2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Átírta az időjárás a Múzeumok éjszakájának programját – „A nadrág” helyett „A vihar” került színre a Viski Múzeumban

Illés György Cinó  |  2019. 06. 24., 10:48

Szuper program állt össze a Múzeumok éjszakájára, de sajnos a kültéri rendezvényeket elmosta az eső. Épp a színházi előadás kezdődött volna a múzeum udvarán, amikor megérkezett a vihar szele, pár perccel később pedig már szakadt is az eső. Lett volna koncert is, meg csillagászati bemutató is az Érsekkertben, de így is maradt egy csomó izgalmas lehetőség, amit sokan ki is használtak.

Az országos kezdeményezésre hosszú évek óta városunkban is megtartott Szent Iván-éji programokat koordináló Viski Károly Múzeumban a kapcsolódó gyermekrajz verseny képeiből nyílt kiállítás, az emeleten a kuglófsütő versenyre érkezett alkotásokat értékelhette a zsűri után a közönség is, a földszinti Tóth Mike-teremben pedig a dunapataji Tanya Bisztró jóvoltából pacalpörkölt- és kuglófkóstoló várta a múzeumba érkezőket, akiknek – főképp a gyerekeknek – a korábbi években megkedvelt kakukktojás-kereső verseny is remek időtöltést nyújtott. Igaz, megfigyelésünk szerint most könnyebb volt megtalálni az oda nem illő tárgyakat, de lehet, hogy csak az évek során kialakult rutin miatt éreztük így…

A feladat csak látszólag könnyű. Bár volt néhány szemet szúró kakukktojás is, mint például Tóth Mike mellszobrának kalapja, vagy a tüzérségi ágyú csövébe tűzött, megadást jelző fehér zászló, viszont néhány találathoz alaposan végig kellett nézni a tárolókat, így például sasszem és nagy türelem kellett hozzá, hogy az éremgyűjteményben megbújó Donald Trumpra rábukkanjon az ember gyereke…
Összesen 24 oda nem illó tárgyat kellett megtalálni, ami a sok próbálkozó közül csak három vállalkozónak, Balaton Tamásnak, Bolvári Eszternek és Vass Evelinnek sikerült.

A sütő versenyen különdíjat kapott Illés Zoltán, a harmadik helyezett Kressin Anna Elisabeth lett, második helyen Tóth Lászlóné végzett, az elsőséget pedig egy anyja-lánya páros, Ivó Mária és Somorai Anna szerezte meg.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A gyerekeknek kedvenc óvónőjüket kellett lerajzolniuk. A zsűri szerint ez Struczer Dórának, a Csokonai Óvoda csemetéjének sikerült a legjobban. A második helyezett Pusztai Zoé lett az Újvárosi Óvodából, harmadik Vágó Vivien, a Zöldfa Utcai Óvoda növendéke, a Keceli Óvoda egyik tagintézményéből érkezett Varga Csenge pedig különdíjban részesült.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A múzeum udvarán a büfésátorból sült kolbász illata szállt, és jó hangulatú beszélgetéssel töltötték az időt az emberek az udvari programokra várva.

Aztán megjött a vihar…

Este fél kilenckor kezdődött volna a színházi előadás – Dunai Ferencnek A nadrág című darabját adta volna elő a Kalocsai Thália Társulat, utána pedig a kalocsai taggal is rendelkező, bajai Stabil Frazír együttes koncertje szórakoztatta volna a közönséget, ezeket a programelemeket azonban sajnos elmosta az épp a színdarab kezdési ideje előtt lecsapott vihar.

Az érsekkerti dombon a kalocsai csillagász kör két tagja tartott volna bemutatót, és fölkészültek a borús időre is, ezért a megfigyelni tervezett égitestekről felvételeket is bekészítettek, hogy azokat projektorral, laptopról tudják bemutatni az érdeklődőknek. Mindhiába: a felhőszakadás miatt sajnos erre sem kerülhetett sor.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Egyébként, akit az Érsekkertben ért az ítéletidő, az behúzódhatott a nagy rendezvénysátorba, ahol a vihar ellenére a Country Road együttes szülinapi bulijának mindhárom koncertjét – az ünnepelt csapatén kívül a Zöldkereszt Rock Band, valamint a hartai New Generation föllépését is – megtartották.

Képzőművészeti kiállítások élő tárlatvezetéssel

A Galériában a jósnő előre megmondhatta volna, hogy jön a vihar, de nem volt rá ideje, mert tucatnyian vártak rá, hogy sorra kerüljenek. Persze, nem álldogáltak az ajtó előtt, hiszen sorszámhúzós rendszerben jóstehetség nélkül is elég jól ki lehetett számítani, ki mikor került sorra, mivel egy klienssel olyan félórát foglalkozott a látnok.
A jósoltatás egyébként a korábbi években is igen népszerű volt, aki kipróbálta, írja meg a cikk alatt, hogy bejöttek-e jóslatok!

Ugyanott Lakatos Ervin festőművész, a Szent István Gimnázium tanára tartott tárlatvezetést Győrfi Andrásnak a Kék Madár Fesztivál keretében megnyílt kiállításán.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Nicolas Schöffer Gyűjteményben Csomák Lászlóné textilszobrász alkotásaiból nyílt kiállítást május 24. óta tekinthették meg az érdeklődők, most azonban a művész személyes jelenléte és magyarázatai tették még izgalmasabbá a tárlatot. Nézzenek be velünk a kiállításra!

Ráadásként magunk is kipróbálhattuk a sajátos textilszobrászati technológiát, ugyanis a művésznő kézműves foglalkozás keretében mutatta be a textilszobrok készítésének alapjait, a felhasznált anyagokat és eljárásokat.

Ugyanott, a fogadó teremben a villogó Schöffer-dobozokhoz készíthettek betétlapokat a vállalkozó szelleműek.

Az évtizedeken át a Nagy Lajos Könyvtárnak is helyet adó egykori zsinagóga földszintjén berendezett Vincellér Imre állandó kiállítást szintén az alkotó tárlatvezetésével tekinthette meg a közönség. Az emeleti részen műegyetemista fiatalok várták az érdeklődőket látványos kísérletekkel, amiről külön cikket is írtunk, amelybe beágyazva két kísérletet videón is bemutatunk.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 12:57:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK