen a felvételen elhangzó legényes segítségével!


A magyar népzene mellett azonban a hamisítatlan cigány muzsika – leginkább annak kávéházi változata – is megjelent a koncertprogramban, némi jazz-zel ötvözve. Ezen a videón is ezekből az árnyalatokból álló, robbanékony elegy jelenik meg:


A zárónapra is jutott gyermekprogram, nevezetesen a Csurgó zenekar gyermekkoncertje, amelynek szintén a népzene állt a központjában.

A főleg óvodás korú gyermekeket megszólító, nekik interaktív zenés foglalkozásokat tartó zenekar igyekszik a kicsik mellett minél több korosztályt megszólítani. Ehhez a közös zenei gyökerek, népi kultúránk jelenti számukra a kulcsot: számos népdalt, gyermekjátékokat fölelevenítve, azokat korunk zenei ízlésvilágára formálva hozzák létre egyéni megszólalásukat. Koncertjeik a sok közös játékkal a közönség megmozgatásával elsősorban mégis a gyerekeket célozzák – de elég pontatlanul, ugyanis nem egyszer éppúgy magukkal ragadva a szülőket is, akik gyakran együtt mulatnak, táncolnak, játszanak a porontyokkal.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A programok idején szombaton és vasárnap népi játszótér várta a gyerekeket, és izgalmas népművészeti bemutatók minden érdeklődőt.
Az Érsekkert bejáratánál, a Hagyományok Háza tornácán Tóth Józsefné népi iparművész a gépi hímzést, Pandur Istvánné Marcsa néni népi iparművész a pingálás fogásait mutatta be az arra járóknak. Nézzék meg erről készült videónkat!


A térség népzenei seregszemléje

A vasárnapi koncerteket követő népzenei találkozón a környék hagyományőrző csoportjai sorakoztak föl, ami a kicsiny földrajzi távolságok ellenére igen változatos stíluskínálatot jelent, illeszkedve a környező települések színes nemzetiségi gyökereikhez. Így a magyar mellett a délszláv, sváb és cigány hagyományok is bemutatkoztak a vasárnap délutáni seregszemlén.

A Drágszéli Asszonykórus 2012-ben, néhány alkalmi fellépés után szerveződött, és azóta rendszeresen szerepelnek falunapokon, dalos találkozókon. Műsoraikat a drágszéli és a kalocsai szállások dalaiból állítják össze. 2015-ben a Vass Lajos népzenei minősítőn Dunapatajon ezüst minősítést kaptak.

A Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület 1982-ben alakult, majd citerazenekarral egészült ki, és 1998-óta hagyományőrző egyesületi formában működik. Számos országos minősítő versenyen és népdalversenyen értek el kiváló eredményeket, arany és kiemelt arany minősítéseket. Munkásságukat több települési elismeréssel is jutalmazták, emellett a Kóta Országos Minősítőn – 2012 májusában hazai pályán, 2013-ban Alsópáhokon –az Aranypáva-díjat, valaminta Vass Lajos Népzenei Minősítő 2012-ben Csepelen megtartott Kápát-medencei döntőjének Vass Lajos-nagydíját is elnyerték.
2018-ban „Pataj város szép helyön van...” címmel lemezük is megjelent.

A cigány kultúrát a Kalocsai Fiuk csapata képviselte. A hagyományos roma stílust modernizált formában népszerűsítő formáció összességében több órát kitevő, számos Youtube videói szinte mindegyike százezres nézettségnek örvend.
Nézzünk bele közülük egybe:


A Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc csoportjai vidámságot, játékot, a megszokott színes forgatagot hozták el a találkozó színpadára. Aki belepillantana műsorukba, annak számára a fellépő gyermekek szüleinek közösségi médiás profiljai – általunk föltáratlan – aranybányát jelenthetnek.

A Kalocsai Mezei Virágok Népdalkörnépművészetet-kedvelő pedagógusok, illetve a büntetés-végrehajtás nyugalmazott hivatásos állományú tagjaiból alakult. Gyakori résztvevői ünnepi rendezvényeknek, dalkörök találkozóinak, dalversenyeknek. Felléptek már Bécsben, a Szent István Bazilikában is az ott megtartott Magyarok Búcsúján, részt vettek a Kapolcsi Művészeti Hetek rendezvényein, és meghívást kaptak az Abasári XXI. Nemzetközi Katona és Bordal Fesztiválra is. Területi minősítőkön kezdetben bronz, később ezüst, majd országos arany fokozatot is elértek már. A Vass Lajos Népzenei Találkozó 2013-as elődöntőjén, majd a ’14-es középdöntőn is arany minősítést értek el.

Az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus a helyi népszokások, hagyományok, népdalkincs ápolásának letéteményese. Jelenlegi formájában a 90-es évek elején alakult a több évtizedes múltúHagyományőrző Népi Együttes alapító tagjaiból. 2009 óta az Öregcsertői Alapítvány támogatásával működnek, változó taglétszámmal. Külön gondot érdemelnek a környékre jellemző népi motívumokkal díszített, egyedi készítésű fellépőruháik.

A délszláv hagyományokat a Ruzsice Énekkar képviselte a találkozón. A Kalocsai Horvát Önkormányzat kezdeményezésre 2008-ban alakult csoport főleg a Kalocsa környékén, Bátyán és Dusnokon élő rác-horvátok népi és egyházi énekeit dolgozza föl. Állandó közreműködőjük a Kalocsán havonta tartott horvát nyelvű szentmiséknek is, megyénk horvát rendezvényeinek, a dusnoki Rác Pünkösdnek, a Bátyai Prélónak, vagy különböző horvát népdalköri találkozóknak is rendszeres résztvevői – írtuk róluk 2014-ben,az akkori Duna-menti Folklórfesztiválhoz kapcsolódóan megtartott Duna menti rácok I. találkozója kapcsán.

A magyarországi németség kultúrájának egy szeletét a Sváb Hagyományőrző Énekkar és a Herflisek hozták el a népzenei seregszemlére. A hajósi hagyományőrzők a folklórfesztiválokon és az Orbán-napi Borünnepek kulturális kínálatában is következetesen képviselik a magyarországi svábság kultúráját, bemutatva jellegzetes zenei hagyatékukat.

Hagyományőrző programból egyébként szombatra is jutott Kalocsán: akkor tartották az idei szüreti felvonulást a 40 éves Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület és a 30 éves Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület közreműködésével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023-02-01 13:13:44
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK