2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb Schöffer-hagyaték érkezett Kalocsára – Az Egyesült Államokból 27 Schöffer-relikvia érkezett a művész szülővárosába

Újabb Schöffer-hagyaték érkezett Kalocsára – Az Egyesült Államokból 27 Schöffer-relikvia érkezett a művész szülővárosába
Illés György Cinó  |  2021. 03. 28., 13:56

Többek között dokumentumokat, kéziratokat és amerikai koncertfelvételeket tartalmaz az a 27 tételes Schöffer-hagyaték, melyet egykori munkatársa, az Amerikai Egyesült Államokban élő Willard Van De Bogart ajándékozott a kalocsai Schöffer Gyűjteménynek. Ez újabb fontos lépés az a cél felé, amin a gyűjtemény régóta munkálkodik, hogy összegyűjtsék a világban föllelhető Schöffer alkotásokat, valamint a művész személyéhez köthető relikviákat.

Font Sándor országgyűlési képviselő pár napja tette közzé azt az örömhírt a Facebook oldalán, amely szerintaz év elején Romsics Imre, a Viski Károly múzeum igazgatója azzal hívta fel, hogy a Budai Viktória által vezetett Nicolas Schöffer gyűjteményhez egy felajánlás érkezne az USA-ból. Méghozzá Willard Van De Bogart úrtól, aki San Franciscóban él, és a tulajdonában áll Nicolas Schöffer több személyes relikviája, amelyet Kalocsának ajándékozna. Már csak a hazajuttatást kellene leszervezni, amihez a múzeumigazgató az országgyűlési képviselő segítségét kérte.

A Külügyminisztériumon keresztül felvettem a kapcsolatot Doncsev András San Francisco-i Konzulátuson állomásozó diplomatával, aki személyesen vette át az adományt, és vitte el Los Angelesbe, ahonnan magyar diplomáciai futáranyagként érkezett haza Budapestre. A múlt héten átvettem a csomagot, most pedig átadtam a címzetteknek”– írja Font Sándor közösségi oldalán múlt csütörtökön elhelyezett bejegyzésében, amelyben egyúttal gratulál a múzeum és a Schöffer Gyűjtemény vezetésének, hogy egy ilyen kapcsolaton keresztül is gazdagítják Kalocsa város szülöttjének hagyatékát, és köszönetet mondott mindazoknak, akik a hagyaték hazajuttatásában segédkeztek!

(A cikk a beágyazott poszt alatt folytatódik!)


A Schöffer Gyűjtemény néhány hónapja elindította azt a kampányát, amelynek során számos országban, többek között Franciaországban és a tengerentúlon is felkutatja Nicolas Schöffer hagyatékait. E munka eredményeinek egy részét képezi az amerikai mérnöktől érkezett anyag, amelyről további részleteket a Viski Károly Múzeum igazgatójától, Romsics Imrétől tudtunk meg.

Az amerikai szakember együtt dolgozott Schöffer Miklóssal, több közös tervük volt, és többek közt ezeknek az eredeti példányait küldte el számunkra. E mellett például különböző szóró- és reklámanyagok, kiállítások meghívói és prospektusai találhatók meg a csomagban”– tudtuk meg Romsics Imrétől, aki azt is elmondta munkatársunknak, hogy
a kalocsai intézmény tovább folytatja a kalocsai származású művész munkáinak felkutatását.

MOST PÁRIZSBAN PRÓBÁLJÁK FÖLVENNI A KAPCSOLATOT A MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ MESTER SZŰK CSALÁDI KÖRÉVEL.

Romsics Imre azt is elmondta, hogy ez a munka sajnos nem zökkenőmentes:

A baj az, hogy Eléonore Schöffer halála után a gyermekei nem kívántak foglalkozni a Schöffer hagyatékkal. Többször tárgyaltunk volna velük, de elzárkóztak a kapcsolatfelvételtől. Jelen pillanatban viszont van egy kis reményünk, hiszen az egyik unokának kapcsolata van a múzeum világával, mivel a Louvre restaurátora. Talán vele sikerül egyezkedni ez ügyben.”Az újonnan érkezett, amerikai Schöffer hagyaték jelenleg feldolgozás alatt áll a gyűjteményben, annak elemeit a későbbiekben a nagyközönség is láthatja majd tervek szerint.

Az adományért a Schöffer Gyűjtemény is köszönetet mondott, további részleteket osztva meg a hagyaték hazatérésének kalandos útjáról.


A küldemény kalandos úton érkezett meg San Franciscóból a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjteménybe. Köszönjük Gehér Klárának, aki figyelmünkbe ajánlotta, a San Franciscó-i TÉT attasénak, Doncsev Andrásnak, hogy a csomagot részünkre átvette és eljuttatta Magyarországra. Külön köszönet Font Sándor országgyűlési képviselő úrnak, aki mindezt megszervezte, és a csomagot nekünk elhozta”– olvasható a Schöffer Gyűjtemény közösségi médiás oldalán, ahol kedden az adományozónak egy posztját is átvették, amely épp egy Schöffer-féle fénytoronnyal kapcsolatos, a mesternek emléket állító, vadonatúj zenei, illetve audiovizuális projektről számol be.
Ez a Youtube videómegosztón meg is tekinthető:


Az Ether Ship elektronikus zenei csoport videóját népszerűsítő bejegyzésből pedig kiderül, hogy a Chronos XIV című, „Nicolas Schöffernek, a kibernetikus művészet atyjának” szentelt, Willard Van De Bogart és Lemon De George közreműködésével készült videót a San Francisó-i Two Embarcadero Centerben található Nicolas Schöffer Chronos XIV. című kibernetikus toronynál forgatták. A zenét a háromemeletnyi, 49 fényvetítővel és 65 mozgatható tárcsával működő, egy szökőkút közepén álló acélszobránál élőben rögzítették a helyszínen.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK