2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb Schöffer-hagyaték érkezett Kalocsára – Az Egyesült Államokból 27 Schöffer-relikvia érkezett a művész szülővárosába

Újabb Schöffer-hagyaték érkezett Kalocsára – Az Egyesült Államokból 27 Schöffer-relikvia érkezett a művész szülővárosába
Illés György Cinó  |  2021. 03. 28., 13:56

Többek között dokumentumokat, kéziratokat és amerikai koncertfelvételeket tartalmaz az a 27 tételes Schöffer-hagyaték, melyet egykori munkatársa, az Amerikai Egyesült Államokban élő Willard Van De Bogart ajándékozott a kalocsai Schöffer Gyűjteménynek. Ez újabb fontos lépés az a cél felé, amin a gyűjtemény régóta munkálkodik, hogy összegyűjtsék a világban föllelhető Schöffer alkotásokat, valamint a művész személyéhez köthető relikviákat.

Font Sándor országgyűlési képviselő pár napja tette közzé azt az örömhírt a Facebook oldalán, amely szerintaz év elején Romsics Imre, a Viski Károly múzeum igazgatója azzal hívta fel, hogy a Budai Viktória által vezetett Nicolas Schöffer gyűjteményhez egy felajánlás érkezne az USA-ból. Méghozzá Willard Van De Bogart úrtól, aki San Franciscóban él, és a tulajdonában áll Nicolas Schöffer több személyes relikviája, amelyet Kalocsának ajándékozna. Már csak a hazajuttatást kellene leszervezni, amihez a múzeumigazgató az országgyűlési képviselő segítségét kérte.

A Külügyminisztériumon keresztül felvettem a kapcsolatot Doncsev András San Francisco-i Konzulátuson állomásozó diplomatával, aki személyesen vette át az adományt, és vitte el Los Angelesbe, ahonnan magyar diplomáciai futáranyagként érkezett haza Budapestre. A múlt héten átvettem a csomagot, most pedig átadtam a címzetteknek”– írja Font Sándor közösségi oldalán múlt csütörtökön elhelyezett bejegyzésében, amelyben egyúttal gratulál a múzeum és a Schöffer Gyűjtemény vezetésének, hogy egy ilyen kapcsolaton keresztül is gazdagítják Kalocsa város szülöttjének hagyatékát, és köszönetet mondott mindazoknak, akik a hagyaték hazajuttatásában segédkeztek!

(A cikk a beágyazott poszt alatt folytatódik!)


A Schöffer Gyűjtemény néhány hónapja elindította azt a kampányát, amelynek során számos országban, többek között Franciaországban és a tengerentúlon is felkutatja Nicolas Schöffer hagyatékait. E munka eredményeinek egy részét képezi az amerikai mérnöktől érkezett anyag, amelyről további részleteket a Viski Károly Múzeum igazgatójától, Romsics Imrétől tudtunk meg.

Az amerikai szakember együtt dolgozott Schöffer Miklóssal, több közös tervük volt, és többek közt ezeknek az eredeti példányait küldte el számunkra. E mellett például különböző szóró- és reklámanyagok, kiállítások meghívói és prospektusai találhatók meg a csomagban”– tudtuk meg Romsics Imrétől, aki azt is elmondta munkatársunknak, hogy
a kalocsai intézmény tovább folytatja a kalocsai származású művész munkáinak felkutatását.

MOST PÁRIZSBAN PRÓBÁLJÁK FÖLVENNI A KAPCSOLATOT A MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ MESTER SZŰK CSALÁDI KÖRÉVEL.

Romsics Imre azt is elmondta, hogy ez a munka sajnos nem zökkenőmentes:

A baj az, hogy Eléonore Schöffer halála után a gyermekei nem kívántak foglalkozni a Schöffer hagyatékkal. Többször tárgyaltunk volna velük, de elzárkóztak a kapcsolatfelvételtől. Jelen pillanatban viszont van egy kis reményünk, hiszen az egyik unokának kapcsolata van a múzeum világával, mivel a Louvre restaurátora. Talán vele sikerül egyezkedni ez ügyben.”Az újonnan érkezett, amerikai Schöffer hagyaték jelenleg feldolgozás alatt áll a gyűjteményben, annak elemeit a későbbiekben a nagyközönség is láthatja majd tervek szerint.

Az adományért a Schöffer Gyűjtemény is köszönetet mondott, további részleteket osztva meg a hagyaték hazatérésének kalandos útjáról.


A küldemény kalandos úton érkezett meg San Franciscóból a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjteménybe. Köszönjük Gehér Klárának, aki figyelmünkbe ajánlotta, a San Franciscó-i TÉT attasénak, Doncsev Andrásnak, hogy a csomagot részünkre átvette és eljuttatta Magyarországra. Külön köszönet Font Sándor országgyűlési képviselő úrnak, aki mindezt megszervezte, és a csomagot nekünk elhozta”– olvasható a Schöffer Gyűjtemény közösségi médiás oldalán, ahol kedden az adományozónak egy posztját is átvették, amely épp egy Schöffer-féle fénytoronnyal kapcsolatos, a mesternek emléket állító, vadonatúj zenei, illetve audiovizuális projektről számol be.
Ez a Youtube videómegosztón meg is tekinthető:


Az Ether Ship elektronikus zenei csoport videóját népszerűsítő bejegyzésből pedig kiderül, hogy a Chronos XIV című, „Nicolas Schöffernek, a kibernetikus művészet atyjának” szentelt, Willard Van De Bogart és Lemon De George közreműködésével készült videót a San Francisó-i Two Embarcadero Centerben található Nicolas Schöffer Chronos XIV. című kibernetikus toronynál forgatták. A zenét a háromemeletnyi, 49 fényvetítővel és 65 mozgatható tárcsával működő, egy szökőkút közepén álló acélszobránál élőben rögzítették a helyszínen.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés