2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Cselik Mária, a népművészet mestere táncos életpálya kiállítása a Hagyományok Házában

Illés György Cinó  |  2024. 05. 08., 08:30

Cselik Mária, a népművészet mestere táncos életpálya kiállítás-megnyitóját és könyvbemutatóját április 30-án tartották a Hagyományok Házában, az egykori Kunszt utcai óvoda épületében.

Cselik Mária életművét dr. Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi kulturális örökség Magyarországon – ICH in Hungary igazgatónője, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség képviseletében Héra Éva, valamint Busai Norbert, a Hagyományok Háza koreográfus-néptáncos munkatársa és Ihracska Ditta, Drágszél Község Önkormányzat alpolgármestere méltatta.

Cselik Mária köszöntését követően a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület Pusztai Betyárok Férfikara szórakoztatta a színpompás népviseletben felsorakozott tagságot és vendégeiket, Cselik Mária tisztelőit.


A kiállítás-megnyitó után a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület idén is megtartotta immár sokéves hagyományokra visszatekintő közös májusfaállító ünnepségét, vidám, színes forgataggal, népdalokkal és tánccal köszöntve a tavaszt, egyben megkezdve a kalocsai majális programsorát a május elsejei ünnep előestéjén.

A vidám zenés-táncos program után a nap közös vacsorával zárult a Hagyományok Házában – az udvaron sertéscombból és körömből pörkölt készült, ami által már április 30. délutánján paprikás illat lengte be az ünnepségek helyszínét adó Érsekkert környékét.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Cselik Mária1944. szeptember 2-án született Felsőereken, gazdálkodó családban. Táncos élményeit, kedélyét és tudását az anyai családból örökölte. Szüleivel együtt a kezdetektől részt vett a híres Drágszéli Népi Együttesben.
A tudatos hagyományápolásnak, a rendszeres utazásoknak és fellépéseknek is szerepe lehetett abban, hogy Cselik Mária a Kalocsai Gimnázium elvégzése után Szegeden tanári oklevelet szerzett, majd matematikát, fizikát és műszaki ismereteket tanított Kalocsán a kertvárosi Általános Iskolában.
Példaképei a táncban a drágszéli idős emberek – főleg Pandúr István és felesége – voltak. Az ő táncukkal együtt Cselik Mária finom, a helyi hagyománynak megfelelően visszafogott, ugyanakkor egyszerűségében is virtuóz táncát az MTA Zenetudományi Intézet Néptánc-archívumának filmje is őrzi. Évtizedeken át Vén Ferenccel, az öregcsertői születésű Népművészet Mesterével táncolt, népszerűsítetve e vidék táncait.
Munkásságát 1995-ben a Népművészet Mestere címmel ismerték el.

Forrás: Népművészetmesterei.hu

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024-05-21 10:49:00
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK