2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Mészáros István atya: „Az eszem-iszom, fahéjszagú hangulat, képmutatás helyett értsük meg az ünnep lényegét”

Gazsó Rita  |  2018. 12. 24., 16:24
Kapcsolódó
téma cikkei (19)

Kalocsán, a sétálóutcában fellobbant a negyedik láng is a város adventi koszorúján vasárnap délután. Ezt halászlészentelés, majd kóstolás követte. Zárásként a közönség a Brassdance zenekar Szwing karácsony című műsorával hangolódhatott a közelgő ünnepre.

December 23-án vasárnap elérkeztünk az advent végéhez. A várakozás negyedik, utolsó vasárnapján tartott ünnepségen Kalocsán, a sétálóutcában Mészáros István atya szólt az egybegyűltekhez. A mai karácsonyainkról úgy fogalmazott

mára az eszem-iszom, a fahéjszagú hangulat lett a fontos. A dekoráció, a képmutatás.”A beidermeyerben kialakult és kötelezően megjelenő díszítés, meghittség, meghatódottság mára még a cukiságot is kísérőül kapta és mindez együtt csupa olyan elvárás lett, amivel nehezen birkózunk meg.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Mint mondta, megható adventi történeteket olvasunk hóról, szegénységről, csendről, szeretetről, tűzhelymelegről, közben pedig még több inzultus ér bennünket, még szétszórtabbak vagyunk, az ajándékok, üdvözletek elborítanak, a sok itt is ott is felbukkanó jótékonysági akció összezavar, mert még az is ad, aki azelőtt soha sem tette.

Nehéz így. Leállni, tudatosan letenni elvárásainkat, felnyitni a szemnyílást, megkeresni az elméleti és érzelmi tetőpontját a karácsonynak és onnan kiindulni. …A lényegét érteni az ünnepnek.„Az atya áldott, szent, valóban a karácsony lényegére figyelő ünnepet kívánt a jelenlévőknek, majd egy rövid imádságot követően meggyújtotta a koszorú utolsó gyertyáját.

Mászáros atyát követően dr. Magóné Tóth Gyöngyi bíztatta adakozásra az ünneplőket, emlékeztetve arra, hogy bármelyikünk kerülhet hasonló helyzetbe, elég hozzá egy baleset, egy bűneset vagy más tragédia, amelyet követően valamennyien nagyon könnyen válhatunk rászorulóvá.

Az utolsó adventi vasárnapon a Magyar Pünkösdi Egyház kalocsai gyülekezete vállalta fel a feladatot, hogy segít azokon a kalocsai családokon, akik lakhatási problémákkal küzdenek. Sánta Csilla, a gyülekezet nevében arról beszélt, hogy szociális alapprogramja segítségével a Magyar Pünkösdi Egyház már évek óta segíti a nehéz helyzetben élőket.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Figyelmeztetett arra, hogy sokan vannak Kalocsán is, akik még ma is összeomló, közművesítetlen házakban élnek, ezért fontos minél többeknek csatlakoznia programjukhoz, az összefogáshoz, adakozáshoz.

Adjunk hálát, hogy van családunk és hogy a karácsonyi asztalhoz közösen le tudunk ülni. Közben gondoljunk azokra az emberekre, akiknek ez a lehetőség nem adatott meg."A beszédeket követően a múlt heti, nemzetiségi napról betegsége miatt hiányzó Kalányos Elvíra előadásában csendült fel a gyönyörű Hallelujah című dal.

Dr. Bálint József polgármester köszöntőjében elsőként Juhász Gyula versét idézte az egybegyűlteknek, majd egyebek mellett az elhangzott imádságot idézte, vagyis „bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”, hozzátéve, hogy ő is megbocsát az ellene vétkezőknek.

Ezután az időközben elkészült halászlé megszentelése és kóstolója következett. Az ünnepséget a Brassdance zenekar Szwing karácsony című műsora zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK