2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Másfél év után újra közönség előtt – Táncos tanévzárón ropták a kalocsai művészeti iskola növendékei

Másfél év után újra közönség előtt – Táncos tanévzárón ropták a kalocsai művészeti iskola növendékei
Illés György Cinó  |  2021. 06. 19., 08:57

2021. június 12-én, az Érsekkert szabadtéri színpadán zajlott a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakának a 2020/2021-es tanévzáró műsora, ahol hosszú szünet után újból közönség előtt lépett fel a Kis- és Nagypalánta, a Gyerökök, a Bikfic, a Kisbokréta, a Bokréta és a Csajgorás csoport. A programot Filvig Géza polgármester nyitotta meg, aki átadta az Év tanulója díjat is.

Családtagok, barátok töltötték meg a kalocsai szabadtéri színpad nézőterét, miközben nagy volt az izgalom a kulisszák mögött, hiszen ez a nyár eleji program évek óta nagy népszerűségnek örvend a növendékek és családtagjaik körében, de a világjárvány miatt már hosszabb ideje nem tudtak közönség előtt fellépni a táncos csoportok. Tovább fokozta az izgalmakat a program kezdete előtt, hogy ezen a délutánon még az ég is leszakadt.

Ezekben az izgalommal teli pillanatokban, még a műsor megkezdése előtt beszélgettünk Illésné Koszta Krisztinával, a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető- helyettesével.

– Nagyon vártuk azt a pillanatot, hogy végre felléphessenek a csoportjaink, hiszen több mint egy éve nem volt erre lehetőség. Az időjárás most még nem kedvez nekünk, de remélem, hogy mindjárt kisüt a nap, és be tudjuk mutatni a közönségnek, hogy az elmúlt tanévben mit sajátítottak el a növendékeink.
Ma a három éves kortól az 55 éves korig minden korosztály színpadra lép. Nyolc műsorszámmal készültünk. Láthatják majd a nézők a különböző magyarországi és erdélyi tájegységek lépéseit, de

természetesen a kalocsai sem maradhat el, hiszen ez a saját táncunk”
– ismertette az évzáró szakmai programját a táncpedagógus.

A hirtelen jött zápor végül, ahogy jött, odébbállt, és szerencsére nem zendített rá újra, így szikrázó napsütésben kezdődött az idei tanévzáró műsor.
A vendégeket és a növendékeket Fehérvári István, a helyi művészeti iskola igazgatója köszöntötte, majd dr. Filvig Géza polgármester ünnepélyes keretek között nyitotta meg a rendezvényt, beszédében kitérve arra is, hogy – igaz még mindig csak ideiglenes formában, de – megoldódott a táncpróbák helyszínének kérdése.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Amint emlékezetes, korábban az Ifjúsági Ház (egykori Úttörőház) adott otthont más kalocsai tánccsoportok mellett a Liszt Ferenc AMI táncosainak is. A ház felújítása miatt azonban költözniük kellett, átmenetileg a Kossuth Lajos utca 22. szám alatti épületben (egykori SZTK épületében) kaptak helyet, azzal, hogy a felújítás után visszakapják eredeti helyüket.
Mostanára újra változott a helyzet, mivel az Újvárosi Óvoda fűtésrendszerének meghibásodása miatt az ide járó óvodásokat is el kellett helyezni, miközben a Kunszt Utcai Óvodában is áldatlan állapotok közt vannak az óvodások, ám az Ifjúsági Ház telkén épülő új óvoda – finanszírozási problémák miatt – csak részben készül el ebben az ütemben, 150 helyett csak 75 óvodásnak biztosítva férőhelyet. E körülményekre tekintettel néhány hete az a döntés született, hogy az Ifjúsági Ház épületében ideiglenes óvodát alakítanak ki, ezzel továbbkésleltetve a táncosok visszatérését.

A táncos évzárót megnyitó beszédében dr. Filvig Géza elmondta: nem szeretnék, ha a néptáncosok bármilyen hátrányt is szenvednének amiatt, hogy az Ifjúsági Ház átmenetileg óvodásoknak fog helyet adni.

Megoldásként a kalocsai színházat és a mellette lévő, volt Tiszti Klub épületét fogják megkapni gyakorlásra, amely azt gondolom, hogy méltó környezet lesz számukra.”
A városvezető hangsúlyozta, hogy továbbra is számít a kalocsai tánccsoportokra, amelyek a tervek szerint az idei Paprikafesztiválon is bemutathatják tudásukat.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Nagy erőkkel szervezi a város a nagyszabású gasztronómiai fesztivált, ahol jelentős szerepe lesz ismét a népi kultúránknak, így egyértelmű, hogy az egyik hungarikumunk, a kalocsai hímzés is bemutatásra kerül, legfőképp a táncosaink ruháján keresztül. Most országos szinten hirdetjük meg a több napos programsorozatot, és azon is dolgozunk, hogy a következő esztendőben már az egész világ láthassa az értékeinket.”
– fogalmazott a polgármester. Ezt követően

FILVIG GÉZA ÁTADTA AZ ÉV TANULÓJA DÍJAT LAKATOS BENCE GÁBORNAK.

A fiatal táncos a Bokréta és a Csajgorás csoportot is erősíti. Számtalan szóló, páros és csoportos versenyen mérettette meg tehetségét és tudását, mindenhol kiváló eredményeket érve el.

Ez után következtek sorra a csoportok bemutatói. A tanévzáró műsor a kamaszokból álló Bokréta csoport bemutatkozásával vette kezdetét, majd egymást váltották a táncos lábú fiatalok a színpadon.

Most már jöhet a megérdemelt pihenés, majd a szórakozás, hiszen

TÖBB TÁNCTÁBOR IS VÁRJA A NÖVENDÉKEKET.

Többek között a Balaton mellé és Orfűre utaznak, de augusztusban

RÉSZT VESZNEK EGY NEMZETKÖZI FOLKLÓRFESZTIVÁLON IS.

Legalábbis ez a terv.
Reméljük, nem írja át majd a járvány a nyári programokat!


Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK