2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Meggyújtották az első adventi gyertyát Kalocsán, fényruhába öltözött a sétálóutca

2018. 12. 03., 19:16
Kapcsolódó
téma cikkei (19)

Megkezdődött az adventi időszak, így a kalocsai sétálóutcában is fellobbant az első adventi gyertya lángja, kigyúltak az ünnepi fények, miközben a város néhány nappal korábban feldíszített karácsonyfája körül az alkalomra összegyűlteket körbe lengte a forralt bor édes és fűszeres illata.

A télies hideg, ámde száraz időben kilátogató mintegy kétszázötven-háromszáz főt dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár vezetője köszöntötte, néhány mondatban áttekintést adva nekik az adventi ünnepkör hagyományairól.

Az egybegyűlteket az önkormányzat munkatársai által kínált forralt bor, tea, zsíros kenyér és töpörtyű fogyasztására buzdította, valamint felhívta figyelmüket az ezidőre a sétálóutcába költöztetett mosolygömbre, amelybe rászoruló kalocsai gyermekek részére gyűjtenek pénzadományokat, hogy három hét múlva, advent utolsó vasárnapján abból vásárolt karácsonyi ajándékokkal lephessék meg őket.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az alkalomra a református gyülekezet gyermek és felnőtt tagjai készültek karácsonyi énekekkel és szavalatokkal, kórusa üdvözítő előadással. Lelkipásztoruk, Gera-Csontos Hajnalka néhány mondatot olvasott fel a Napkeleti bölcsek történetéből, majd személyes, egészen gyermekkoráig visszanyúló, a csillag motívumhoz való kötődésének történetén keresztül vezette el hallgatóságát az ünnepek valódi értékéhez.

Mint mondta, már óvodás korában csillag volt a jele, de azt követően is szívesen vette magát körbe olyan dolgokkal, amiken ez a motívum található. Később református lelkész lett, annak az egyháznak a hivatalos szolgája, amelynek a csillag az egyik fő szimbóluma.

Miért a csillag?
Mert kétezer évvel ezelőtt felragyogott egy csillag, amely a Megváltónak az eljöttét jelezte. Csillag vezette a bölcseket a jászolban fekvő gyermekhez. Az világította be a születés éjszakáját, és hirdette, hogy Isten fia itt van köztünk – magyarázta a lelkész asszony.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szavai szerint, a karácsonyt sajnos sok világi szokással és gondolattal torzítjuk, pedig ilyenkor nem a fenyőfát, nem is egymást, és főleg nem a vásárolt ajándékokat ünnepeljük.

Advent kezdetekor annyi minden el akar csábítani bennünket a lényegtől, de figyeljünk a jelre! - hangsúlyozta, majd a következő mondatokkal zárta útravalóul felolvasott sorait.

Amikor meglátjuk az égen a csillagokat, vagy amikor az ünnepi forgatagban látunk csillagdíszeket, csillag motívummal festett tárgyakat, gondoljunk Krisztusra, az értünk megszületett mennyei királyra. Azt kívánom, hogy amikor a feldíszített fára feltesszük csúcsdíszként a csillagot, addigra szívünkben is megtörténjen a találkozás az Isten fiával. Fogadjuk be őt a szívünkbe, hiszen értünk született meg. Ámen. Ezt követően a gyülekezet néhány tagjával karöltve felkapcsolta előbb az első adventi gyertya fényét, majd a sétálóutca díszkivilágítását.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

December 9-én, vasárnap 16.30-kor ugyanitt a Magyar Pünkösdi Egyház Kalocsai Gyülekezetének adventi műsora várja az érdeklődőket. A gyertyát akkor Bálint Miklós, a gyülekezet lelkipásztora gyújtja meg. A jövő heti program kiegészül a Jótékonysági mikulás gurulással is, azaz ismét 30-40 veterán motorral érkező önkéntes télapó „hohohózik” és osztogat meglepetéseket a sétálóutcában.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK