2022. 12. 04.
Barbara, Borbála
: 409 Ft   : 388 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Liszt AMI: néptáncos évzáró az Érsekkertben – Több száz néző előtt ropták kicsik és nagyok

Illés György Cinó  |  2018. 05. 29., 19:32

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszak tanévzáró műsorát május 26-án, szombaton 16 órai kezdettel tartották az érsekkerti szabadtéri színpadon, tíz tánccsoportjuk közreműködésével. Fehérvári István intézményvezető köszöntője után sorra álltak a közönség elé az iskola csoportjai, a Palánta, a Négykézláb, a Bikfic, a Mákszemek, a Dusnoki Aprók, a Dusnok Ifjúsági a Kisbokréta, a Bokréta, a Rezeda és a Csajgorás csoportok, valamint az Érsekcsanádi Bazsarózsa néptánccsoportok. A táncosokat Dudás Szilvia, Illésné Koszta Krisztina, Illés Zoltán, Tóth-Mihó Erika, Tóth Zoltán és Vácz Péterné készítette föl, akik maguk is beálltak táncolni tanítványaik közé, Pogrányi Miklós és Barátai népi zenekarának talpalávalójára, a záró össztáncban pedig az iskola néptáncosainak apraja-nagyja a színpadon, illetve az előtte lévő területen, a „zenekari árokban” mind együtt ropta a táncot kalocsai dallamokra – ezt videóra is vettük.

Elsőként a Bikfic csoport lépett színpadra, amely 2-4. osztályos korú gyermekekből áll. Ők idén rábaközi táncokat tanultak, ezekből állította össze Kakaskodó című koreográfiájukat Illés Zoltán.
A csoport májusban egy kaposvári régiós fesztiválon ezüst minősítést szerzett, nyáron pedig a gyerekek egy része Montenegróba utazik egy nemzetközi fesztiválra. A csoportot Dudás Szilvia vezeti, Nagy Viktória asszisztenciájával.

A műsort a Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán vezette Rezeda csoport folytatta, amelyben középiskolás fiatalok táncolnak immár hat éve együtt.
A csoport egyik tagja, Lakatos Bence Tatabányán a Népművészeti Ki-Mit-Tudon kiemelt arany minősítést kapott. A csoportot Görögországba is meghívták egy nemzetközi néptáncfesztiválra.
Ezen a napon Őrizzük a szőlőt című koreográfiájukban sárközi táncokat mutattak be.

Képgaléria megtekintése (72 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A két első csoport produkciói után jutalomkönyvek átadása következett, ugyanis az évzáró rendezvényén jutalomban részesülnek azok a tanulók, akik a tanév során, vagy az iskola kötelékében töltött évek alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, kimagasló eredményeket értek el.

A továbbiakban a 3 és 7 év közötti korú gyerekeket tömörítő Palánta és Négykézláb csoportok közös produkciója következett, Gólyák és békák címmel, amelynek eredeti koreográfiáját Tóth Ferenc készítette el, majd Vácz Péterné és Dudás Szilvia, a csoport vezetői adaptálták a mostani alkalomra, munkájukat Nagy Viktória asszisztens segítette.

Képgaléria megtekintése (72 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a Dusnoki Aprók és a kalocsai Mákszemek csoportja közös produkciója került színpadra. A csoportban 11-13 éves gyerekek táncolnak. Május közepén Szekszárdon a Fölszállott a páva gálán szerepeltek. Tavasszal néhány tagjuk Békéscsabán a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiválján is szerepelt Mondovics Dávid és Kernya Rebeka arany minősítést, Bolvári István, Vincze Angéla, Serfőző Balázs és Deutsch Judit pedig kiemelt arany minősítést ért el, és teljesítményük feljogosítja őket a június elseje és harmadika között Szarvason rendezendő döntően való részvételre is.
A csoport augusztusban Szlovéniába a Bledi-tó mellett rendezendő nemzetközi néptáncfesztiválra utazik. Ezúttal bukovinai táncokat mutattak be a csoport vezetői, Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán koreográfiája szabta keretek közt.

Ötödik műsorszámként már a felnőtt táncosok is megmutatták tudásukat: a részben egyetemista fiatalokból álló Csajgorás csoport lépett közönség elé, akik e formában két éve dolgoznak együtt. A Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán vezette csoport nyáron Görögországba utazik egy nemzetközi fesztiválra.
Az évzárón Illés Zoltán kalotaszegi táncokból összeállított koreográfiáját mutatták be.

1933 óta működik Érsekcsanádon a Bazsarózsa Néptáncegyüttes, így idén ünnepli fennállásának 85 évfordulóját, mégpedig egy érsekcsanádi lakodalmassal július hetedikén, tíz vendég együttes részvételével. Ez alkalommal gömöri táncokat mutattak be Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán koreográfiájában.

A Kisbokréta csoport 10-12 éves fiatalokat foglal magába.
Közülük Sáfrány Milán és Mészáros Nikolett az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyen hegyközi táncokkal a döntőbe jutott, és ott különdíjban részesült. A most záródó tanév során egy komlói fesztiválon is részt vett a csoport, ahol elnyerték a kiemelkedő színpadi produkció díját Nyáron pedig Montenegróba utaznak egy nemzetközi fesztiválra.
A most bemutatott, Vigyázz medve! című koreográfiájukat Illés Zoltán készítette.

Képgaléria megtekintése (72 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Liszt Ferenc AMI 31 fős Dusnoki Aprók csoportja júliusban a horvátországi Dubrovnikba, egy ötnapos tengerparti fesztiválra hivatalos. A most bemutatott műsorunkban, eleki és méhkeréki táncokat adtak elő Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán csoportvezetők koreográfiával.

A csoportok sorát a 12-14 éves gyermekekből álló Bokréta csoport zárta, akik a Tatabányai Forgórózsa Fesztiválon, ahol szintén ezzel a koreográfiával indultak, arany minősítést szereztek és elnyerték „A fesztivál legjobb hangú csoportja” címet is. A Forgórózsa Ki-Mit-Tud-on páros kategóriában is remkelt a csoport négy tagja: Havasi Laura, Molnár Zalán arany minősítést, Vác Virág és Tóth András ezüst minősítést kapott. A bokrétások júliusban Olaszországba utaznak nemzetközi fesztiválra, és viszik táncaink és viseleteink jó hírét.
A táncos évzásó alkalmából kalocsai táncokból álló koreográfiát mutatottak be, Lóvásár címmel.
A csoport bemutatóját finálé gyanánt fergeteges össztánc követte.


A Liszt Ferenc AMI tánc tanszaki évzárójának fináléján felcsendülő kalocsai dallamokra az iskola apraja-nagyja táncra perdült, miután nyolc tánccsoportja mutatta be önálló műsorát a több száz néző előtt, számot adva az általuk ebben az évben végzett munkáról, a fellépők összességében szintén százas nagyságrendű sokasága pedig nem csak a színpadon töltötte meg, ha nem a színpad előtti területet is egyetlen hömpölygő forgataggá válva, aminek láttán a közönség vastapssal búcsúztatta a 2017-18-as táncos tanévet.

A záró össztáncot videóra is vettük:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 04., 07:00
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 03., 15:04
A meggy és a mák szuper párost alkot bármilyen édességben, legyen szó rétesről, tortáról vagy épp egy kiadós bejgliről. Most elhoztuk nektek a Nosalty bögrés sütijét, hogy a lehető leggyorsabban tudjátok csillapítani a mák iránti epekedéseteket. Még >>>
2022. 12. 03., 12:36
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t. Még >>>
2022. 12. 03., 09:13
A harmadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 02., 22:06
Nagyvárad belvárosában találtak egy nemrég elpusztult példányt - írja a Főtér.ro. Még >>>
2022. 12. 02., 15:48
A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK