2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Elstartolt a XXI. Dunamenti Folklórfesztivál – Megtelt a főutca a menettáncra

Illés György Cinó  |  2017. 07. 06., 10:30

Háromévente néhány nap – ezúttal négy, amikor számos nemzet fiai-lányai fürdenek meg egymás kultúrájában, és adják magukból a legjobbat. Amikor a kulturális értékek koncentrációja talán épp itt a legnagyobb világszerte. Amikor nem a külföldiek járnak nyakukban fényképezővel, hanem épp őket fotózzák, videózzák a helybéliek, és amikor az egy nap alatt készült, például török tánccsoportot megörökítő videók egy lakosra vetített számát tekintve szintén városunk népe lehet a világrekorder… Szóval háromévente négy nap – amiért érdemes kalocsainak lenni!

VÁROSUNK NÉHÁNY NAPRA VALÓDI ÉKSZERDOBOZZÁ VÁLIK, AMELYBE TÁJEGYSÉGEK, ORSZÁGOK, NEMZETEK HOZZÁK EL LEGÉRTÉKESEBB IGAZGYÖNGYEIKET, AZ IDŐ KOHÓJÁBAN ÉGETETT ÉS A NÉP SZÍVÉBEN EDZETT KINCSEIKET.

E folklórünnepnek méltó nyitánya volt a ma délután öt órakor kezdődött, hagyományos menettánc.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

Akit nem érintett még meg a folklórfesztiválok varázsa, nem merítkezett még meg az idelátogató népek kultúrájának kavalkádjában, annak nehéz elmondani, milyen felemelő dolog ez. Aki már átélte, de egy csöppet sem érintette meg, annak pedig nem is tudom, mit mondhatnék.

A többieknek nem kell elmondani, milyen felemelő látni a sokféleséget, szomszédos és távolabbi népek forgatagát, nézni táncaikat és az azokban megjelenő, általános emberi értékeket, érzelmeket, és hallgatni az üzenetet, amit őseik fontosnak tartottak rájuk hagyományozni, hogy most továbbadhassák nekünk a zene nemzetközi nyelvén.

Azok előtt az sem titok, hogy milyen nagyszerű élmény a kalocsai cigányok muzsikájában fölfedezni a balkáni népek zenéivel rokon motívumokat, a balkáni muzsikákban észrevenni a törökök zenéjével hasonlatos jegyeket, az utóbbiban meghallani a középkori, reneszánsz muzsikával való hasonlóságát.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

De a hasonlóságok fölfedezése mellett megcsodálhatjuk a különbözőséget is, méghozzá most különösen: Az idei fesztivál újdonsága, hogy az egyik csoport révén az afrikai kultúra egy vékony szeletkéjét is megismerhetjük.

Fölsorolni is sok…

A fesztivál amellett, hogy a Közép-európai folklórmozgalom fontos találkozója, a környékben tevékenykedő népművészeti csoportjainak seregszemléje is egyben.

Városunkból már csak az 50 éve alakult Kalocsai Népi Együttesnek is tíz jogutód csoportja vonult föl. Mellettük a cigány hagyományőrzőink és népdalkörünk is gazdagította a fölvonulást és a fesztivál kínálatát.

A környék településeinek küldöttségei sem maradhattak el: Fajsz és Géderlak több csoporttal is képviseltette magát, de eljöttek Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dusnok, Foktő, Hajós, Homokmégy, Szakmár és Uszód hagyományőrző csoportjai és Miske-Drágszél közös csoportja is.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

ÉS ŐK MIND VENDÉGLÁTÓK, HISZEN A TRIANONI HATÁRON TÚL REKEDT MAGYAROK HAGYOMÁNYŐRZŐI ÉS MÁS, SZOMSZÉDOS NEMZETEK ÁLTAL DELEGÁLT, SAJÁT HAGYOMÁNYAIKAT ÁPOLÓ CSOPORTJAI A FESZTIVÁLT NEMZETKÖZI SZINTRE EMELIK.


A trianoni bárddal lehasogatott, de mély gyökereivel önállóan is mindmáig életképesnek bizonyult magyarságot a romániai Székelykeresztúr mellett a szerbiai Vajdaságból érkezett kúlai és bácskossuthfalvi küldöttek képviselik.

Csehországtól Szenegálig

A helyi közönség – legalábbis ilyenkor – mégis inkább a ritkábban látható külföldi csoportokra kíváncsi. Bár a régi, nagyszabású, soknemzetiségű fesztiválok visszatérésére még nem érkezett el az idő, a mostani kínálat is számos – köztük egy egészen különleges – csemegét tartogat számukra.

A XXI. Dunamenti Folklórfesztiválra Érkezett tánccsoport Horvátországból, Csehországból is, a mindig rendkívül népszerű Törökország pedig még egzotikusabb riválisra akadt: ezúttal egy Szenegálban élő törzs kultúráját is elhozta nekünk egy csoport.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>
2024. 02. 23., 08:59
Szerencsére a csapda fogai kopottak voltak, így az csak összeszorította a kutya testét és légzési nehézségeket okozott. Még >>>
2024. 02. 22., 13:55
Novák Katalin köztársasági elnök lemondása után dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják a frakciók a legmagasabb közjogi méltóság betöltésére. Még >>>
2024. 02. 22., 10:11
A rendőrök éjt nappallá téve keresték a bűnelkövetőt, akit végül sikerült is beazonosítani. Még >>>
2024. 02. 22., 09:56
A részletekről dr. Kasziba István tájékoztatta portálunkat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK