2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Liszt AMI: néptáncos évzáró az Érsekkertben – Több száz néző előtt ropták kicsik és nagyok

Illés György Cinó  |  2018. 05. 29., 19:32

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszak tanévzáró műsorát május 26-án, szombaton 16 órai kezdettel tartották az érsekkerti szabadtéri színpadon, tíz tánccsoportjuk közreműködésével. Fehérvári István intézményvezető köszöntője után sorra álltak a közönség elé az iskola csoportjai, a Palánta, a Négykézláb, a Bikfic, a Mákszemek, a Dusnoki Aprók, a Dusnok Ifjúsági a Kisbokréta, a Bokréta, a Rezeda és a Csajgorás csoportok, valamint az Érsekcsanádi Bazsarózsa néptánccsoportok. A táncosokat Dudás Szilvia, Illésné Koszta Krisztina, Illés Zoltán, Tóth-Mihó Erika, Tóth Zoltán és Vácz Péterné készítette föl, akik maguk is beálltak táncolni tanítványaik közé, Pogrányi Miklós és Barátai népi zenekarának talpalávalójára, a záró össztáncban pedig az iskola néptáncosainak apraja-nagyja a színpadon, illetve az előtte lévő területen, a „zenekari árokban” mind együtt ropta a táncot kalocsai dallamokra – ezt videóra is vettük.

Elsőként a Bikfic csoport lépett színpadra, amely 2-4. osztályos korú gyermekekből áll. Ők idén rábaközi táncokat tanultak, ezekből állította össze Kakaskodó című koreográfiájukat Illés Zoltán.
A csoport májusban egy kaposvári régiós fesztiválon ezüst minősítést szerzett, nyáron pedig a gyerekek egy része Montenegróba utazik egy nemzetközi fesztiválra. A csoportot Dudás Szilvia vezeti, Nagy Viktória asszisztenciájával.

A műsort a Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán vezette Rezeda csoport folytatta, amelyben középiskolás fiatalok táncolnak immár hat éve együtt.
A csoport egyik tagja, Lakatos Bence Tatabányán a Népművészeti Ki-Mit-Tudon kiemelt arany minősítést kapott. A csoportot Görögországba is meghívták egy nemzetközi néptáncfesztiválra.
Ezen a napon Őrizzük a szőlőt című koreográfiájukban sárközi táncokat mutattak be.

Képgaléria megtekintése (72 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A két első csoport produkciói után jutalomkönyvek átadása következett, ugyanis az évzáró rendezvényén jutalomban részesülnek azok a tanulók, akik a tanév során, vagy az iskola kötelékében töltött évek alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, kimagasló eredményeket értek el.

A továbbiakban a 3 és 7 év közötti korú gyerekeket tömörítő Palánta és Négykézláb csoportok közös produkciója következett, Gólyák és békák címmel, amelynek eredeti koreográfiáját Tóth Ferenc készítette el, majd Vácz Péterné és Dudás Szilvia, a csoport vezetői adaptálták a mostani alkalomra, munkájukat Nagy Viktória asszisztens segítette.

Képgaléria megtekintése (72 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A továbbiakban a Dusnoki Aprók és a kalocsai Mákszemek csoportja közös produkciója került színpadra. A csoportban 11-13 éves gyerekek táncolnak. Május közepén Szekszárdon a Fölszállott a páva gálán szerepeltek. Tavasszal néhány tagjuk Békéscsabán a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiválján is szerepelt Mondovics Dávid és Kernya Rebeka arany minősítést, Bolvári István, Vincze Angéla, Serfőző Balázs és Deutsch Judit pedig kiemelt arany minősítést ért el, és teljesítményük feljogosítja őket a június elseje és harmadika között Szarvason rendezendő döntően való részvételre is.
A csoport augusztusban Szlovéniába a Bledi-tó mellett rendezendő nemzetközi néptáncfesztiválra utazik. Ezúttal bukovinai táncokat mutattak be a csoport vezetői, Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán koreográfiája szabta keretek közt.

Ötödik műsorszámként már a felnőtt táncosok is megmutatták tudásukat: a részben egyetemista fiatalokból álló Csajgorás csoport lépett közönség elé, akik e formában két éve dolgoznak együtt. A Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán vezette csoport nyáron Görögországba utazik egy nemzetközi fesztiválra.
Az évzárón Illés Zoltán kalotaszegi táncokból összeállított koreográfiáját mutatták be.

1933 óta működik Érsekcsanádon a Bazsarózsa Néptáncegyüttes, így idén ünnepli fennállásának 85 évfordulóját, mégpedig egy érsekcsanádi lakodalmassal július hetedikén, tíz vendég együttes részvételével. Ez alkalommal gömöri táncokat mutattak be Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán koreográfiájában.

A Kisbokréta csoport 10-12 éves fiatalokat foglal magába.
Közülük Sáfrány Milán és Mészáros Nikolett az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyen hegyközi táncokkal a döntőbe jutott, és ott különdíjban részesült. A most záródó tanév során egy komlói fesztiválon is részt vett a csoport, ahol elnyerték a kiemelkedő színpadi produkció díját Nyáron pedig Montenegróba utaznak egy nemzetközi fesztiválra.
A most bemutatott, Vigyázz medve! című koreográfiájukat Illés Zoltán készítette.

Képgaléria megtekintése (72 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A Liszt Ferenc AMI 31 fős Dusnoki Aprók csoportja júliusban a horvátországi Dubrovnikba, egy ötnapos tengerparti fesztiválra hivatalos. A most bemutatott műsorunkban, eleki és méhkeréki táncokat adtak elő Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán csoportvezetők koreográfiával.

A csoportok sorát a 12-14 éves gyermekekből álló Bokréta csoport zárta, akik a Tatabányai Forgórózsa Fesztiválon, ahol szintén ezzel a koreográfiával indultak, arany minősítést szereztek és elnyerték „A fesztivál legjobb hangú csoportja” címet is. A Forgórózsa Ki-Mit-Tud-on páros kategóriában is remkelt a csoport négy tagja: Havasi Laura, Molnár Zalán arany minősítést, Vác Virág és Tóth András ezüst minősítést kapott. A bokrétások júliusban Olaszországba utaznak nemzetközi fesztiválra, és viszik táncaink és viseleteink jó hírét.
A táncos évzásó alkalmából kalocsai táncokból álló koreográfiát mutatottak be, Lóvásár címmel.
A csoport bemutatóját finálé gyanánt fergeteges össztánc követte.


A Liszt Ferenc AMI tánc tanszaki évzárójának fináléján felcsendülő kalocsai dallamokra az iskola apraja-nagyja táncra perdült, miután nyolc tánccsoportja mutatta be önálló műsorát a több száz néző előtt, számot adva az általuk ebben az évben végzett munkáról, a fellépők összességében szintén százas nagyságrendű sokasága pedig nem csak a színpadon töltötte meg, ha nem a színpad előtti területet is egyetlen hömpölygő forgataggá válva, aminek láttán a közönség vastapssal búcsúztatta a 2017-18-as táncos tanévet.

A záró össztáncot videóra is vettük:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK