2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Szezonzáró szeptemberi hétvége a fazekas alkotóházban – Barcsikné Tercsi Ibolya textilművész kiállítása még megtekinthető

Illés György Cinó  |  2022. 10. 02., 15:40

A XXXI. „Csíplek Kalocsa!” Paprikafesztivál idején – attól függetlenül, de nem annak rovására, hanem a fesztiválhangulatot fokozva – szeptember 9-én és 10-én, pénteken és szombaton a Kalocsai Fazekas Alkotóházban, Kovács László fazekasmester kiállító-és rendezvénytermében, illetve udvarán tartották a nemcsak fazekas, hanem közösségépítő szellemi műhelyként is működő alkotóház Szeptemberi hétvége című szezonzáró rendezvényét, kiállítás-megnyitóval, előadással, kenyérszegéssel és – kóstolással, interaktív kézműves bemutatókkal és muzsikaszóval.

Szeptember 9-én, pénteken délután öt órakor az előadótermet megtöltő érdeklődőket Kovács János, a Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület elnöke köszöntötte, majd Barcsikné Tercsi Ibolya szövő népi iparművész kiállítását nyitotta meg Berei Andrea, a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület elnöke. A kiállítás-megnyitót emlékezetesebbé tette Kálai Sándor szavalata, aki a kiállító művész kedvenc költőjének, Ady Endrének három versét mondta el, valamint mellé a házigazda, Kovács
László zongorajátéka, aki egy saját maga által írt szonátát adott elő, amelynek ez az alkalom volt az ősbemutatója.
Amellett hogy a szőttes remekeket megcsodálhatták az érdeklődők, a szövőszéket is kipróbálhatták, ahogyan később az udvaron a kovácsmesterség alapfogásaival is ismerkedhettek a vállalkozó szelleműek.

A KIÁLLÍTÁS AZ ALKOTÓHÁZ SZOKÁSOS NYITVATARTÁSI IDEJÉBEN OKTÓBER KÖZEPÉIG MÉG MEGTEKINTHETŐ.

Ezt követően dr. Csonka Takács Eszter néprajzkutató, a Szentendrei Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatójának előadása hangzott el, Közösségépítők, építő közösségek - Tradicionális és szervezett közösségek címmel.
Megjegyezzük: e címmel az előadásnak ennél méltóbb helyszíne talán nem is lehetett volna, tekintettel arra a pezsgő kulturális és közösségi életre, amely az Alkotóházat jellemzi, főképp, hogy mindez változatos programsor, amelyet ez a két nap is felvonultatott, magánszervezésben és többnyire magánfinanszírozásban, az itteni közösségépítők és az általuk épített közösségek erejéből valósul meg.

A rendezvényt Pogrányi Miklós és barátai muzsikája tette hangulatosabbá, miközben Gyuris Attila által az alkotóház kemencéjében megsütött kenyereket megszegték és megkóstolták a résztvevők.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Fotó: Szabó Gábor Forrás: Fazekas Alkotóház Baráti


Az udvaron rendezvény második napján kézműves kirakodóvásár fogadta a látogatókat, akiknek Láncz Gyula kovácsmester tartott bemutatót a szakma fogásaiból, amelyeket a vállalkozó szelleműek ki is próbálhattak, ahogyan a szövőszékhez is oda ülhetett bárki, hogy próbára tegye ügyességét.

Természetesen a fazekas mesterség fontos eseménye, az itt már hagyományosan a Paprikafesztivál napjaira időzített szabadtéri égetés sem maradt el, a kemence tetején kicsapó lángokkal különösen hangulatossá téve az alkonyt.

Mindeközben a közeli Érsekkertben folyamatosan zajlottak a Paprikafesztivál programjai, amelyekről már korábban számos cikkünk készült.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK