2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa környéki katonai hagyományőrzők emléktúrával tisztelegtek a doni hősök előtt

Kalocsa környéki katonai hagyományőrzők emléktúrával tisztelegtek a doni hősök előtt
Illés György Cinó  |  2023. 01. 23., 13:57

A Kalocsán élő, dunapataji származású honvéd hagyományőrző és katonai emlékgyűjtő, Thiesz János 2017 óta minden évben egy emléktúrával tiszteleg a hősök előtt. Az első két évben még egyedül tette, majd harmadmagával, később 5-6 fős csapattal vágtak neki a 15-30 kilométeres gyalogtúrának, amelyet korhű katonai öltözetben és felszereléssel teljesítenek.

Immár nyolcvan év távlatából, a kommunista idők több évtizedes elhallgatása, a történtek feldolgozatlansága után – vagy tán épp azért – napjainkban egyre nagyobb figyelem fordul a Don-kanyarnál 1943 januárjában történt események felé.
Kalocsán a doni hősök tiszteletére állított emlékmű 2000-es felavatása óta minden évben városi megemlékezést tart az önkormányzat. Így volt ez idén is – a megemlékezésről annak másnapján beszámoltunk –, a történelmi eseményeket pedig önálló cikkben foglaltuk össze, dr. Kovács György nyugalmazott honvéd ezredesnek a városi ünnepélyen elhangzott beszéde nyomán.
Immár hatodik éve honvéd hagyományőrzők tisztelgő emléktúrát is tartanak a doni hősök emlékére, amelyről a kezdeményező és szervező Thiesz János számolt be portálunknak.

– Az első két évben egyedül mentem, akkor 15-20 kilométeres távot gyalogoltam. Újabban már 20-30 kilométer közötti távot szoktunk teljesíteni a doni áttörés évfordulójához legközelebb eső hétvége egyik napján, akármilyen időjárási viszonyok köszöntenek ránk, hiszen a Don-kanyarnál helytállt és sorsát beteljesítő katonáknak sem volt más választásuk. Az ottani kegyetlen hideg és nagy hó itt nem jellemző, a kellemetlenséget inkább a ködös, fagyos idő, néha az eső, havas eső és nagy sár jelenti. Ez utóbbiból minden évben bőven kijutott eddig – nyilatkozta portálunknak az ötletgazda, aki azt is elmondta, hogy 2019-ben már többen csatlakoztak hozzá, köztük a dunapataji Tomolik Tamás és a homokmégyi Sereg Péter.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


– A harmadik emléktúrára már hatan indultunk el. Nagy örömömre Balázs fiam is belevágott a túrába. 2020-ban hárman vágtunk neki az útnak, 2021-ben pedig csatlakoztak hozzá barátaim, a szintén dunapataji Kovács László, a bátyai Madarász László, valamint újra Balázs fiam, sőt és egy osztálytársa is velünk tartott. A tavalyi évben hatan, az idén pedig öten vágtunk bele a kitűzött távolság teljesítésébe – mondta Thiesz János, aki az idei emlékmenetükről elmondta:

– Volt, amikor Kalocsáról indultunk el, és Dunapataj volt a célállomás. Ezekben az években a pataji Tanya Bisztróban a tulajdonos élelem-utánpótlással és némi szívmelegítővel várta a résztvevőket, amit ezúton is köszönök. Az érintett falvak népe is már ismerősként fogad bennünket, tavaly például az újteleki Zöld Elefánt Büfében kaptunk forralt bort és zsíros kenyeret. Idén viszont Dunapatajon volt a túra kezdőpontja – nyilatkozta Thiesz János, aki az idei túraútvonalat is megosztotta velünk:

A távot természetesen most is korhű ruházatban és felszerelésben teljesítettük. Vasárnap reggel nyolckor indultunk, és a környék pusztáin haladva, Szelid érintésével fölkerestük előbb az újteleki háborús emlékművet, majd a gombolyagi emlékművet is, végül Kalocsán, a doni emlékműnél fejeződött be az utunk. Ezeken az emlékhelyeken tisztelgünk a hősök előtt, és imádkozunk értük”– zárta gondolatait Thiesz János, akitől azt is megtudtuk, hogy Kalocsára háromnegyed öt körül érkeztek meg, majd a doni emlékműnél fél hat körül zárult az idei emlékmenet.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK