2021. 10. 16. szombat
Gál
: 360 Ft   : 310 Ft Benzin: 428.6 Ft/l   Dízel: 432.1 Ft/l   Írjon nekünk

A zene mindenkié – Csík Jánosék koncertje után népzenei seregszemle és népművészeti bemutatók az őszi zenei napokon

Illés György Cinó  |  2020. 09. 18., 14:58

A múlt péntek-szombat-vasárnap megtartott zenei napok – amelynek mottójául Kodály híres mondását választották: „Legyen a zene mindenkié” – legnagyobb érdeklődést kiváltott programja a vasárnap délutáni, a népzene bűvöletében zajlott blokk volt. Ez bizonyára egyrészt a gyakran népes fellépő csoportoknak, másrészt az aznapi sztárvendég, a délután kettőkor kezdődött, aznapi nyitókoncertet adó Csík János és a Mezzo népszerűségének volt köszönhető. Az utóbbi időkben mindinkább a könnyűzene, világzene felé kacsingató, legendás népzenész és kecskeméti muzsikustársai változatos stílusokat ötvöznek zenéjükben, amely azonban hamisítatlan népzenei gyökerekből táplálkozik. Vérpezsdítő koncertjük után, négy órától a Csurgó zenekar gyermekműsora, majd öttől a környékbeli hagyományőrző együttesek népzenei találkozója következett. A népművészet viszont a kísérő programok által az egész rendezvénysorozatot végigkísérte. Például pingálás és gépi hímzés bemutatót is láthattunk, sőt, olvasóink is láthatják videónkon, akárcsak világzenei koncert részleteit!

A zenei napok első két napjának eseményeiről már közöltünk egy összefoglalót, amelyben néhány videóval a koncertek hangulatát is igyekeztünk átadni.
Vasárnap a népművészeté volt a főszerep.

Igaz, nem autentikus népzenével, hanem sokféle stílus keverékével jelentkezett a népzenészként már sok szép zenei élményt adott kecskeméti muzsikusokból álló zenekar, a Mezzo,valamint a táncházi mozgalom legendás alakja, Csík János alkotta formáció. A különböző műfajokkal kacérkodó, eltérő irányzatok felől érkező, könnyűzenészként a szórakoztató ipar magyarországi és külföldi bugyrait bejárt zenészek közös nevezője a népzene, így annak alapjaira, a kávéházi hangulatú dallamokat a magyar népzenével és dzsesszes elemekkel ötvözve, friss, lendületes megszólalással építették föl sajátos hangzásvilágukat, amely a népzene kedvelőinek rendkívül könnyen emészthető elegyet ad.
Győződjenek meg erről az ezen a felvételen elhangzó legényes segítségével!


A magyar népzene mellett azonban a hamisítatlan cigány muzsika – leginkább annak kávéházi változata – is megjelent a koncertprogramban, némi jazz-zel ötvözve. Ezen a videón is ezekből az árnyalatokból álló, robbanékony elegy jelenik meg:


A zárónapra is jutott gyermekprogram, nevezetesen a Csurgó zenekar gyermekkoncertje, amelynek szintén a népzene állt a központjában.

A főleg óvodás korú gyermekeket megszólító, nekik interaktív zenés foglalkozásokat tartó zenekar igyekszik a kicsik mellett minél több korosztályt megszólítani. Ehhez a közös zenei gyökerek, népi kultúránk jelenti számukra a kulcsot: számos népdalt, gyermekjátékokat fölelevenítve, azokat korunk zenei ízlésvilágára formálva hozzák létre egyéni megszólalásukat. Koncertjeik a sok közös játékkal a közönség megmozgatásával elsősorban mégis a gyerekeket célozzák – de elég pontatlanul, ugyanis nem egyszer éppúgy magukkal ragadva a szülőket is, akik gyakran együtt mulatnak, táncolnak, játszanak a porontyokkal.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó / KALOhírek


A programok idején szombaton és vasárnap népi játszótér várta a gyerekeket, és izgalmas népművészeti bemutatók minden érdeklődőt.
Az Érsekkert bejáratánál, a Hagyományok Háza tornácán Tóth Józsefné népi iparművész a gépi hímzést, Pandur Istvánné Marcsa néni népi iparművész a pingálás fogásait mutatta be az arra járóknak. Nézzék meg erről készült videónkat!


A térség népzenei seregszemléje

A vasárnapi koncerteket követő népzenei találkozón a környék hagyományőrző csoportjai sorakoztak föl, ami a kicsiny földrajzi távolságok ellenére igen változatos stíluskínálatot jelent, illeszkedve a környező települések színes nemzetiségi gyökereikhez. Így a magyar mellett a délszláv, sváb és cigány hagyományok is bemutatkoztak a vasárnap délutáni seregszemlén.

A Drágszéli Asszonykórus 2012-ben, néhány alkalmi fellépés után szerveződött, és azóta rendszeresen szerepelnek falunapokon, dalos találkozókon. Műsoraikat a drágszéli és a kalocsai szállások dalaiból állítják össze. 2015-ben a Vass Lajos népzenei minősítőn Dunapatajon ezüst minősítést kaptak.

A Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület 1982-ben alakult, majd citerazenekarral egészült ki, és 1998-óta hagyományőrző egyesületi formában működik. Számos országos minősítő versenyen és népdalversenyen értek el kiváló eredményeket, arany és kiemelt arany minősítéseket. Munkásságukat több települési elismeréssel is jutalmazták, emellett a Kóta Országos Minősítőn – 2012 májusában hazai pályán, 2013-ban Alsópáhokon –az Aranypáva-díjat, valaminta Vass Lajos Népzenei Minősítő 2012-ben Csepelen megtartott Kápát-medencei döntőjének Vass Lajos-nagydíját is elnyerték.
2018-ban „Pataj város szép helyön van...” címmel lemezük is megjelent.

A cigány kultúrát a Kalocsai Fiuk csapata képviselte. A hagyományos roma stílust modernizált formában népszerűsítő formáció összességében több órát kitevő, számos Youtube videói szinte mindegyike százezres nézettségnek örvend.
Nézzünk bele közülük egybe:


A Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc csoportjai vidámságot, játékot, a megszokott színes forgatagot hozták el a találkozó színpadára. Aki belepillantana műsorukba, annak számára a fellépő gyermekek szüleinek közösségi médiás profiljai – általunk föltáratlan – aranybányát jelenthetnek.

A Kalocsai Mezei Virágok Népdalkörnépművészetet-kedvelő pedagógusok, illetve a büntetés-végrehajtás nyugalmazott hivatásos állományú tagjaiból alakult. Gyakori résztvevői ünnepi rendezvényeknek, dalkörök találkozóinak, dalversenyeknek. Felléptek már Bécsben, a Szent István Bazilikában is az ott megtartott Magyarok Búcsúján, részt vettek a Kapolcsi Művészeti Hetek rendezvényein, és meghívást kaptak az Abasári XXI. Nemzetközi Katona és Bordal Fesztiválra is. Területi minősítőkön kezdetben bronz, később ezüst, majd országos arany fokozatot is elértek már. A Vass Lajos Népzenei Találkozó 2013-as elődöntőjén, majd a ’14-es középdöntőn is arany minősítést értek el.

Az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus a helyi népszokások, hagyományok, népdalkincs ápolásának letéteményese. Jelenlegi formájában a 90-es évek elején alakult a több évtizedes múltúHagyományőrző Népi Együttes alapító tagjaiból. 2009 óta az Öregcsertői Alapítvány támogatásával működnek, változó taglétszámmal. Külön gondot érdemelnek a környékre jellemző népi motívumokkal díszített, egyedi készítésű fellépőruháik.

A délszláv hagyományokat a Ruzsice Énekkar képviselte a találkozón. A Kalocsai Horvát Önkormányzat kezdeményezésre 2008-ban alakult csoport főleg a Kalocsa környékén, Bátyán és Dusnokon élő rác-horvátok népi és egyházi énekeit dolgozza föl. Állandó közreműködőjük a Kalocsán havonta tartott horvát nyelvű szentmiséknek is, megyénk horvát rendezvényeinek, a dusnoki Rác Pünkösdnek, a Bátyai Prélónak, vagy különböző horvát népdalköri találkozóknak is rendszeres résztvevői – írtuk róluk 2014-ben,az akkori Duna-menti Folklórfesztiválhoz kapcsolódóan megtartott Duna menti rácok I. találkozója kapcsán.

A magyarországi németség kultúrájának egy szeletét a Sváb Hagyományőrző Énekkar és a Herflisek hozták el a népzenei seregszemlére. A hajósi hagyományőrzők a folklórfesztiválokon és az Orbán-napi Borünnepek kulturális kínálatában is következetesen képviselik a magyarországi svábság kultúráját, bemutatva jellegzetes zenei hagyatékukat.

Hagyományőrző programból egyébként szombatra is jutott Kalocsán: akkor tartották az idei szüreti felvonulást a 40 éves Piros Rózsa Táncegyüttes Egyesület és a 30 éves Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület közreműködésével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 16., 13:53
A legnagyobb visszaesést Litvániában mérték, 56,8 százalékosat, a legnagyobb növekedést pedig Cipruson, 12,1 százalékosat. Még >>>
2021. 10. 15., 18:40
Újabb tizenkét súlyos állapotban lévő Covid-beteget szállítanak pénteken Romániából Magyarországra - közölte a román egészségügyi minisztérium. Még >>>
2021. 10. 15., 17:43
Az új óvodához, majd a Paksi közben épülő Inkubátorházhoz látogattak el a délután folyamán, ahol Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője vezette körbe a testület tagjait és általános képet adott az építkezések műszaki hátteréről. Még >>>
2021. 10. 15., 15:44
Ha eddig rossz emlékeid lettek volna a tökfőzelékkel kapcsolatosan, ez a recept talán megváltoztatja az előítéleteidet. Próbáld ki az NlCafe könnyű, gyors és egyszerű tejfölös tökfőzelék receptjét! Még >>>
2021. 10. 15., 14:50
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy 2021. október 18.-án 7:00 órától – 2021. október 22.-én 12:00 óráig, a Sörház köz közútjában elhelyezkedő csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása, és a folyóka elemek cseréje érdekében, a munkaterület környezetében a közút teljes szélességben lezárásra kerül. Még >>>
2021. 10. 15., 12:10
A következő napokban elég hideg hajnalok várnak reánk hazánkban az Időkép szerint. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés