2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szezonzáró szeptemberi hétvége a fazekas alkotóházban – Barcsikné Tercsi Ibolya textilművész kiállítása még megtekinthető

Illés György Cinó  |  2022. 10. 02., 15:40

A XXXI. „Csíplek Kalocsa!” Paprikafesztivál idején – attól függetlenül, de nem annak rovására, hanem a fesztiválhangulatot fokozva – szeptember 9-én és 10-én, pénteken és szombaton a Kalocsai Fazekas Alkotóházban, Kovács László fazekasmester kiállító-és rendezvénytermében, illetve udvarán tartották a nemcsak fazekas, hanem közösségépítő szellemi műhelyként is működő alkotóház Szeptemberi hétvége című szezonzáró rendezvényét, kiállítás-megnyitóval, előadással, kenyérszegéssel és – kóstolással, interaktív kézműves bemutatókkal és muzsikaszóval.

Szeptember 9-én, pénteken délután öt órakor az előadótermet megtöltő érdeklődőket Kovács János, a Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület elnöke köszöntötte, majd Barcsikné Tercsi Ibolya szövő népi iparművész kiállítását nyitotta meg Berei Andrea, a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület elnöke. A kiállítás-megnyitót emlékezetesebbé tette Kálai Sándor szavalata, aki a kiállító művész kedvenc költőjének, Ady Endrének három versét mondta el, valamint mellé a házigazda, Kovács
László zongorajátéka, aki egy saját maga által írt szonátát adott elő, amelynek ez az alkalom volt az ősbemutatója.
Amellett hogy a szőttes remekeket megcsodálhatták az érdeklődők, a szövőszéket is kipróbálhatták, ahogyan később az udvaron a kovácsmesterség alapfogásaival is ismerkedhettek a vállalkozó szelleműek.

A KIÁLLÍTÁS AZ ALKOTÓHÁZ SZOKÁSOS NYITVATARTÁSI IDEJÉBEN OKTÓBER KÖZEPÉIG MÉG MEGTEKINTHETŐ.

Ezt követően dr. Csonka Takács Eszter néprajzkutató, a Szentendrei Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatójának előadása hangzott el, Közösségépítők, építő közösségek - Tradicionális és szervezett közösségek címmel.
Megjegyezzük: e címmel az előadásnak ennél méltóbb helyszíne talán nem is lehetett volna, tekintettel arra a pezsgő kulturális és közösségi életre, amely az Alkotóházat jellemzi, főképp, hogy mindez változatos programsor, amelyet ez a két nap is felvonultatott, magánszervezésben és többnyire magánfinanszírozásban, az itteni közösségépítők és az általuk épített közösségek erejéből valósul meg.

A rendezvényt Pogrányi Miklós és barátai muzsikája tette hangulatosabbá, miközben Gyuris Attila által az alkotóház kemencéjében megsütött kenyereket megszegték és megkóstolták a résztvevők.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Fotó: Szabó Gábor Forrás: Fazekas Alkotóház Baráti


Az udvaron rendezvény második napján kézműves kirakodóvásár fogadta a látogatókat, akiknek Láncz Gyula kovácsmester tartott bemutatót a szakma fogásaiból, amelyeket a vállalkozó szelleműek ki is próbálhattak, ahogyan a szövőszékhez is oda ülhetett bárki, hogy próbára tegye ügyességét.

Természetesen a fazekas mesterség fontos eseménye, az itt már hagyományosan a Paprikafesztivál napjaira időzített szabadtéri égetés sem maradt el, a kemence tetején kicsapó lángokkal különösen hangulatossá téve az alkonyt.

Mindeközben a közeli Érsekkertben folyamatosan zajlottak a Paprikafesztivál programjai, amelyekről már korábban számos cikkünk készült.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK