2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Elstartolt a XXI. Dunamenti Folklórfesztivál – Megtelt a főutca a menettáncra

Illés György Cinó  |  2017. 07. 06., 10:30

Háromévente néhány nap – ezúttal négy, amikor számos nemzet fiai-lányai fürdenek meg egymás kultúrájában, és adják magukból a legjobbat. Amikor a kulturális értékek koncentrációja talán épp itt a legnagyobb világszerte. Amikor nem a külföldiek járnak nyakukban fényképezővel, hanem épp őket fotózzák, videózzák a helybéliek, és amikor az egy nap alatt készült, például török tánccsoportot megörökítő videók egy lakosra vetített számát tekintve szintén városunk népe lehet a világrekorder… Szóval háromévente négy nap – amiért érdemes kalocsainak lenni!

VÁROSUNK NÉHÁNY NAPRA VALÓDI ÉKSZERDOBOZZÁ VÁLIK, AMELYBE TÁJEGYSÉGEK, ORSZÁGOK, NEMZETEK HOZZÁK EL LEGÉRTÉKESEBB IGAZGYÖNGYEIKET, AZ IDŐ KOHÓJÁBAN ÉGETETT ÉS A NÉP SZÍVÉBEN EDZETT KINCSEIKET.

E folklórünnepnek méltó nyitánya volt a ma délután öt órakor kezdődött, hagyományos menettánc.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

Akit nem érintett még meg a folklórfesztiválok varázsa, nem merítkezett még meg az idelátogató népek kultúrájának kavalkádjában, annak nehéz elmondani, milyen felemelő dolog ez. Aki már átélte, de egy csöppet sem érintette meg, annak pedig nem is tudom, mit mondhatnék.

A többieknek nem kell elmondani, milyen felemelő látni a sokféleséget, szomszédos és távolabbi népek forgatagát, nézni táncaikat és az azokban megjelenő, általános emberi értékeket, érzelmeket, és hallgatni az üzenetet, amit őseik fontosnak tartottak rájuk hagyományozni, hogy most továbbadhassák nekünk a zene nemzetközi nyelvén.

Azok előtt az sem titok, hogy milyen nagyszerű élmény a kalocsai cigányok muzsikájában fölfedezni a balkáni népek zenéivel rokon motívumokat, a balkáni muzsikákban észrevenni a törökök zenéjével hasonlatos jegyeket, az utóbbiban meghallani a középkori, reneszánsz muzsikával való hasonlóságát.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

De a hasonlóságok fölfedezése mellett megcsodálhatjuk a különbözőséget is, méghozzá most különösen: Az idei fesztivál újdonsága, hogy az egyik csoport révén az afrikai kultúra egy vékony szeletkéjét is megismerhetjük.

Fölsorolni is sok…

A fesztivál amellett, hogy a Közép-európai folklórmozgalom fontos találkozója, a környékben tevékenykedő népművészeti csoportjainak seregszemléje is egyben.

Városunkból már csak az 50 éve alakult Kalocsai Népi Együttesnek is tíz jogutód csoportja vonult föl. Mellettük a cigány hagyományőrzőink és népdalkörünk is gazdagította a fölvonulást és a fesztivál kínálatát.

A környék településeinek küldöttségei sem maradhattak el: Fajsz és Géderlak több csoporttal is képviseltette magát, de eljöttek Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dusnok, Foktő, Hajós, Homokmégy, Szakmár és Uszód hagyományőrző csoportjai és Miske-Drágszél közös csoportja is.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

ÉS ŐK MIND VENDÉGLÁTÓK, HISZEN A TRIANONI HATÁRON TÚL REKEDT MAGYAROK HAGYOMÁNYŐRZŐI ÉS MÁS, SZOMSZÉDOS NEMZETEK ÁLTAL DELEGÁLT, SAJÁT HAGYOMÁNYAIKAT ÁPOLÓ CSOPORTJAI A FESZTIVÁLT NEMZETKÖZI SZINTRE EMELIK.


A trianoni bárddal lehasogatott, de mély gyökereivel önállóan is mindmáig életképesnek bizonyult magyarságot a romániai Székelykeresztúr mellett a szerbiai Vajdaságból érkezett kúlai és bácskossuthfalvi küldöttek képviselik.

Csehországtól Szenegálig

A helyi közönség – legalábbis ilyenkor – mégis inkább a ritkábban látható külföldi csoportokra kíváncsi. Bár a régi, nagyszabású, soknemzetiségű fesztiválok visszatérésére még nem érkezett el az idő, a mostani kínálat is számos – köztük egy egészen különleges – csemegét tartogat számukra.

A XXI. Dunamenti Folklórfesztiválra Érkezett tánccsoport Horvátországból, Csehországból is, a mindig rendkívül népszerű Törökország pedig még egzotikusabb riválisra akadt: ezúttal egy Szenegálban élő törzs kultúráját is elhozta nekünk egy csoport.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023-02-01 13:13:44
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK