2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Heti körkép – Forró ősz: szüret a földeken és hagyományőrzésben, programok és vádaskodás a politikában

Illés György Cinó  |  2019. 09. 27., 13:38

Ovi-sport pályát avattak Kalocsán, Hajóson, a pincefaluban pedig látogatóközpont nyílt, miközben több településen – hol szőlőt, hol paprikát – „szüretelnek”a hagyományőrzők és a napszámosok is. Hevesen zajlik a választási kampány is: megyei jelölteket és programot ismertetett a DK, de listájuk második helyezettjét már meg is támadta a Szövetségben Városunkért képviselőjelöltje, Angel Gabriella, aki kérdéseinkre szintén kampányfórumon válaszolt, amelyen két jelölttársával közösen ismertették programjukat. Foktőn sikeres sportágválasztó rendezvényt tartottak, a kalocsai férfi kézisek pedig meglepetésre fölerősödött ellenféltől tért haza győzelemmel. Programajánlónk most is színes: ma Kutatók Éjszakája két helyszínen, vasárnap Korda György és Balázs Klári koncertezik Kalocsán, jövő héten az Országos Könyvtári Napok keretében egy sor rendezvény a Tomori Pál Könyvtárban, ünnepség az Idősek Világnapja, és megemlékezés október 6. alkalmából.

Mindezekről ezen a héten is kedélyesen társalogtak a közösségi médiában közvetített élő videónkon munkatársaink, Borbély-Juhász Ágnes és Tóth Barna. Alább olvassák el a cikkek linkjeivel tűzdelt összefoglalónkat, vagy nézzék vissza videónkat itt:

SZŐLŐ, BOR, PAPRIKA, SZÜRET!

Megnyílt Hajós-Pincefalu látogatóközpontja

Befejeződött a hajósi pincefaluban az egykori Cabernet fogadó Borturisztikai Látogatóközponttá fejlesztése. A projektátadó ünnepségét szeptember 21-én tartották Estók Mihályné, Hajós város polgármestere köszöntőjével, Rideg László megyei Közgyűlési elnök és Bányai Gábor a választókörzet országgyűlési képviselője részvételével.

Az eseményen ét, a város díszpolgárát, a szomszédos és a testvértelepülések polgármestereit, a megjelent nagyszámú közönséget a felújított, eredeti fényében ragyogó épületegyüttes előtt köszöntötte.

A látogatóközpontban a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék építésének több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatják.

Vidáman szüretelünk…

Mindeközben sorra tartják a környező településeken a szüreti mulatságokat és felvonulásokat.

Homokmégyen hagyományos szüreti felvonulás keretében járták körbe a falut, több hozzá tartozó szálláson tánccal, zenével ünnepelve a szőlőtermés betakarítását múlt szombaton. Az alsómégyi helyszínen mi is bekapcsolódtunk, fotókkal, videókkal örökítve meg az esemény hangulatát.

Ugyanazon a napon Kalocsán nem a szőlő, hanem a paprika szedését ünnepelték, szintén viseletbe öltözve, énekelve, táncolva. A kalocsai hagyományőrzők is lovas kocsikkal járták körbe a várost, minden bizonnyal hagyományteremtő szándéktól vezérelve.

Tehették ezt hagyományőrzőink annál inkább, mert a paprika első szedése a tavalyinál valamivel jobb terméssel kecsegtet, bár a második szedésbe az esetleges korai fagyok még beleszólhatnának. Reméljük, nem így lesz! A paprikaszedésről szóló cikkünkben a felvásárlási árakról és a várható termésátlagokról is szó esik.

KALOCSA MEGÚJUL

Ovi-sport pályával gazdagodott a Csokonai utcai tagóvoda

Az óvodások műsora tette emelkedettebbé a Csokonai utcai óvoda multifunkcionális Ovi-sport pályájának átadó ünnepségét hétfőn délelőtt. A 15 milliós műfüves pálya költségeihez Kalocsa Város Önkormányzata 4,5 millió forint önerőt biztosított. Az átadón részt vett dr. Bálint József polgármester, az Ovi-Sport Alapítvány képviseletében dr. Molnár Andrea, valamint Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza önkormányzati képviselő, a Kalocsa Jövőjéért Egyesület polgármesterjelöltje is.

KÖZÉLET, POLITIKA

Bemutatta programját és megyei listáját Gyurcsány Ferenc pártja, a DK

A Demokratikus Koalíció Megyei Szervezete hétfőn délután a párt Hunyadi János utcai irodájában tartott sajtótájékoztatón ismertette a párt megyei önkormányzati programját és megyei listájuk jelöltjeit. A sajtótájékoztatót Horvát Roland listavezető, kampányfőnök dr. Magóné Tóth Gyöngyivel, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetőjével, a lista második helyezettjével közösen tartotta meg.

A rendezvény végén a jelöltek a sajtó kérdéseire is válaszoltak. Magóné egy kérdésre válaszolva személyi ellentétekkel magyarázta az őt az általa vezetett intézmény által elnyert pályázatok, valamint azok forrásainak felhasználása kapcsán őt ért kritikákat.

Magának és családtagjainak osztott fizetést pályázati pénzből a DK megyei listás képviselőjelöltje, Magóné Tóth Gyöngyi – hangzott el a Szövetségben Városunkért–MSZP választási fórumán, kedden este. Ő volt az egyetlen alkalmas e többletmunkákra? Biztos, hogy a plusz pénzért mindig munkaidőn kívül dolgozott meg? „Könyörgött-e” neki az MSZP, hogy polgármester-jelöltjük legyen? Ehelyett állítólag támogatásáért cserébe a művelődési ház igazgatói állását kérte. Angeli Gabriella és Cserháti Ákos kérdéseinkre adott válaszai újabb kérdéseket vetettek fel...
bővebben ...

A Szövetségben Városunkért Egyesület a Kubikus parkban fórumozott

Szakértői városvezetést ígért a Szövetségben Városunkért Egyesület–MSZP választási szövetség azon a fórumon, amelyen a kertvárosi körzetekben induló képviselőjelöltjeik, dr. Angeli Gabriella, Mácsai Lajos István és Faragó László mutatkozott be a környékbeliek előtt, utóbbi polgármesterjelöltként is. A jelöltek elmondták melyikük mivel tudná javítani önkormányzatunk működését, milyen elképzeléseik vannak a város jövőjét illetően.

A fórum zárásaképp kérdésekre is válaszoltak, köztük a Magóné Tóth Gyöngyit a „szocialista körökből” ért, állítólag „személyes ellentéten” alapuló támadásokkal kapcsolatban. Angeli Gabriella pályázati pénzek felhasználásával kapcsolatos aggályokról beszélt válaszában, és Magóné más állítását is cáfolták az illetékesek, ami a KALOhíreken külön cikket ért.

SPORT

Sport és családi nap Foktőn

Szombaton a foktői focipályán különböző sportágak képviselői tartottak bemutatókat, elsősorban a gyerekekre gondolva, hogy megkönnyítsék számukra a sportágválasztást, egyben elősegítsék egyesületeik utánpótlásának biztosítását.

A mintegy tucatnyi sportág, köztük technikai és küzdősportok, csapatjátékok bemutatkozását lehetővé tevő, nagy érdeklődés mellett zajlott rendezvényről portálunkon Tamás Ferenc tudósított.

Másodszor is nyert férfi kézilabdacsapatunk

Siklós után Somogytarnóca várát is bevette a Kolics-légió a múlt szombaton Barcson rendezett rangadón, így már kettőből kettőt nyertek NBII-es férfi kézilabdásaink. A messze idegenben elért győzelem értékét növeli, hogy az ellenfél, a Satelit SE Somogytarnóca nyáron összevásárolt pécsi és horvát játékosokkal jelentősen megerősítve állt pályára.

A házigazdák eleinte meg is leptek bennünket: 7–2-re is elhúztak, és még a szünetre is marad két fa előnyük, de a második játékrészben sikerült megfordítani az állást a mieinknek.

PROGRAMAJÁNLÓ

Kutatók éjszakája két helyszínen

A Paprikakutató Állomáson ma, pénteken délután tartanak előadásokat és bemutatót a központi épület emeleti laborjában, a paradicsommal kapcsolatos kutatási eredményekről, a fűszerpaprika-nemesítés aktuális kihívásairól, illetve az újszerű labortechnikai mérőeszközök alkalmazásáról.

Szintén ma, az esti órákban a Bajai SZC kalocsai Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium dísztermében három izgalmas, interaktív előadás keretében ismerkedhetnek az érdeklődők.

A robotika és az űrkutatás összefüggései és ennek magyar vonatkozásai, a számítógép-programozás alapjai és ezek oktatására szolgáló új eszköz, a Micro:bit, valamint a zöld energia, azaz a megújuló energiaforrások kérdései kerülnek terítékre a délután háromtól kezdődő program során.

Vasárnap Korda György és  Balázs Klári életműkoncertjére invitálja a közönséget Filvig Géza és kampánycsapata a Csajdakert Étterem melletti parkolóba.

Jövő hétfőtől kezdődően tartják az Országos Könyvtári Napokat, amelynek rendezvénysorozatához a kalocsai Tomori Pál Könyvtár mindennap más és más programokkal csatlakozik, hétfőtől vasárnapig.

Közben, jövő kedden a kalocsai önkormányzat a város szépkorú polgárait köszönti majd az Idősek Világnapja alkalmából a Szent István Gimnázium dísztermében tartandó ünnepség keretében.

Pénteken az Aradi Vértanúkra emlékezünk a Negyvennyolcasok terén az önkormányzat szervezésében tartandó rendezvény keretében, amelyen Romsics Imre múzeumigazgató mond beszédet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei