2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Másfél év után újra közönség előtt – Táncos tanévzárón ropták a kalocsai művészeti iskola növendékei

Másfél év után újra közönség előtt – Táncos tanévzárón ropták a kalocsai művészeti iskola növendékei
Illés György Cinó  |  2021. 06. 19., 08:57

2021. június 12-én, az Érsekkert szabadtéri színpadán zajlott a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszakának a 2020/2021-es tanévzáró műsora, ahol hosszú szünet után újból közönség előtt lépett fel a Kis- és Nagypalánta, a Gyerökök, a Bikfic, a Kisbokréta, a Bokréta és a Csajgorás csoport. A programot Filvig Géza polgármester nyitotta meg, aki átadta az Év tanulója díjat is.

Családtagok, barátok töltötték meg a kalocsai szabadtéri színpad nézőterét, miközben nagy volt az izgalom a kulisszák mögött, hiszen ez a nyár eleji program évek óta nagy népszerűségnek örvend a növendékek és családtagjaik körében, de a világjárvány miatt már hosszabb ideje nem tudtak közönség előtt fellépni a táncos csoportok. Tovább fokozta az izgalmakat a program kezdete előtt, hogy ezen a délutánon még az ég is leszakadt.

Ezekben az izgalommal teli pillanatokban, még a műsor megkezdése előtt beszélgettünk Illésné Koszta Krisztinával, a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető- helyettesével.

– Nagyon vártuk azt a pillanatot, hogy végre felléphessenek a csoportjaink, hiszen több mint egy éve nem volt erre lehetőség. Az időjárás most még nem kedvez nekünk, de remélem, hogy mindjárt kisüt a nap, és be tudjuk mutatni a közönségnek, hogy az elmúlt tanévben mit sajátítottak el a növendékeink.
Ma a három éves kortól az 55 éves korig minden korosztály színpadra lép. Nyolc műsorszámmal készültünk. Láthatják majd a nézők a különböző magyarországi és erdélyi tájegységek lépéseit, de

természetesen a kalocsai sem maradhat el, hiszen ez a saját táncunk”
– ismertette az évzáró szakmai programját a táncpedagógus.

A hirtelen jött zápor végül, ahogy jött, odébbállt, és szerencsére nem zendített rá újra, így szikrázó napsütésben kezdődött az idei tanévzáró műsor.
A vendégeket és a növendékeket Fehérvári István, a helyi művészeti iskola igazgatója köszöntötte, majd dr. Filvig Géza polgármester ünnepélyes keretek között nyitotta meg a rendezvényt, beszédében kitérve arra is, hogy – igaz még mindig csak ideiglenes formában, de – megoldódott a táncpróbák helyszínének kérdése.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Amint emlékezetes, korábban az Ifjúsági Ház (egykori Úttörőház) adott otthont más kalocsai tánccsoportok mellett a Liszt Ferenc AMI táncosainak is. A ház felújítása miatt azonban költözniük kellett, átmenetileg a Kossuth Lajos utca 22. szám alatti épületben (egykori SZTK épületében) kaptak helyet, azzal, hogy a felújítás után visszakapják eredeti helyüket.
Mostanára újra változott a helyzet, mivel az Újvárosi Óvoda fűtésrendszerének meghibásodása miatt az ide járó óvodásokat is el kellett helyezni, miközben a Kunszt Utcai Óvodában is áldatlan állapotok közt vannak az óvodások, ám az Ifjúsági Ház telkén épülő új óvoda – finanszírozási problémák miatt – csak részben készül el ebben az ütemben, 150 helyett csak 75 óvodásnak biztosítva férőhelyet. E körülményekre tekintettel néhány hete az a döntés született, hogy az Ifjúsági Ház épületében ideiglenes óvodát alakítanak ki, ezzel továbbkésleltetve a táncosok visszatérését.

A táncos évzárót megnyitó beszédében dr. Filvig Géza elmondta: nem szeretnék, ha a néptáncosok bármilyen hátrányt is szenvednének amiatt, hogy az Ifjúsági Ház átmenetileg óvodásoknak fog helyet adni.

Megoldásként a kalocsai színházat és a mellette lévő, volt Tiszti Klub épületét fogják megkapni gyakorlásra, amely azt gondolom, hogy méltó környezet lesz számukra.”
A városvezető hangsúlyozta, hogy továbbra is számít a kalocsai tánccsoportokra, amelyek a tervek szerint az idei Paprikafesztiválon is bemutathatják tudásukat.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Nagy erőkkel szervezi a város a nagyszabású gasztronómiai fesztivált, ahol jelentős szerepe lesz ismét a népi kultúránknak, így egyértelmű, hogy az egyik hungarikumunk, a kalocsai hímzés is bemutatásra kerül, legfőképp a táncosaink ruháján keresztül. Most országos szinten hirdetjük meg a több napos programsorozatot, és azon is dolgozunk, hogy a következő esztendőben már az egész világ láthassa az értékeinket.”
– fogalmazott a polgármester. Ezt követően

FILVIG GÉZA ÁTADTA AZ ÉV TANULÓJA DÍJAT LAKATOS BENCE GÁBORNAK.

A fiatal táncos a Bokréta és a Csajgorás csoportot is erősíti. Számtalan szóló, páros és csoportos versenyen mérettette meg tehetségét és tudását, mindenhol kiváló eredményeket érve el.

Ez után következtek sorra a csoportok bemutatói. A tanévzáró műsor a kamaszokból álló Bokréta csoport bemutatkozásával vette kezdetét, majd egymást váltották a táncos lábú fiatalok a színpadon.

Most már jöhet a megérdemelt pihenés, majd a szórakozás, hiszen

TÖBB TÁNCTÁBOR IS VÁRJA A NÖVENDÉKEKET.

Többek között a Balaton mellé és Orfűre utaznak, de augusztusban

RÉSZT VESZNEK EGY NEMZETKÖZI FOLKLÓRFESZTIVÁLON IS.

Legalábbis ez a terv.
Reméljük, nem írja át majd a járvány a nyári programokat!


Forrás: KalocsaTV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés