2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa környéki katonai hagyományőrzők emléktúrával tisztelegtek a doni hősök előtt

Kalocsa környéki katonai hagyományőrzők emléktúrával tisztelegtek a doni hősök előtt
Illés György Cinó  |  2023. 01. 23., 13:57

A Kalocsán élő, dunapataji származású honvéd hagyományőrző és katonai emlékgyűjtő, Thiesz János 2017 óta minden évben egy emléktúrával tiszteleg a hősök előtt. Az első két évben még egyedül tette, majd harmadmagával, később 5-6 fős csapattal vágtak neki a 15-30 kilométeres gyalogtúrának, amelyet korhű katonai öltözetben és felszereléssel teljesítenek.

Immár nyolcvan év távlatából, a kommunista idők több évtizedes elhallgatása, a történtek feldolgozatlansága után – vagy tán épp azért – napjainkban egyre nagyobb figyelem fordul a Don-kanyarnál 1943 januárjában történt események felé.
Kalocsán a doni hősök tiszteletére állított emlékmű 2000-es felavatása óta minden évben városi megemlékezést tart az önkormányzat. Így volt ez idén is – a megemlékezésről annak másnapján beszámoltunk –, a történelmi eseményeket pedig önálló cikkben foglaltuk össze, dr. Kovács György nyugalmazott honvéd ezredesnek a városi ünnepélyen elhangzott beszéde nyomán.
Immár hatodik éve honvéd hagyományőrzők tisztelgő emléktúrát is tartanak a doni hősök emlékére, amelyről a kezdeményező és szervező Thiesz János számolt be portálunknak.

– Az első két évben egyedül mentem, akkor 15-20 kilométeres távot gyalogoltam. Újabban már 20-30 kilométer közötti távot szoktunk teljesíteni a doni áttörés évfordulójához legközelebb eső hétvége egyik napján, akármilyen időjárási viszonyok köszöntenek ránk, hiszen a Don-kanyarnál helytállt és sorsát beteljesítő katonáknak sem volt más választásuk. Az ottani kegyetlen hideg és nagy hó itt nem jellemző, a kellemetlenséget inkább a ködös, fagyos idő, néha az eső, havas eső és nagy sár jelenti. Ez utóbbiból minden évben bőven kijutott eddig – nyilatkozta portálunknak az ötletgazda, aki azt is elmondta, hogy 2019-ben már többen csatlakoztak hozzá, köztük a dunapataji Tomolik Tamás és a homokmégyi Sereg Péter.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


– A harmadik emléktúrára már hatan indultunk el. Nagy örömömre Balázs fiam is belevágott a túrába. 2020-ban hárman vágtunk neki az útnak, 2021-ben pedig csatlakoztak hozzá barátaim, a szintén dunapataji Kovács László, a bátyai Madarász László, valamint újra Balázs fiam, sőt és egy osztálytársa is velünk tartott. A tavalyi évben hatan, az idén pedig öten vágtunk bele a kitűzött távolság teljesítésébe – mondta Thiesz János, aki az idei emlékmenetükről elmondta:

– Volt, amikor Kalocsáról indultunk el, és Dunapataj volt a célállomás. Ezekben az években a pataji Tanya Bisztróban a tulajdonos élelem-utánpótlással és némi szívmelegítővel várta a résztvevőket, amit ezúton is köszönök. Az érintett falvak népe is már ismerősként fogad bennünket, tavaly például az újteleki Zöld Elefánt Büfében kaptunk forralt bort és zsíros kenyeret. Idén viszont Dunapatajon volt a túra kezdőpontja – nyilatkozta Thiesz János, aki az idei túraútvonalat is megosztotta velünk:

A távot természetesen most is korhű ruházatban és felszerelésben teljesítettük. Vasárnap reggel nyolckor indultunk, és a környék pusztáin haladva, Szelid érintésével fölkerestük előbb az újteleki háborús emlékművet, majd a gombolyagi emlékművet is, végül Kalocsán, a doni emlékműnél fejeződött be az utunk. Ezeken az emlékhelyeken tisztelgünk a hősök előtt, és imádkozunk értük”– zárta gondolatait Thiesz János, akitől azt is megtudtuk, hogy Kalocsára háromnegyed öt körül érkeztek meg, majd a doni emlékműnél fél hat körül zárult az idei emlékmenet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK