2023. 02. 02. csütörtök
Aida, Karolina
: Ft   : Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Mikulástól karácsonyig – Bemutatta adventi eseménynaptárját a Művelődési Központ

2018. 12. 02., 10:07
Kapcsolódó
téma cikkei (19)
Mikulástól karácsonyig – Bemutatta adventi eseménynaptárját a Művelődési Központ

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a meghatározó városi programokért felelős Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár (KKKK) igazgatója úgy fogalmazott, hogy decemberben szinte nem lesz olyan nap, amikor ne történne valami Kalocsán a szeretet ünnepének beköszöntére vára. Az intézmény által összeállított és bemutatott „Mikulástól karácsonyig” programplakát azt támasztja alá, hogy a vezető nem túlzott, és tényleg gazdag rendezvényfelhozatalból válogathatunk az elkövetkező hetekben.

Elöljáróban fontos felidézni, hogy az idei évben számos pályázati projektet nyert el és indított útjára az intézmény, amelynek projektgazdája, illetve partnere a KKKK. Ezzel sikerült tágítani a városi események programelemeinek körét, azokat beillesztve egy-egy ilyen pályázati programba, amelynek lenyomata jól látszik azon, hogy mennyire színes és változatos decemberi „adventi eseménynaptárt” állított össze az intézmény.

Mielőtt a teljesség igénye nélkül egy-egy elemre kitérve szemezgetnénk a háromhetes kínálatból, mindenképpen a vasárnap kezdődő adventi gyertyagyújtásokat ajánlanánk olvasóink figyelmébe, amelyek abban térnek majd el az elmúlt évek gyakorlatától, hogy szinte kivétel nélkül, mindegyik alkalomhoz kapcsolódnak majd kísérőrendezvények – színezve az ünnepi összejöveteleket, hiszen ezek az események kifejezetten népes közösséget szoktak a sétálóutcai koszorú környékére vonzani.


Forrás: KALOhírek archív

Ma 16:30-kor gyúl ki az első adventi gyertya, amelyet hétről hétre egy-egy követ december 23-ig, és az első gyertyával felkapcsolják a sétálóutcát ékesítő karácsonyi díszkivilágítást is. Gera Csontos Hajnalka református lelkipásztor, Bálint Miklós, a helyi Pünkösdi Egyház lelkipásztora, Halasi László hartai evangélikus lelkész, illetve dr. Mészáros István templomigazgató lesznek a gyertyagyújtók és az események ünnepi szónokai.

Érdekesség, hogy a második alkalomhoz csatlakozik a Jótékonysági motoros Mikulás gurulás a gyerekek legnagyobb örömére, míg a harmadik vasárnapon nemzetiségi napot is tartanak a Művelődési Központ szervezésében, amelynek részeként a gyertyagyújtást követően a Vujicsics együttes ad ingyenes koncertet a színházban, a Ruzsice horvát énekkar közreműködésével.

Az utolsó két vasárnapon gasztronómiai különlegességekkel is készülnek az ünneplők számára. A nemzetiségi napon főzőbemutatót és kóstolót tartanak a sétálóutcában, míg a negyedik gyertya meggyújtását követően több száz adag halászlére invitálják majd a tömeget, amelyet előzetesen Mészáros atya fog megszentelni a helyszínen – így kívánva boldog ünnepeket egymásnak, hallgatva a szabadtéri kisszínpadon a Brassdance együttes „Swing karácsony” műsorát.

A „Mikulástól karácsonyig” programfüzetből szemezgetve kiemelnénk a december 6-i Mikulásvárást, amelyet a Család és KarrierPONT (CSAKPONT) helyisége köré szerveztek. Ide érkezik majd kisvonaton a Télapó, akivel együtt vonatozhatnak majd a gyerekek, az egykori Klub Étteremben lévő CSAKPONT helyiségeiben pedig játék- és palacsinta-különlegességek várják a piciket. Természetesen a csillámtetoválás, az arcfestés és a gyermekműsor sem marad el!

A tavalyi sikeren felbuzdulva, lesz az idén is szabadtéri szalonnasütés, ahol Papp Robiék zenélnek, de a könyvtárban tartanak Cseh Tamás emlékkoncertet is, míg a Csillag Musical Társulat a „Hókirálynő” című zenés mesejátékot hozza a Városi Színházba, ugyancsak a legkisebbeknek.

Emellett hagyományos bejgli- és paprikás kácsi sütésre hívnak és várnak minden amatőr konyhafőnököt, fellép majd a városi óvódák valamennyi tagintézményének egy-egy csoportja és a Kalocsa-Kúla közös pályázati program keretében lesz barátságos kézilabda meccs és háromnapos workshop is az ünnepi időszakban, amelyen belül

december 13-tól 23-ig nem marad el a szokásos kézművesvásár sem a sétálóutcában.

Ide egyébként még mindig várják a vásárosok jelentkezését a kalokultura@kalocsa.hu e-mail címen, vagy telefonon – a helyfoglalás, mint minden esztendőben, az idén is ingyenes!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023-01-26 08:05:00
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 02., 08:58
A néphagyomány a tavaszvárásra figyel február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, hiszen megfigyelések szerint a barna medve ilyenkor felébred téli álmából, és kikukucskál a barlangjából. Még >>>
2023. 02. 02., 08:52
Az adatok szerint 2013 és 2019 között jellemzően évi 120-135 ezren nyelvvizsgáztak, tavaly csak 83 ezren. Még >>>
2023. 02. 02., 08:34
Az alezredesek eddig megbízott kapitányként irányították a rendőrkapitányságokat. Még >>>
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK