2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Orbán-napi Borünnep Hajóson – Két Champion-díj, 49 aranyérem a borversenyen

Illés György Cinó  |  2018. 05. 29., 08:49

A megszokott külsőségek között zajlott az idei Orbán-napi Borünnep megnyitó rendezvénye, amelyhez már megszokott módon kapcsolódott a hegyközségi borverseny eredményhirdetése, valamint a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend seregszemléje, újoncavatással. Az egyik fő attrakció az Orbán-szobor megitatása, amelyhez az előző évjárat legkiválóbb nedűit használhatják csak föl, amihez való jogosultság megszerzése a legnagyobb dicsőség a hajósi boros gazdák közt. A tavalyi évjárattal kapcsolatban jó előjel, hogy öt év után újra Cabernet sauvignon borral locsolhatták meg Szent Orbán szobrát.

A megnyitó ünnepség a hajósi Ifjúsági Fúvószenekar által eljátszott és közösen elénekelt Himnusz hangjaival vette kezdetét. Ezt követően Estókné Szalczer Erzsébet, Hajós város polgármestere mondott ünnepi megnyitó beszédet, miután a színpadon és a körül elfoglalták helyüket a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend évről-évre népesebb táborának képviselői, illetve a meghívott borrendek delegációi.

A polgármester asszony köszöntötte a megjelenteket, köztük kiemelten a környező települések és távolabbi borvidékekről érkezett borlovagrendeket, majd rámutatott: a hajósiak számára ünnep ez a nap, nem véletlen hívják Orbán-napi Borünnepnek, bár ma már nem csak egy nap ez itt hajóson, hanem háromnapos hosszúhétvégét kitöltő programot állítanak össze a szervezők évről-évre – mondta Estókné Szalczer Erzsébet.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Ebben az évben a megnyitó ünnepség Szent Orbán napjának másnapjára esett. Az utolsó fagyosszent után már úgy tűnik, Orbán kegyes volt a szőlősgazdákhoz. – fogalmazott Estókné Szalczer Erzsébet reményét kifejezve, hogy nem fogja megtréfálni a hajósiakat a szent, és bizakodott, hogy az itt-ott épp a napokban lecsapoló zivatarok is megkímélik majd a hajósi ültetvényeket.

Hajós város önkormányzata is sok programmal készült ezen a hétvégén, reménykedve abban, hogy mindenki megtalálja a neki való programot – mondta a polgármester asszony, majd azt kérte, különösen azoktól, akik először vannak ezen a rendezvényen, hogy vigyék jó hírét a városnak és az Orbán-napi Borünnepnek, mert a hajósiak szeretnék, ha minél többen látogatnak el hozzájuk úgy a pincefaluba, mint Hajósra, ahol szintén számos látnivaló várja a turistákat.

A hegyközségi borverseny eredményeit a hegybíró asszony távollétében a borlovagrend nagymestere ismertette, de

ELŐBB GOMBKÖTŐ GRÉTÁT MUTATTA BE, MINT A HAJÓSI SZENT ORBÁN BORLOVAGREND ORBÁN-NAPI BORKIRÁLYNŐJÉT.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A borkirálynőt a hajósi Általános Iskola tanulói közül választják ki minden évben tanulmányi eredménye, érdemei alapján.

A borverseny eredményei

A borlovagrendi elöljáró a továbbiakban a május 9-én megtartott borverseny eredményeit ismertette. Bevezetésképp általánosságban is szólt pár szót a verseny tapasztalatairól.

Elmondta: idén 55 bortermelő 187 mintával nevezett a versenyen, ami némileg kevesebb a tavalyi mezőnyénél és kínálatnál [akkor ugyanis 62 termelő 197 mintáját kóstolhatják az ítészek, 73 fehér 29 rosé 3 siller bor – utóbbiak közül mindhármat indították az országos siller fesztiválon – így izgatottan várják, hogy jövő héten hogyan szerepelnek majd Pakson], 14 oklevelet, 50 bronzérmet, 52 ezüst-, 72 ezüst-, 49 arany- és két nagyaranyérmet osztottak ki.

A BORVERSENY CHAMPION-DÍJASA LETT A BRILLIANT HOLDING 2013 -AS ÉVJÁRATÚ, NEMESNÁDUDVARI CABERNET SAUVIGNONJA, VALAMINT A OSZVALD PINCÉSZET 2017 ES CABERNET SAUVIGNON BORA, MINDKETTŐ 95 PONTTAL.

A borverseny hivatalos végeredményét ugyan már május 11 én kihirdették, amikor az aranyérmesek megkaphatták okleveleiket. A mostani alkalommal a különdíjasok, kiemelten locsolóborok címének nyertesei kerültek hirdetésre, amelyek ezen a versenyen a legmagasabb rangot jelentik.

A „locsolóborok”

A hat locsolóbor két kategóriából – adóraktári és kistermelői – kerül ki. Mindkét kategóriából 3-3 bort választanak – egy fehéret, egy rozét, és egy vöröset – de kizárólag hajósi termelő Hajóson termett bora részesülhet ebben a megtiszteltetésben.

Amint elhangzott, a XIX. század 70-es éveitől fogva jelen van Hajóson a Cabernet sauvignon szőlőfajta, amely Hajós zászlósborát adja, és most – öt év után újra – ez lehetett a locsolóbor az Orbán-napi Borünnepen. A hosszú kihagyás oka, hogy a borverseny nagyon korán van a Cabernet sauvignonnak, amely nagyobb teste miatt lassabban érlelődik, ilyenkorra a kékfrankosok általában megelőzik, de a mostani évjárat megengedte ezt. De ne szaladjunk a dolgok elébe nézzük a locsolóborokat sorjában! Adóraktári fehérbor kategóriában aranyérmet ért el, és locsolóborrá választották a Beck Pincészet 2017 es Ottonel muskotályát, a rozék közt a Hodován Pincészet Cabernet franc-ja, a vörösek közt pedig az Oszvald Pincészet a 2017 es, Champion-díjas Cabernet Sauvignon vörösbora részesült a megtiszteltetésből.

A kistermelői olcsó borok kategóriájában a fehérek közt Berecz József 2017–es Chardonnay bora, a rozék közt a tavaly vörösborral locsoló Dobler János Kékfrankos rozéja diadalmaskodott, míg ebben a mezőnyben Bagó Sándor Kékfrankosának jutott a locsolóborok dicsősége.

Különdíjasok

A Legeredményesebb Bortermelő a Csanád Szőlőbirtok Kft. - tíz nevezett borából hét aranyérmet ért el. A díjat Csanádi Bálint vette át.
A Barokk Kastély Bora díjat ebben az évben Balla Szilvia adta át Berta Sándornak, a Berta Pincészet tulajdonosának, aki 2015-ös Cabernet franc-jával érdemelte ki ezt.
A Hajós Város Bora díjat az Oszvald Pincészet ’17 es Cabernet sauvignon Champion-díjas locsolóbora nyerte halmazati jutalomként.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A rangos elismerések kihirdetését követően a hat kiválasztott locsolóbor termelője a Szent Orbán szoborhoz járult, majd meglocsolta azt. Idén a hírek szerint meg is érdemelte a szobor az itatást, hiszen sikerrel óvta meg a tavaszi fagyoktól a hajósi ültetvényeket.
Az Orbán-itatás ősi hagyományát idén videóra is vettük:

Fölvonulás és megnyitóünnepély, újoncavatással

A rendezvény a nagyszínpadnál folytatódott a hivatalos megnyitóval, amelynek keretében a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend újonc borlovagjainak avatására is sor került. Az új helyszínre a fúvószenekar vezetésével, a borlovagrendek díszes menetének kíséretében vonult át a fesztiválozó sokaság, ahol a re megnyitó ünnepséget követően a fúvósok immár elmaradhatatlan módon koncertet is adtak.
A fölvonulásról van egy videónk is:

IDÉN KÉT HAJÓSI BORÁSZT ÖLTÖZTETTEK BE A REND EGYENRUHÁJÁBA A SZOKÁSOS PRÓBATÉÉTEL ÉS AVATÁSI CEREMÓNIA SORÁN.

Hodován Zsolt volt az egyik új avatott, aki bemutatkozását igen rövidre fogta: 2010-ben készítette első borát nagypapája és édesapja nyomdokában lépve. Mit mondotta, hosszabb beszéddel készült, amelytől azonban megkímélte a valóban tikkasztóan tűző Nap hevének kitett fesztiváli sokaságot.
Hodován Zsolt a Vintegro Pinceszövetség egyik alapítótagja, ami szintén hozzájárulhatott ahhoz, hogy kiérdemelte a lovagrendi felvételét.

Képgaléria megtekintése (40 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Umenhoffer Zsolt megköszönte a belévetett bizalmat, majd elmondta: 2006-ban örökölt egy borospincét a hajósi pincefaluban, bár akkor még nem gondolta, hogy egyszer majd ott bort is készít. 2009-ben jött el ez az idő, amikor 100-100 liter vörös- és fehérbort készítettek. Azóta a mennyiségek folyamatosan növekedtek, és ma már évente 3-5 ezer palackot forgalmaznak.

A jelöltek bemutatása után az avatási ceremónia következett. Ennek során előbb ki kellett állniuk a noviciusoknak a rend próbáját, amely minden évben ugyanaz: fel kell ismerniük, hogy a két különböző, a borvidék zászlósborát jelentő hajósi cabernet franc bor közül melyik a tavalyi. Amennyiben ez sikerül, üríteniük kell a poharaikat fenékig, de úgy, hogy aztán kiállja a „körömpróbát”, vagyis, ne maradjon akkora csepp a pohárban, amennyi legördül a rend nagymesterének körméről. A próbának ez a második része nem is sikerült igazán jól, szerencsére a szabályzat lehetőséget adott javításra.

Végül a két újonc beavatása következett, amelynek során a nagymester csömiszölő-fával suhintott a válluk felé, így ütve borlovaggá az előzőleg a rend palástjába és süvegébe öltöztetett fiatal borászokat.
A programot a fúvósok koncertje, majd a színes programok hosszú sora követte.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés