2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Elstartolt a XXI. Dunamenti Folklórfesztivál – Megtelt a főutca a menettáncra

Illés György Cinó  |  2017. 07. 06., 10:30

Háromévente néhány nap – ezúttal négy, amikor számos nemzet fiai-lányai fürdenek meg egymás kultúrájában, és adják magukból a legjobbat. Amikor a kulturális értékek koncentrációja talán épp itt a legnagyobb világszerte. Amikor nem a külföldiek járnak nyakukban fényképezővel, hanem épp őket fotózzák, videózzák a helybéliek, és amikor az egy nap alatt készült, például török tánccsoportot megörökítő videók egy lakosra vetített számát tekintve szintén városunk népe lehet a világrekorder… Szóval háromévente négy nap – amiért érdemes kalocsainak lenni!

VÁROSUNK NÉHÁNY NAPRA VALÓDI ÉKSZERDOBOZZÁ VÁLIK, AMELYBE TÁJEGYSÉGEK, ORSZÁGOK, NEMZETEK HOZZÁK EL LEGÉRTÉKESEBB IGAZGYÖNGYEIKET, AZ IDŐ KOHÓJÁBAN ÉGETETT ÉS A NÉP SZÍVÉBEN EDZETT KINCSEIKET.

E folklórünnepnek méltó nyitánya volt a ma délután öt órakor kezdődött, hagyományos menettánc.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

Akit nem érintett még meg a folklórfesztiválok varázsa, nem merítkezett még meg az idelátogató népek kultúrájának kavalkádjában, annak nehéz elmondani, milyen felemelő dolog ez. Aki már átélte, de egy csöppet sem érintette meg, annak pedig nem is tudom, mit mondhatnék.

A többieknek nem kell elmondani, milyen felemelő látni a sokféleséget, szomszédos és távolabbi népek forgatagát, nézni táncaikat és az azokban megjelenő, általános emberi értékeket, érzelmeket, és hallgatni az üzenetet, amit őseik fontosnak tartottak rájuk hagyományozni, hogy most továbbadhassák nekünk a zene nemzetközi nyelvén.

Azok előtt az sem titok, hogy milyen nagyszerű élmény a kalocsai cigányok muzsikájában fölfedezni a balkáni népek zenéivel rokon motívumokat, a balkáni muzsikákban észrevenni a törökök zenéjével hasonlatos jegyeket, az utóbbiban meghallani a középkori, reneszánsz muzsikával való hasonlóságát.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

De a hasonlóságok fölfedezése mellett megcsodálhatjuk a különbözőséget is, méghozzá most különösen: Az idei fesztivál újdonsága, hogy az egyik csoport révén az afrikai kultúra egy vékony szeletkéjét is megismerhetjük.

Fölsorolni is sok…

A fesztivál amellett, hogy a Közép-európai folklórmozgalom fontos találkozója, a környékben tevékenykedő népművészeti csoportjainak seregszemléje is egyben.

Városunkból már csak az 50 éve alakult Kalocsai Népi Együttesnek is tíz jogutód csoportja vonult föl. Mellettük a cigány hagyományőrzőink és népdalkörünk is gazdagította a fölvonulást és a fesztivál kínálatát.

A környék településeinek küldöttségei sem maradhattak el: Fajsz és Géderlak több csoporttal is képviseltette magát, de eljöttek Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dusnok, Foktő, Hajós, Homokmégy, Szakmár és Uszód hagyományőrző csoportjai és Miske-Drágszél közös csoportja is.

Képgaléria megtekintése (80 db kép)

Forrás: KALOhírek

ÉS ŐK MIND VENDÉGLÁTÓK, HISZEN A TRIANONI HATÁRON TÚL REKEDT MAGYAROK HAGYOMÁNYŐRZŐI ÉS MÁS, SZOMSZÉDOS NEMZETEK ÁLTAL DELEGÁLT, SAJÁT HAGYOMÁNYAIKAT ÁPOLÓ CSOPORTJAI A FESZTIVÁLT NEMZETKÖZI SZINTRE EMELIK.


A trianoni bárddal lehasogatott, de mély gyökereivel önállóan is mindmáig életképesnek bizonyult magyarságot a romániai Székelykeresztúr mellett a szerbiai Vajdaságból érkezett kúlai és bácskossuthfalvi küldöttek képviselik.

Csehországtól Szenegálig

A helyi közönség – legalábbis ilyenkor – mégis inkább a ritkábban látható külföldi csoportokra kíváncsi. Bár a régi, nagyszabású, soknemzetiségű fesztiválok visszatérésére még nem érkezett el az idő, a mostani kínálat is számos – köztük egy egészen különleges – csemegét tartogat számukra.

A XXI. Dunamenti Folklórfesztiválra Érkezett tánccsoport Horvátországból, Csehországból is, a mindig rendkívül népszerű Törökország pedig még egzotikusabb riválisra akadt: ezúttal egy Szenegálban élő törzs kultúráját is elhozta nekünk egy csoport.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés